5 nejlepších receptů na pivní závin na sladko i na slano! Inspirujte se!

Nadýchaný, vláčný a šťavnatý dezert, nejčastěji plněný jablky.

Štrůdl patří mezi nejoblíbenější moučníky vůbec.

Připravujte ho stále jen z listového, taženého či lineckého těsta?

Vyzkoušejte naše recepty na pivní štrůdl.

Budete překvapeni nejen jeho skvělou chutí, ale i tím, jak dobře se s těstem pracuje.

Kterou variantu ochutnáte jako první?

Pivní štrůdl s jablky a mandlemi

Lahodná chuť tohoto štrůdlu souvisí i s nevšedním krokem, který následuje po vyjmutí upečeného štrůdlu z trouby. Objevte jeho tajemství!

Ingredience:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 230 g másla nebo Hery
  • 5 jablek
  • 30 PL černého piva
  • 1 hrst rozinek
  • 1 hrst mandlových plátků
  • 1 hrst strouhanky
  • 6 PL vanilkového cukru
  • 2 PL skořice
  • 1 čajová lžička medu
  • 1 žloutek
  • 20 g másla na potření těsta

Postup:

  1. Ve větší míse smíchejte mouku s nahrubo nastrouhaným máslem, špetkou soli a polovinou množství černého piva pokojové teploty.
  2. Vypracujte z ingrediencí hladké těsto a následně ho nechte půl hodiny odpočívat na teplém místě.
  3. Smíchejte zbývající pivo s medem a následně do jejich směsi dejte namočit rozinky.
  4. Omytá jablka oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
  5. Vložte je do misky s vodou a trochou citronové šťávy, aby v mezidobě nezhnědla.
  6. Předehřejte si troubu na 180°C a připravte plech s pečicím papírem.
  7. Těsto rozdělte na dvě poloviny.
  8. První část rozválejte válečkem naplocho, potřete rozpuštěným máslem a posypejte strouhankou.
  9. Jablka vyjměte z lázně, vyždímejte a rozložte na těsto.
  10. Posypejte rozinkami, mandlemi, cukrem a skořicí.
  11. Opatrně těsto srolujte do podoby závinu.
  12. Stejně postupujte i s druhou polovinou těsta.
  13. Pivní štrůdl následně položte na plech a potřete žloutkem.
  14. Pečte v předehřáté troubě přibližně 40-45 minut.
  15. Po vyjmutí z trouby ještě teplý štrůdl přetřete směsí piva a medu, ve které jste předtím namáčeli rozinky.
Kousek štrůdlu z pivního těsta plněný jablky a mandlemi
zdroj: najrecept.sk

Milujete rozmanité záviny ve všech různých podobách? Upečte si společně s námi chutné štrůdly na slano i na sladko!

Štrůdl z pivního těsta s ořechy

Nemáte rádi rozinky? Nevadí! Pivní závin chutná skvěle i s ořechy!

Ingredience:

  • 320 g hladké mouky
  • 150 g Hery
  • 150 ml světlého piva
  • 500 g jablek
  • 80 g mletých vlašských ořechů
  • 1 hrst nasekaných vlašských ořechů
  • 1 vejce
  • šťáva z jednoho citronu
  • máslo na potření těsta
  • 1 PL moučkového cukru
  • vanilinový cukr
  • skořicový cukr

Postup:

  1. Z hladké mouky, piva a Hery pokojové teploty ručně či za pomoci hnětače vypracujte hladké těsto.
  2. Omytá a oloupaná jablka nahrubo nastrouhejte a pokapejte čerstvou citronovou šťávou.
  3. Vzniklé těsto si rozdělte na dva stejně velké díly.
  4. Každou část válečkem rozválejte naplocho, potřete rozpuštěným máslem a posypejte mletými ořechy smíchanými s moučkovým cukrem.
  5. Vymačkejte přebytečnou šťávu z jablek a jablky posypejte těsto.
  6. Přidejte vlašské ořechy a vše posypejte směsí vanilinového a skořicového cukru.
  7. Srolujte do podoby štrůdlu a položte na plech vystlaný pečicím papírem.
  8. Pivní štrůdl potřete rozšlehaným vejcem.
  9. Takto postupujte i se zbývajícím těstem.
  10. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 40 minut.
Pivní závin s jablky a ořechy
zdroj: dobre-jedlo.blogspot.com

Z jablek se dá připravit nejen štrůdl, ale i další sladké pochoutky. Inspirujte se našimi jablečnými moučníky!

Oktoberfest štrůdl aneb pivní závin na slano

Jedna z velkých lahůdek známého pivního festivalu. S naším receptem si ji velmi jednoduše připravíte i vy sami doma!

