Piškotové korpusy patří mezi ty nejoblíbenější a není se čemu divit.
Nejsou těžké na přípravu a skvěle chutnají.
Proto jsme si pro vás tentokrát připravili 6 luxusních receptů na piškotové dorty, od naprosto jednoduchých až po takové, které vypadají jako od profesionálů.
Ochutnejte variantu s ovocem a želé nebo třeba s jablky a karamelovou omáčkou.
Užijte si to!
Piškotový dort s mascarpone krémem a karamelizovaným ovocem
Nádherný a chuťově naprosto delikátní dort z piškotového těsta, mascarpone krému, ovocného kompotu, čerstvých malin a karamelizovaného ovoce potěší naprosto všechny strávníky. Přesvědčte se sami!
Co budete potřebovat
- 6 vajec
- 80 g krupicového cukru
- 180 g hladké mouky, prosáté
- 300 ml smetany ke šlehání, vyšlehané
- 250 g mascarpone
- 1 vanilkový lusk, rozpůlený (vyškrábejte z něj semínka a ta si nechte)
- 75 g moučkového cukru, prosátého
- 125 g malin
- med, k servírování
Na ovocný kompot:
- 3 broskve, oloupané, nakrájené
- 3 meruňky, oloupané, nakrájené
- 1 nektarinka, oloupaná, nakrájená
- 2 snítky tymiánu a navíc k podávání
- 2 lžíce bílého vína
- 1 lžíce moučkového cukru
Na karamelizované ovoce:
- 2 broskve, nakrájené na měsíčky, ogrilované
- 2 nektarinky, nakrájené na měsíčky, ogrilované
- 8 meruněk, rozpůlených, ogrilovaných
Postup
- Troubu předehřejte na 170 stupňů Celsia.
- Vymažte a vyložte dno a boky tří dortových forem o průměru 22 cm.
- Připravte si korpusy.
- Šlehejte vejce a moučkový cukr elektrickým šlehačem po dobu 10 minut nebo dokud nebudete mít hustou a světlou směs.
- Kovovou lžičkou jemně vmíchejte mouku.
- Těsto rovnoměrně rozdělte do 3 forem a pečte 20 minut nebo dokud nezezlátne a špejle zapíchnutá do středu korpusu nevyjde čistá.
- Korpusy nechte 5 minut chladit ve formách a poté vyklopte na mřížku, aby úplně vychladly.
- Mezitím dejte všechny ingredience na ovocný kompot do hrnce na střední teplotu.
- Vařte za občasného míchání 15 minut nebo do změknutí.
- Nechte mírně vychladnout, poté přeneste do mixéru a šlehejte do hladka.
- Dejte stranou.
- Smíchejte šlehačku, mascarpone, vanilková semínka a moučkový cukr.
- Na servírovací talíř položte 1 korpus a potřete ho jednou třetinou krému z mascarpone, pokapejte trochou ovocného kompotu a rozetřete na něj grilované ovoce a čerstvé maliny.
- Opakujte dvakrát.
- Posypte dort extra lístky tymiánu a pokapejte medem k podávání.
Podívejte se také na naše 4 netradiční recepty na buchty z piškotu, po kterých se jen zapráší!
Vanilkový dort se zakysanou smetanou
Lahodný dort ze zakysané smetany je neuvěřitelně snadný na přípravu a je úžasně nadýchaný. Vanilkový korpus je potřený lehkou krémovou polevou, která mu dodává dokonalou chuť. Nejlepší způsob, jak spotřebovat zbylou zakysanou smetanu!
Co budete potřebovat
Na korpus:
- 210 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 150 g moučkového nebo krystalového cukru
- 1/4 lžičky soli
- 120 ml rostlinného oleje
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 velké vejce
- 240 ml zakysané smetany de luxe
Na polevu:
- 115 g másla, pokojové teploty
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 375 g moučkového cukru, prosátého
- 60 ml zakysané smetany de luxe
Postup
- Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
- 20 cm kulatou dortovou formu vymažte tukem a vyložte pečicím papírem.
- Do velké mísy přidejte mouku, prášek do pečiva, cukr a sůl.
- V samostatné misce prošlehejte olej, vanilku a vejce.
