Měli jste tu čest ochutnat ty nejvláčnější recepty na mrkvovou bábovku?
U nás najdete jen ty nejlepší, nejměkčí a nejchutnější varianty!
Zkuste je všechny a uvidíte, že ani jeden nemá chybu.
Mrkvová bábovka s cheesecake vrstvou uvnitř
Tato bábovka s mrkví je bohatá na chuť, jemná texturou a vláčná svým těstem. Stejně jako další sladké dobroty například naše nepřekonatelné mrkvové muffiny!
Co budeme potřebovat
- 240 ml rostlinného oleje
- 4 velká vejce
- 350 g cukru
- 135 ml jablečného protlaku
- 1 lžička čistého vanilkového extraktu
- 1 lžička pomerančové kůry
- 315 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžičky mleté skořice
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- 260 g oloupané a nakrájené mrkve
- 130 g nahrubo nasekaných pekanových ořechů
Na cheesecakovou vrstvu
- 340 g smetanového sýra
- 50 g krystalového cukru
- 1 velké vejce
- 1 lžička čistého vanilkového extraktu
Na glazuru
- 120 g moučkového cukru
- 30-45 ml čerstvé pomerančové šťávy
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Formu na bábovku důkladně vymažte.
- Ve velké míse vyšlehejte olej, vejce, hnědý cukr, jablečný protlak, vanilku a pomerančovou kůru, dokud se nespojí.
- V další velké míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, skořici, zázvor, muškátový oříšek a hřebíček, dokud se nespojí.
- Mokré ingredience nalijte do suchých ingrediencí a smíchejte dohromady, dokud se nespojí.
- Vmíchejte mrkev a pekanové ořechy.
- Nalijte a rozetřete polovinu těsta do formy.
- Ve střední misce vyšlehejte smetanový sýr, dokud nebude zcela hladký a krémový. Přidejte cukr, vejce a vanilku.
- Směs smetanového sýra rozetřete v rovnoměrné vrstvě na těsto na mrkvovou bábovku a snažte se vyhnout roztírání až k okrajům formy.
- Nalijte a rovnoměrně rozetřete zbývající těsto na bábovku a poté pomocí nože velmi jemně promíchejte těsto dohromady.
- Pečte 55–75 minut nebo dokud párátko zapíchnuté do středu bábovku nevyjde čisté.
- Po dokončení vyjměte z trouby a nechte 30 minut vychladnout uvnitř formy.
- Před glazováním se ujistěte, že bábovka z mrkve úplně vychladlá.
- Ingredience na glazuru smíchejte dohromady a pokapejte s ní bábovku.
Bábovku si připravte 1 den předem. Nechte ji zcela vychladnout, pevně zakryjte a poté chlaďte. Před podáváním ji nechte několik hodin stát při pokojové teplotě.
Nejlepší je ji ozdobit polevou těsně před podáváním.
Chcete-li ji zmrazit, nechte bábovku zcela vychladnout, pevně ji zabalte a zmrazte až na 3 měsíce.
Rozmrazte přes noc v lednici.

Bábovka z mrkve a ořechů
Nejlepší recept na mrkvovou bábovku s ořechy, která vám vykouzlí úsměv na tváři pokaždé, když jí ochutnáte. Těsto je vláčné a ozvláštněné křupavými oříšky. Stejně vám bude chutnat i mrkvové cukroví, vhodné i pro diabetiky.
Co budeme potřebovat
- 240 g hladké mouky
- 2 lžičky jedlé sody
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- 1 lžička mleté skořice
- ½ šálku rozinek
- ½ šálku vlašských ořechů (nasekaných)
- 4 velká vejce
- ¾ šálku oleje
- 200 g hnědého cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 5 středních mrkví (jemně nastrouhaných)
Postup
- Předehřejte troubu na 160˚C. Vymažte formu na bábovku.
- Ve velké míse prošlehejte mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl, skořici, rozinky a vlašské ořechy.
- V jiné míse prošlehejte vejce, olivový olej, cukr, vanilku a mrkev do hladka.
- Nalijte mokrou směs do suché moučné směsi a smíchejte dohromady, dokud se nespojí.
- Těsto nalijte do připravené formy a pečte 60–65 minut, dokud párátko zapíchnuté do středu dortu nevyjde čisté.
- Mrkvový koláč nechte 10–15 minut vychladnout ve formě.

Bábovka s mrkví a tvarohovou polevou
Máš-li citrony udělej z nich citronádu, máš-li mnoho mrkví udělej z ní mrkvovou bábovku! Připravte si tento jednoduchý recept, který je doplněn o sladkou tvarohovou polevu. A nenechte si ujít ani výborné dezerty z mrkve, podle našich receptů.
Co budeme potřebovat
- 225 ml slunečnicového oleje
- 4 velká vejce
- 275 g světle hnědého cukru
- 300 g strouhané mrkve
- 100 g rozinek (volitelně)
- Kůra z 1 pomeranče
- 275 g hladké mouky
- 1,5 lžičky sody
- 2 lžičky kypřícího prášku
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička muškátového oříšku
Na polevu
- 100 g másla
- 200 g plnotučného smetanového sýra
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 400 g moučkového cukru
Postup
- Předehřejte troubu na 180 stupňů. Vymažte formu.
- Nalijte slunečnicový olej a vejce do velké mísy a přidejte cukr – lehce promíchejte.
- Přidejte nastrouhanou mrkev, rozinky a pomerančovou kůru a promíchejte.
- Přidejte mouku, sodu, kypřící prášek, zázvor, skořici a muškátový oříšek a znovu promíchejte.
- Směs nalijte do formy a pečte v troubě 55-60 minut.
- Po upečení nechte 10 minut vychladnout ve formě a poté vyklopte.
- Vyšlehejte změklé máslo, aby bylo opravdu hladké.
- Přimíchejte smetanový sýr a vmíchejte vanilkový extrakt.
- Postupně přidávejte moučkový cukr, aby to směs byla tuhá.
- Jakmile bábovka zcela vychladne, natřeme na ní polevu.

