Nejlepšími pokrmy pro milovníky asijské kuchyně jsou bezpochyby nudle na jakýkoliv způsob.
V tomto článku se můžete inspirovat právě nudlemi, které se v Thajsku podávají formou rychlého občerstvení, ale také jako chod v restauracích.
Pojďme si představit recept na thajské Pad Thai nudle ať už s masem, vegetariánské ale i na veganský způsob.
Pad Thai s kuřecím masem
Připravte si thajské nudle s kuřecím masem. Ingredience seženete v jakémkoliv obchodě a hotový pokrm bude do půl hodinky. Místo kuřete můžete zvolit třeba krevety nebo i hovězí maso.
Ingredience
- Thajské rýžové nudle
- 450g kuřecích prs bez kůže, nakrájených na malé proužky
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1/4 hrnku hnědého cukru
- 1/4 hrnku sójové omáčky
- 2 lžíce rýžového octa
- 1 polévková lžíce limetové šťávy
- 1 polévková lžíce rybí omáčky
- 1 červená paprika, nakrájená na proužky
- 1 menší mrkev
- 2 stroužky česneku
- 1 větší cibule nakrájená na kostičky
- 2 hrnky fazolových klíčků (podle chuti)
- 3 velká vejce
- 1/2 hrnku nesolených nasekaných arašídů (podle chuti)
- 1/3 hrnku nasekaného koriandru
- Sezamová semínka (podle chuti)
Postup
- Připravte rýžové nudle podle pokynů uvedených na obalu.
- V míse smíchejte hnědý cukr, sójovou omáčku, rýžový ocet, limetkovou šťávu, rybí omáčku a dejte stranou.
- Zatímco se nudle vaří, zrahřejte ve woku nebo na hluboké pánvi olej.
- Přidejte nakrájené kuře a restujte, dokud nebude osmažené, asi 6 minut. (Pokud používáte krevety, smažte asi 1,5 minuty z každé strany.)
- Maso přendejte na talíř a nechte olej v pánvi.
- Do něj přidejte papriku, mrkev a restujte 1 – 2 minuty, poté přidejte česnek, zelenou cibuli a fazolové klíčky restujte další minutu.
- Přesuňte zeleninu k okraji pánve a poté rozklepněte do středu pánve vejce. Vařte a míchejte, dokud se vajíčka neudělají.
- Přidejte kuře, nudle, připravenou omáčku, vše promíchejte a vařte 1 – 2 minuty.
- Podávejte teplé s koriandrem, arašídy a sezamovými semínky.

Vegetariánské Pad Thai s tofu
Vegetariánská verze thajských nudlí je stejně lahodná i přesto, že se připravuje zcela bez masa. Pokud chcete mít pokrm zcela veganský, vynechejte vejce.
Ingredience
- 1 balení thajských nudlí (rýžové nudle)
- 2 až 3 čajové lžičky soli
- 3/4 hrnku rýžového octa
- 1 až 2 čajové lžičky tamarindové pasty
- 1 lžíce hnědého cukru
- Špetka sladké papriky
- 10 až 12 lžící rostlinného oleje (rozdělí se)
- 400g tofu, okapaného
- 4 velká vejce
- 1/3 hrnku pražených a nesolených arašídů, nasekaných na hrubo
- 1 hrnek fazolových klíčků
- 1 limetka, nakrájená na čtvrtiny
- Nasekaný koriandr na ozdobu
Postup
- Uvařte nudle podle návodu na obalu.
- V misce smíchejte 2 čajové lžičky soli, octa, koncentrátu tamarindu a cukru. Dolaďte chuť. Přidejte špetku papriky na barvu.
- Ohřejte wok nebo jinou velkou hlubokou pánev na vysokou teplotu, kterou udržíte po celou dobu vaření.
- Přidejte 2 lžíce oleje a rozpalte jej.
- Přidejte nakrájené tofu a nechte ho trochu zabarvit, asi 2 až 3 minuty. Smažte další 2 až 3 minuty a pak tofu dejte na talíř a nechte stranou.
- Přidejte další 2 až 3 lžíce oleje do pánve a nechte zahřát.
- Rozklepněte na pánev vejce a špičkou vařečky jemně uvolněte žloutek. V pánvi by mělo být dostatek oleje, aby to vypadalo, jako by vejce v oleji plavalo.
- Vejce jemně otočte a smažte asi minutu.
- Vejce odtlačte na stranu pánve, aby vznikl prostor pro tofu. Pak jej přidejte zpět do pánve.
- Hotové nudle vložte do pánve. Krátce promíchejte, aby se neslepily. Když asi po minutě nudle vypadají lesklé, je čas přidat omáčku.
- Připravenou omáčku nalijte do pánve a smíchejte s nudlemi. Vařte dokud v pánvi nezbyde omáčka, nudle by ji měly absorbovat.
- Přidejte arašídy a klíčky a rychle všechny ingredience promíchejte. Vařte další 2 až 3 minuty.
- Vypněte plotýnku a ochutnejte. Dochuťte podle preferencí a ihned podávejte v miskách s kousky limetky, arašídy a nasekaným koriandrem.

