Víte, že okurky jsou velmi zdravou surovinou, která obsahuje nespočet živit?
Díky tomu, že obsahuje velké množství vody, působí příznivě i na cukr v krvi, který pomáhá snižovat.
Navíc díky různým úpravám jsou okurky skvělou delikatesou.
Kdo by neznal nejčastější způsob, jak uchovat okurky tak, aby vydržely co nejdéle.
Nálev na zavařování okurek
Budete potřebovat
- 3,5 litru vody
- 1 litr octa (8%)
- 1/2 kg g cukru
- 100 g soli
- pepř, nové koření, hořčičné semínko
Postup přípravy
- Připravte si velký hrnec, do kterého vlijte všechny ingredience.
- Směs převařte a nechte vychladnout.

Objevte podobné tipy
Návod na klasické zavařování
Budete potřebovat
- okurky
- nálev
- mrkev, petržel, cibuli, kopr
- zavařovací sklenice
- zavařovací hrnec s teploměrem
Postup přípravy
- Nejdříve si připravte okurky – vsypte je do velké nádoby s vodou a jednu po druhé očistěte.
- Všechny zavařovací sklenice řádně sterilizujte.
- Očistěte si i mrkev, petržel a cibuli a zeleninu nakrájejte na kolečka, cibuli na osminky.
- Okurky začněte skládat do sklenic tak, aby se jich tam vešlo co nejvíc a daly se ze sklenice jednoduše vytáhnout.
- Do sklenic přidejte i nakrájenou zeleninu s koprem – do každé sklenice 2-3 kolečka mrkve, petržele, osminku cibule a snítku kopru.
- Zalijte nálevem a pořádně zavíčkujte.
- Sterilujte po dobu 20 minut na 85 stupňů.
- Necháme vychladnout a uskladníme do sklepa či špajzu.

Zavařování okurek v troubě
Budete potřebovat
- okurky
- nálev
- zelenina – mrkev, petržel, kopr, cibule
- zavařovací sklenice
- hluboký plech s utěrkou
Postup přípravy
- Nejdříve si sklenice na zavařování sterilizujte.
- Předehřejte si troubu na 150 stupňů.
- Okurky pořádně očistěte a umyjte.
- Připravte si i kořenovou zeleninu – mrkev a petržel nakrájejte na kolečka a cibuli na čtvrtiny či osminy.
- Vrstvěte je do sklenic a prokládejte nakrájenou zeleninou a koprem.
- Zalijte připraveným nálevem a pořádně zavíčkujte.
- Sklenice vložte do plechu, který jste vyložili utěrkou a podlijte vodou.
- Plech se sklenicemi vložte do trouby a sterilujte na 150 stupňů asi 15 minut.
- Na dalších 20 minut stáhněte troubu na 100 stupňů.
- Po vytažení z trouby sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
- Vychladlé skladujte v temné a chladné místnosti.

Zavařování okurek v mikrovlnné troubě
Budete potřebovat
- okurky
- nálev
- kořenovou zeleninu, cibuli, kopr (bobkový list)
- plastová miska
Postup přípravy
- Postup je stejný jako u předchozích způsobů zavaření – okurky umyjte a očistěte.
- Zeleninu po očištění nakrájejte na kolečka, cibuli na osminky nebo na plátky.
- Okurky skládejte do sterilizovaných sklenic.
- Spolu s okurkami vložte do sklenic i zeleninu s koprem.
- Zalijte nálevem a zavíčkujte.
- Aby nálev nevytekl, vložte sklenice do plastové misky a poté do mikrovlnné trouby.
- Mikrovlnku nastavte na nejvyšší výkon – 700 Wattů a zapněte na 6 minut.
- Pamatujte, že doba 6 minut platí pro jednu sklenici.
- S každou další dobu zdvojnásobte.
- Po dokončení sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
- Po vychladnutí uskladněte.

