Zavařování okurek – tato skvělá příloha se nikdy “neomrzi”!

Víte, že okurky jsou velmi zdravou surovinou, která obsahuje nespočet živit?

Díky tomu, že obsahuje velké množství vody, působí příznivě i na cukr v krvi, který pomáhá snižovat.

Navíc díky různým úpravám jsou okurky skvělou delikatesou.

Kdo by neznal nejčastější způsob, jak uchovat okurky tak, aby vydržely co nejdéle.

Nálev na zavařování okurek

Budete potřebovat

  • 3,5 litru vody
  • 1 litr octa (8%)
  • 1/2 kg g cukru
  • 100 g soli
  • pepř, nové koření, hořčičné semínko

Postup přípravy

  • Připravte si velký hrnec, do kterého vlijte všechny ingredience.
  • Směs převařte a nechte vychladnout.
zdroj: culinarypropaganda.com

Návod na klasické zavařování

Budete potřebovat

  • okurky
  • nálev
  • mrkev, petržel, cibuli, kopr
  • zavařovací sklenice
  • zavařovací hrnec s teploměrem

Postup přípravy

  • Nejdříve si připravte okurky – vsypte je do velké nádoby s vodou a jednu po druhé očistěte.
  • Všechny zavařovací sklenice řádně sterilizujte.
  • Očistěte si i mrkev, petržel a cibuli a zeleninu nakrájejte na kolečka, cibuli na osminky.
  • Okurky začněte skládat do sklenic tak, aby se jich tam vešlo co nejvíc a daly se ze sklenice jednoduše vytáhnout.
  • Do sklenic přidejte i nakrájenou zeleninu s koprem – do každé sklenice 2-3 kolečka mrkve, petržele, osminku cibule a snítku kopru.
  • Zalijte nálevem a pořádně zavíčkujte.
  • Sterilujte po dobu 20 minut na 85 stupňů.
  • Necháme vychladnout a uskladníme do sklepa či špajzu.
zdroj: thebossykitchen.com

Zavařování okurek v troubě

Budete potřebovat

  • okurky
  • nálev
  • zelenina – mrkev, petržel, kopr, cibule
  • zavařovací sklenice
  • hluboký plech s utěrkou

Postup přípravy

  • Nejdříve si sklenice na zavařování sterilizujte.
  • Předehřejte si troubu na 150 stupňů.
  • Okurky pořádně očistěte a umyjte.
  • Připravte si i kořenovou zeleninu – mrkev a petržel nakrájejte na kolečka a cibuli na čtvrtiny či osminy.
  • Vrstvěte je do sklenic a prokládejte nakrájenou zeleninou a koprem.
  • Zalijte připraveným nálevem a pořádně zavíčkujte.
  • Sklenice vložte do plechu, který jste vyložili utěrkou a podlijte vodou.
  • Plech se sklenicemi vložte do trouby a sterilujte na 150 stupňů asi 15 minut.
  • Na dalších 20 minut stáhněte troubu na 100 stupňů.
  • Po vytažení z trouby sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
  • Vychladlé skladujte v temné a chladné místnosti.
zdroj: kitchenfrau.com

Zavařování okurek v mikrovlnné troubě

Budete potřebovat

  • okurky
  • nálev
  • kořenovou zeleninu, cibuli, kopr (bobkový list)
  • plastová miska

Postup přípravy

  • Postup je stejný jako u předchozích způsobů zavaření – okurky umyjte a očistěte.
  • Zeleninu po očištění nakrájejte na kolečka, cibuli na osminky nebo na plátky.
  • Okurky skládejte do sterilizovaných sklenic.
  • Spolu s okurkami vložte do sklenic i zeleninu s koprem.
  • Zalijte nálevem a zavíčkujte.
  • Aby nálev nevytekl, vložte sklenice do plastové misky a poté do mikrovlnné trouby.
  • Mikrovlnku nastavte na nejvyšší výkon – 700 Wattů a zapněte na 6 minut.
  • Pamatujte, že doba 6 minut platí pro jednu sklenici.
  • S každou další dobu zdvojnásobte.
  • Po dokončení sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
  • Po vychladnutí uskladněte.
zdroj: oracibo.com

Zavařování okurek v myčce

Budete potřebovat

  • okurky
  • nálev
  • mrkev
  • petržel
  • cibule
  • kopr
  • zavařovací sklenice s víčky

