Maso pod peřinou

Maso pod peřinou není krycí název pro dobře schované zbytky od večeře, ale způsob pečení, kdy dalšími ingrediencemi pokryjeme připravované maso.

A které jsou ty nejlepší recepty?

To se dozvíte v následujícím článku, stejně jako i to, jak správně takovou peřinku připravit!

Maso pod peřinku

Maso může být použito jakékoliv, tedy hovězí, vepřové, rybí i drůbeží. Nehodí se však ty části masa, které vyžadují delší tepelnou úpravu.

U hovězího proto přichází v úvahu:

  • panenka
  • roštěnec

U vepřového masa:

  • kotleta bez kosti
  • kýta
  • plec

Drůbeží maso je lepší předem vykostit. Pak používáme

  • prsa
  • stehna

U ryb vybíráme ty druhy, které nemají kosti vůbec nebo jen velmi málo.

Použít se dá i vařené maso z polévky a zvláště pak vykostěné kousky vařené slepice.

Příprava masa

  1. U kořenění je nejlépe postupovat tak, že buď kořeníme více maso nebo peřinku. Nezapomínáme na to, aby koření ladilo s dalšími surovinami.
  2. U hovězího a vepřového masa volíme postup obvyklý u zapékání. Připravené maso opečeme rychle na tuku po obou stranách, aby se vytvořila kůrka, která nebude propouštět při dalším pečení šťávu z masa a to tak zůstane šťavnaté.
  3. Pak maso narovnáme do pekáčku nebo do zapékací misky a podlijeme výpekem.
  4. Peřinku dáváme podle jejího složení hned nebo až na téměř měkké maso.

Peřinka na maso

Peřinka by neměla být jen jednotlivé suroviny, které se zapékají společně s masem, ale měla by se podobat nákypu.

Neobejdeme se proto bez vajec, která vytvoří tuto strukturu. Ostatní suroviny už mohou být různé a můžeme z nich připravovat například tyto peřinky :

  • sýrová peřinka
  • žemlová peřinka
  • játrová peřinka
  • zeleninová peřinka
  • houbová peřinka

Maso pod sýrovou peřinou

Peřinka ze sýrů je nejrychlejší a nejdostupnější. Často používaným sýrem je tvrdý strouhaný sýr eidam nebo chuťově výraznější uzený sýr. Ale může to být i Niva nebo některé tavené sýry.

Sýry doplňujeme kysanou smetanou nebo bílým jogurtem a vejci. Vejce můžeme do sýrové směsi jen zamíchat nebo z bílků ušlehat sníh, který sýrovou peřinku nakypří. Pro zpestření můžeme přidat i jemně krájenou šunku, sterilovaný hrášek nebo jinou zeleninu.

Sýrová peřinka je rychle zapečená, takže ji dáváme až na měkké maso.

INGREDIENCE

  • 500 g masa
  • sůl
  • hladká mouka
  • mletá paprika
  • 3 lžíce oleje
  • máslo (na vymazání zapékací mísy)
  • 200 g tvrdého sýra dle chuti či kombinace 2 sýrů
  • 4 vejce
  • čerstvá petrželka
  • 1 rajče
  • 2 lžíce smetany

POSTUP

  1. Maso na nudličky osolíme, přidáme mletou papriku a opečeme s pokrájeným rajčetem na oleji.
  2. Zapékací mísu vymažeme máslem, vložíme maso a
  3. pečeme 25 minut při 180ºC.
  4. Potom vše přikryjeme směsí ze žloutků, nastrouhaného sýru, smetany a sněhu z bílků.
  5. Pečeme do zezlatovění.
  6. Podáváme s bramborem a bylinkami.
Recept na maso pod sýrovou peřinou
foto zdroj: google.com

Maso pod žemlovou peřinou

Je to vlastně nádivka z housek nebo rohlíků. Nakrájené kostičky zvlhčíme vývarem, mlékem, vodou, pivem nebo vínem, prostě podle chuti, potřeby a možností.

Houskovou směs doplníme žloutky a bílkovým sněhem a pak máme na výběr ještě další suroviny.

Může to být krájená uzenina, drobně nastrouhaná zelenina, osmahnutá cibule nebo jenom zelené natě. Solíme a kořeníme podle chuti. Čas potřebný k zapečení je delší, takže tuto peřinku dáváme zhruba v polovině pečení.

