Na každého to asi někdo přišlo.
Nezvladatelná a neukojitelná chuť na vepřová či hovězí žebírka!
A už jste vyzkoušeli ta jehněčí nebo z divočáka?
V tomto článku najdete luxusní recepty na pečená žebra v 5 různých variantách.
Pečená asijská žebírka s křupavou cibulkou
Kombinace masa slanou, horkou a křupavou cibulkou je naprosto dokonalá! V Asii se podává během čínského nového roku a věříme, že i vám tato lahůdka pečená v troubě do měkka s lepkavou marinádou zachutná.
Ingredience
- 10 vepřových žeber
- 1 vrchovatá polévková lžíce pasty Gochujang
- 3 lžíce omáčky hoisin
- 4 lžíce světlé sójové omáčky
- 2 lžíce medu
- 2 stroužky česneku, oloupané a lisované
- 1 lžička sušeného zázvoru
- 1 lžička koření pěti vůní
- 1 stonek citrónové trávy, velmi jemně nasekaný
- 2 lžíce suchého sherry
- 2 lžíce třtinového cukru
Cibulový topping s chilli:
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 2 stroužky česneku, oloupané a lisované
- 3 – 4 chilli papričky – směs červených a zelených, jemně nasekané
- 1 + ⅓ šálku (100 g) sušené křupavé cibule
- ½ lžičky soli
- 4 jarní cibulky, hrubě nasekané
Postup
- Vložte žebra do velké misky nebo sáčku.
- Smíchejte všechny přísady na žebra – kromě třtinového cukru – a vytvořte marinádu.
- Nalijte polovinu marinády na žebra a promíchejte, aby byly celé pokryté.
- Zakryjte druhou polovinu marinády a vložte do chladničky.
- Zakryjte žebra a marinujte v chladničce po dobu 2 hodin (až přes noc).
- Jakmile jsou žebra namarinována, předehřejte troubu na 110 ° C.
- Umístěte rošt nad plech na pečení, do kterého nalijte 400 ml (přibližně 1 + ¾ šálků) vroucí vody.
- Umístěte žebra na rošt v jedné vrstvě a vložte do trouby na 2 a půl hodiny.
- Po 2 a půl hodinách potřete žebra zbývající marinádou a posypte třtinovým cukrem.
- Vložte zpět do trouby na 30 minut.
- Mezitím si udělejte topping.
- Na malé pánvi zahřejte olej.
- Přidejte česnek a chilli papričky a restujte na středním ohni několik sekund, poté přidejte cibuli a sůl.
- Restujte a pravidelně míchejte 2-3 minuty, dokud se vše nezahřeje.
- Přidejte jarní cibulku, pořádně vše promíchejte a minutu restujte.
- Vyjměte žebra z trouby a položte na servírovací talíř.
- Posypte cibulovým toppingem a podávejte.

Jednoduchá lepkavá jehněčí žebra
Pečená jehněčí žebírka v lepkavé glazuře inspirované asijskou kuchyní mohou být jak lahodnou večeří nebo příjemnou svačinkou. Glazura je skvěle lepivá, což dělá žebra neodolatelnými.
Ingredience
- 1 kg jehněčích žeber (požádejte svého řezníka, aby vám žebra oddělil, budou se dělat rychleji)
Glazura:
- 2 lžíce medu
- 4 lžíce sójové omáčky
- 2 drcené stroužky česneku
- 1–2 lžíce korejské pasty gochujang (můžete nahradit jakoukoli chilli pastou)
- 2 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce rýžového vinného octa
- sůl dle chuti
Postup
- Předehřejte troubu na 180 ° C a velký plech vyložte pečícím papírem.
- Smíchejte všechny přísady na glazuru a dobře promíchejte.
- Ochutnejte a přípavně dochuťte.
- Na připravený plech položte žebra a zalijte více než polovinou glazury.
- Vložte žebra do trouby a nechte je péct po dobu 20-25 minut, poté každých 10 minut potřete zbývající glazurou.
- Po 40 minutách zvyšte teplotu na 220 ° C a nechte žebra zkaramelizovat.
- Když jsou žebra lepkavá a zkaramelizovaná, vyjměte z trouby a podávejte.