Postup přípravy

  • Okurky spolu s ostatní zeleninou pořádně očistěte.
  • Mrkev, petržel a cibuli si nakrájejte na požadovanou velikost.
  • Sklenice na zavaření řádně sterilizujte.
  • Poté vkládejte okurky do sklenic spolu se zeleninou a koprem.
  • Zalijte nálevem a pořádně zavíčkujte.
  • Sklenice naskládejte do myčky tak, aby se vzájemně nedotýkaly, a aby stály rovně.
  • Zapněte myčku na nejdelší program a nechte jej dojet dokonce.
  • Poté sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
  • Skladujte v tmavém a chladném prostředí.
zdroj: yummly.com

Jiné metody uchování okurek

Okurky nemusíte pouze zavařovat klasickým způsobem. Připravte si například oblíbený okurkový salát.

Můžete využít soli nebo sušení.

Zavařené kvašáky

Budete potřebovat

  • větší okurky
  • kopr
  • vinné listy
  • křenové listy
  • višňové listy
  • křen
  • 1 l vody
  • 40 g soli
  • velké sklenice na naložení okurků
  • klasické zavařovací sklenice

Postup přípravy

  • Nejdříve si připravíme nálev – vodu a sůl převaříme a necháme vychladnout.
  • Mezitím si očistíme okurky a nakrájeme křen na kolečka.
  • Do velké sklenice, kterou jsme sterilizovali vložíme list višně, křenu a vinné révy a paličku kopru.
  • Okurky skládáme do sklenice a prokládáme křenem a listy s koprem.
  • Nakonec zalijteme připraveným nálevem.
  • Sklenice uzavřeme tak, aby se dostaly ven vzniklé plyny – sáčkem s gumičkou, čistým plátnem nebo víčkem.
  • Sklenici vložíme na teplé místo, aby se rozjel proces kvašení – cca týden.
  • Poté kvašáky vložíme do klasických zavařovacích sklenic a zalijeme zbylým nálevem.
  • Sklenice uzavřeme, vaříme na 40 stupňů do doby, než se víčko uchytne (ne déle, aby se nerozvařily).
  • Necháme vychladnout a uložíme do sklepa.
zdroj: pinchandswirl.com

Okurkové želé

Ingredience

  • 2 ½ hrnku okurkové šťávy
  • 7 hrnků cukru
  • 1 hrnek octu
  • 2 hrnky pektinu
  • semínka z vanilkového lusku

Postup přípravy

  • Smíchejte šťávu z okurky, cukr, ocet a semínka z vanilky.
  • Směs přiveďte za občasného míchání k varu.
  • Jemně vařte po dobu 2 minut.
  • Vmíchejte pektin a přiveďte opět k varu.
  • Vařte a míchejte po dobu 1-2 minut.
  • Mezitím sbírejte pěnu z krajů hrnce.
  • Nalijte želé do 3/4 sklenice.
  • Otřete okraje čistým hadříkem a přiložte víčko.
  • Sklenice vložte do hrnce a vložte ještě 10 minut.
  • Poté nechte vychladnout a skladujte v chladnu a temnu.
zdroj: quilt-knit-run-sew.blogspot.com

Okurkové chipsy

Budete potřebovat

  • okurky
  • koření
  • sůl
  • olej nebo ocet

Postup přípravy

  • Okurky očistěte a nakrájejte na tenké a pěkné plátky.
  • Připravené plátky okurek namočte v oleji nebo octu.
  • Umístěte plátky na sušičku a posypte zvoleným kořením – dle libosti.
  • Zapněte sušičku a sušte do doby, než budou okurky křupavé.
  • Po vysušení je nechte vychladnout a vložte do vzduchotěsné nádoby.
zdroj: thefreerangelife.com

Okurkový džus

Okurky svým velkým obsahem vody v létě osvěží, ale co teprve takový vychlazený okurkový džus?

Budete potřebovat

  • 2 okurky
  • kousek zázvoru
  • ½ limetky
  • 1 šálek petrželky
  • kájenský pepř

Postup přípravy

  • Okurky oloupejte, kůži z limetky odstraňte a vložte spolu s petrželkou a zázvorem do odšťavňovače.
  • Do sklenice vložte led, přidejte pepř a zalijte šťávou.
  • Uchovávejte v lednici.
zdroj: medicalmedium.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.