- Přidejte mokré přísady k suchým přísadám spolu se zakysanou smetanou a promíchejte.
- Těsto přeneste do dortové formy a povrch jemně uhlaďte.
- Pečte přibližně 35–40 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed nevyjde čistá.
- Než korpus opatrně vyjmete z dortové formy a necháte zcela vychladnout na mřížce, nechte ho mírně vychladnout.
- Máslo přidejte do velké mísy.
- Šlehejte elektrickým šlehačem při střední rychlosti po dobu 2 minut nebo dokud nebude hladké a krémové.
- Přidejte vanilku a cukr a pomalu šlehejte, dokud se nespojí.
- Přidejte zakysanou smetanu a dále šlehejte do hladka.
- Vrch dortu potřete polevou ze zakysané smetany a podávejte.
Možná se vám budou hodit naše recenze ručních šlehačů, kde vám poradíme, jak si vybrat ten nejlepší. Kdo vyhrál v našem srovnání?
Ovocný želé dort
Tento dort je sice náročnější na přípravu, ale výsledek rozhodně stojí za to! Jemný vanilkový piškot proložený úžasným krémem z mascarpone a ovocem, ozdobený pořádnou vrstvou želé a čerstvého ovoce všechny zaujme a vy se stanete králem či královnou všech narozeninových večírků.
Co budete potřebovat
Na korpus:
- 165 g prosáté hladké mouky
- 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 4 vejce
- 150 g cukru
- 1/8 lžičky soli
- 60 g másla
- 120 ml plnotučného mléka
Na krém:
- 375 g sýra Philadelphia
- 100 g moučkového cukru
- 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 375 g bílé čokolády
- 300 ml smetany ke šlehání
Na želé:
- 200 ml vody
- 50 g cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
- 15 g želatiny v prášku
- 90 ml vody
Na čokoládovou ganache:
- 100 g bílé čokolády
- 30 g másla
Ovoce na náplň:
- 2 kiwi
- 425 g konzervovaných mandarinek (nakrájejte na tenké plátky a položte je na papírovou utěrku, abyste se zbavili přebytečné šťávy – šťávu z konzervy si ponechte)
Ovoce na ozdobení:
- jakékoli sezónní ovoce, které máte rádi
Postup
Příprava korpusu:
- Připravte si 20 cm dortovou formu, která bude dostatečně vysoká, abyste v ní zvládli upéct těsto na 3 korpusy.
- Vyložte pečícím papírem a postříkejte olejem ve spreji.
- Předehřejte troubu na 170 stupňů Celsia.
- Do mouky přidejte prášek do pečiva, dobře promíchejte a dejte stranou.
- V míse stolního mixéru smíchejte vejce, sůl a cukr.
- Šlehejte na středně vysokou rychlost, dokud nebudete mít světlou a nadýchanou směs, asi 5 až 7 minut.
- Během šlehání vajec přidejte do mléka másla a zahřívejte, dokud se máslo úplně nerozpustí.
- Do vaječné směsi přidejte suché ingredience a jemně promíchejte stěrkou.
- Poté přidejte horkou směs másla a mléka a stále jemně míchejte stěrkou.
- Do připravené formy nalijte těsto a pečte 30-35 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu korpusu nevyjde suchá.
- Nechte dort vychladnout ve formě asi 10 minut a poté opatrně vyjměte z formy a sundejte pečící papír.
- Korpus nechte vychladnout.
- Když je korpus teplý na dotek, přikryjte jej potravinářskou fólií a dejte do lednice minimálně na 2-4 hodiny nebo přes noc.
Příprava krému:
- Ohřívejte čokoládu v misce v mikrovlnné troubě po dobu 20 sekund (nebo 10 sekund při vysoké teplotě), poté misku vyjměte a zamíchejte.
- Dejte misku zpět do mikrovlnné trouby a opakujte proces ohřívání dalších 20 sekund, promíchejte a vraťte do mikrovlnné trouby, dokud se čokoláda nerozpustí.
- Dejte stranou vychladnout.
- Do velké mísy dejte smetanový sýr a přidejte moučkový cukr.