Pokud patříte mezi ty, kteří si na jehněčím pochutnávají, nezapomeňte se podívat na našich 10 nejlepších receptů na jehněčí v různých obměnách.
Objevte podobné tipy
Pomalu pečená BBQ žebra
Žebírka v tomto receptu se pečou pomalu a díky tomu vznikne naprosto úžasný pokrm. Většina práce spočívá v tom, že se vše zkombinuje dohromady, takže směle do toho!
Ingredience
- 1 vepřová žebírka
- 2 lžíce třtinového cukru
- ½ lžičky sušeného česneku
- ½ lžičky sušené cibule
- 1 lžička tymiánu
- ½ lžičky mleté hořčice
- ½ lžičky uzené papriky
- podle potřeby sůl a pepř
- 1 šálek BBQ omáčky
Postup
- Opláchněte žebra a osušte.
- Žebra nakrájejte na 2 – 3 kusy.
- Smíchejte všechno koření a žebra posypte zeshora, zespodu i ze stran.
- Vložte do misky a marinujte 6 – 8 hodin, ideálně přes noc.
- Předehřejte troubu na 120 stupňů Celsia.
- Žebra zabalte do alobalu a vložte do trouby.
- Pečte 2,5 – 3 hodiny.
- Hotová žebra vyjměte z trouby a z alobalu.
- Dejte žebra na rošt a potřete BBQ omáčkou.
- Opečte z obou stran, abyste na vnější straně žeber vytvořili křupavé opečené kůrky.

Žebra z divočáka s čerstvými bylinkami
Všichni už jste určitě někdy ochutnali žebírka, ale co ty z divočáka? Jsou naprostou delikatesou! Připravte si je podle našeho jednoduchého návodu a nebudete litovat.
Ingredience
- 1 žebra z divočáka
- 1 lžíce mletého černého pepře
- ¼ lžičky mletého hřebíčku
- 3 drcené stroužky česneku
- kůra z jednoho citronu
- 3 lžíce čerstvého rozmarýnu, jemně nasekaného
- 3 lžíce čerstvého tymiánu, jemně nasekaného
- mořská sůl dle chuti
- avokádový olej
Postup
- Připravte si velkou nádobu.
- Naplňte ji vodou a přidejte 4 lžíce soli na každý litr vody.
- Míchejte, dokud se sůl nerozpustí.
- Přidejte maso, přikryjte a dejte přes noc do chladničky.
- Vytvořte si pastu z bylinek, česneku, citronové kůry, 1 lžíce soli a koření.
- Pastu rovnoměrně rozetřete na žebírka.
- Zakryjte alobalem a nechejte hodinu odležet.
- Předehřejte troubu na 180 stupňů.
- Odstraňte alobal ze žeber.
- Na středně vysokém plameni zahřejte na pánvi trochu avokádového oleje.
- Když je horký, vložte do pánve žebra tak, aby boky žeber směrovaly dolů.
- Když se vytvoří pěkná křupavá kůrka, otočte žebra a vložte je do trouby.
- Pečte, dokud nedosáhne jejich vnitřní teplota 70 stupňů (zkontrolujte po 45 minutách).
- Vyjměte z trouby, zakryjte a nechte žebra odpočívat po dobu 5-10 minut, poté nakrájejte a podávejte.

Pečená hovězí žebírka
Chcete upéct žebra tak lahodná, že budou vaši hosté bojovat o poslední kousek? Tento pokrm se stane favoritem vašeho večírku či neformální večeře a přitom je tak snadný!
Ingredience
- dvoje hovězí žebra
- 1 lžíce tekutého kouře
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce chilli prášku
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce papriky
- 1 čajová lžička kořenící soli
- 1/2 lžíce mleté hořčice
Postup
- Předehřejte troubu na 140 ° Celsia.
- Dva plechy na pečení nebo pekáče vyložte alobalem.
- Vyjměte hovězí žebra z obalu.
- Pokud je membrána stále na zadní straně, úplně ji odstraňte.
- V malé misce smíchejte tekutý kouř s hořčicí.
- Vmíchejte do obou stran žeber.
- V další malé misce smíchejte všechna suchá koření a promíchejte.
- Posypte kořením žebra ze všech stran a vtírejte prsty, abyste pokryli všechno maso.
- Do alobalu umístěte jedna žebra a uzavřete je do alobalu jako kapsu.
- Udělejte to pro obě žebra (budete mít dva balíčky).
- Umístěte balíčky na plech vyložený alobalem a pečte 3 hodiny.
- Sejměte z alobalu a na poslední hodinu vložte žebra na plech.
- Žebra pečte, dokud nebudou mít 90 °, aby spadly z kosti, ještě asi 1 hodinu.
- Vyjměte z trouby.
- Nechte 20 minut odpočívat, poté nakrájejte a ihned podávejte.

K žebírkům se jako příloha hodí různé saláty. Vyzkoušejte třeba naše recepty na salát coleslaw 5 jinak!
Žebírka byste měli péct zakryté alobalem, aby se udržela jejich vlhkost a zabránilo se jejich vysychání. Stačí alobal použít uprostřed doby pečení a žebra nemusíte pevně balit, stačí je pouze zakrýt a zastrčit kolem okrajů.
A jak jste si na žebrech pochutnali vy? Napište nám do komentářů, budeme se těšit!