Maso pod peřinou není krycí název pro dobře schované zbytky od večeře, ale způsob pečení, kdy dalšími ingrediencemi pokryjeme připravované maso.
A které jsou ty nejlepší recepty?
To se dozvíte v následujícím článku, stejně jako i to, jak správně takovou peřinku připravit!
Maso pod žemlovou peřinou
Je to vlastně nádivka z housek nebo rohlíků. Nakrájené kostičky zvlhčíme vývarem, mlékem, vodou, pivem nebo vínem, prostě podle chuti, potřeby a možností.
Houskovou směs doplníme žloutky a bílkovým sněhem a pak máme na výběr ještě další suroviny.
INGREDIENCE
- 500 g hovězího masa
- 4 lžíce oleje
- sůl, pepř
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 8 rohlíků
- půl hrnku mléka
- bazalka
- pórek
- 3 vejce
- 2 cibule
POSTUP
- Na pánvi orestujeme cibulku a hranolky masa, potom vlijeme do pečící formy.
- Pečeme 35 minut při 175 ºC.
- Potom zasypeme maso směsí rohlíků na kostičky namočených v mléce s bazalkou a nakrájeným pórkem.
- Pečeme 15 minut, potom přelijeme rozšlehanými vejci (osolenými) a dopečeme dozlatova.
Náš tip: K realizaci tohoto receptu zužitkujte pánve s odnímatelnou rukojetí.
Objevte podobné tipy
Maso pod játrovou peřinou
Hodí se vepřová nebo ještě lépe jemnější drůbeží játra, která umeleme nebo rozmixujeme. Zahustíme je strouhankou a doplníme kořením, žloutky a bílkovým sněhem.
Přidat můžeme cibuli, prolisovaný česnek, různé bylinky, ale také třeba sekané mandle nebo ořechy. Pečeme podle druhu masa buď zároveň nebo navršíme na maso krátce po jeho zapečení.
INGREDIENCE
- 500 g kuřecího masa
- 500 g kuřecích jater
- hrst hub
- 2 vejce
- hrnek mléka
- 1 cibule
- 2 lžičky kmínu
- sůl, pepř
- 3 lžíce oleje
POSTUP
- Kuřecí kousky orestujeme na cibulce a smícháme s pokrájenými houbami, kmínem, solí a pepřem.
- Vysypeme do pečící formy.
- Kuřecí játra orestujeme a osolíme.
- Stranou si uvaříme 2 vejce.
- Vejce položíme na masovou vrstvu a zasypeme játrovou vrstvou. Přelijeme mlékem.
Maso pod zeleninovou peřinou
Na zeleninovou peřinku využíváme především směs zeleniny. Vhodná je směs pórku, mrkve, květáku nebo brokolice, hrášku, zelených fazolek, cukety a dalších zelenin, mezi kterými nechybí cibule.
Zeleninu krájíme nebo strouháme najemno a většinou ji předem trochu podusíme. Pak ji doplníme především vejci nebo sladkou či kysanou smetanou.
INGREDIENCE
- 1 kapusta
- 1 cuketa
- 3 mrkve
- 6 kuřecích čtvrtek
- 1 vejce
- sůl
- rajčatový protlak
- muškátový oříšek
- 200 g tvrdého sýra
- pepř
- 4 lžíce oleje
- 1 naběračka hovězího vývaru
POSTUP
- Maso osmažíme na pánvi a položíme do pekáče.
- Na maso vysypeme směs strouhané cukety, mrkve, vajíčka, a sýru.
- Na konec vše překryjeme plátky kapusty a přelijeme protlakem.
- Pečeme 25 minut při 180 ºC.
- Servírujeme s bramborem nebo rýží.
Maso pod houbovou peřinou
Na peřinku z hub musíme houby předem podusit doměkka.
Pak je okořeníme, doplníme dalšími surovinami, podle potřeby zahustíme strouhankou nebo krupicí a většinou dáváme péci asi tak v polovině pečení masa.
INGREDIENCE
- 4 vepřové řízky
- 1 cibule
- 1/2 lžičky pálivé papriky
- 6 vajec
- 250 g krájených hub
- 1/2 lžičky soli
- pažitka / petrželka na posyp
- 4 lžíce oleje
POSTUP
- Cibuli nakrájíme na kolečka a orestujeme. Osolíme a vložíme do pekáče.
- Maso zprudka osmažíme na pánvi z obou stran, potom osolíme a vložíme do pekáče na cibuli.
- Pečeme při 180 ºC 45 min, potom přelijeme vejce a opražené houby.
- Zapečeme další 3 minuty a posypeme petrželkou.
Příprava masa
- U kořenění je nejlépe postupovat tak, že buď kořeníme více maso nebo peřinku. Nezapomínáme na to, aby koření ladilo s dalšími surovinami.
- U hovězího a vepřového masa volíme postup obvyklý u zapékání. Připravené maso opečeme rychle na tuku po obou stranách, aby se vytvořila kůrka, která nebude propouštět při dalším pečení šťávu z masa a to tak zůstane šťavnaté.
- Pak maso narovnáme do pekáčku nebo do zapékací misky a podlijeme výpekem.
- Peřinku dáváme podle jejího složení hned nebo až na téměř měkké maso.
Peřina na maso
Peřinka by neměla být jen jednotlivé suroviny, které se zapékají společně s masem, ale měla by se podobat nákypu.
Neobejdeme se proto bez vajec, která vytvoří tuto strukturu. Ostatní suroviny už mohou být různé a můžeme z nich připravovat například tyto peřinky :
- sýrová peřinka
- žemlová peřinka
- játrová peřinka
- zeleninová peřinka
- houbová peřinka
Peřinka ze sýrů je nejrychlejší a nejdostupnější. Často používaným sýrem je tvrdý strouhaný sýr eidam nebo chuťově výraznější uzený sýr.
Ale může to být i Niva nebo některé tavené sýry.
Sýry doplňujeme kysanou smetanou nebo bílým jogurtem a vejci. Vejce můžeme do sýrové směsi jen zamíchat nebo z bílků ušlehat sníh, který sýrovou peřinku nakypří.
Pro zpestření můžeme přidat i jemně krájenou šunku, sterilovaný hrášek nebo jinou zeleninu.
Sýrová peřinka je rychle zapečená, takže ji dáváme až na měkké maso.
INGREDIENCE
- 500 g masa
- sůl
- hladká mouka
- mletá paprika
- 3 lžíce oleje
- máslo (na vymazání zapékací mísy)
- 200 g tvrdého sýra dle chuti či kombinace 2 sýrů
- 4 vejce
- čerstvá petrželka
- 1 rajče
- 2 lžíce smetany
POSTUP
- Maso na nudličky osolíme, přidáme mletou papriku a opečeme s pokrájeným rajčetem na oleji.
- Zapékací mísu vymažeme máslem, vložíme maso a
- pečeme 25 minut při 180 ºC.
- Potom vše přikryjeme směsí ze žloutků, nastrouhaného sýru, smetany a sněhu z bílků.
- Pečeme dozlatova.
- Podáváme s bramborem a bylinkami.
Přílohy k masu pod peřinou
Jako přílohu podáváme:
- vařené brambory
- bramborovou kaši
- opečené brambory
Jako oblohu potom:
- zeleninový salát
- kysané zelí
K dochucení třeba jednu z našich studených omáček, či klasiku jakou je tatarská omáčka nebo domácí kečup.
Už máte upečeno i s peřinou? Pochlubte se přátelům na Facebooku, je to jednoduché, pod textem je k tomu modré tlačítko!