- Promíchejte stěrkou, aby sýr změkl a ingredience se spojily.
- Pomocí ručního mixéru směs pár minut šlehejte.
- Přidejte vanilkový extrakt a rozpuštěnou čokoládu.
- Pomocí ručního mixéru směs znovu prošlehejte, dokud se vše dobře nespojí.
- Přidejte smetanu ke šlehání a znovu šlehejte, dokud krém nezhoustne.
- Nepřemíchejte.
- Do samostatné misky dejte třetinu krému, zakryjte potravinářskou fólií a dejte do lednice, dokud nebudete chtít dort zdobit.
Příprava dortu:
- Nožem rozřízněte korpus na tři vrstvy.
- První korpus položte na servírovací talíř a pokapejte ho šťávou z konzervovaných mandarinek.
- Nasaďte kolem prvního korpusu nastavitelný dortový ráfek o průměru 20 cm, vložte do ráfku acetátovou fólii a nastavte ráfek tak, aby těsně přiléhal ke korpusu.
- Asi čtvrtinu krému rozetřeme na korpus.
- Na krém nandejte rovnoměrnou vrstvu nakrájeného kiwi a zakryjte dalším krémem.
- Přidejte druhý korpus.
- Pokapejte ho mandarinkovou šťávou a potřete krémem.
- Na krém položte rovnoměrnou vrstvu mandarinek a potřete dalším krémem.
- Třetí korpus opět pokapejte mandarinkovou šťávou a přiklopte ke zbytku dortu pokapanou stranou.
- Dort zakryjte potravinářskou fólií a dejte do lednice na 4-6 hodin nebo přes noc.
- Omyjte a osušte ovoce dle vaší volby.
- Některé můžete přepůlit, nakrájet – je to na vás.
Příprava želé:
- Dále si připravte želé.
- Menší část vody přidejte k želatinovému prášku, dobře promíchejte a nechte 15-20 minut odstát.
- V hrnci přiveďte k varu zbytek vody, cukr a citronovou šťávu.
- Vařte asi 2 minuty a šlehejte, dokud se cukr nerozpustí.
- Sundejte z ploty.
- Cukrový sirup přendejte do mísy a nechte vychladnout.
- Želatinovou směs dejte na 15 sekund do mikrovlnné trouby, poté misku vyjměte a promíchejte.
- Postup opakujte, dokud nebude želatina zcela rozpuštěná.
- Dávejte pozor, abyste želatinu nepřehřáli.
- Za stálého míchání vlijte do cukrového sirupu želatinu.
- Sirup a želatina musí mít přibližně stejnou teplotu.
- Přeceďte přes malé sítko do čisté misky a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Zdobení dortu:
- Z vychlazeného dortu sejměte fólii, dortový ráfek a acetátovou fólii.
- Ostrým nožem dort nařízněte tak, aby neměl stejnou výšku (viz foto)
- Vršek dortu potřete krémem, který jste si nechali v lednici a dort dejte na 15 minut do lednice.
- Mezitím si v mikrovlnce rozpusťte malé množství bílé čokolády a kousek másla.
- Lžící rozmíchejte do hladké konzistence.
- Řez na dortu pokryjte čokoládovou ganache, tím vytvoříte mezi dortem a želé ochrannou vrstvu.
- Poté dort dejte na dalších 15 minut do lednice.
- Pomocí čokoládové polevy přilepte na dort čerstvé ovoce.
- Čerstvé ovoce na vrch dortu přilepte pomocí krému.
- Přilepte čerstvé ovoce.
- Kolem dortu omotejte acetátovou fólii.
- Důležité je, aby dobře držela.
- Kolem dortu dejte dortový ráfek tak, aby těsně přiléhal na dort.
- Okraje zajistěte několika vrstvami dortové pásky.
- Když má želatina pokojovou teplotu, nalijte z ní trochu do formy, vyplňte asi 1 cm.
- Poté dort dejte na 15 minut do chladu.
- Když první vrstva želé ztuhne, nalijte druhou a dort znovu ochlaďte.
- Když druhá vrstva želé ztuhne, nalijte zbytek želatiny a uchovávejte v chladu.
- Ovoce můžete také potřít želatinovým sirupem, aby získalo lesk.
