Chcete své tělo nastartovat hned po ránu, ale nevíte jak na to?
Zkuste tyto skvělé recepty na pohankovou kaši a buďte od rána po celý den plní energie.
Recepty a postupy jsou super snadné a super levné.
Začíst jíst zdravě nikdy nebylo snazší!
Kaše z pohankové krupice
Pohanka je lahodná a bezlepková super potravina, která je zejména v Rusku, velmi oblíbená a velmi snadná na přípravu! Jak ale na ní? To vše se dozvíte v tomto receptu, jak dokonale uvařit pohankovou kaši!
Co budeme potřebovat
- 100 g pohankové krupice
- 300 ml polotučného mléka
- Lžíce másla
- ½ lžičky soli
- Lžíce stévie
Posup
- Ve větším hrnci začneme zahřívat mléko
- Přidáme do něj nevařenou pohankovou krupici
- Hrnec přikryjeme pokličkou a necháme dusit
- Pohanku dusíme přibližně 10 minut, dokud nevstřebá vodu
- Hrnec sundáme ze sporáku a pohanku necháme ještě 10 minut odpočívat
- Přidáme máslo a stévii
- Kaši promícháme, aby se máslo rozpustilo, a teplou kaši podáváme

Pohanková kaše se skořicí a mandlovým mlékem
Pohanka patří mezi nejzdravější neobilné potraviny vůbec. Proč bychom se tedy neměli vyhýbat její konzumaci? Zde je několik důvodů:
- je bezlepková
- má vysoký obsah hořčíku, mědi, železa a fosforu
- je skvělým zdrojem vlákniny
- reguluje hladinu cukru v krvi
- má vysoký podíl bílkovin
- zpomaluje stárnutí
Co budeme potřebovat
- 250 g pohanky
- 125 ml vody
- 125 ml mandlového mléka
- Lžička skořice
- Lžička vanilkového extraktu
- Med (javorový sirup)
Postup
- Pohanku si pod studenou vodou propláchneme a necháme jí okapat
- Do hrnce poté přidáme okapanou pohanku, vodu, mandlové mléko, skořici a vanilku
- Vše v hrnci přivedeme k varu
- Poté teplotu ztlumíme a hrnec přikryjeme pokličkou
- Takto vaříme asi 10 minut
- Když se voda s mlékem vstřebají, hrnec sundáme ze sporáku a přikrytý hrnec necháme takto dalších 5-10 minut odpočívat
- Do uvařené pohanky přidáme med a promícháme
Toto množství pohanky by mělo stačit na normální 4 porce.

Nemléčná organická kaše z pohanky
V tomto receptu se dozvíte, jak si snadno a rychle připravit tuto super potravinu i jinak než na sporáku. Jestli jste ve spěchu a nestíháte si uvařit doma, nezoufejte. Přesně pro vás jsme připravili návod, jak si například v práci urychleně připravit pohankovou kaši v mikrovlnce.
Co budeme potřebovat
- 125 g bio pohanky
- 250 ml vody
- ½ lžičky soli
Postup
Vaříme na plotně
- V hrnci si přivedeme k varu vodu
- Pomalu přidáváme pohanku
- Poté snížíme teplotu na mírnou a za občasného míchání vaříme dalších 10 minut
- Poté sundáme z plotny a necháme další 2 minuty odpočívat
Vaříme v mikrovlnné troubě
- Smícháme ¼ pohanky s ¾ vody a špetkou soli v misce
- Dobře spolu vše promícháme
- Takto směs vložíme do mikrovlnné trouby
- Mikrovlnku nastavíme na 1-2 minuty, na vysokou teplotu a za občasného promíchávání vaříme
- Když je hotovo, necháme pohanku ještě 2 minuty odpočívat
Vaříme v tlakovém hrnci
- Smícháme 300 ml vody s ½ lžičky soli a 100 g pohanky v tlakovém hrnci
- V hrnci poté vaříme 2-3 minuty na vysoký tlak a vaříme 10 minut při nízkém tlaku
- Když je hotovo, kaši promícháme a podáváme
Tento jednoduchý a rychlý recept na kaši z pohanky je skvělý jako příloha pro slané pokrmy. Vyzkoušejte ho například s receptem na kuřecí maso na kari nebo jako přílohu k receptům na zapečené mleté maso.

