Víte, že okurky jsou velmi zdravou surovinou, která obsahuje nespočet živit?
Díky tomu, že má v sobě velké množství vody, působí příznivě i na cukr v krvi, který pomáhá snižovat.
Chcete vědět, jak si je uchovat po celý rok?
Vyzkoušejte naše recepty na zavařování okurek, které si zamilujete!
Nálev na zavařování okurek
Připravte si tento jednoduchý nálev, který můžete použít na zavařování na spoustu různých způsobů.
Budete potřebovat
- 3,5 litru vody
- 1 litr octa (8%)
- 1/2 kg g cukru
- 100 g soli
- pepř, nové koření, hořčičné semínko
Postup přípravy
- Připravte si velký hrnec, do kterého vlijte všechny ingredience.
- Směs převařte a nechte vychladnout.

Návod na klasické konzervování okurek
Pokud máte k dispozici zavařovací hrnec, jednoduše si okurky zakonzervujte podle našeho návodu.
Budete potřebovat
- okurky
- nálev
- mrkev, petržel, cibuli, kopr
- zavařovací sklenice
- zavařovací hrnec s teploměrem
Postup přípravy
- Nejdříve si připravte okurky – vsypte je do velké nádoby s vodou a jednu po druhé očistěte.
- Všechny zavařovací sklenice řádně sterilizujte.
- Očistěte si i mrkev, petržel a cibuli a zeleninu nakrájejte na kolečka, cibuli na osminky.
- Okurky začněte skládat do sklenic tak, aby se jich tam vešlo co nejvíc a daly se ze sklenice jednoduše vytáhnout.
- Do sklenic přidejte i nakrájenou zeleninu s koprem – do každé sklenice 2-3 kolečka mrkve, petržele, osminku cibule a snítku kopru.
- Zalijte nálevem a pořádně zavíčkujte.
- Sterilujte po dobu 20 minut na 85 stupňů.
- Necháme vychladnout a uskladníme do sklepa či špajzu.

Máme pro vás i nejlepší recepty na nakládané beraní rohy. V obchodu si je už nikdy nekoupíte!
Zavařování okurek v troubě
Okurky si jednoduše můžete připravit k dlouhodobému uchování i v troubě, kterou pravděpodobně každý máte k dispozici. Vyzkoušejte náš recept!
Budete potřebovat
- okurky
- nálev
- zelenina – mrkev, petržel, kopr, cibule
- zavařovací sklenice
- hluboký plech s utěrkou
Postup přípravy
- Nejdříve si sklenice na zavařování sterilizujte.
- Předehřejte si troubu na 150 stupňů.
- Okurky pořádně očistěte a umyjte.
- Připravte si i kořenovou zeleninu – mrkev a petržel nakrájejte na kolečka a cibuli na čtvrtiny či osminy.
- Vrstvěte je do sklenic a prokládejte nakrájenou zeleninou a koprem.
- Zalijte připraveným nálevem a pořádně zavíčkujte.
- Sklenice vložte do plechu, který jste vyložili utěrkou a podlijte vodou.
- Plech se sklenicemi vložte do trouby a sterilujte na 150 stupňů asi 15 minut.
- Na dalších 20 minut stáhněte troubu na 100 stupňů.
- Po vytažení z trouby sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
- Vychladlé skladujte v temné a chladné místnosti.

Objevte podobné tipy
Konzervování okurek v mikrovlnné troubě
Zavařit okurky si můžete dokonce i v mikrovlnce. Je to stejně snadné, jak to zní!
Budete potřebovat
- okurky
- nálev
- kořenovou zeleninu, cibuli, kopr (bobkový list)
- plastová miska
Postup přípravy
- Postup je stejný jako u předchozích způsobů zavaření – okurky umyjte a očistěte.
- Zeleninu po očištění nakrájejte na kolečka, cibuli na osminky nebo na plátky.
- Okurky skládejte do sterilizovaných sklenic.
- Spolu s okurkami vložte do sklenic i zeleninu s koprem.
- Zalijte nálevem a zavíčkujte.
- Aby nálev nevytekl, vložte sklenice do plastové misky a poté do mikrovlnné trouby.
- Mikrovlnku nastavte na nejvyšší výkon – 700 Wattů a zapněte na 6 minut.
- Pamatujte, že doba 6 minut platí pro jednu sklenici.
- S každou další dobu zdvojnásobte.
- Po dokončení sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
- Po vychladnutí uskladněte.

