Výborné recepty na muffiny s cuketou najdete u nás! Jakou variantu vyzkoušíte jako první?

Že cuketa nemůže být součástí sladkého pečení?

Tak se podívejte na tyto recepty na cuketové muffiny a zjistíte, že opravdu může!

Těsto je na skus tak vláčné a nadýchané, že tomu ani nebudete věřit!

Ochutnat musíte i naše slané varianty! Také jsou výborné.

Cuketové muffiny s čokoládou

Tyto jednoduché muffiny z cukety si zamilujete, protože obsahují spoustu zdravé chuti a jejich příprava trvá jen asi 30 minut. Vychutnejte si skořici, vanilku a sladký hnědý cukr ve vláčném, ale nadýchaném těstu. Stejně tak si jí můžete vychutnat v nadýchaných buchtách s cuketou!

Co budeme potřebovat

  • 220 g hladké mouky nebo celozrnné mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 a 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 120 ml rostlinného oleje (nebo rozpuštěného kokosového oleje)
  • 100 g krystalového cukru
  • 70 g hnědého cukru
  • 2 velká vejce
  • 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
  • 2 polévkové lžíce mléka
  • 190 g nakrájené cukety (není třeba vysávat)
  • 180 g polosladkých čokoládových lupínků (nebo nasekaných ořechů, rozinek atd.)

Postup

  • Předehřejte troubu na 220 °C. Vymažte si formu na muffiny.
  • Ve velké míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, skořici a muškátový oříšek.
  • Ve středně velké míse ušlehejte olej, krystalový cukr, hnědý cukr, vejce, vanilkový extrakt a mléko.
  • Vmíchejte nakrájenou cuketu.
  • Mokré ingredience nalijte do suchých a míchejte, dokud se nespojí.
  • Přidejte čokoládu nebo něco jiného, jestli chcete.
  • Těsto rozdělte do formiček.
  • Pečte 5 minut při 220 °C, poté nechte muffiny v troubě, snižte teplotu na 180 °C a pokračujte v pečení dalších 15–17 minut, nebo dokud nebude párátko zapíchnuté do středu čisté.
  • Nechte muffiny vychladnout 5 minut v muffinové formě a poté je přendejte na mřížku, aby vychladly.

Pro delší skladování muffiny zmrazte až na 3 měsíce. Rozmrazte přes noc v chladničce a podle potřeby ohřejte v mikrovlnné troubě.

Muffiny s čokoládovými lupínky upečené ve formičce a košíčkách.
Zdroj: momsdish.com

Muffiny z cukety s ořechy na sladko

Nejlepší sladké cuketové muffiny všech dob! Vláčné, sladké, plné nakrájené cukety, vlašských ořechů, sušených brusinek a kořeněné vanilkou, skořicí a muškátovým oříškem. Mlsat sladce, ale zdravě můžete i cuketovými moučníky, podle našich receptů.

Co budeme potřebovat

  • 2 velká vejce
  • 270 g cukru
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 360 g strouhané cukety
  • 3/4 šálku nesoleného másla, rozpuštěného
  • 400 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky soli
  • 100 g vlašských ořechů
  • 70 g rozinek nebo brusinek

Postup

  • Předehřejte troubu na 180°C.
  • Vymažte si formu na muffiny.
  • Ve velké míse rozšlehejte vejce.
  • Vmíchejte cukr a vanilkový extrakt.
  • Vmíchejte nastrouhanou cuketu a rozpuštěné máslo.
  • V samostatné misce smíchejte mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, skořici, mletý zázvor, muškátový oříšek a sůl.
  • Tyto suché ingredience vmíchejte do cuketové směsi.
  • Přidejte vlašské ořechy, rozinky nebo brusinky.
  • Lžící rozdělte těsto na muffiny rovnoměrně mezi košíčky.
  • Pečte při 180 °C, dokud muffiny nejsou zlatavě hnědé, 22 až 30 minut.
Košíčky plné vláčného těsta s ořechy a cuketou.
Zdroj: mondaysundaykitchen.com

Cuketové muffiny naslano

Tento recept na slané cuketovo-sýrové muffiny je důkazem toho, že na speciální snídani nemusíte péct jen sladké dobroty. A to, že je cuketa výbornou ingrediencí i do slaných pokrmů vám dokáží tyto jednoduché bramboráky z cukety.