Pokud rádi připravujete asijské pokrmy často, neměly by vám uniknout recepty na čínské nudle.
Objevte podobné tipy
Asijské nudle s krevetami a arašídovou omáčkou
Připravte si neobyčejné a trochu odlišné Pad Thai s krevetami, které zjemníte díky arašídové omáčce a jsou zcela jednoduché na přípravu.
Ingredience na Pad Thai
- 250g syrových krevet, oloupaných, podélně rozdělených na polovinu
- 2 lžíce sójové omáčky
- 250g plochých rýžových nudlí
- 6 nasekaných jarních cibulek (rozdělte si zelenou a bílou část)
- 4 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 polévková lžíce jemně nasekaného čerstvého zázvoru
- 1 lžička chilli pasta (podle chuti)
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 vejce
- 1 hrnek fazolových klíčků (podle chuti i více)
- Nadrcené nesolené arašídy (podle chuti)
- Limetka (podle chuti)
Ingredience na arašídovou omáčku
- 1/4 hrnku kuřecího vývaru nebo vody
- 3 lžíce rýžového octa
- 3 lžíce arašídového másla
- 2 polévkové lžíce hnědého cukru
- 2 lžíce limetkové šťávy
- 1 polévková lžíce rybí omáčky
Postup
- V misce smíchejte všechny ingredience na arašídovou omáčku a dejte stranou.
- V další misce si smíchejte krevety se sójovou omáčkou.
- Do velké mísy s vroucí vodou ponořte rýžové nudle na 10 minut. Poté je sceďte a dejte stranou.
- Ve woku nebo na velké pánvi nechte na oleji změknout bílou část jarní cibulky, česnek a zázvor.
- Přidejte omáčku z arašídového másla, rozkvedlané vejce, směs krevet a nudle.
- Smíchejte a vařte 3 minuty za stálého míchání, dokud krevety nebudou uvařené a omáčka se nevsákne do nudlí.
- Dochuťte, v případě potřeby můžete do omáčky přidat trochu kuřecího vývaru.
- Ihned podávejte posypané fazolovými klíčky, zelenými kousky jasní cibulky, arašídy a ozdobte limetkou.

Pokud máte chuť namísto nudlí na rýži, vyzkoušejte si třeba některý z těchto jednoduchých receptů na Kung Pao.
Veganské Pad Thai
Tyto asijské nudle jsou hotové do 30 minut. Jsou tedy skvělé na rychlý oběd nebo třeba večeři a jistě budou chutnat všem, kdo si libuje ve veganských jídlech.
Ingredience na omáčku
- 4 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce rýžového octa
- 4 lžíce javorového sirupu
- 2 lžíce limetkové šťávy
- 2 lžíce chilli pasty (podle chuti)
Ingredience na Pad Thai
- 1 balení thajských rýžových nudlí
- 2-3 lžíce rostlinného oleje
- 1 tofu, okapané a nakrájené na kostičky
- 2 menší mrkve, jemně nasekané
- 2 nasekané jarní cibule
- Měsíčky limetky, nasekaný koriandr, drcené arašídy a hrnek fazolových klíčků na posyp
Postup
- Uvařte si nudle podle pokynů na obalu, sceďte a dejte stranou.
- Všechny přísady omáčky společně promíchejte v malé misce a dejte stranou.
- Na velké pánvi (můžete použít i stejný hrnec, ve kterém jste vařili nudle), zahřejte olej, přidejte tofu a smažte ho, dokud nejsou všechny strany zlatohnědé.
- Na pánev s tofu přidejte nudle, omáčku, mrkev, zelenou cibuli a polovinu koriandru.
- Za stálého míchání vařte asi 10 minut.
- Ihned podávejte, posypte arašídy, koriandrem, fazolovými klíčky a měsíčky limetky. Můžete pokapat limetkovou šťávou dle chuti.

Nemáte tu správnou WOK pánev a přemýšlíte nad jejím zakoupení? Přečtěte si recenze na 5 nejlepších pánví WOK.
Thajská kuchyně = kořeněná bomba
V tradiční thajské kuchyni je pro přípravu pokrmů používáno značné množství koření, které se využívá hlavně v jeho čerstvé formě.
Mezi nejpopulárnější koření se řadí galangal, koriandr, šalotka, pepř, citronová tráva, ale především chilli. Díky němu mají thajská jídla pikantní nádech.
Sice je základní potravinou v Thajsku rýže, stejně jako v mnoha jiných zemích v Asii. Proto se v thajských jídlech využívají hlavně rýžové nudle. Mimo nudlí je používána rýže setá, rýže jasmínová a rýže lepkavá.
Co se týče masa, thajští obyvatelé zpracovávají nejčastěji kuřecí, vepřové, hovězí, kachní a bůvolí. Taktéž ryby jsou běžně součástí jejich jídelníčku. Pro nás zcela netradiční je hmyz, přičemž v thajsku jedí smažené kobylky, cvrčky, včelí larvy a mravenčí vajíčka.
My se ale nenecháme odradit a raději zůstaneme u pro nás běžného masa nebo jiných nám známých ingrediencí.