Lahodné recepty na dorty s jahodami v 5 variantách. Pečený i nepečený zákusek pro každého

Plánujete připravit dortík na oslavu, návštěvu nebo jen tak na chuť ke kávě či čaji?

Nevíte, jaký druh zvolit a hledáte inspiraci a návod, abyste připravili opravdu výborný zákusek?

Pak jste tady správně, protože my jsme pro vás připravili ty nejlepší recepty na jahodový dort na jednom místě!

Inspirujte se.

Jahodový dort s mascarpone

Zkusit můžete tento nahý dort s mascarpone a jahodami. Recept zvládne i úplný začátečník, tak vzhůru do toho!

Ingredience na korpus

  • 240 g hladké mouky
  • 250 g krupicového cukru
  • 6 ks vajec
  • 3 lžíce oleje
  • 1/2 kypřícího prášku do pečiva
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli

Ingredience na náplň

  • 500 g mascarpone
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • jahodová marmeláda
  • jahody + na ozdobu

Postup

  • Nejprve si rozehřejte troubu na 180°C.
  • Do dvou misek oddělte bílky od žloutků zvlášť. Bílky vyšlehejte se špetkou soli asi dvě minuty. Po dvou minutách přišlehejte krupicový cukr, zvyšte otáčky a vyšlehejte do tuha. Může to trvat i 10-15 minut, aby měl sníh opravdu dobrou konzistenci.
  • Ve druhé míse vyšlehejte žloutky s olejem a vanilkovým extraktem, poté je vařečkou zapracujte do připraveného sněhu.
  • Do směsi prosejte mouku s kypřícím práškem a stěrkou pořádně smíchejte.
  • Dortovou formu vyložte pečícím papírem a vzniklé těsto dovnitř nalijte. Dejte péct asi na 40 minut, ale zkuste špejlí, zda je korpus hotový. Nechte jej pak zcela vychladnout.
  • Pomocí tenkého nože ořízněte dort po obvodu, abyste korpus vyndali z formy ven. Pak korpus rozdělte buď nožem, nebo pomocí nitě na 3 stejné díly.
  • V míse si smíchejte mascarpone s moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem. Ve vedlejší míse vyšlehejte smetanu do tuha a poté jí smíchejte se směsí mascarpone.
  • První plát korpusu namažte jahodovou marmeládou a poté naneste vrstvu krému. Na krém poklaďte na plátky pokrájené jahody.
  • Druhý plát pomažte krémem a tou pomazanou stranou položte na vrstvu jahod na prvním plátu korpusu. Druhou stranu pak pomažte opět marmeládou, poté krémem a opět poklaďte jahody.
  • Poslední plát opět pomažte krémem, tou stranou přiklopte na vrstvu jahod na předchozím plátu korpusu. Takto máte dort sestavený.
  • Zbylým krémem obmažte boky dortu, poté vršek dortu a dejte chladit do ledničky alespoň na hodinu, aby krém hezky ztuhnul.
  • Hotový dort poté ozdobte čerstvými jahodami dle vaší fantazie a máte hotovo.
Krémový dort s čerstvými jahodami a sýrem mascarpone.
Zdroj: buzzfeed.com

Upečte si také některý z našich jednoduchých, ale tak skvělých receptů na dorty ve slaných i sladkých variantách!

Dort s jahůdkami pro děti

Tento rychlý a jednoduchý jahodový dort na přípravu si zamiluje každý. Nejenže je snadný, ale také díky želatině velmi atraktivní pro děti. Upečte ho třeba na dětskou oslavu.

Ingredience na korpus

  • 100 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 100 g másla pokojové teploty
  • 3 ks vajíček
  • 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1 balení vanilkového cukru

Ingredience na krém

  • 400 ml polotučného mléka
  • 1 balení vanilkového pudinku
  • 2 lžíce cukru krupice

Ingredience na náplň

  • 500 g čerstvých/kompotovaných jahod
  • 2 balení želé v prášku
  • 500 ml vody
  • 3 lžíce cukru krupice

Postup

  • Nejprve si předehřejte troubu na 180 °C.
  • V míse smíchejte mouku s kypřícím práškem, přidejte cukr, vanilkový cukr, změklé máslo a vejce. Pomocí elektrického ručního šlehače pak šlehejte asi 2 minuty. Vzniklé těsto vlijte do vymazané a vysypané dortové formy.
  • Dejte péct na cca 20 minut, v elektrické troubě při 180 °C a v horkovzdušné na 160 °C.
  • Poté korpus nechte zcela vychladnout a přendejte na talíř, kde jej pak budete zdobit a plnit. Okolo korpusu dejte umytou dortovou formu, aby vše drželo a ztuhlo tam, kde má.
  • Krém vytvoříte tak, že podle návodu uvaříte pudink se 400 ml mléka a cukrem. Poté jej nechte asi 15 minut zchladnout a následně rozetřete na vychladlý korpus. Nechte zcela vychladnout.
  • Mezitím si nakrájejte jahody na plátky a vyskládejte je v kruzích na pudinkový krém. Pak si připravíte dortové želé s vodou a cukrem podle návodu, kterým polijete jahody a necháte zcela ztuhnout.
  • Po ztuhnutí pomocí nože uvolníte okraj formy a sundáte z dortu. Máte hotovo.
Dort s jahodami, želatinou a pudinkovým krémem.
Zdroj: chefkoch.de

Vyzkoušet můžete také některý z našich receptů na krtkův dort! Ideální dort pro děti k narozeninám, ale i jen tak.

Nepečený dort s jahodami

Tento piškotový jahodový dort s tvarohovým krémem si zamilujete. Nejen, že je rychlý, ale také velmi chutný. Zvládne jej určitě každý!