Zavařování okurek v myčce
Budete potřebovat
- okurky
- nálev
- mrkev
- petržel
- cibule
- kopr
- zavařovací sklenice s víčky
Postup přípravy
- Okurky spolu s ostatní zeleninou pořádně očistěte.
- Mrkev, petržel a cibuli si nakrájejte na požadovanou velikost.
- Sklenice na zavaření řádně sterilizujte.
- Poté vkládejte okurky do sklenic spolu se zeleninou a koprem.
- Zalijte nálevem a pořádně zavíčkujte.
- Sklenice naskládejte do myčky tak, aby se vzájemně nedotýkaly, a aby stály rovně.
- Zapněte myčku na nejdelší program a nechte jej dojet dokonce.
- Poté sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
- Skladujte v tmavém a chladném prostředí.

Jiné metody uchování okurek
Okurky nemusíte pouze zavařovat klasickým způsobem. Připravte si například oblíbený okurkový salát.
Můžete využít soli nebo sušení.
Zavařené kvašáky
Budete potřebovat
- větší okurky
- kopr
- vinné listy
- křenové listy
- višňové listy
- křen
- 1 l vody
- 40 g soli
- velké sklenice na naložení okurků
- klasické zavařovací sklenice
Postup přípravy
- Nejdříve si připravíme nálev – vodu a sůl převaříme a necháme vychladnout.
- Mezitím si očistíme okurky a nakrájeme křen na kolečka.
- Do velké sklenice, kterou jsme sterilizovali vložíme list višně, křenu a vinné révy a paličku kopru.
- Okurky skládáme do sklenice a prokládáme křenem a listy s koprem.
- Nakonec zalijteme připraveným nálevem.
- Sklenice uzavřeme tak, aby se dostaly ven vzniklé plyny – sáčkem s gumičkou, čistým plátnem nebo víčkem.
- Sklenici vložíme na teplé místo, aby se rozjel proces kvašení – cca týden.
- Poté kvašáky vložíme do klasických zavařovacích sklenic a zalijeme zbylým nálevem.
- Sklenice uzavřeme, vaříme na 40 stupňů do doby, než se víčko uchytne (ne déle, aby se nerozvařily).
- Necháme vychladnout a uložíme do sklepa.

Okurkové želé
Ingredience
- 2 ½ hrnku okurkové šťávy
- 7 hrnků cukru
- 1 hrnek octu
- 2 hrnky pektinu
- semínka z vanilkového lusku
Postup přípravy
- Smíchejte šťávu z okurky, cukr, ocet a semínka z vanilky.
- Směs přiveďte za občasného míchání k varu.
- Jemně vařte po dobu 2 minut.
- Vmíchejte pektin a přiveďte opět k varu.
- Vařte a míchejte po dobu 1-2 minut.
- Mezitím sbírejte pěnu z krajů hrnce.
- Nalijte želé do 3/4 sklenice.
- Otřete okraje čistým hadříkem a přiložte víčko.
- Sklenice vložte do hrnce a vložte ještě 10 minut.
- Poté nechte vychladnout a skladujte v chladnu a temnu.

Okurkové chipsy
Budete potřebovat
- okurky
- koření
- sůl
- olej nebo ocet
Postup přípravy
- Okurky očistěte a nakrájejte na tenké a pěkné plátky.
- Připravené plátky okurek namočte v oleji nebo octu.
- Umístěte plátky na sušičku a posypte zvoleným kořením – dle libosti.
- Zapněte sušičku a sušte do doby, než budou okurky křupavé.
- Po vysušení je nechte vychladnout a vložte do vzduchotěsné nádoby.

Okurkový džus
Okurky svým velkým obsahem vody v létě osvěží, ale co teprve takový vychlazený okurkový džus?
Budete potřebovat
- 2 okurky
- kousek zázvoru
- ½ limetky
- 1 šálek petrželky
- kájenský pepř
Postup přípravy
- Okurky oloupejte, kůži z limetky odstraňte a vložte spolu s petrželkou a zázvorem do odšťavňovače.
- Do sklenice vložte led, přidejte pepř a zalijte šťávou.
- Uchovávejte v lednici.
