Recepty na grilované ohnivé plátky nejen z masa

Venkovní grilování umožňuje měnit chutě podle libosti. Někdy plánujeme grilování tak, že po něm ještě chvíli posedíme, zvláště tehdy, pokud máme pozvané přátele a že posezení doplníme oblíbenými nápoji. Pak dáme přednost grilování, které vynikne svou ostřejší chutí.

Velmi oblíbené jsou suroviny připravené na plátky, tato úprava je poměrně rychlá. Možná si vyberete některé z nabízených receptů na grilované ohnivé plátky.

1. Grilované pikantní kuřecí plátky

Kuřecí maso se dá připravit na velký počet způsobů a tohle je jeden z nich, propojení pikantní chutě a citrónu strojí za to.

INGREDIENCE :

  • 4 plátky kuřecích prsou
  • 5 lžíc olivového oleje
  • citrónová šťáva ze středního citrónu
  • 1 lžíce utřeného česneku
  • 1 lžička chilli drcené
  • pepř a sůl
  • 1 lžička tymiánu a koriandru
  • malá cibulka

POSTUP :

  1. Kuřecí maso omyjeme a nakrájíme na plátky.
  2. Maso dáme stranou a připravíme si větší misku.
  3. Do ní nalijeme 5 velkých lžic olivového oleje, nakrájíme cibulku na kostičky a vymačkáme citrónovou šťávu (pro ostřejší chuť můžete přidat i kůru).
  4. Kuřecí maso potřeme z každé strany česnekem,  posolíme, opepříte a přidáme drcené chilli.
  5. Maso vkládáme do misky průběžně s nasekaným tymiánem a koriandrem.
  6. Plátky dáme na 2-4 hodiny odpočinout do lednice.
  7. Rozpálíme gril a z každé strany grilujeme 4-5 minut.
  8. Při podávání posypeme jarní cibulkou a přiložíme kousek limety.
  9. Lze podávat s domácím pivním chlebem a libovolným dipem.

Grilované pikantní kuřecí plátkyzdroj : perfektnipostava.cz

2. Pikantní grilovaná vepřová krkovička

INGREDIENCE :

  • 4 plátky vepřová krkovice
  • 6 lžic sójové omáčky
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička chilli omáčky
  • 1 lžička citrónové kůry
  • sůl
  • pepř barevný drcený

POSTUP :

  1. V pánvi smícháme rajský protlak, sójovou omáčku a med.
  2. Přidáme nastrouhanou kůru z citronu, chilli omáčku a směs přivedeme k varu.
  3. Krátce povařte a nechte ji mírně vychladnout.
  4. Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme a opepříme.
  5. Z každé strany potřeme marinádou a necháme uležet do druhého dne v lednici.
  6. Pak dáme plátky masa na rozpálený gril a z každé strany je opékáme asi 8 minut.

Cuketa má  velmi nízký obsah kalorií, obsahuje 91% vody, vlákninu, minimum sacharidů a vitamínů, ale hodně minerálů – hlavně draslík, fosfor, vápník a hořčík.  Pokrmy z cukety příznivě ovlivňují činnost srdce, ledvin a trávicího traktu. Vysoký obsah vlákniny působí dobře na trávení a vyprazdňování střev. Cukety pomáhají rovněž při cukrovce, žlučníkových kamenech, obezitě, ateroskleróze, revmatismu, dně.

3. Pikantní grilované plátky z cukety s ohnivým dipem

INGREDIENCE :

  • 3 střední cukety
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička fenyklu
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička koriandru
  • ½ lžičky drceného chilli
  • pepř
  • šťáva z 1 citrónu
  • sůl
  • čerstvý koriandr, obloha

na dip

  • 300 g hustého bílého jogurtu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1  lžička olivového oleje
  • 1 lžička utřeného česneku
  • 1/2 lžičky zázvoru
  • 1/2 lžičky garam masala
  • bílý pepř
  • sůl
  • 1/2  lžičky drceného chilli

POSTUP :

  1. Na suché pánvi orestujte všechno koření asi minutu. 
  2. Vyjměte z tepla, nechte vychladnout, pak dejte do hmoždíře a roztlučte koření na jemno.
  3. Nakrájejte cukety na 0,5 cm plátky podélně.
  4. Cukety osolte, pustí vodu a poté posypjte směsí koření.
  5. Vložte na gril a grilujte z každé strany 5-6 minut.
  6. Mezitím si připravte ohnivý dip.
  7. Rozmíchejte bílý jogurt, přidejte do něj citrónovou šťávu, česnek,  koření, sůl a olivový olej.
  8. Cukety servírujeme s dipem, citrónem a posypeme čerstvými bylinkami.

Pikantní grilované plátky z cukety s ohnivým dipemzdroj : lazycatkitchen.com

Grilované plátky, kde bylo použito větší množství koření mají samy o sobě tak výraznou chuť, že k nim většinou podáváme jen chléb.  K tomu můžeme podávat na plátky nakrájenou čerstvou zeleninu a případně trochu teplé nebo studené grilovací omáčky. Ke kořeněným plátkům je vhodnější zvolit opak a podávat jemnější omáčku připravenou z majonézy, kysané smetany nebo jogurtu a jen mírně dochucenou především citronovou šťávou. Místo koření do ní spíše přidáme dostatečné množství sekaných zelených bylinek. K ohnivým plátkům je nezbytné podávat některý z vhodných nápojů. Protože výraznou chuť mají v oblibě hlavně dospělí, tak to v první řadě bude asi dobře vychlazené pivo. Místo piva se hodí i kvalitnější bílé nebo červené víno v lahvích. Nu a pro abstinenty je ne trhu dostatečný výběr minerálních vod nebo limonád.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *