Recepty na thajské nudle Pad Thai ve 4 variantách – aneb exotická bomba z Asie

Nejlepšími pokrmy pro milovníky asijské kuchyně jsou bezpochyby nudle na jakýkoliv způsob.

V tomto článku se můžete inspirovat právě nudlemi, které se v Thajsku podávají formou rychlého občerstvení, ale také jako chod v restauracích.

Pojďme si představit recept na thajské Pad Thai nudle ať už s masem, vegetariánské ale i na veganský způsob.

Pad Thai s kuřecím masem

Připravte si thajské nudle s kuřecím masem. Ingredience seženete v jakémkoliv obchodě a hotový pokrm bude do půl hodinky. Místo kuřete můžete zvolit třeba krevety nebo i hovězí maso.

Ingredience

  • Thajské rýžové nudle
  • 450g kuřecích prs bez kůže, nakrájených na malé proužky
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1/4 hrnku hnědého cukru
  • 1/4 hrnku sójové omáčky
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 1 polévková lžíce limetové šťávy
  • 1 polévková lžíce rybí omáčky
  • 1 červená paprika, nakrájená na proužky
  • 1 menší mrkev
  • 2 stroužky česneku
  • 1 větší cibule nakrájená na kostičky
  • 2 hrnky fazolových klíčků (podle chuti)
  • 3 velká vejce
  • 1/2 hrnku nesolených nasekaných arašídů (podle chuti)
  • 1/3 hrnku nasekaného koriandru
  • Sezamová semínka (podle chuti)

Postup

  • Připravte rýžové nudle podle pokynů uvedených na obalu. 
  • V míse smíchejte hnědý cukr, sójovou omáčku, rýžový ocet, limetkovou šťávu, rybí omáčku a dejte stranou.
  • Zatímco se nudle vaří, zrahřejte ve woku nebo na hluboké pánvi olej.
  • Přidejte nakrájené kuře a restujte, dokud nebude osmažené, asi 6 minut. (Pokud používáte krevety, smažte asi 1,5 minuty z každé strany.)
  • Maso přendejte na talíř a nechte olej v pánvi. 
  • Do něj přidejte papriku, mrkev a restujte 1 – 2 minuty, poté přidejte česnek, zelenou cibuli a fazolové klíčky restujte další minutu. 
  • Přesuňte zeleninu k okraji pánve a poté rozklepněte do středu pánve vejce. Vařte a míchejte, dokud se vajíčka neudělají.
  • Přidejte kuře, nudle, připravenou omáčku, vše promíchejte a vařte 1 – 2 minuty.
  • Podávejte teplé s koriandrem, arašídy a sezamovými semínky.
Nudle z thajska kuřecím masem a arašídy
Zdroj: lecremedelacrumb.com

Vegetariánské Pad Thai s tofu

Vegetariánská verze thajských nudlí je stejně lahodná i přesto, že se připravuje zcela bez masa. Pokud chcete mít pokrm zcela veganský, vynechejte vejce.

Ingredience

  • 1 balení thajských nudlí (rýžové nudle)
  • 2 až 3 čajové lžičky soli
  • 3/4 hrnku rýžového octa
  • 1 až 2 čajové lžičky tamarindové pasty
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • Špetka sladké papriky
  • 10 až 12 lžící rostlinného oleje (rozdělí se)
  • 400g tofu, okapaného
  • 4 velká vejce
  • 1/3 hrnku pražených a nesolených arašídů, nasekaných na hrubo
  • 1 hrnek fazolových klíčků
  • 1 limetka, nakrájená na čtvrtiny
  • Nasekaný koriandr na ozdobu

Postup

  • Uvařte nudle podle návodu na obalu.
  • V misce smíchejte 2 čajové lžičky soli, octa, koncentrátu tamarindu a cukru. Dolaďte chuť. Přidejte špetku papriky na barvu.
  • Ohřejte wok nebo jinou velkou hlubokou pánev na vysokou teplotu, kterou udržíte po celou dobu vaření.
  • Přidejte 2 lžíce oleje a rozpalte jej.
  • Přidejte nakrájené tofu a nechte ho trochu zabarvit, asi 2 až 3 minuty. Smažte další 2 až 3 minuty a pak tofu dejte na talíř a nechte stranou.
  • Přidejte další 2 až 3 lžíce oleje do pánve a nechte zahřát.
  • Rozklepněte na pánev vejce a špičkou vařečky jemně uvolněte žloutek. V pánvi by mělo být dostatek oleje, aby to vypadalo, jako by vejce v oleji plavalo.
  • Vejce jemně otočte a smažte asi minutu.
  • Vejce odtlačte na stranu pánve, aby vznikl prostor pro tofu. Pak jej přidejte zpět do pánve.
  • Hotové nudle vložte do pánve. Krátce promíchejte, aby se neslepily. Když asi po minutě nudle vypadají lesklé, je čas přidat omáčku.
  • Připravenou omáčku nalijte do pánve a smíchejte s nudlemi. Vařte dokud v pánvi nezbyde omáčka, nudle by ji měly absorbovat.
  • Přidejte arašídy a klíčky a rychle všechny ingredience promíchejte. Vařte další 2 až 3 minuty.
  • Vypněte plotýnku a ochutnejte. Dochuťte podle preferencí a ihned podávejte v miskách s kousky limetky, arašídy a nasekaným koriandrem.
Asijské nudle s tofu
Zdroj: sixhungryfeet.com

Pokud rádi připravujete asijské pokrmy často, neměly by vám uniknout recepty na čínské nudle.

