Nadýchané recepty na dorty z piškotu 6x jinak. Klasika v netradičním pojetí!

Piškotové korpusy patří mezi ty nejoblíbenější a není se čemu divit.

Nejsou těžké na přípravu a skvěle chutnají.

Proto jsme si pro vás tentokrát připravili 6 luxusních receptů na piškotové dorty, od naprosto jednoduchých až po takové, které vypadají jako od profesionálů.

Ochutnejte variantu s ovocem a želé nebo třeba s jablky a karamelovou omáčkou.

Užijte si to!

Piškotový dort s mascarpone krémem a karamelizovaným ovocem

Nádherný a chuťově naprosto delikátní dort z piškotového těsta, mascarpone krému, ovocného kompotu, čerstvých malin a karamelizovaného ovoce potěší naprosto všechny strávníky. Přesvědčte se sami!

Co budete potřebovat

  • 6 vajec
  • 80 g krupicového cukru
  • 180 g hladké mouky, prosáté
  • 300 ml smetany ke šlehání, vyšlehané
  • 250 g mascarpone
  • 1 vanilkový lusk, rozpůlený (vyškrábejte z něj semínka a ta si nechte)
  • 75 g moučkového cukru, prosátého
  • 125 g malin
  • med, k servírování

Na ovocný kompot:

  • 3 broskve, oloupané, nakrájené
  • 3 meruňky, oloupané, nakrájené
  • 1 nektarinka, oloupaná, nakrájená
  • 2 snítky tymiánu a navíc k podávání
  • 2 lžíce bílého vína
  • 1 lžíce moučkového cukru

Na karamelizované ovoce:

  • 2 broskve, nakrájené na měsíčky, ogrilované
  • 2 nektarinky, nakrájené na měsíčky, ogrilované
  • 8 meruněk, rozpůlených, ogrilovaných

Postup

  • Troubu předehřejte na 170 stupňů Celsia.
  • Vymažte a vyložte dno a boky tří dortových forem o průměru 22 cm.
  • Připravte si korpusy.
  • Šlehejte vejce a moučkový cukr elektrickým šlehačem po dobu 10 minut nebo dokud nebudete mít hustou a světlou směs.
  • Kovovou lžičkou jemně vmíchejte mouku.
  • Těsto rovnoměrně rozdělte do 3 forem a pečte 20 minut nebo dokud nezezlátne a špejle zapíchnutá do středu korpusu nevyjde čistá.
  • Korpusy nechte 5 minut chladit ve formách a poté vyklopte na mřížku, aby úplně vychladly.
  • Mezitím dejte všechny ingredience na ovocný kompot do hrnce na střední teplotu.
  • Vařte za občasného míchání 15 minut nebo do změknutí.
  • Nechte mírně vychladnout, poté přeneste do mixéru a šlehejte do hladka.
  • Dejte stranou.
  • Smíchejte šlehačku, mascarpone, vanilková semínka a moučkový cukr.
  • Na servírovací talíř položte 1 korpus a potřete ho jednou třetinou krému z mascarpone, pokapejte trochou ovocného kompotu a rozetřete na něj grilované ovoce a čerstvé maliny.
  • Opakujte dvakrát.
  • Posypte dort extra lístky tymiánu a pokapejte medem k podávání.
Dort z piškotového těsta, mascarpone krému, ovocného kompotu, čerstvých malin a karamelizovaného ovoce na talíři.
www.delicious.com.au

Podívejte se také na naše 4 netradiční recepty na buchty z piškotu, po kterých se jen zapráší!

Vanilkový dort se zakysanou smetanou

Lahodný dort ze zakysané smetany je neuvěřitelně snadný na přípravu a je úžasně nadýchaný. Vanilkový korpus je potřený lehkou krémovou polevou, která mu dodává dokonalou chuť. Nejlepší způsob, jak spotřebovat zbylou zakysanou smetanu!

