Kdo by odolal našim receptů na medové řezy?
Jsou jednoduché, efektní a neuvěřitelně chutné.
Vyzkoušejte variantu s karamelovou omáčkou, lesním ovocem či kokosem.
Ve všech případech si pochutnáte!
Banánovo-medové řezy s karamelovou omáčkou a šlehačkou
Užijte si dokonalou kombinaci banánu, medu, karamelu, šlehačky a čokolády v tomto snadném moučníku. Už nikdy nebudete chtít jiný!
Co budete potřebovat
Na těsto:
- 400 g hladké mouky
- 200 g třtinového cukru
- 4 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- 60 g medu
- 250 g másla
- 4 velká vejce
- 3 banány
- 180 g zakysané smetany
- 2 lžičky vanilkové pasty
Na karamelovou omáčku:
- 125 g medu
- 100 g třtinového cukru
- 125 g másla
- 250 ml smetany ke šlehání
Na čokoládové hobliny:
- 150 g tmavé čokolády
Na šlehačku:
- 375 ml smetany ke šlehání
- 125 g mascarpone
- 1 lžička vanilkového extraktu
Na dekoraci:
- 1 banán nakrájený na plátky
- čokoládové hobliny viz výše
- 60 g karamelové omáčky viz výše
Postup
- Předehřejte troubu na 160 °C.
- Plech o rozměrech 20 cm x 30 cm 5 cm nastříkejte olejem ve spreji a vyložte dno a boky pečicím papírem.
- Do lednice dejte na 20 minut další plech.
- Do přidejte mouku, třtinový cukr, prášek do pečiva a sůl a promíchejte.
- Do samostatné velké mísy přidejte máslo a med.
- Pomocí elektrického ručního mixéru máslo a med rozmixujte do bledé a nadýchané hmoty, což potrvá asi 3 minuty.
- Přidávejte vejce jedno po druhém a pokaždé dobře promíchejte.
- Seškrábněte misku a přidejte banány, zakysanou smetanu a vanilkovou pastu.
- Důkladně promíchejte, přidejte suché ingredience a opět promíchejte.
- Těsto nalijte na plech a pečte 45-55 minut.
- Po upečení nechte úplně vychladnout.
- Nyní si připravte omáčku.
- Do přidejte med, máslo a třtinový cukr a míchejte, dokud se všechny ingredience nerozpustí a směs nebude bublat.
- Pokračujte v míchání 3 minuty nebo dokud nedosáhnete zlaté barvy.
- Stáhněte plamen a přidejte smetanu.
- Míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
- Nechte zcela vychladnout.
- Chcete-li vytvořit čokoládové hoblinky, nalijte rozpuštěnou čokoládu na plech, který byl 20 minut v lednici.
- Poklepejte plechem o pracovní desku, abyste uvolnili vzduchové bubliny.
- Nechte zahřát na pokojovou teplotu.
- Pomocí lžičky krátce seškrabujte čokoládu tak, abyste tvořili malé hoblinky.
- Do velké mixovací nádoby přidejte smetanu, mascarpone a vanilkový extrakt.
- Šlehejte, dokud se nezačnou tvořit měkké vrcholky.
- Pomocí konce vařečky vytvořte otvory po celé buchtě, ale snažte se nepropichovat až na dno.
- Otvory naplňte karamelovou omáčkou.
- Navrch buchty přidejte šlehačku a rovnoměrně rozetřete.
- Zalijte karamelovou omáčkou a vmíchejte ji do šlehačky.
- Ozdobte plátky banánu a čokoládovými hoblinami.
- Nakrájejte a podávejte.

