Venkovní grilování umožňuje měnit chutě podle libosti. Někdy plánujeme grilování tak, že po něm ještě chvíli posedíme, zvláště tehdy, pokud máme pozvané přátele a že posezení doplníme oblíbenými nápoji.
Pak dáme přednost grilování, které vynikne svou ostřejší chutí.
Velmi oblíbené jsou suroviny připravené na plátky, tato úprava je poměrně rychlá.
Vyberte si tedy některé z nabízených receptů na grilované ohnivé plátky.
Grilované pikantní kuřecí plátky
Kuřecí maso se dá připravit na velký počet způsobů a tohle je jeden z nich, propojení pikantní chutě a citrónu strojí za to.
INGREDIENCE
- 4 plátky kuřecích prsou
- 5 lžíc olivového oleje
- citrónová šťáva ze středního citrónu
- 1 lžíce utřeného česneku
- 1 lžička chilli drcené
- pepř a sůl
- 1 lžička tymiánu a koriandru
- malá cibulka
POSTUP
- Kuřecí maso omyjeme a nakrájíme na plátky.
- Maso dáme stranou a připravíme si větší misku.
- Do ní nalijeme 5 velkých lžic olivového oleje, nakrájíme cibulku na kostičky a vymačkáme citrónovou šťávu (pro ostřejší chuť můžete přidat i kůru).
- Kuřecí maso potřeme z každé strany česnekem, posolíme, opepříte a přidáme drcené chilli.
- Maso vkládáme do misky průběžně s nasekaným tymiánem a koriandrem.
- Plátky dáme na 2-4 hodiny odpočinout do lednice.
- Rozpálíme gril a z každé strany grilujeme 4-5 minut.
- Při podávání posypeme jarní cibulkou a přiložíme kousek limety.
- Lze podávat s domácím pivním chlebem a libovolným dipem.
zdroj: perfektnipostava.cz
Objevte podobné tipy
Pikantní grilovaná vepřová krkovička
INGREDIENCE
- 4 plátky vepřová krkovice
- 6 lžic sójové omáčky
- 3 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce medu
- 1 lžička chilli omáčky
- 1 lžička citrónové kůry
- sůl
- pepř barevný drcený
POSTUP
- V pánvi smícháme rajský protlak, sójovou omáčku a med.
- Přidáme nastrouhanou kůru z citronu, chilli omáčku a směs přivedeme k varu.
- Krátce povařte a nechte ji mírně vychladnout.
- Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme a opepříme.
- Z každé strany potřeme marinádou a necháme uležet do druhého dne v lednici.
- Pak dáme plátky masa na rozpálený gril a z každé strany je opékáme asi 8 minut.
Pikantní grilované plátky z cukety s ohnivým dipem
INGREDIENCE
- 3 střední cukety
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička fenyklu
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžička koriandru
- ½ lžičky drceného chilli
- pepř
- šťáva z 1 citrónu
- sůl
- čerstvý koriandr, obloha
na dip
- 300 g hustého bílého jogurtu
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička olivového oleje
- 1 lžička utřeného česneku
- 1/2 lžičky zázvoru
- 1/2 lžičky garam masala
- bílý pepř
- sůl
- 1/2 lžičky drceného chilli
POSTUP
- Na suché pánvi orestujte všechno koření asi minutu.
- Vyjměte z tepla, nechte vychladnout, pak dejte do hmoždíře a roztlučte koření na jemno.
- Nakrájejte cukety na 0,5 cm plátky podélně.
- Cukety osolte, pustí vodu a poté posypjte směsí koření.
- Vložte na gril a grilujte z každé strany 5-6 minut.
- Mezitím si připravte ohnivý dip.
- Rozmíchejte bílý jogurt, přidejte do něj citrónovou šťávu, česnek, koření, sůl a olivový olej.
- Cukety servírujeme s dipem, citrónem a posypeme čerstvými bylinkami.
zdroj: lazycatkitchen.com
Grilované plátky, kde bylo použito větší množství koření mají samy o sobě tak výraznou chuť, že k nim většinou podáváme jen chléb.
K ohnivým plátkům je nezbytné podávat některý z vhodných nápojů. Protože výraznou chuť mají v oblibě hlavně dospělí, tak to v první řadě bude asi dobře vychlazené pivo. Místo piva se hodí i kvalitnější bílé nebo červené víno v lahvích.
Nu a pro abstinenty je ne trhu dostatečný výběr minerálních vod nebo limonád. Jak udělat výborné limonády, navíc bez přebytečných kalorií, si přečtěte v jednom z našich dalších článků.
Tip: Za nepřízně počasí si můžete grilování užít i doma. Nemáte domácí gril? Pak vám vystačí i toustovač s nástavcem na grilování. Více o tomto tématu se dozvíte v recenzi multifunkčních toustovačů.