- Když želé ztuhne, odstraňte pásku, dortový ráfek a acetátovou fólii.
- Dort potřete kolem ovoce zbylým krémem a v případě potřeby přidejte další ovoce.
Objevte podobné tipy
Skořicový dort s jablky, karamelovou omáčkou a šlehačkou
Nic nepřekoná tento piškotový dort se skořicí, pečenými jablky, karamelovou omáčkou, šlehačkou a jablečnou omáčkou. Sbíhají se vám sliny, jen to čtete? Tak si ho s námi pojďte připravit!
Co budete potřebovat
- 3/4 šálku moučkového cukru
- 75 g másla, změklého
- 600 ml smetany ke šlehání
- 1 červené jablko
- 770 g konzervovaných jablek, dělených, loupaných
- 1 lžička mleté skořice
- jemný moučkový cukr
Na korpus:
- 6 vajec
- 1 šálky moučkového cukru
- 1 a 1/2 lžičky vanilkové pasty
- 500 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 a 1/2 lžičky mleté skořice
Postup
Příprava karamelové omáčky:
- Vložte cukr a 1/2 šálku vody do malého hrnce na střední plamen.
- Míchejte 3 minuty nebo dokud se cukr nerozpustí.
- Zvyšte teplotu na vysokou.
- Přiveďte k varu.
- Vařte bez míchání 6 až 8 minut nebo do tmavě zlaté barvy.
- Sundejte ze sporáku.
- Opatrně přidejte máslo a míchejte, dokud se nerozpustí.
- Přidejte 1/3 šálku smetany.
- Dobře promíchejte.
- Dejte stranou a nechte úplně vychladnout.
Příprava korpusu:
- Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia.
- Vymažte 20 cm kulatou dortovou formu.
- Podklad vyložte pečicím papírem.
- Pomocí elektrického mixéru šlehejte 2 vejce, 1/3 šálku cukru a 1/2 lžičky vanilky po dobu 6 až 8 minut nebo dokud nebude směs hustá a krémová.
- 2x prosejte třetinu hladké mouky, třetinu prášku do pečiva a třetinu skořice.
- Prosejte do vaječné směsi.
- Jemně promíchejte.
- Nalijte do připravené formy.
- Jemně poklepejte prsty na dno formy, abyste odstranili velké vzduchové bubliny.
- Pečte 18 až 20 minut.
- Vyklopte na mřížku vyloženou pečicím papírem a nechte vychladnout.
- Opakujte postup a vytvořte další 2 korpusy.
- Vždy mezi pečením následujícího korpusu formu opět vymažte a vyložte novým pečícím papírem.
Příprava pečených jablek:
- Snižte teplotu trouby na 100 stupňů Celsia.
- Pomocí mandolíny nakrájejte celé jablko příčně na tenké plátky.
- Plátky jablek položte v jedné vrstvě na 2 plechy vyložené pečicím papírem.
- Pečte, jablka otočte každých 30 minut, po dobu 1 hodiny a 30 minut nebo dokud okraje nebudou pevné na dotek a zkroucené (jablka budou ve středu stále mírně měkká).
- Přeneste na mřížku.
- Chlaďte cca hodinu.
Příprava jablečné směsi:
- Konzervovaná jablka nechte okapat na talíři vyloženém papírovou utěrkou.
- Osušte.
- Přendejte do misky.
- Přidejte skořici.
- Promíchejte.
Příprava dortu:
- Pomocí elektrického mixéru šlehejte zbývající smetanu, dokud se nevytvoří pevné vrcholy.
- Na servírovací talíř položte 1 korpus.
- Navrch dejte 1/2 jablečné směsi a pokapejte 1/3 karamelové omáčky.
- Potřete třetinou šlehačky.
- Vrstvení opakujte, zakončete vrstvou šlehačky.
- Zalijte zbylou karamelovou omáčkou.
- Ozdobte opečenými jablky a poprašte moučkovým cukrem.
- Ihned podávejte.
Máme pro vás i další snadné recepty na jablkové dorty, které jsou dokonale vláčné. Vyzkoušejte je všechny!