Ingredience:

  • 3 šálky hladké mouky
  • 230 ml piva
  • 1/4 šálku sádla
  • 1 čajová lžička soli
  • 2 vejce
  • 2 PL mléka

Náplň

  • 2-3 lžíce pivní hořčice
  • 2 cibule
  • 4 klobásy či buřty
  • 2 šálky nastrouhaného sýra gouda
  • 1 čajová lžička tymiánu
  • olej
  • kmín
  • sůl a pepř

Postup:

  1. V míse smíchejte mouku, sůl a sádlo a jednotlivé ingredience do sebe zapracujte.
  2. Do nádoby s pivem ručním šlehačem zašlehejte jedno vejce.
  3. Jejich směs přidejte do těsta z mouky a tuku a opět propracujte.
  4. Výsledkem by mělo být nelepivé hladké těsto. V případě potřeby přidejte buď více mouky, aby se těsto méně lepilo, nebo přidejte více piva, pokud je těsto příliš suché.
  5. Nechte vypracované těsto chvilku odpočinout.
  6. V mezidobě si na pánvi zesklovaťte na troše oleje nakrájenou cibuli s trochou kmínu.
  7. Následně těsto válečkem rozválejte do podoby tenkého obdélníku.
  8. Povrch rozváleného těsta potřete zlehka hořčicí.
  9. Následně do rozváleného těsta umístěte cibulovou směs a nakrájené párky.
  10. Náplň posypejte kořením a nastrouhaným sýrem.
  11. Na závěr těsto srolujte do podoby závinu.
  12. Pivní štrůdl přeneste na plech vyložený pečicím papírem a potřete ho rozšlehaným vejcem s mlékem.
  13. Vložte do trouby předehřáté na 200°C a pečte přibližně 30-40 minut dozlatova.
Slaný štrůdl z pivního těsta
zdroj: beeradvocate.com

Štrůdl s pivem a višněmi

Jablka jsou nejčastější náplní, se kterou se v závinu setkáme. Velmi chutný je ale i ten, ve kterém jsou jablka nahrazená višněmi! 

Ingredience:

  • 300 g hladké mouky
  • 400 g sterilovaných višní bez pecek
  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 125 g Hery
  • 30 g másla
  • 150 ml světlého piva
  • 1 vejce
  • 3 PL vanilkového cukru
  • 1 PL moučkového cukru
  • 1 PL skořice
  • špetka soli

Postup:

  1. V misce smíchejte prosetou mouku, Heru, špetku soli a pivo.
  2. Vypracujte v hladké těsto a nechte přibližně 30 minut odpočinut na teplém místě.
  3. Těsto rozdělte na dvě části a na pomoučené desce ho rozválejte do tvaru obdélníku.
  4. Následně na těsto rovnoměrně rozprostřete višně a mleté ořechy.
  5. Posypte cukrem, skořicí a kousky nakrájeného másla.
  6. Takto připravené těsto pomalu srolujte do tvaru štrůdlu a přeneste na plech s pečicím papírem.
  7. Stejně postupujte i v případě druhé části těsta.
  8. Pivní štrůdl na závěr potřete rozšlehaným vejcem a na několika místech propíchejte vidličkou.
  9. Pečte v troubě předehřáté na 180°C přibližně 30 minut.

Tento pivní štrůdl s višněmi chutná znamenitě servírovaný s vanilkovým krémem.

Závin s višněmi připravovaný z pivního těsta
zdroj: dobrejedlo.pluska.sk

Pivo můžete přidat nejen do těsta na štrůdl. Vyzkoušejte rovněž naše pivní rohlíky. Nadýchané a křupavé zároveň!

Jablečný závin z pivního těsta

Většinou se rozválené těsto na štrůdl sype strouhankou, která pomáhá absorbovat přebytečnou šťávu z jablek. V tomto receptu je strouhanka nahrazena zdravějšími ovesnými vločkami. Vyzkoušejte!

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 g Hery nebo másla
  • 200 ml světlého piva
  • 1000 g jablek
  • 1 čajová lžička soli
  • 2 hrsti nasekaných vlašských ořechů
  • 1 hrst rozinek
  • skořicový cukr
  • jemné ovesné vločky

Postup:

  1. V míse smíchejte mouku, Heru pokojové teploty, sůl a vypracujte hladké těsto.
  2. Těsto poté rozdělte na dvě části a každou zvlášť rozválejte na obdélník.
  3. Rozválené těsto posypejte jemnými ovesnými vločkami a polovinou skořicového cukru.
  4. Jablka omyjte a nastrouhejte na hrubém struhadle.
  5. Vymačkaná jablka rozložte na těsto s vločkami a skořicí.
  6. Posypejte ořechy, rozinkami a druhou polovinou skořicového cukru.
  7. Pivní štrůdl srolujte a odložte na pečicím papírem vystlaný plech.
  8. Stejným způsobem pokračujte i s druhou polovinou těsta.
  9. Pečte v troubě předehřáté na 170°C přibližně 40 minut.
Štrůdl z piva a jablek
zdroj: receptyodbabky.sk

Několik triků na dokonalý pivní štrůdl

  • Pokud máte příliš šťavnatá jablka, mohlo by se stát, že váš štrůdl bude po upečený jakoby mokrý. Abyste tomu zabránili, můžete jablka před vložením na těsto mírně vyždímat. Pomáhá také posypání těsta strouhankou, mletými ořechy, kokosem či ovesnými vločkami.
  • Správný štrůdl by měl být tak zvaně rolovaný, lépe se rolují tenčí těsta. Pokud je vaše těsto příliš silné, můžete místo rolovaného závinu zvolit překládaný, abyste si byli jistí, že se těsto dobře propeče.
  • Před vložením do trouby se doporučuje do štrůdlu udělat vidličkou či špejlí několik otvorů. Ty zabrání případnému prasknutí během pečení či splasknutí závinu po vytažení z trouby. Otvory totiž bude moci odcházet pára z jablek.
  • Kromě vajíčka můžete k potření povrchu závinu použít též směs másla a cukru, která na povrchu vytvoří křupavou karamelovou kůrčičku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.