Muchomůrka růžovka

Muchomůrka růžovka známá jako maslák

Jedná se o druh hojné a chutné houby, která má své odpůrce i zastánce. Proč má své odpůrce a zastánce ?

Oblíbená bývá u těch, kteří rádi využívají houbu k přípravě různých kulinářských pochoutek. Neoblíbená především pro svou snadnou záměnu s méně chutnou muchomůrkou šedivkou nebo jedovatou muchomůrkou tygrovanou.

Muchomůrka růžovkapolokulovitý či bochníkovitý klobouk růžové barvy, drobné špinavě bílé strupy na povrchu, měkké narůžovělé lupeny, narůžovělý třeň, rýhovaný prstenec v horní části třeně. Jako jedna z mála nejedovatých muchomůrek vyniká výtečnou masitou chutí.

Jak poznáme pravou muchomůrku růžovku ?


Muchomůrka růžovka
Muchomůrka tygrovaná
Muchomůrka šedivka
Jedlost výborná smrtonosná jedlá
Prsten rýhovaný (jako po straně mince) hladký rýhovaní
Klobouk
při odloupnutí kůže růžový při odloupnutí kůže bílý při odloupnutí kůže bílý
Třeň
občas narůžovělý, zakončená baňatou hlízou bílý, roste z pochvy, ‚kalichu smrti‘ bílý, zakončená baňatou hlízou

Jaký význam má muchomůrka růžovka pro zdraví ?

  • podporuje metabolismus
  • pročišťuje organismus
  • působí pozitivně na organismus
  • zdroj lysinu – důležitý při vstřebávání vápníku a tvorbě svalů

Použití muchomůrky růžovky v kuchyni

Houba vhodná do polévek, gulášů, karbanátků, zapékaných pokrmů, omáček i smaženic. Mladé plodnice lze nakládat i do octa. Je možné ji naložit i do soli. Příliš se nehodí se k sušení.

Muchomůrka růžovka

zdroj : goat.cz