Asijské nudle s krevetami a arašídovou omáčkou

Připravte si neobyčejné a trochu odlišné Pad Thai s krevetami, které zjemníte díky arašídové omáčce a jsou zcela jednoduché na přípravu.

Ingredience na Pad Thai

  • 250g syrových krevet, oloupaných, podélně rozdělených na polovinu
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 250g plochých rýžových nudlí
  • 6 nasekaných jarních cibulek (rozdělte si zelenou a bílou část)
  • 4 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 1 polévková lžíce jemně nasekaného čerstvého zázvoru
  • 1 lžička chilli pasta (podle chuti)
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 vejce
  • 1 hrnek fazolových klíčků (podle chuti i více)
  • Nadrcené nesolené arašídy (podle chuti)
  • Limetka (podle chuti)

Ingredience na arašídovou omáčku

  • 1/4 hrnku kuřecího vývaru nebo vody
  • 3 lžíce rýžového octa
  • 3 lžíce arašídového másla
  • 2 polévkové lžíce hnědého cukru
  • 2 lžíce limetkové šťávy
  • 1 polévková lžíce rybí omáčky

Postup

  • V misce smíchejte všechny ingredience na arašídovou omáčku a dejte stranou.
  • V další misce si smíchejte krevety se sójovou omáčkou.
  • Do velké mísy s vroucí vodou ponořte rýžové nudle na 10 minut. Poté je sceďte a dejte stranou.
  • Ve woku nebo na velké pánvi nechte na oleji změknout bílou část jarní cibulky, česnek a zázvor.
  • Přidejte omáčku z arašídového másla, rozkvedlané vejce, směs krevet a nudle. 
  • Smíchejte a vařte 3 minuty za stálého míchání, dokud krevety nebudou uvařené a omáčka se nevsákne do nudlí. 
  • Dochuťte, v případě potřeby můžete do omáčky přidat trochu kuřecího vývaru.
  • Ihned podávejte posypané fazolovými klíčky, zelenými kousky jasní cibulky, arašídy a ozdobte limetkou.
Krevetové nudle s koriandrem
Zdroj: ricardocuisine.com

Pokud máte chuť namísto nudlí na rýži, vyzkoušejte si třeba některý z těchto jednoduchých receptů na Kung Pao.

Veganské Pad Thai

Tyto asijské nudle jsou hotové do 30 minut. Jsou tedy skvělé na rychlý oběd nebo třeba večeři a jistě budou chutnat všem, kdo si libuje ve veganských jídlech.

Ingredience na omáčku

  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 4 lžíce javorového sirupu
  • 2 lžíce limetkové šťávy
  • 2 lžíce chilli pasty (podle chuti)

Ingredience na Pad Thai

  • 1 balení thajských rýžových nudlí
  • 2-3 lžíce rostlinného oleje
  • 1 tofu, okapané a nakrájené na kostičky
  • 2 menší mrkve, jemně nasekané
  • 2 nasekané jarní cibule
  • Měsíčky limetky, nasekaný koriandr, drcené arašídy a hrnek fazolových klíčků na posyp

Postup

  • Uvařte si nudle podle pokynů na obalu, sceďte a dejte stranou.
  • Všechny přísady omáčky společně promíchejte v malé misce a dejte stranou.
  • Na velké pánvi (můžete použít i stejný hrnec, ve kterém jste vařili nudle), zahřejte olej, přidejte tofu a smažte ho, dokud nejsou všechny strany zlatohnědé.
  • Na pánev s tofu přidejte nudle, omáčku, mrkev, zelenou cibuli a polovinu koriandru.
  • Za stálého míchání vařte asi 10 minut.
  • Ihned podávejte, posypte arašídy, koriandrem, fazolovými klíčky a měsíčky limetky. Můžete pokapat limetkovou šťávou dle chuti.
Thajské nudle na veganský způsob
Zdroj: fastingathome.com

Nemáte tu správnou WOK pánev a přemýšlíte nad jejím zakoupení? Přečtěte si recenze na 5 nejlepších pánví WOK.

Thajská kuchyně = kořeněná bomba

V tradiční thajské kuchyni je pro přípravu pokrmů používáno značné množství koření, které se využívá hlavně v jeho čerstvé formě.

Mezi nejpopulárnější koření se řadí galangal, koriandr, šalotka, pepř, citronová tráva, ale především chilli. Díky němu mají thajská jídla pikantní nádech.

Sice je základní potravinou v Thajsku rýže, stejně jako v mnoha jiných zemích v Asii. Proto se v thajských jídlech využívají hlavně rýžové nudle. Mimo nudlí je používána rýže setá, rýže jasmínová a rýže lepkavá.

Co se týče masa, thajští obyvatelé zpracovávají nejčastěji kuřecí, vepřové, hovězí, kachní a bůvolí. Taktéž ryby jsou běžně součástí jejich jídelníčku. Pro nás zcela netradiční je hmyz, přičemž v thajsku jedí smažené kobylky, cvrčky, včelí larvy a mravenčí vajíčka.

My se ale nenecháme odradit a raději zůstaneme u pro nás běžného masa nebo jiných nám známých ingrediencí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.