Vyzkoušejte také našich 5 skvělých receptů na nakládané fazole. Proč je kupovat, když si je můžete udělat sami a lepší?
Zavařování okurek v myčce
Ano, čtete správně. Okurky lze konzervovat i v myčce na nádobí. Tak směle do toho!
Budete potřebovat
- okurky
- nálev
- mrkev
- petržel
- cibule
- kopr
- zavařovací sklenice s víčky
Postup přípravy
- Okurky spolu s ostatní zeleninou pořádně očistěte.
- Mrkev, petržel a cibuli si nakrájejte na požadovanou velikost.
- Sklenice na zavaření řádně sterilizujte.
- Poté vkládejte okurky do sklenic spolu se zeleninou a koprem.
- Zalijte nálevem a pořádně zavíčkujte.
- Sklenice naskládejte do myčky tak, aby se vzájemně nedotýkaly, a aby stály rovně.
- Zapněte myčku na nejdelší program a nechte jej dojet dokonce.
- Poté sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
- Skladujte v tmavém a chladném prostředí.

Jiné metody uchování okurek
Okurky nemusíte pouze zavařovat klasickým způsobem. Můžete využít i soli nebo sušení.
Nakládané kvašáky
Budete potřebovat
- větší okurky
- kopr
- vinné listy
- křenové listy
- višňové listy
- křen
- 1 l vody
- 40 g soli
- velké sklenice na naložení okurků
- klasické zavařovací sklenice
Postup přípravy
- Nejdříve si připravíme nálev – vodu a sůl převaříme a necháme vychladnout.
- Mezitím si očistíme okurky a nakrájeme křen na kolečka.
- Do velké sklenice, kterou jsme sterilizovali vložíme list višně, křenu a vinné révy a paličku kopru.
- Okurky skládáme do sklenice a prokládáme křenem a listy s koprem.
- Nakonec zalijteme připraveným nálevem.
- Sklenice uzavřeme tak, aby se dostaly ven vzniklé plyny – sáčkem s gumičkou, čistým plátnem nebo víčkem.
- Sklenici vložíme na teplé místo, aby se rozjel proces kvašení – cca týden.
- Poté kvašáky vložíme do klasických zavařovacích sklenic a zalijeme zbylým nálevem.
- Sklenice uzavřeme, vaříme na 40 stupňů do doby, než se víčko uchytne (ne déle, aby se nerozvařily).
- Necháme vychladnout a uložíme do sklepa.

Pokud vás zajímají všechny možné informace o okurce, přečtěte si o ní více. Jaký je její vliv na lidské zdraví, jak ji správně pěstovat a mnoho dalšího na jednom místě!
Okurkové želé
Ingredience
- 2 ½ hrnku okurkové šťávy
- 7 hrnků cukru
- 1 hrnek octu
- 2 hrnky pektinu
- semínka z vanilkového lusku
Postup přípravy
- Smíchejte šťávu z okurky, cukr, ocet a semínka z vanilky.
- Směs přiveďte za občasného míchání k varu.
- Jemně vařte po dobu 2 minut.
- Vmíchejte pektin a přiveďte opět k varu.
- Vařte a míchejte po dobu 1-2 minut.
- Mezitím sbírejte pěnu z krajů hrnce.
- Nalijte želé do 3/4 sklenice.
- Otřete okraje čistým hadříkem a přiložte víčko.
- Sklenice vložte do hrnce a vložte ještě 10 minut.
- Poté nechte vychladnout a skladujte v chladnu a temnu.

Okurkové chipsy
Budete potřebovat
- okurky
- koření
- sůl
- olej nebo ocet
Postup přípravy
- Okurky očistěte a nakrájejte na tenké a pěkné plátky.
- Připravené plátky okurek namočte v oleji nebo octu.
- Umístěte plátky na sušičku a posypte zvoleným kořením – dle libosti.
- Zapněte sušičku a sušte do doby, než budou okurky křupavé.
- Po vysušení je nechte vychladnout a vložte do vzduchotěsné nádoby.

Okurkový džus
Okurky svým velkým obsahem vody v létě osvěží, ale co teprve takový vychlazený okurkový džus?
Budete potřebovat
- 2 okurky
- kousek zázvoru
- ½ limetky
- 1 šálek petrželky
- kájenský pepř
Postup přípravy
- Okurky oloupejte, kůži z limetky odstraňte a vložte spolu s petrželkou a zázvorem do odšťavňovače.
- Do sklenice vložte led, přidejte pepř a zalijte šťávou.
- Uchovávejte v lednici.

Inspirujte se i našimi recepty na nakládané višně. Jsou naprosto delikátní!
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!