Nejlepší recepty na nakládané okurky na několik různých způsobů. Oblíbená pochoutka, která se nikdy neomrzí!

Víte, že okurky jsou velmi zdravou surovinou, která obsahuje nespočet živit?

Díky tomu, že má v sobě velké množství vody, působí příznivě i na cukr v krvi, který pomáhá snižovat.

Chcete vědět, jak si je uchovat po celý rok?

Vyzkoušejte naše recepty na zavařování okurek, které si zamilujete!

Nálev na zavařování okurek

Připravte si tento jednoduchý nálev, který můžete použít na zavařování na spoustu různých způsobů.

Budete potřebovat

  • 3,5 litru vody
  • 1 litr octa (8%)
  • 1/2 kg g cukru
  • 100 g soli
  • pepř, nové koření, hořčičné semínko

Postup přípravy

  • Připravte si velký hrnec, do kterého vlijte všechny ingredience.
  • Směs převařte a nechte vychladnout.
Nakládané okurky v zavařovacích sklenicích.
zdroj: culinarypropaganda.com

Návod na klasické konzervování okurek

Pokud máte k dispozici zavařovací hrnec, jednoduše si okurky zakonzervujte podle našeho návodu.

Budete potřebovat

  • okurky
  • nálev
  • mrkev, petržel, cibuli, kopr
  • zavařovací sklenice
  • zavařovací hrnec s teploměrem

Postup přípravy

  • Nejdříve si připravte okurky – vsypte je do velké nádoby s vodou a jednu po druhé očistěte.
  • Všechny zavařovací sklenice řádně sterilizujte.
  • Očistěte si i mrkev, petržel a cibuli a zeleninu nakrájejte na kolečka, cibuli na osminky.
  • Okurky začněte skládat do sklenic tak, aby se jich tam vešlo co nejvíc a daly se ze sklenice jednoduše vytáhnout.
  • Do sklenic přidejte i nakrájenou zeleninu s koprem – do každé sklenice 2-3 kolečka mrkve, petržele, osminku cibule a snítku kopru.
  • Zalijte nálevem a pořádně zavíčkujte.
  • Sterilujte po dobu 20 minut na 85 stupňů.
  • Necháme vychladnout a uskladníme do sklepa či špajzu.
Nakládané okurky a papričky v zavařovacích sklenicích.
zdroj: thebossykitchen.com

Máme pro vás i nejlepší recepty na nakládané beraní rohy. V obchodu si je už nikdy nekoupíte!

Zavařování okurek v troubě

Okurky si jednoduše můžete připravit k dlouhodobému uchování i v troubě, kterou pravděpodobně každý máte k dispozici. Vyzkoušejte náš recept!

Budete potřebovat

  • okurky
  • nálev
  • zelenina – mrkev, petržel, kopr, cibule
  • zavařovací sklenice
  • hluboký plech s utěrkou

Postup přípravy

  • Nejdříve si sklenice na zavařování sterilizujte.
  • Předehřejte si troubu na 150 stupňů.
  • Okurky pořádně očistěte a umyjte.
  • Připravte si i kořenovou zeleninu – mrkev a petržel nakrájejte na kolečka a cibuli na čtvrtiny či osminy.
  • Vrstvěte je do sklenic a prokládejte nakrájenou zeleninou a koprem.
  • Zalijte připraveným nálevem a pořádně zavíčkujte.
  • Sklenice vložte do plechu, který jste vyložili utěrkou a podlijte vodou.
  • Plech se sklenicemi vložte do trouby a sterilujte na 150 stupňů asi 15 minut.
  • Na dalších 20 minut stáhněte troubu na 100 stupňů.
  • Po vytažení z trouby sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
  • Vychladlé skladujte v temné a chladné místnosti.
Nakládané okurky v zavařovacích sklenicích.
zdroj: kitchenfrau.com

Konzervování okurek v mikrovlnné troubě

Zavařit okurky si můžete dokonce i v mikrovlnce. Je to stejně snadné, jak to zní!

Budete potřebovat

  • okurky
  • nálev
  • kořenovou zeleninu, cibuli, kopr (bobkový list)
  • plastová miska

Postup přípravy

  • Postup je stejný jako u předchozích způsobů zavaření – okurky umyjte a očistěte.
  • Zeleninu po očištění nakrájejte na kolečka, cibuli na osminky nebo na plátky.
  • Okurky skládejte do sterilizovaných sklenic.
  • Spolu s okurkami vložte do sklenic i zeleninu s koprem.
  • Zalijte nálevem a zavíčkujte.
  • Aby nálev nevytekl, vložte sklenice do plastové misky a poté do mikrovlnné trouby.
  • Mikrovlnku nastavte na nejvyšší výkon – 700 Wattů a zapněte na 6 minut.
  • Pamatujte, že doba 6 minut platí pro jednu sklenici.
  • S každou další dobu zdvojnásobte.
  • Po dokončení sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
  • Po vychladnutí uskladněte.
Nakládané okurky v zavařovacích sklenicích.
zdroj: oracibo.com

Vyzkoušejte také našich 5 skvělých receptů na nakládané fazole. Proč je kupovat, když si je můžete udělat sami a lepší?

