Muchomůrka růžovka známá jako maslák
Jedná se o druh hojné a chutné houby, která má své odpůrce i zastánce. Proč má své odpůrce a zastánce ?
Oblíbená bývá u těch, kteří rádi využívají houbu k přípravě různých kulinářských pochoutek. Neoblíbená především pro svou snadnou záměnu s méně chutnou muchomůrkou šedivkou nebo jedovatou muchomůrkou tygrovanou.
Muchomůrka růžovka má polokulovitý či bochníkovitý klobouk růžové barvy, drobné špinavě bílé strupy na povrchu, měkké narůžovělé lupeny, narůžovělý třeň, rýhovaný prstenec v horní části třeně. Jako jedna z mála nejedovatých muchomůrek vyniká výtečnou masitou chutí.
Jak poznáme pravou muchomůrku růžovku ?
Muchomůrka růžovka |
Muchomůrka tygrovaná |
Muchomůrka šedivka |
||
Jedlost | výborná | smrtonosná | jedlá | |
Prsten | rýhovaný (jako po straně mince) | hladký | rýhovaní | |
Klobouk |
při odloupnutí kůže růžový | při odloupnutí kůže bílý | při odloupnutí kůže bílý | |
Třeň |
občas narůžovělý, zakončená baňatou hlízou | bílý, roste z pochvy, ‚kalichu smrti‘ | bílý, zakončená baňatou hlízou |
Jaký význam má muchomůrka růžovka pro zdraví ?
- podporuje metabolismus
- pročišťuje organismus
- působí pozitivně na organismus
- zdroj lysinu – důležitý při vstřebávání vápníku a tvorbě svalů
Použití muchomůrky růžovky v kuchyni
Houba vhodná do polévek, gulášů, karbanátků, zapékaných pokrmů, omáček i smaženic. Mladé plodnice lze nakládat i do octa. Je možné ji naložit i do soli. Příliš se nehodí se k sušení.
zdroj : goat.cz