Ingredience

  • 240 g piškotů
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 3 ks měkkého tvarohu (v sáčku)
  • 2 ks vanilkového cukru
  • 1 hrnek uvařené kávy (dle chuti)
  • 500 g jahod

Postup

  • Ve velké míse smíchejte tvarohy, smetanu a cukr. Pomoci si můžete ručním šlehačem.
  • Piškoty můžete namáčet v uvařené kávě, ale nemusíte. Postupně je skládejte do dortové formy.
  • Na piškoty naneste tvarohovou náplň a navrch nakrájené jahody. Takto postupujte i nadále – piškoty, tvarohová náplň, plátky jahod.
  • Vzniklý dort nechte v lednici ztuhnout a podávejte.
Nepečený dort z piškotů, krému a jahod.
Zdroj: bbcfood.com

Letní dortík s jahodami

Výborný nadýchaný dort s jahodami, který se hodí k jakékoli příležitosti. Vychutnejte si ho i vy s rodinou u dobré kávy.

Ingredience na korpus

  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g krupicového cukru
  • 4 ks vajec
  • 3 lžíce horké vody nebo mléka
  • špetka soli

Ingredience na náplň

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 250 g mascarpone
  • 40 g moučkového cukru
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 500 g jahod
  • marmeláda (na potření korpusu – jahodová, malinová, rybízová)

Postup

  • Dortovou formu vyložte pečícím papírem. Předehřejte troubu na 165 °C.
  • V míse ušlehejte vejce s cukrem a špetkou soli. Šlehejte asi 10 minut.
  • Poté za stálého míchání přidejte 3 lžíce vody nebo mléka a šlehejte další 3 minuty.
  • Poté přidejte prosátou mouku ve třech dávkách.
  • Vzniklé těsto nalijte do připravené vystlané dortové formy a pečte 40-45 minut.
  • Po upečení nechte zcela vychladnout a mezitím si připravte náplň.
  • V míse smíchejte mascarpone se smetanou a cukrem a šlehejte, dokud směs nebude dostatečně pevná.
  • Korpus rozkrojte na dvě části. První patro potřete marmeládou a trochou krému. Poklaďte nakrájené jahody a na ně znovu krém.
  • Přiklopte druhou částí korpusu, potřete krémem a vršek ozdobte jahodami. A máte hotovo.
Dvoupatrový dort s krémem z mascarpone a čerstvými jahodami.
Zdroj: gathermoments.blogspot.com

Jahodový cheesecake

Tvarohový dort s jahodami, který zvládnete i na poslední chvíli. Tento nejslavnější a velmi chutný dort se sní do posledního drobečku. Inspirujte se!

Ingredience na korpus

  • 2 hrnky rozemletých sušenek
  • 5 lžic cukru
  • 6 lžic rozpuštěného másla

Ingredience na náplň

  • 500 g tvarohu ve vaničce
  • 1/2 hrnku moučkového cukru
  • 1/2 hrnku zakysané smetany
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 4 vejce

Ingredience na polevu

  • 500 g čerstvých jahod
  • 3 lžíce cukru
  • 1/4 hrnku vody
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 °C.
  • V míse smíchejte rozemleté sušenky s cukrem a rozpuštěným máslem.
  • Na dno dortové formy vyložené pečícím papírem naneste sušenkovou směs a zatlačte jí do všech míst. Dejte péct na 7 minut, poté vyjměte a dejte stranou.
  • Ve velké míse smíchejte tvaroh s cukrem, zakysanou smetanou a vanilkovým extraktem, aby se vše spojilo.
  • Poté do tvarohové směsi zamíchejte i vejce tak, aby náplň byla hladká.
  • Náplň nalijte navrch upečené sušenkové vrstvy, uhlaďte a dejte péct na 30 minut. Poté snižte teplotu na 150°C a pečte dalších 45 minut.
  • Po upečení vypněte troubu a nechte cheesecake uvnitř dalších 30 minut. Poté nechte zcela vychladnout a dejte do lednice.
  • Jahodovou polevu připravíte tak, že nakrájíte polovinu jahod a vložíte do malého hrnce. Posypejte je cukrem a zalijte vodou. Směs přiveďte k varu a vařte asi 10 minut doměkka.
  • Poté sundejte z ohně a vmíchejte vanilkový extrakt. Nakonec směs nalijte do mixéru a rozmixujte dohladka. Nechte polevu vychladnout.
  • Druhou polovinu jahod naskládejte navrch vychladlého cheesecaku. Navrch nalijte jahodovou polevu a máte hotovo.
Tvarohový dort s jahodami a polevou.
Zdroj: laurenlatest.com

Jak na jahodový krém do dortu?

Chcete ideální postup na jahodový krém na jakýkoli dort? Máme pro vás výborný máslový, kterým ozdobíte jakýkoli dort, který chcete upéct třeba na rodinnou oslavu.

Budete potřebovat:

250 g másla

4 lžíce moučkového cukru

1 plechovku kompotovaných jahod

1 jahodový pudinkový prášek

Postup je zcela jednoduchý. Stačí rozmixovat jahody i se šťávou. Poté přidáte pudink, přivedete k varu a tím získáte hustý základ na krém. Ten necháte vychladnout a mezitím utřete máslo s cukrem do pěny. Tuto máslovou směs nakonec vmícháte do ovocného pudinku a máte hotovo.

Krém je lepší ještě nechat uležet aspoň hodinu, dvě v lednici a poté jím můžete potřít jakýkoli korpus na dort. A oslava může začít. 🙂

Zaujaly vás naše recepty na jahodový dort? Inspirovat se můžete také našimi nejlepšími recepty na dortové korpusy!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X