Recepty na jemné králičí maso v kombinaci se smetanou potěší vaše chuťové buňky. Inspirujte se!

Králík má dietní a chutné bílé maso, které je nízkokalorické a neobsahuje mnoho tuku.

My jsme si pro vás dnes připravili vynikající recepty na králíka na smetaně 5x jinak, po kterých se budete oblizovat!

Ochutnajte variantu se ciderem, žampiony či kapary.

Tak se na to pojďme společně podívat!

Králík v krémové omáčce se ciderem a slaninou

Pomalu pečeného králíka se slaninou a česnekem v omáčce ze smetany, cideru a čerstvých bylinek si zamilujete. Je totiž nejen snadný na přípravu, ale i neuvěřitelně lahodný. Podávejte s pečenými bramborami a zelenou zeleninou.

Co budete potřebovat

  • 2-3 lžíce olivového oleje
  • 4 plátky prorostlé slaniny, nahrubo nakrájené
  • 40 g hladké mouky
  • sůl a pepř
  • 1 králík, naporcovaný
  • 2 středně velké cibule nakrájené nahrubo
  • 6 stroužků česneku nakrájených na tenké plátky
  • 500 ml cideru (polosladký nebo suchý)
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 1 malý svazek petrželky, listy nasekané nahrubo
  • 1 malý svazek estragonu, listy nasekané nahrubo

Postup

  • Troubu předehřejte na 150 stupňů Celsia.
  • Do velké pánve vhodné do trouby dejte 1 lžíci olivového oleje a na sporáku zahřívejte na mírném ohni.
  • Přidejte slaninu a opékejte, dokud nebude propečená a nezačne být křupavá.
  • Slaninu přendejte na talíř a v pánvi nechte tuk.
  • Na talíř dejte mouku a dochuťte ji trochou soli a hojně opepřete.
  • Kousky králíka lehce obalte v mouce.
  • Do pánve přidejte další lžíci olivového oleje a opečte kousky králíka po celém povrchu.
  • Opečené kusy králíka dávejte stranou ke slanině.
  • Do pánve přidejte cibuli a česnek (pokud je pánev suchá, přidejte další lžíci olivového oleje), ochuťte trochou soli a pepře a restujte, dokud nezačnou měknout a hnědnout.
  • Zalijte ciderem a přiveďte k varu, seškrábněte všechny zhnědlé kousky ze dna pánve.
  • Duste 2 minuty a poté do pánve vraťte slaninu a králíka.
  • Pánev přiklopte poklicí a vložte do předehřáté trouby.
  • Pečte 1 a ½ hodiny.
  • Vmíchejte smetanu, opět přiklopte poklicí a pečte dalších 30 minut.
  • Vmíchejte většinu estragonu a petrželky, část si nechte na podávání.
  • Přiklopte poklicí a pečte dalších 15 minut.
  • Zkontrolujte, zda je králík měkký.
  • Pokud ne, vraťte ho do trouby a pečte, dokud nebude hotový podle vašich představ.
  • Když je králík hotový, můžete omáčku zredukovat, pokud chcete, tím, že zapnete troubu na 220 stupňů Celsia, necháte na pánvi poklici a pečete, dokud nebude mít omáčka tu správnou konzistenci.
  • Poté ochutnejte a v případě potřeby přidejte další sůl a pepř.
  • Vmíchejte odložené bylinky, přikryjte a před podáváním nechte 10 minut odpočívat.
  • Nechte si chutnat!
Pečený králík se slaninou a česnekem v omáčce ze smetany, cideru a čerstvých bylinek s pečenými bramborami a hráškem.
www.moorlandseater.com

Možná se vám budou hodit i naše recenze hlubokých pánví. Dokáží nahradit i klasický hrnec a být tak multifunkčním pomocníkem. Kdo vyhrál v našem srovnání? 

Dušená králičí stehna ve smetanové omáčce

Ze všech částí králíka jsou nejlepší zadní stehna. Zkuste si je připravit podle našeho návodu s lahodnou krémovou omáčkou francouzského stylu se šalotkou a hořčicí. Pokud si nechcete kupovat láhev Lillet Blanc jen kvůli tomuto receptu, můžete použít suché bílé víno.