Objevte podobné tipy
Hrníčková mrkvová bábovka
Tento recept na bábovku s mrkví připravený z jednoho hrnečku je vlhký, nadýchaný a plný aromatického koření. Ideální na Velikonoce nebo kdykoli, když máte chuť na něco sladkého!
Co budeme potřebovat
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- špetka mletého hřebíčku
- 1/2 šálku rozinek
- 1/2 šálku nasekaných vlašských ořechů
- 4 celá velká vejce
- 1 šálek rostlinného oleje
- 1 šálek krystalového cukru
- 1/4 šálku hnědého cukru
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 1/4 šálku mrkve (asi 4-5 velkých oloupaných mrkví) nastrouhané
Postup
- Předehřejte troubu na 160 stupňů.
- Formu vymažte a lehce poprašte moukou.
- Ve velké míse smíchejte všechny suché ingredience (mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl, skořici, muškátový oříšek, hřebíček, rozinky a vlašské ořechy).
- Ve střední míse prošlehejte vejce, olej, cukry a vanilkový extrakt, dokud se nespojí.
- Přidejte mrkev a míchejte.
- Mokrou směs nalijte do suché moučné směsi a stěrkou smíchejte, dokud se nespojí.
- Těsto nalijte do připravené formy a pečte 40–45 minut, nebo dokud nebude párátko zapíchnuté do středu čisté.
- Mrkvovou bábovku alespoň 15 minut vychladnout ve formě, poté ji vyklopte.

Bábovka s mrkví a medem
Tato nádherná mrkvová bábovka dodává klasickému receptu nový rozměr: je ideální pro odpolední čaj, narozeniny a velikonoční pečení, nebo jako zákusek ke kvalitní kávě z nejlepšího pákového kávovaru Sencor. Proč pákový? To se dozvíte v naší recenzi.
Co budeme potřebovat
- 325 g hladké mouky
- ½ lžičky sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 lžičky mleté skořice
- ½ lžičky mletého hřebíčku
- ¼ lžičky mletého nového koření
- 80 g sušeného kokosu
- 100 g kousků vlašských ořechů (nasekaných)
- 280 ml slunečnicového oleje
- 300 g světle hnědého cukru
- 4 velká vejce
- 300 g mrkve (oloupané a nastrouhané)
Na medovou polevu
- 60 g moučkového cukru
- 120 g plnotučného smetanového sýra
- 1 lžíce medu
- Šťáva 1 citron
Postup
- Troubu rozehřejte na 180°C. Formu vymažte máslem.
- Do velké mísy prosejte mouku, sodu, prášek do pečiva, skořici, hřebíček a nové koření.
- Vmíchejte kokos a vlašské ořechy.
- Do další velké mísy dejte olej a cukr a šlehejte do bledé a husté hmoty.
- Přidejte vejce, a poté přidejte veškerou nastrouhanou mrkev.
- Vmícháme moučnou směs, těsto nalijeme do vymazané formy a pečeme 45 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
- Nechte 15 minut vychladnout ve formě, poté koláč vyklopte na mřížku, aby zcela vychladl.
- Na polevu, prosejte moučkový cukr do střední mísy a přidejte smetanový sýr, med a citronovou šťávu.
- Šlehejte, dokud nebude hladká a tekutá, a pokud je poleva příliš hustá, přidejte ještě trochu citrónové šťávy.
- Polevu z medu přelijte přes mrkvovou bábovku.

Jak ozdobit bábovku krémem, polevou a ganache
Jak ozdobit bábovku polevou
Poleva vyrobená z cukrářského cukru, mléka a vanilkového extraktu a citronové šťávy.
Postup
- V malé misce smíchejte cukr, mléko a vanilku. Míchejte do hladka. Pokud chcete, nechte 5 minut odstát, aby zhoustla. Vmíchejte tolik cukrářského cukru, aby poleva snadno stékala ze lžičky, ale zároveň byla neprůhledná a dostatečně hustá, aby se nevsákla do dortu.
- Polijte bábovku a nechte ji odpočinout při pokojové teplotě, dokud poleva neztuhne, nebo ji dejte přikrytou do lednice.
Jak ozdobit bábovku čokoládovou ganache
Lahodná ganache, vyrobená pouze z čokolády a smetany.
Postup
- V malém hrnci rozehřejte smetanu na šlehání, dokud nebude horká, a poté vmíchejte stejné množství polosladkých čokoládových lupínků nebo nasekané čokolády. Šlehejte, dokud se čokoláda nerozpustí a ganache nebude hladká.
- Chlaďte ganache v lednici po dobu 20-30 minut, měla by být trochu hustší, ale stále tekutá.
- Přelijte bábovku a podávejte hned, nebo ji vložte do zakryté nádoby a vychlaďte, dokud čokoláda neztuhne.
Jak ozdobit bábovku krémem
Na krém budete potřebovat máslo (115 g), smetanový sýr (230 g), lžička vanilkového extraktu, moučkový cukr (500 g).
Postup
- Připravte si polevu ze smetanového sýra, přičemž nezapomeňte použít smetanový sýr pokojové teploty. Pokud je poleva hodně měkká, nechte ji krátce vychladit v lednici, aby trochu ztuhla.
- Smetanový krém nandejte do cukrářského pytlíku a ozdobte jím bábovku.
- Zakrytou bábovku uchovávejte v lednici.