INGREDIENCE

  • 500 g hovězího masa
  • 4 lžíce oleje
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 8 rohlíků
  • půl hrnku mléka
  • bazalka
  • porek
  • 3 vejce
  • 2 cibule

POSTUP

  1. Na pánvi orestujeme cibulku a hranolky masa, potom vlijeme do pečící formy.
  2. Pečeme 35 minut při 175ºC.
  3. Potom zasypeme maso směsí rohlíků na kostičky namočených v mléce s bazalkou a nakrájeným porkem.
  4. Pečeme 15 minut, potom přelijeme rozšlehanými vejci (osolenými) a dopečeme dozlatova.
Recept na maso pod žemlovou peřinou
foto zdroj: pinterest.com

 

Maso pod játrovou peřinou

Hodí se vepřová nebo ještě lépe jemnější drůbeží játra, která umeleme nebo rozmixujeme.

Zahustíme je strouhankou a doplníme kořením, žloutky a bílkovým sněhem.

Přidat můžeme cibuli, prolisovaný česnek, různé bylinky, ale také třeba sekané mandle nebo ořechy.

Pečeme podle druhu masa buď zároveň nebo navršíme na maso krátce po jeho zapečení.

INGREDIENCE

  • 500 g kuřecího masa
  • 500 g kuřecích jater
  • hrst hub
  • 2 vejce
  • hrnek mléka
  • 1 cibule
  • 2 lžičky kmínu
  • sůl, pepř
  • 3 lžíce oleje

POSTUP

  1. Kuřecí kousky orestujeme na cibulce a smícháme s pokrájenými houbami, kmínem, solí a pepřem.
  2. Vysypeme do pečící formy.
  3. Kuřecí játra orestujeme a osolíme,
  4. Stranou si uvaříme 2 vejce.
  5. Vejce položíme na masovou vrsvu a zasypeme játrovou vrstvou. Přelijeme mlékem.

Recept na maso pod játrovou peřinou

foto zdroj: google.comKuřecí játra obsahují vitaminy skupin A. D i B, ale pacienti s kyselinou močovou v krvi by se jim  měli raději vyhnout.

 

Maso pod zeleninovou peřinou

Na zeleninovou peřinku využíváme především směs zeleniny. Vhodná je směs pórku, mrkve, květáku nebo brokolice, hrášku, zelených fazolek, cukety a dalších zelenin, mezi kterými nechybí cibule.

Zeleninu krájíme nebo strouháme najemno a většinou ji předem trochu podusíme. Pak ji doplníme především vejci nebo sladkou či kysanou smetanou.

INGREDIENCE

  • 1 kapusta
  • 1 cuketa
  • 3 mrkve
  • 6 kuřecích čtvrtek
  • 1 vejce
  • sůl
  • rajčatový protlak
  • muškátový ořišek
  • 200 g tvrdého sýra
  • pepř
  • 4 lžíce oleje
  • 1 naběračka hovězího vývaru

POSTUP

  1. Maso osmažíme na pánvi a položíme do pekáče.
  2. Na maso vysypeme směs strouhané cukety, mrkve, vajíčka, a sýru.
  3. Na konec vše překryjeme plátky kapusty a přelijeme protlakem.
  4. Pečeme 25 minut při 180ºC.
  5. Servírujeme s bramborem nebo rýží.

Recept na maso pod zeleninovou peřinou

foto zdroj: google.com

Maso pod houbovou peřinou

Na peřinku z hub musíme houby předem podusit doměkka. Pak je okořeníme, doplníme dalšími surovinami, podle potřeby zahustíme strouhankou nebo krupicí a většinou dáváme péci asi tak v polovině pečení masa.

INGREDIENCE

  • 4 vepřové řízky
  • 1 cibule
  • 1/2 lžičky pálivé papriky
  • 6 vajec
  • 250 g krájených hub
  • 1/2 lžičky soli
  • pažitka / petrželka na posyp
  • 4 lžíce oleje

POSTUP

  1. Cibuli nakrájíme na kolečka a orestujeme. Osolíme a vložíme do pekáče.
  2. Maso zprudka osmažíme na pánvi z obou stran, potom osolíme a vložíme do pekáče na cibuli..
  3. Pečeme při 180ºC 45 min, potom  přelijeme vejce a opražené houby.
  4. Zapečeme další 3 minuty a posypeme petrželkou.

 

Recept na maso pokryté houbami a vejcem

foto zdroj: pinterest.com

Přílohy k masu pod peřinkou

Jako přílohu podáváme:

  • vařené brambory
  • bramborovou kaši
  • opečené brambory

Jako oblohu potom:

  • zeleninový salát
  • kysané zelí

K dochucení třeba studenou omáčku, jako je tatarská omáčka nebo domácí kečup.

 

Už máte upečeno i s peřinou? Pochlubte se přátelům na facebooku, je to jednoduché, pod textem je k tomu modré tlačítko!

 

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *