Muchomůrka růžovka

Muchomůrka růžovka známá jako maslák

Jedná se o druh hojné a chutné houby, která má své odpůrce i zastánce. Proč má své odpůrce a zastánce ?

Oblíbená bývá u těch, kteří rádi využívají houbu k přípravě různých kulinářských pochoutek. Neoblíbená především pro svou snadnou záměnu s méně chutnou muchomůrkou šedivkou nebo jedovatou muchomůrkou tygrovanou.

Muchomůrka růžovkapolokulovitý či bochníkovitý klobouk růžové barvy, drobné špinavě bílé strupy na povrchu, měkké narůžovělé lupeny, narůžovělý třeň, rýhovaný prstenec v horní části třeně. Jako jedna z mála nejedovatých muchomůrek vyniká výtečnou masitou chutí.

Jak poznáme pravou muchomůrku růžovku ?

 Muchomůrka růžovka
Muchomůrka tygrovaná
Muchomůrka šedivka
Jedlostvýbornásmrtonosnájedlá
Prstenrýhovaný (jako po straně mince)hladkýrýhovaní
Klobouk
při odloupnutí kůže růžovýpři odloupnutí kůže bílýpři odloupnutí kůže bílý
Třeň
občas narůžovělý, zakončená baňatou hlízoubílý, roste z pochvy, ‚kalichu smrti‘bílý, zakončená baňatou hlízou

Jaký význam má muchomůrka růžovka pro zdraví ?

  • podporuje metabolismus
  • pročišťuje organismus
  • působí pozitivně na organismus
  • zdroj lysinu – důležitý při vstřebávání vápníku a tvorbě svalů

Použití muchomůrky růžovky v kuchyni

Houba vhodná do polévek, gulášů, karbanátků, zapékaných pokrmů, omáček i smaženic. Mladé plodnice lze nakládat i do octa. Je možné ji naložit i do soli. Příliš se nehodí se k sušení.

Muchomůrka růžovka

zdroj : goat.cz

Sdílejte svým přátelům:

Ohodnoťte také