Co budete potřebovat

Na korpus:

  • 210 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 150 g moučkového nebo krystalového cukru
  • 1/4 lžičky soli
  • 120 ml rostlinného oleje
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 velké vejce
  • 240 ml zakysané smetany de luxe

Na polevu:

  • 115 g másla, pokojové teploty
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 375 g moučkového cukru, prosátého
  • 60 ml zakysané smetany de luxe

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
  • 20 cm kulatou dortovou formu vymažte tukem a vyložte pečicím papírem.
  • Do velké mísy přidejte mouku, prášek do pečiva, cukr a sůl.
  • V samostatné misce prošlehejte olej, vanilku a vejce.
  • Přidejte mokré přísady k suchým přísadám spolu se zakysanou smetanou a promíchejte.
  • Těsto přeneste do dortové formy a povrch jemně uhlaďte.
  • Pečte přibližně 35–40 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed nevyjde čistá.
  • Než korpus opatrně vyjmete z dortové formy a necháte zcela vychladnout na mřížce, nechte ho mírně vychladnout.
  • Máslo přidejte do velké mísy.
  • Šlehejte elektrickým šlehačem při střední rychlosti po dobu 2 minut nebo dokud nebude hladké a krémové.
  • Přidejte vanilku a cukr a pomalu šlehejte, dokud se nespojí.
  • Přidejte zakysanou smetanu a dále šlehejte do hladka.
  • Vrch dortu potřete polevou ze zakysané smetany a podávejte.
Kus dortu ze zakysané smetany s polevou na talířku s vidličkou.
www.sweetestmenu.com

Možná se vám budou hodit naše recenze ručních šlehačů, kde vám poradíme, jak si vybrat ten nejlepší. Kdo vyhrál v našem srovnání? 

Ovocný želé dort

Tento dort je sice náročnější na přípravu, ale výsledek rozhodně stojí za to! Jemný vanilkový piškot proložený úžasným krémem z mascarpone a ovocem, ozdobený pořádnou vrstvou želé a čerstvého ovoce všechny zaujme a vy se stanete králem či královnou všech narozeninových večírků.

Co budete potřebovat

Na korpus:

  • 165 g prosáté hladké mouky
  • 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 4 vejce
  • 150 g cukru
  • 1/8 lžičky soli
  • 60 g másla
  • 120 ml plnotučného mléka

Na krém:

  • 375 g sýra Philadelphia
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 375 g bílé čokolády
  • 300 ml smetany ke šlehání

Na želé:

  • 200 ml vody
  • 50 g cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 15 g želatiny v prášku
  • 90 ml vody

Na čokoládovou ganache:

  • 100 g bílé čokolády
  • 30 g másla

Ovoce na náplň:

  • 2 kiwi
  • 425 g konzervovaných mandarinek (nakrájejte na tenké plátky a položte je na papírovou utěrku, abyste se zbavili přebytečné šťávy – šťávu z konzervy si ponechte)

Ovoce na ozdobení:

  • jakékoli sezónní ovoce, které máte rádi

Postup

Příprava korpusu:

  • Připravte si 20 cm dortovou formu, která bude dostatečně vysoká, abyste v ní zvládli upéct těsto na 3 korpusy.
  • Vyložte pečícím papírem a postříkejte olejem ve spreji.
  • Předehřejte troubu na 170 stupňů Celsia.
  • Do mouky přidejte prášek do pečiva, dobře promíchejte a dejte stranou.
  • V míse stolního mixéru smíchejte vejce, sůl a cukr.
  • Šlehejte na středně vysokou rychlost, dokud nebudete mít světlou a nadýchanou směs, asi 5 až 7 minut.
  • Během šlehání vajec přidejte do mléka másla a zahřívejte, dokud se máslo úplně nerozpustí.
  • Do vaječné směsi přidejte suché ingredience a jemně promíchejte stěrkou.
  • Poté přidejte horkou směs másla a mléka a stále jemně míchejte stěrkou.
  • Do připravené formy nalijte těsto a pečte 30-35 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu korpusu nevyjde suchá.
  • Nechte dort vychladnout ve formě asi 10 minut a poté opatrně vyjměte z formy a sundejte pečící papír.
  • Korpus nechte vychladnout.
  • Když je korpus teplý na dotek, přikryjte jej potravinářskou fólií a dejte do lednice minimálně na 2-4 hodiny nebo přes noc.

Příprava krému:

  • Ohřívejte čokoládu v misce v mikrovlnné troubě po dobu 20 sekund (nebo 10 sekund při vysoké teplotě), poté misku vyjměte a zamíchejte.
  • Dejte misku zpět do mikrovlnné trouby a opakujte proces ohřívání dalších 20 sekund, promíchejte a vraťte do mikrovlnné trouby, dokud se čokoláda nerozpustí.
  • Dejte stranou vychladnout.
  • Do velké mísy dejte smetanový sýr a přidejte moučkový cukr.
  • Promíchejte stěrkou, aby sýr změkl a ingredience se spojily.
  • Pomocí ručního mixéru směs pár minut šlehejte.
  • Přidejte vanilkový extrakt a rozpuštěnou čokoládu.
  • Pomocí ručního mixéru směs znovu prošlehejte, dokud se vše dobře nespojí.
  • Přidejte smetanu ke šlehání a znovu šlehejte, dokud krém nezhoustne.
  • Nepřemíchejte.
  • Do samostatné misky dejte třetinu krému, zakryjte potravinářskou fólií a dejte do lednice, dokud nebudete chtít dort zdobit.