Co budete potřebovat

  • 1 zadní králičí stehno o hmotnosti cca 200 g
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce nasekané šalotky
  • 1/4 šálku aperitivu Lillet Blanc (nebo suchého bílého vína)
  • 2 stroužky česneku, utřeného
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 2 snítky tymiánu
  • 1/2 šálku smetany ke šlehání
  • sůl podle chuti

Postup

  • Do hrnce přidejte trochu oleje a na středně vysoké teplotě opečte vnější stranu králičího stehýnka dozlatova.
  • Vyjměte a dejte stranou.
  • Do hrnce přidejte trochu oleje a šalotky.
  • Nechte šalotku restovat na středním plameni a když se zredukuje, přidejte trochu soli a másla.
  • Jakmile jsou šalotky zesklovatělé, přidejte Lillet Blanc nebo trochu suchého bílého vína.
  • Poté přidejte dijonskou hořčici, smetanu, tymián a rozmačkané stroužky česneku.
  • Vše přiveďte k varu a přidejte zpět králičí stehno.
  • Na králičí stehno nalijte omáčku.
  • Hrnec přiklopte poklicí a snižte plamen na nejnižší možný.
  • Nechte vařit hodinu a půl.
  • Opatrně vyjměte stehno z hrnce na talíř a lžičkou ho přelijte omáčkou.
  • Ozdobte salátem nebo čerstvými klíčky a podávejte.
Králičí stehno s krémovou omáčkou francouzského stylu se šalotkou a hořčicí na talíři, podávané se salátem.
www.cookingtoentertain.com

Vyzkoušejte i naše zajímavé recepty na králíka s česnekem, které skvěle poslouží jako chutná večeře či menší oběd!

Králík na smetaně se zeleninou

Máme pro vás i oblíbený recept na králíka ve smetanové omáčce s kořenovou zeleninou, podávaného s knedlíkem. Kdo by odolal?

Co budete potřebovat

  • 1 králík
  • 1 šálek mrkve
  • 2/3 šálku celeru
  • 2/3 šálku pastiňáku
  • 1 šálek cibule
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce oleje
  • sůl a pepř dle chuti
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžíce octa
  • 2 lžíce žluté hořčice
  • 1/2 šálku suchého bílého vína (volitelně)
  • 1 a 1/2 šálku hovězího vývaru
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 8 kuliček pepře
  • snítka tymiánu
  • 1/2 šálku smetany ke šlehání
  • čerstvá šťáva z poloviny citronu

Postup

  • Králíka naporcujte na zadní běhy, hřbet a přední běhy.
  • Žebra si můžete nechat na později, abyste si z nich připravili vývar.
  • Maso osolte a opepřete podle vaší chuti.
  • Ve velkém hrnci nebo pánvi vhodné do troupby rozpusťte máslo s olejem.
  • Maso opečte ze všech stran do zlatavé barvy.
  • Jakmile je maso opečené, dejte ho stranou a připravte omáčku.
  • Začněte přidáním asi 1 lžíce másla.
  • Přidejte mrkev, celer a cibuli a opékejte asi 5-10 minut.
  • Až bude mít zelenina zlatou barvu, je přidat cukr a dobře promíchat.
  • Nechte restovat ještě asi 2 minuty, dokud cukr nezačne karamelizovat.
  • Poté přidejte ocet, dobře promíchejte a nechte 5 minut vařit.
  • Po odpaření octového aroma přidejte hořčici a nechte odpařit její silné aroma.
  • Nakonec přidejte vývar.
  • Nejlepší způsob, jak do omáčky přidat koření, je zavřít ho do sítka na koření.
  • Sítko přidejte do hrnce spolu s masem a veškerou šťávou z masa.
  • Zakryjte hrnec poklicí a pečte v troubě při 175 stupních Celsia po dobu 60 minut.
  • Po 60 minutách troubu vypněte a nechte v horké troubě 30 minut.
  • Maso vyndejte ze zeleninového základu a vyndejte všechno koření.
  • Ponorným mixérem rozmixujte všechnu zeleninu.
  • Omáčka by měla mít oranžovou barvu.
  • Přidejte do omáčky smetanu.
  • Dále přidejte čerstvou šťávu z půlky citronu a sůl a pepř podle chuti, pokud je potřeba.
  • Než maso vrátíte zpět do omáčky, všechny kousky vykostěte a maso natrhejte na menší kousky.
  • Podávejte s oblíbeným knedlíkem.
Králík ve smetanové omáčce s kořenovou zeleninou, podávaný s knedlíkem na talíři s vedle položeným příborem.
www.fromczechtousa.com

A co našich 6 neodolatelných receptů na svíčkovou omáčku? Snadné recepty nejen pro profíky!


Králík v krémové omáčce se žampiony

Králičí maso v tomto receptu je tak měkké, že se vám téměř rozplyne v ústech. Vzhledem k tomu, že má králík libové maso, večer předem ho pro lepší vyvaženost marinujeme v extra panenském oleji s bylinkami, pepřem a česnekem.