Medové řezy plněné pudinkem a džemem s čokoládovou polevou
Tenké vrstvy těsta s medovou příchutí plněné pudinkem a džemem a nakonec potřené čokoládovou polevou prostě musíte milovat! Připravte si je už dnes a nebudete litovat.
Co budete potřebovat
Na těsto:
- 400 g hladké mouky
- 150 g krupicového cukru
- 80 g másla
- 4 lžíce mléka
- 2 lžíce medu
- 1 střední vejce
- ½ lžičky jedlé sody
Na náplň:
- sklenice džemu dle vašeho výběru
- 500 ml vanilkového pudinku pokojové teploty
- 180 g moučkového cukru
- 250 g másla
Na čokoládovou polevu:
- 100 g čokolády
- 180 ml smetany ke šlehání
Postup
- Do velkého hrnce dejte cukr, máslo, mléko, med a vejce.
- Na mírném ohni neustále míchejte, dokud se směs nerozpustí.
- Nyní přidejte jedlou sodu a stále míchejte do zpěnění (nevařte).
- Sundejte ze sporáku.
- Vmíchejte ½ mouky.
- Na pracovní desku si přendejte zbytek mouky a zalijte směsí.
- Vytvarujte těsto.
- To rozdělte na 2 stejné poloviny a vytvarujte z nich obdélníky.
- Každou polovinu válejte, dokud vám nevznikne velmi tenký plát těsta.
- Zkontrolujte velikost největšího plechu na pečení, který máte, a těsto vyválejte tak, aby se vám na plech vešlo.
- Vyválené těsto přendejte na plech dobře vymazaný olejem nebo vyložený pečicím papírem.
- Pečte při 180 stupních Celsia 10 minut.
- Totéž udělejte i s druhým plátem těsta (pokud máte dva velké plechy, pečte oba pláty najednou).
- Jakmile jsou pláty upečené, vyjměte je a před plněním nechte úplně vychladnout.
- Pomocí mixéru utřete moučkový cukr s měkkým máslem.
- Postupně přidávejte pudink (pokojové teploty), dokud vše nespotřebujete a nezískáte pěkně hustou směs.
- Umístěte první upečený plát na tác nebo prkénko a zakryjte ho pudinkovou náplní.
- Přikryjte druhým upečeným plátem a příčně rozpulte.
- Jednu polovinu potřete džemem.
- Pokud vám zbyla ještě nějaká pudinková náplň, namažte ji na džem.
- Přikryjte druhou polovinou.
- Na moučník položte list pečicího papíru a zatěžkejte ho prkénkem (nebo čímkoli, co na moučník trochu tlačí).
- Uchovávejte přes noc v lednici.
- Smetanu ke šlehání přiveďte k varu.
- Nalijte na jemně nasekanou čokoládu a před mícháním nechte 2 minuty ztuhnout, dokud se čokoláda úplně nerozpustí.
- Moučník potřete čokoládou a vraťte do lednice, aby čokoláda ztuhla.
- Po ztuhnutí odřízněte okraje a nakrájejte na jednotlivé porce.
- Dobrou chuť!

Máme pro vás i další lahodné recepty s medem v 5 různých variantách. Ochutnejte luxusní kachní prsa, italské kuličky i oblíbené perníčky.
Karamelové řezy s medem a vlašskými ořechy
Tento moučník je úžasnou kombinací textur. Drobivý křehký základ doplněný křupavými ořechy v lepkavém medovém karamelu s nádechem pomerančů vás dostane! Tak si ho pojďme společně připravit.
Na těsto:
- 150 g hladké mouky
- 80 g moučkového cukru
- 150 g másla
Na polevu:
- 100 g másla
- 90 g třtinového cukru
- 170 g medu
- 180 g vlašských ořechů, nahrubo nasekaných
- 100 ml smetany ke šlehání
- 1 lžička vanilky
- kůra z jednoho pomeranče
Postup
- Předehřejte si troubu na 180 °C a 20 cm čtvercovou pečící formu s odnímatelným dnem vyložte pečicím papírem.
- Připravte si těsto.
- V míse ušlehejte máslo s cukrem do světlé a nadýchané hmoty, poté přidejte mouku a míchejte, dokud nevznikne drobivé těsto.
- Tuto směs rovnoměrně rozprostřete do pečící formy.
- Celé těsto propíchejte vidličkou a pečte 15 minut do světle zlatavé barvy.
- Nyní si připravte polevu.
- Ve velkém hrnci rozehřejte máslo, cukr a med na středním plameni a míchejte, dokud se směs nerozpustí a nespojí.
- Trochu snižte plamen a za občasného míchání vařte 5 minut.
- Směs bude trochu pěnit.
- Buďte opatrní, protože karamel je velmi horký.
- Po 5 minutách stáhněte z ohně a přidejte nasekané vlašské ořechy, dvojitou smetanu, vanilku a pomerančovou kůru a promíchejte.
- Směs nalijte na vrch upečeného křehkého těsta, rovnoměrně rozetřete a poté pečte 20 minut.
- Po vyjmutí z trouby bude poleva tekutá; chladnutím zhoustne.
- Jakmile řezy vychladnou a začnou tuhnout, vyjměte je z pečicí formy a velkým nožem namazaným máslem krájejte na čtverce.
- Užijte si to!

A co takové recepty na kuličky s medem 5x jinak? Oslaďte si s námi život!
Objevte podobné tipy
Medovo-kokosové řezy
Lahodné a jednoduché řezy z ovesných vloček, kukuřičných lupínků, kokosu a medu jsou báječnou svačinou, kterou si zamiluje celá vaše rodina!
Co budete potřebovat
- 45 g kukuřičných lupínků
- 120 g ovesných vloček
- 120 g sušeného kokosu
- 165 g moučkového cukru
- 125 g másla
- 2 lžíce medu
Postup
- Předehřejte troubu na 160 °C.
- Pečicí plech o rozměrech 28 x 18 cm bohatě vymažte máslem.
- Dejte stranou.
- Ve velké misce jemně rozdrťte kukuřičné lupínky zadní stranou lžíce – buďte opatrní, abyste je nerozdrtili příliš, protože stále chcete, aby dodaly řezům trochu textury a křupavosti.
- Do kukuřičných lupínků přidejte ovesné vločky, sušený kokos a moučkový cukr.
- Suché ingredience míchejte, dokud se nespojí.
- V malé pánvi rozpusťte na mírném ohni máslo a med.
- Nalijte směs másla a medu do suchých přísad a míchejte, dokud se vše nespojí.
- Směs přendejte na předem vymazaný plech.
- Zadní stranou lžíce zatlačte směs do rohů a rovnoměrně ji vyrovnejte do formy.
- Pečte v předehřáté troubě 15–20 minut, dokud řezy nezískají teplou zlatou barvu.
- Před vyklopením na prkénko a nakrájením na plátky nebo čtverce nechte zcela vychladnout.