Příprava dortu:

  • Nožem rozřízněte korpus na tři vrstvy.
  • První korpus položte na servírovací talíř a pokapejte ho šťávou z konzervovaných mandarinek.
  • Nasaďte kolem prvního korpusu nastavitelný dortový ráfek o průměru 20 cm, vložte do ráfku acetátovou fólii a nastavte ráfek tak, aby těsně přiléhal ke korpusu.
  • Asi čtvrtinu krému rozetřeme na korpus.
  • Na krém nandejte rovnoměrnou vrstvu nakrájeného kiwi a zakryjte dalším krémem.
  • Přidejte druhý korpus.
  • Pokapejte ho mandarinkovou šťávou a potřete krémem.
  • Na krém položte rovnoměrnou vrstvu mandarinek a potřete dalším krémem.
  • Třetí korpus opět pokapejte mandarinkovou šťávou a přiklopte ke zbytku dortu pokapanou stranou.
  • Dort zakryjte potravinářskou fólií a dejte do lednice na 4-6 hodin nebo přes noc.
  • Omyjte a osušte ovoce dle vaší volby.
  • Některé můžete přepůlit, nakrájet – je to na vás.

Příprava želé:

  • Dále si připravte želé.
  • Menší část vody přidejte k želatinovému prášku, dobře promíchejte a nechte 15-20 minut odstát.
  • V hrnci přiveďte k varu zbytek vody, cukr a citronovou šťávu.
  • Vařte asi 2 minuty a šlehejte, dokud se cukr nerozpustí.
  • Sundejte z ploty.
  • Cukrový sirup přendejte do mísy a nechte vychladnout.
  • Želatinovou směs dejte na 15 sekund do mikrovlnné trouby, poté misku vyjměte a promíchejte.
  • Postup opakujte, dokud nebude želatina zcela rozpuštěná.
  • Dávejte pozor, abyste želatinu nepřehřáli.
  • Za stálého míchání vlijte do cukrového sirupu želatinu.
  • Sirup a želatina musí mít přibližně stejnou teplotu.
  • Přeceďte přes malé sítko do čisté misky a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

Zdobení dortu:

  • Z vychlazeného dortu sejměte fólii, dortový ráfek a acetátovou fólii.
  • Ostrým nožem dort nařízněte tak, aby neměl stejnou výšku (viz foto)
  • Vršek dortu potřete krémem, který jste si nechali v lednici a dort dejte na 15 minut do lednice.
  • Mezitím si v mikrovlnce rozpusťte malé množství bílé čokolády a kousek másla.
  • Lžící rozmíchejte do hladké konzistence.
  • Řez na dortu pokryjte čokoládovou ganache, tím vytvoříte mezi dortem a želé ochrannou vrstvu.
  • Poté dort dejte na dalších 15 minut do lednice.
  • Pomocí čokoládové polevy přilepte na dort čerstvé ovoce.
  • Čerstvé ovoce na vrch dortu přilepte pomocí krému.
  • Přilepte čerstvé ovoce.
  • Kolem dortu omotejte acetátovou fólii.
  • Důležité je, aby dobře držela.
  • Kolem dortu dejte dortový ráfek tak, aby těsně přiléhal na dort.
  • Okraje zajistěte několika vrstvami dortové pásky.
  • Když má želatina pokojovou teplotu, nalijte z ní trochu do formy, vyplňte asi 1 cm.
  • Poté dort dejte na 15 minut do chladu.
  • Když první vrstva želé ztuhne, nalijte druhou a dort znovu ochlaďte.
  • Když druhá vrstva želé ztuhne, nalijte zbytek želatiny a uchovávejte v chladu.
  • Ovoce můžete také potřít želatinovým sirupem, aby získalo lesk.
  • Když želé ztuhne, odstraňte pásku, dortový ráfek a acetátovou fólii.
  • Dort potřete kolem ovoce zbylým krémem a v případě potřeby přidejte další ovoce.
Vanilkový piškot proložený úžasným krémem z mascarpone a ovocem, ozdobený pořádnou vrstvou želé a čerstvého ovoce.
www.pastrymadness.com

Skořicový dort s jablky, karamelovou omáčkou a šlehačkou

Nic nepřekoná tento piškotový dort se skořicí, pečenými jablky, karamelovou omáčkou, šlehačkou a jablečnou omáčkou. Sbíhají se vám sliny, jen to čtete? Tak si ho s námi pojďte připravit!