Co budete potřebovat

  • půlka králíka
  • 1 cibule
  • česnek a bylinky (rozmarýn, šalvěj, bobkový list)
  • 1/2 šálku zakysané smetany
  • 200 g nasekaných žampionů
  • extra panenský olivový olej
  • 1/2 šálku bílého vína
  • nakrájená petrželka na ozdobu
  • sůl a černý pepř (podle chuti)

Postup

  • Smíchejte králíka s extra panenským olivovým olejem, černým pepřem, bylinkami a česnekem.
  • Vložte do lednice a nechte odležet minimálně  6 hodin nebo přes noc.
  • Pro zachování šťávy uvnitř masa nebyla přidána žádná sůl.
  • Směs vyndejte z lednice a počkejte půl hodiny, dokud nebude mít pokojovou teplotu.
  • Nyní osolte.
  • Předehřejte troubu na 200°C.
  • Na pánvi na středním plameni orestujte králíka v marinádě a zalijte bílým vínem.
  • Míchejte, aby se alkohol odpařil a chutě se spojily.
  • Ve velkém hrnci nebo pávni vhodné do trouby orestujte nakrájenou cibuli se solí a pepřem.
  • Přidejte králíka a bylinky.
  • Vložte hrnec do trouby a pečte 30 minut.
  • Mezitím orestujte žampiony s olivovým olejem, solí a pepřem.
  • Přidejte je ke zbytku ingrediencí.
  • Pečte dalších 30 minut v troubě.
  • Hrnec vyndejte z trouby na sporák, přidejte smetanu a nasekanou petrželku, zamíchejte a po 2-3 minutách je hotovo.
  • Dobrou chuť!
Kus králíka se smetanovou omáčkou s houbami.
www.foodcraftz.com

Dušené králičí maso na smetaně s kapary

Tento pokrm je výživný, skvěle chutná a navíc je jednoduchý na přípravu. Pokud ho chcete posunout o úroveň výše, můžete přidat nějaké hříbky pro zemitější chuť.

Co budeme potřebovat

  • 1 celý králík
  • 1 cibule
  • 4-5 stroužků česneku
  • 1 šálek bílého vína
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce granulovaného česneku
  • 1 lžička mletého pepře
  • 4 šálky vody nebo zeleninového vývaru
  • 1 a 1/2 šálku smetany ke šlehání
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce kaparů v nálevu
  • 1 hrst nasekané petrželky

Postup

  • Králíka naporcujte na kousky.
  • Dochuťte solí, pepřem a granulovaným česnekem.
  • Na středním plameni rozehřejte ve velké pánvi 2-3 lžíce olivového oleje.
  • Maso opékejte 5 minut z obou stran a poté vyjměte z pánve.
  • Oloupejte a nakrájejte najemno cibuli a česnek.
  • Přidejte cibuli a česnek na pánev a duste s máslem, dokud nezesklovatí.
  • Zalijte šálkem bílého vína a nechte 2 minuty povařit nebo dokud se alkohol neodpaří.
  • Maso dejte zpět do pánve, zalijte vodou a přikryjte pokličkou.
  • Nechte na středním plameni dusit po dobu 40 minut nebo dokud maso nezměkne.
  • Je-li to nutné, aby se maso nepřichytilo k pánvi, podlijte během pečení trochou vody.
  • Když je maso měkké, sejměte pokličku, zalijte smetanou a promíchejte.
  • Přidejte kapary a dijonskou hořčici a znovu promíchejte.
  • Servírujte s nasekanou čerstvuo petrželkou.
  • Nechte si chutnat!
Králičí stehno servírované na talíři se smetanovou omáčkou s plátky bagety.
www.delicerecipes.com

Inspirujte se i našimi dalšími recepty s králičím masem. Máme pro vás pečené i dušené varianty!

Zdravotní benefity konzumace králičího masa

  • Králičí maso má jemnou chuť, které většině lidem chutná a lze ho libovolně okořenit. Můžete ho použít v mnoha pokrmech, a to jak dušených, tak smažený.
  • Navíc je dobrý pro naše srdce a nepřispívá k vysokému cholesterolu nebo srdečním onemocněním.
  • Jako většina živočišných produktů je i králičí maso skvělým zdrojem bílkovin, ale na rozdíl od hovězího neobsahuje králík mnoho tuku.
  • 100gramová porce králičího masa obsahuje 29,1 gramů bílkovin. Protein je základní živina, která funguje jako stavební kámen pro naše svaly, kůži, vlasy a nehty. Tato porce králičího masa nám může poskytnout až jednu třetinu naší denní potřeby bílkovin.
  • Dále obsahuje vitamín B12, který je důležitý pro tvorbu a metabolismus nových červených krvinek a je skvělým zdrojem selenu. Ten posiluje imunitní systém a napomáhá zdravé funkci štítné žlázy.
  • Bez ohledu na to, zda se rozhodnete králičí maso opékat, dusit, restovat či péct, je důležité používat teploměr na maso k měření vnitřní teploty pokrmu. Králičí maso by mělo mít 71 °C, pak je bezpečné ke konzumaci.

A jak se vám naše dnešní recepty na králíka na smetaně líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X