Patison (Patizon)

Skvělá a nedoceněná zelenina patison

Patison patří mezi tykvovitou zeleninu, stejně jako oblíbená okurka, dýně či meloun. Pěstuje se především v létě pro plody se zvláštním tvarem připomínající létající talíř. Zralý patison může mít více barev třeba světle zelenou, bílou anebo žlutou. Vnitřek má patizon bílý s velmi jemnou chutí.

Jaké výhody má patison jako zelenina ?

I když patří patison mezi tykvovitou zeleninu a jsou hodně podobné dýním, mají ale mnohem příjemnější a jemnější chuť. A navíc na rozdíl od dýní nebo některých luštěnin nedochází po jejich konzumaci k nadýmání.

Patisony mají nízký obsah sacharidů, proto jsou vhodné i k časté konzumaci pro diabetiky a osoby držící životosprávu.

Má dostatečné množství vlákniny, podporuje tak trávení. V patisonech je ale naopak málo sodíku, což je pozitivní zpráva pro osoby s cévními chorobami a nemocemi ledvin.

Jaké další významné látky patison obsahuje ?

  • minerální látky – sodík, draslík, železo, měď, chlor a fosfor

Jak prospívá patison našemu zdraví ?

  • Snižuje cholesterol
  • Zlepšuje zdraví cév
  • Snižuje riziko arteriosklerózy
  • Snižuje krevní tlak
  • Snižuje riziko infarktu a mrtvice
  • Snižuje riziko rakoviny střev

Srovnání výživových hodnot v tykvovité zelenině ve 100 g

Druh zeleniny
Kalorie Tuk Bílkoviny Sacharidy
Patison 17 kcal 0,2 g 1,2 g 3,8 g
Cuketa 16 kcal 0,3 g 1,2 g 3,2 g
Dýně Hokkaidó
37 kcal 0,23 g 2 g 9 g
Okurka salátová
16 kcal 0,1 g 0,6 g 2 g
Meloun vodní
43 kJ 0,17 g 0,6 g 6 g

Jak se dá využít patison v kuchyni ?

Patisony lze využít tzv. stokrát jinak v podobě omáček nebo gulášů, je potřeba myslet na to, že patizony jsou poměrně měkké, proto je přidáváme do takových pokrmů až na poslední chvíli. Patisony lze konzumovat  ale také samostatně nebo s masovou či sýrovou náplní. Připravují se také grilováním, pečením, smažením a zapékaním. Mladé a nevyvinuté plody lze konzervovat podobně jako okurky.

Patison

zdroj : mynewroots.org

Sdílejte svým přátelům:

Ohodnoťte také
10:00