Řezy s medem a lesním ovocem
Kombinace medu a lesního ovoce je naprosto luxusní a o tom vás přesvědčí i tento recept na medové řezy s malinami a borůvkami. Potřete ho medovou polevou a podávejte jako ten nejlahodnější dezert ke kávě. Možná oceníte naše recenze nejlepších švýcarských kávovarů Jura, které vám připraví dokonalou jedinečnou kávu.
Co budete potřebovat
- 1 šálek cukru
- 1 šálek řepkového oleje
- 1 šálek medu
- 3 velká vejce
- 1/2 šálku pomerančové šťávy
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3 a 1/2 šálků hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 1 šálek čerstvých nebo mražených malin
- 1 šálek čerstvých nebo mražených borůvek
Na polevu:
- 1 šálek moučkového cukru
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce mléka
Postup
- Předehřejte troubu na 175°C.
- Vymažte tukem 33 x 23 cm plech na pečení.
- Ve velké míse prošlehejte cukr, olej, med, vejce, pomerančovou šťávu a vanilku.
- V jiné míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl a postupně zašlehejte do medové směsi.
- Přeneste na připravený plech.
- Pečte 15 minut.
- Vrch buchty posypte malinami a borůvkami.
- Pečte, dokud párátko vložené do středu nevyjde čisté, dalších cca 30–35 minut.
- Nechte zcela vychladnout na plechu na mřížce.
- Smíchejte ingredience na polevu a polevou buchtu potřete.
- V případě potřeby podávejte s dalším lesním ovocem.
- Nechte si chutnat!

Medovo-vanilkové řezy s polevou a zdobením
Tento recept si nezapomeňte uložit! Vláčnou buchtu s medem a vanilkou potřenou krémovou polevou z kakaa, medu a másla si totiž budete chtít připravovat znovu a znovu.
Co budete potřebovat
Na těsto:
- 3 šálky hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- ½ lžičky soli
- 4 velká vejce, pokojové teploty
- 180 g medu
- ½ šálku moučkového cukru
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- ¾ šálku rostlinného oleje
- 1 šálek podmáslí
Na polevu:
- 270 g medu
- 1 lžíce kakaa
- 170 g studeného másla, nakrájeného
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 lžíce pestrého zdobení
Postup
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Plech vymažte a vyložte pečícím papírem.
- V míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva a jedlou sodu a dejte stranou.
- V jiné misce smíchejte vejce a cukr a šlehejte, dokud se nespojí.
- Přidejte vanilkový extrakt a rostlinný olej a znovu prošlehejte.
- Postupně vmíchejte střídavě s podmáslím k suchým ingrediencím.
- Těsto nalijte na vyložený plech a vrch zarovnejte lžící.
- Pečte 30-35 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
- Vyjměte z trouby a nechte úplně vychladnout.
- Na přípravu polevy dejte studené máslo, kakao, vanilkový extrakt a med do mísy stolního mixéru.
- Míchejte, dokud se vše nespojí a textura není lehká a nadýchaná, asi 8-10 minut.
- Polevu natřete na upečené těsto a posypte zdobením.
- Nechte v chladu, dokud nebudete připraveni k podávání.
- Vyjměte z lednice 15 minut před podáváním.

Nezapomeňte vyzkoušet i naše recepty na medové cukroví! Máme pro vás třeba medové trubičky, kornoutky, ale klidně i medovo-rumové kuličky.
Tipy na pečení s medem
Med je skvělou ingrediencí na pečení. Podívejte se na naše tipy a triky, jak s medem péct jako profesionál.
- Při pečení s medem odměřujte ingredience v gramech. Je to nejpřesnější způsob a poskytne vám konzistentní výsledky.
- Těsně před přidáním medu do odměrky ji postříkejte trochou oleje ve spreji, aby med snadno vytékal.
- Když pečete buchtu s medem, vždy pomocí špejle otestujte, zda je buchta hotová. Zvláště pokud v receptu zcela nahrazujete cukr.
- Formu těsně před pečením zakryjte alobalem, aby nedocházelo k nadměrnému zhnědnutí. Med je bohatý na přírodní cukry a může způsobit, že váš moučník získá tmavě hnědou barvu.
A jak se vám naše dnešní recepty na medové řezy líbily? Napište nám do komentářů!