Co budete potřebovat

  • 3/4 šálku moučkového cukru
  • 75 g másla, změklého
  • 600 ml smetany ke šlehání
  • 1 červené jablko
  • 770 g konzervovaných jablek, dělených, loupaných
  • 1 lžička mleté ​​skořice
  • jemný moučkový cukr

Na korpus:

  • 6 vajec
  • 1 šálky moučkového cukru
  • 1 a 1/2 lžičky vanilkové pasty
  • 500 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 a 1/2 lžičky mleté ​​skořice

Postup

Příprava karamelové omáčky:

  • Vložte cukr a 1/2 šálku vody do malého hrnce na střední plamen.
  • Míchejte 3 minuty nebo dokud se cukr nerozpustí.
  • Zvyšte teplotu na vysokou.
  • Přiveďte k varu.
  • Vařte bez míchání 6 až 8 minut nebo do tmavě zlaté barvy.
  • Sundejte ze sporáku.
  • Opatrně přidejte máslo a míchejte, dokud se nerozpustí.
  • Přidejte 1/3 šálku smetany.
  • Dobře promíchejte.
  • Dejte stranou a nechte úplně vychladnout.

Příprava korpusu:

  • Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia.
  • Vymažte 20 cm kulatou dortovou formu.
  • Podklad vyložte pečicím papírem.
  • Pomocí elektrického mixéru šlehejte 2 vejce, 1/3 šálku cukru a 1/2 lžičky vanilky po dobu 6 až 8 minut nebo dokud nebude směs hustá a krémová.
  • 2x prosejte třetinu hladké mouky, třetinu prášku do pečiva a třetinu skořice.
  • Prosejte do vaječné směsi.
  • Jemně promíchejte.
  • Nalijte do připravené formy.
  • Jemně poklepejte prsty na dno formy, abyste odstranili velké vzduchové bubliny.
  • Pečte 18 až 20 minut.
  • Vyklopte na mřížku vyloženou pečicím papírem a nechte vychladnout.
  • Opakujte postup a vytvořte další 2 korpusy.
  • Vždy mezi pečením následujícího korpusu formu opět vymažte a vyložte novým pečícím papírem.

Příprava pečených jablek:

  • Snižte teplotu trouby na 100 stupňů Celsia.
  • Pomocí mandolíny nakrájejte celé jablko příčně na tenké plátky.
  • Plátky jablek položte v jedné vrstvě na 2 plechy vyložené pečicím papírem.
  • Pečte, jablka otočte každých 30 minut, po dobu 1 hodiny a 30 minut nebo dokud okraje nebudou pevné na dotek a zkroucené (jablka budou ve středu stále mírně měkká).
  • Přeneste na mřížku.
  • Chlaďte cca hodinu.

Příprava jablečné směsi:

  • Konzervovaná jablka nechte okapat na talíři vyloženém papírovou utěrkou.
  • Osušte.
  • Přendejte do misky.
  • Přidejte skořici.
  • Promíchejte.

Příprava dortu:

  • Pomocí elektrického mixéru šlehejte zbývající smetanu, dokud se nevytvoří pevné vrcholy.
  • Na servírovací talíř položte 1 korpus.
  • Navrch dejte 1/2 jablečné směsi a pokapejte 1/3 karamelové omáčky.
  • Potřete třetinou šlehačky.
  • Vrstvení opakujte, zakončete vrstvou šlehačky.
  • Zalijte zbylou karamelovou omáčkou.
  • Ozdobte opečenými jablky a poprašte moučkovým cukrem.
  • Ihned podávejte.
Dort se skořicí, pečenými jablky, karamelovou omáčkou, šlehačkou a jablečnou omáčkou na talíři.
www.taste.com.au

Máme pro vás i další snadné recepty na jablkové dorty, které jsou dokonale vláčné. Vyzkoušejte je všechny!