Co budeme potřebovat

  • 355 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  • ¼ lžičky mletého černého pepře
  • 360 ml plnotučného mléka
  • 115 g másla (rozpuštěného)
  • 2 velká vejce
  • 285 g cukety (strouhané)
  • 85 g ostrého sýra čedar (strouhaný)
  • 45 g sýru feta (rozdrobený)
  • 2 jarní cibulky (jemně nakrájené)

Postup

  • Předehřejte troubu na 200 °C a vyložte formu na 12 muffinů papírovými košíčky.
  • Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a pepř.
  • Ve středně velké míse rozšlehejte mléko, máslo a vejce a poté vmíchejte do suchých surovin, dokud nezůstane jen několik hrudek.
  • Přidejte cuketu, čedar, fetu a jarní cibulku a přimíchejte, dokud se nespojí.
  • Rovnoměrně těsto rozdělte do košíčků na muffiny a pečte 15–20 minut, dokud nahoře nezezlátnou a špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  • Poté nechte 10 minut vychladnout ve formě na muffiny.

Zbytky skladujte ve vzduchotěsné nádobě v chladničce po dobu až 3 dnů. Znovu zahřejte asi 30 sekund v mikrovlnné troubě nebo v troubě na 120 °C po dobu asi 10 minut.

Měkké slané muffiny s cuketou, sýrem a cibulkou.
Zdroj: biggerbolderbaking.com

Cuketové muffiny se sýrem a slaninou

Tyto sýrové muffiny z cukety a slaniny jsou vynikající svačinou. A na vydatný oběd si připravte tyto lahodné lasagne s cuketou!

Co budeme potřebovat

  • 125 ml rostlinného oleje
  • 2 nakrájené slaniny (nakrájené nadrobno)
  • 300 g cukety (nastrouhané)
  • 280 g mouky
  • lžička kypřícího prášku
  • 1 malá červená cibule (nakrájená nadrobno)
  • 150 g strouhaného čedaru
  • 1 vejce
  • 125 ml mléka
  • Extra 2 lžíce strouhaného čedaru

Postup

  • Předehřejte troubu na 200 stupňů.
  • Vymažte formu na muffiny.
  • V malé pánvi rozehřejte 1 lžičku oleje na střední teplotu.
  • Přidejte slaninu. Slaninu opékejte 3 minuty nebo dokud lehce nezhnědne.
  • Přendejte na talíř vyložený papírovou utěrkou, aby mohl tuk okapat.
  • Z cukety vymačkejte přebytečnou tekutinu. Vmíchejte mouku, cibuli, cuketu, sýr a polovinu slaniny ve velké míse.
  • Uprostřed udělejte důlek.
  • V samostatné misce rozšlehejte vejce, mléko a zbývající olej. Přidejte vaječnou směs k mouce.
  • Míchejte, dokud se nespojí.
  • Směs rozdělte mezi formičky.
  • Posypte extra sýrem a zbývající slaninou.
  • Pečte 15 až 18 minut nebo dozlatova.

Muffiny uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě v lednici nebo každý muffin zabalte do plastové fólie, poté fólie a zmrazte až na 2 měsíce.

Zlaté muffiny posypané slaninou a sýrem uvnitř.
Zdroj: everylastbite.com

Proč se cuketa hodí ke sladkému i slanému pečení?

Cuketa je dobrá přísada pro sladké i slané pečení z několika důvodů.

Za prvé, cuketa má velmi jemnou chuť a vláknitou texturu, což znamená, že se dobře přizpůsobí různým receptům a zároveň narušuje chuťový profil připravovaného pokrmu mnohem méně než jiné druhy zeleniny.

Dalším důvodem je to, že cuketa obsahuje relativně málo cukru a má vysoký obsah vody, což umožňuje, aby se snadno používala ve sladkých receptech, aniž by přidávala příliš mnoho sladkosti, ale přidá dost vláčnosti. Na druhé straně ve slaných receptech, cuketa dodává vynikající texturu a chuť, zvláště když je grilovaná nebo pečená.

Nakonec, cuketa je také výživná a zdravá přísada, protože obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, jako jsou vitamíny C a K, draslík a hořčík, což ji činí vynikající volbou pro ty, kteří hledají způsob, jak zlepšit výživu svých pokrmů.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X