Čokoládový dort se šlehačkou
Neuvěřitelně a rychlý recept na čokoládový piškot plněný šlehačkou a potřený extra čokoládovou polevou. Zvládne ho i úplný začátečník!
Co budete potřebovat
Na korpus:
- 175 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 3 lžíce 70% kakaového prášku
- 175 g másla, zcela změklého
- 175 g moučkového cukru
- 3 vejce
- 1-2 lžíce mléka
- 300 ml smetany ke šlehání
Na polevu:
- 100 g másla, nakrájeného na kostky
- 100 g nasekané hořké čokolády, plus navíc na ozdobu
Postup
- Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia.
- Vyložte pečícím papírem a vymažte máslem dvě 18 cm dortové formy.
- Ingredience na korpus (kromě smetany ke šlehání) ušlehejte v míse.
- Pokud je směs příliš tuhá, přidejte mléko.
- Těsto rozdělte do forem a zarovnejte vršky.
- Pečte na stejné úrovni 20–25 minut.
- Nechte 5 minut vychladnout, poté vyklopte na mřížku a sloupněte papír.
- Nechte zcela vychladnout.
- Rozpusťte máslo a čokoládu v mikrovlnné troubě nebo v misce nad pánví s vroucí vodou.
- Dobře promíchejte a nechte trochu vychladnout.
- Smetanu ušlehejte a použijte ji na přiklopení korpusů k sobě.
- Vršek dortu potřete čokoládovou polevou a nechte trochu přetékat přes okraj.
- Ozdobte čokoládovými hoblinkami.
Dort z piškotového těsta s jahodami a šlehačkou
Nadýchaný piškotový dort s jahodami a šlehačkou si zamilují nejen dospělí, ale i děti! Připravte ho k nějaké slavnostní události či jen tak pro radost.
Co budete potřebovat
Na korpus:
- 2 a 1/2 lžíce hladké mouky
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička vinného kamene
- kukuřičná mouka, k zahuštění
- 4 vejce, pokojové teploty
- 3/4 šálku moučkového cukru
- 1/2 lžičky vanilkové esence
Na náplň a přelití:
- 300 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce moučkového cukru
- 1/2 lžičky vanilkové esence
- jahodový džem
- čerstvé jahody na ozdobu
Postup
- Troubu předehřejte na 190 °C.
- Vymažte dvě kulaté dortové formy o průměru 20 cm.
- Dbejte na to, abyste dobře vymazali i boky formy.
- Do odměrky na 250 ml dejte hladkou mouku, jedlou sodu a vinný kámen.
- Zbytek odměrky naplňte kukuřičnou moukou.
- Elektrickým šlehačem šlehejte vejce a cukr při vysoké rychlosti po dobu 7 minut.
- Přidejte vanilku a šlehejte dalších 30 sekund.
- Během šlehání vajec prosejte směs mouky třikrát na mastný papír.
- Zapněte mixér na nejnižší rychlost.
- Jemně přidejte do vaječné směsi směs mouky; šlehejte 1 minutu do hladka.
- Směs rozdělte do dortových forem.
- Vložte do trouby na střední mřížku a pečte asi 20 minut, nebo dokud piškot při dotyku nevyskočí.
- Vyjměte korpusy z trouby.
- Položte pečicí papír na chladící mřížku a vyklopte na něj korpusy.
- Nechte úplně vychladnout.
- Šlehejte smetanu, moučkový cukr a vanilkovou esenci, dokud nevznikne hladká šlehačka.
- Na servírovací talíř položte jeden korpus.
- Naneste na něj lžící jahodový džem a vyhlaďte ho k okrajům pomocí špachtle.
- Na jahodový džem naneste lžičkou polovinu šlehačky, uhlaďte až k okrajům a nechte asi 1,5 cm volný, aby šlehačka mohla roztéct k okrajům.
- Na šlehačku položte druhý korpus, naneste na něj zbylou šlehačku a uhlaďte k okrajům.
- Ozdobte čerstvými jahodami.
Je libo i další lahodné recepty na dorty s jahodami? Máme pro vás luxusní pečené i nepečené varianty!
A jak se vám naše dnešní recepty na piškotové dorty líbily? Napište nám do komentářů!