Čokoládový dort se šlehačkou

Neuvěřitelně a rychlý recept na čokoládový piškot plněný šlehačkou a potřený extra čokoládovou polevou. Zvládne ho i úplný začátečník!

Co budete potřebovat

Na korpus:

  • 175 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 3 lžíce 70% kakaového prášku
  • 175 g másla, zcela změklého
  • 175 g moučkového cukru
  • 3 vejce
  • 1-2 lžíce mléka
  • 300 ml smetany ke šlehání

Na polevu:

  • 100 g másla, nakrájeného na kostky
  • 100 g nasekané hořké čokolády, plus navíc na ozdobu

Postup

  • Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia.
  • Vyložte pečícím papírem a vymažte máslem dvě 18 cm dortové formy.
  • Ingredience na korpus (kromě smetany ke šlehání) ušlehejte v míse.
  • Pokud je směs příliš tuhá, přidejte mléko.
  • Těsto rozdělte do forem a zarovnejte vršky.
  • Pečte na stejné úrovni 20–25 minut.
  • Nechte 5 minut vychladnout, poté vyklopte na mřížku a sloupněte papír.
  • Nechte zcela vychladnout.
  • Rozpusťte máslo a čokoládu v mikrovlnné troubě nebo v misce nad pánví s vroucí vodou.
  • Dobře promíchejte a nechte trochu vychladnout.
  • Smetanu ušlehejte a použijte ji na přiklopení korpusů k sobě.
  • Vršek dortu potřete čokoládovou polevou a nechte trochu přetékat přes okraj.
  • Ozdobte čokoládovými hoblinkami.
Čokoládový piškot plněný šlehačkou a potřený extra čokoládovou polevou na talíři.
www.olivemagazine.com

Dort z piškotového těsta s jahodami a šlehačkou

Nadýchaný piškotový dort s jahodami a šlehačkou si zamilují nejen dospělí, ale i děti! Připravte ho k nějaké slavnostní události či jen tak pro radost.

Co budete potřebovat

Na korpus:

  • 2 a 1/2 lžíce hladké mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička vinného kamene
  • kukuřičná mouka, k zahuštění
  • 4 vejce, pokojové teploty
  • 3/4 šálku moučkového cukru
  • 1/2 lžičky vanilkové esence

Na náplň a přelití:

  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 1/2 lžičky vanilkové esence
  • jahodový džem
  • čerstvé jahody na ozdobu

Postup

  • Troubu předehřejte na 190 °C.
  • Vymažte dvě kulaté dortové formy o průměru 20 cm.
  • Dbejte na to, abyste dobře vymazali i boky formy.
  • Do odměrky na 250 ml dejte hladkou mouku, jedlou sodu a vinný kámen.
  • Zbytek odměrky naplňte kukuřičnou moukou.
  • Elektrickým šlehačem šlehejte vejce a cukr při vysoké rychlosti po dobu 7 minut.
  • Přidejte vanilku a šlehejte dalších 30 sekund.
  • Během šlehání vajec prosejte směs mouky třikrát na mastný papír.
  • Zapněte mixér na nejnižší rychlost.
  • Jemně přidejte do vaječné směsi směs mouky; šlehejte 1 minutu do hladka.
  • Směs rozdělte do dortových forem.
  • Vložte do trouby na střední mřížku a pečte asi 20 minut, nebo dokud piškot při dotyku nevyskočí.
  • Vyjměte korpusy z trouby.
  • Položte pečicí papír na chladící mřížku a vyklopte na něj korpusy.
  • Nechte úplně vychladnout.
  • Šlehejte smetanu, moučkový cukr a vanilkovou esenci, dokud nevznikne hladká šlehačka.
  • Na servírovací talíř položte jeden korpus.
  • Naneste na něj lžící jahodový džem a vyhlaďte ho k okrajům pomocí špachtle.
  • Na jahodový džem naneste lžičkou polovinu šlehačky, uhlaďte až k okrajům a nechte asi 1,5 cm volný, aby šlehačka mohla roztéct k okrajům.
  • Na šlehačku položte druhý korpus, naneste na něj zbylou šlehačku a uhlaďte k okrajům.
  • Ozdobte čerstvými jahodami.
Dort s jahodami a šlehačkou.
www.womensweeklyfood.com.au

Je libo i další lahodné recepty na dorty s jahodami? Máme pro vás luxusní pečené i nepečené varianty!

A jak se vám naše dnešní recepty na piškotové dorty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X