Zavařování okurek v myčce

Ano, čtete správně. Okurky lze konzervovat i v myčce na nádobí. Tak směle do toho!

Budete potřebovat

  • okurky
  • nálev
  • mrkev
  • petržel
  • cibule
  • kopr
  • zavařovací sklenice s víčky

Postup přípravy

  • Okurky spolu s ostatní zeleninou pořádně očistěte.
  • Mrkev, petržel a cibuli si nakrájejte na požadovanou velikost.
  • Sklenice na zavaření řádně sterilizujte.
  • Poté vkládejte okurky do sklenic spolu se zeleninou a koprem.
  • Zalijte nálevem a pořádně zavíčkujte.
  • Sklenice naskládejte do myčky tak, aby se vzájemně nedotýkaly, a aby stály rovně.
  • Zapněte myčku na nejdelší program a nechte jej dojet dokonce.
  • Poté sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
  • Skladujte v tmavém a chladném prostředí.
Nakládané okurky v zavařovacích sklenicích.
zdroj: yummly.com

Jiné metody uchování okurek

Okurky nemusíte pouze zavařovat klasickým způsobem. Můžete využít i soli nebo sušení.

Nakládané kvašáky

Budete potřebovat

  • větší okurky
  • kopr
  • vinné listy
  • křenové listy
  • višňové listy
  • křen
  • 1 l vody
  • 40 g soli
  • velké sklenice na naložení okurků
  • klasické zavařovací sklenice

Postup přípravy

  • Nejdříve si připravíme nálev – vodu a sůl převaříme a necháme vychladnout.
  • Mezitím si očistíme okurky a nakrájeme křen na kolečka.
  • Do velké sklenice, kterou jsme sterilizovali vložíme list višně, křenu a vinné révy a paličku kopru.
  • Okurky skládáme do sklenice a prokládáme křenem a listy s koprem.
  • Nakonec zalijteme připraveným nálevem.
  • Sklenice uzavřeme tak, aby se dostaly ven vzniklé plyny – sáčkem s gumičkou, čistým plátnem nebo víčkem.
  • Sklenici vložíme na teplé místo, aby se rozjel proces kvašení – cca týden.
  • Poté kvašáky vložíme do klasických zavařovacích sklenic a zalijeme zbylým nálevem.
  • Sklenice uzavřeme, vaříme na 40 stupňů do doby, než se víčko uchytne (ne déle, aby se nerozvařily).
  • Necháme vychladnout a uložíme do sklepa.
Nakládané plátky okurek s koprem ve sklenici.
zdroj: pinchandswirl.com

Pokud vás zajímají všechny možné informace o okurce, přečtěte si o ní více. Jaký je její vliv na lidské zdraví, jak ji správně pěstovat a mnoho dalšího na jednom místě!

Okurkové želé

Ingredience

  • 2 ½ hrnku okurkové šťávy
  • 7 hrnků cukru
  • 1 hrnek octu
  • 2 hrnky pektinu
  • semínka z vanilkového lusku

Postup přípravy

  • Smíchejte šťávu z okurky, cukr, ocet a semínka z vanilky.
  • Směs přiveďte za občasného míchání k varu.
  • Jemně vařte po dobu 2 minut.
  • Vmíchejte pektin a přiveďte opět k varu.
  • Vařte a míchejte po dobu 1-2 minut.
  • Mezitím sbírejte pěnu z krajů hrnce.
  • Nalijte želé do 3/4 sklenice.
  • Otřete okraje čistým hadříkem a přiložte víčko.
  • Sklenice vložte do hrnce a vložte ještě 10 minut.
  • Poté nechte vychladnout a skladujte v chladnu a temnu.
Želé z okurek ve sklenicích s víčkem.
zdroj: food52.com

Okurkové chipsy

Budete potřebovat

  • okurky
  • koření
  • sůl
  • olej nebo ocet

Postup přípravy

  • Okurky očistěte a nakrájejte na tenké a pěkné plátky.
  • Připravené plátky okurek namočte v oleji nebo octu.
  • Umístěte plátky na sušičku a posypte zvoleným kořením – dle libosti.
  • Zapněte sušičku a sušte do doby, než budou okurky křupavé.
  • Po vysušení je nechte vychladnout a vložte do vzduchotěsné nádoby.
Chipsy z okurek na prkýnku s miskou dipu.
zdroj: myketokitchen.com

Okurkový džus

Okurky svým velkým obsahem vody v létě osvěží, ale co teprve takový vychlazený okurkový džus?

Budete potřebovat

  • 2 okurky
  • kousek zázvoru
  • ½ limetky
  • 1 šálek petrželky
  • kájenský pepř

Postup přípravy

  • Okurky oloupejte, kůži z limetky odstraňte a vložte spolu s petrželkou a zázvorem do odšťavňovače.
  • Do sklenice vložte led, přidejte pepř a zalijte šťávou.
  • Uchovávejte v lednici.
Džus z okurek ve sklenici s plátkem okurky.
zdroj: medicalmedium.com

Inspirujte se i našimi recepty na nakládané višně. Jsou naprosto delikátní!

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X