Pohanková kaše z kokosového mléka
Nejlepší způsob jak svůj den začít zdravě a přitom nemuset vstávat o hodinu dříve, je ten když si svou snídani můžete připravit den předem. Tato přes noc připravená kokosovo-pohanková kaše je jednak sytá, zdravá, ale i veganská forma snídaně, která vás nastartuje hned po ránu.
Co budeme potřebovat
Na kaši
- 100 g pohankové krupice
- 25 g chia semínek
- 300 ml neslazeného kokosového mléka
- 100 ml vody
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- Lžička skořice
- Špetka soli
Na ozdobu
- 50 g vlašských ořechů
- 25 g semínek z granátového jablka
- 50 g borůvek
- 50 g malin
- Lžíce chia semínek
- 50 g jahod
- 25 g strouhaného kokosu
- Lžíce medu
- Lžíce javorového sirupu
- Celé kiwi
Postup
- V misce si smícháme pohankovou krupici s chia semínky, kokosovým mlékem, vodou, extraktem z vanilky, skořicí a špetkou soli
- Vše spolu promícháme a misku zakryjeme potravinářskou fólií nebo víčkem
- Mísu dáme do lednice a tam jí přes noc necháme uležet
- Ráno pohankovou kaši dáme do hrnce a za občasného míchání začneme vařit
- Kaši vaříme 10-12 minut nebo dokud nedosáhne požadované konzistence
- Ozdobíme vybraným ovocem a teplou kaši podáváme

Objevte podobné tipy
Raw kaše z pohanky s čokoládou a višněmi
Čím je raw pohanková kaše tak výjimečná? Výhoda namáčené pohanky je ta, že se zbaví některých enzymů, což vám jí pomůže lépe strávit a tím absorbovat více tělu prospěšných živin.
Co budeme potřebovat
- 100 g pohanky
- Lžička citronové šťávy
- 150 g višní
- 3 lžíce kakaa
- 2 lžíce javorového sirupu
- 2 lžíce mandlového másla
- Špetka soli
- ½ lžičky skořice
Postup
- Pohanku si vložíme jí do středně velké misky a zalijeme vodou
- Voda by měla být asi 1-2 centimetry nad pohankou
- Přidáme citronovou šťávu a promícháme
- Misku přikryjeme utěrkou a necháme jí přes noc při pokojové teplotě namáčet
- Ráno si pohanku propláchneme a necháme odkapat
- Vložíme jí do kuchyňského robota
- Přidáme všechny zbylé ingredience, trochu višní si schováme bokem na ozdobení
- Začneme na vysoký stupeň mixovat, dokud nebude pohanková kaše krémová a hladká bez hrudek
- Hotovou kaši ihned podáváme s lesním ovocem, kakaovými zrny, ořechovým máslem nebo jinými oblíbenými ingrediencemi

Studená kaše s pohankou, datlemi a mrkví
Tento recept na krémovou kaši je jednak neskutečně jednoduchý, za další je neskutečně dobrý a za třetí je neskutečné, že svojí chutí připomíná mrkvový dort. Kombinace této super potraviny, strouhané mrkve, mandlového mléka a vlašských ořechů vám v ústech vytvoří takovou chuť, že vám bude připadat, že sedíte v cukrárně a jíte vláčný mrkvový dortík.
Co budeme potřebovat
Na kaši
- 250 g pohankové krupice
- 250 -350 ml vody
- Lžička jablečného octa
- 250 g mrkve (nastrouhané)
- 75 ml mandlového mléka
- 6 datlí (vypeckovaných)
- 50 g vlašských ořechů
- Lžíce kokosového másla
- Lžička vanilkového extraktu
- Špetka muškátového oříšku
- 2 lžičky skořice
- Lžička zázvoru
Na ozdobu
- Vlašské ořechy
- Konopná semínka
- Mandlové máslo
- Dýňová semínka
Postup
- Pohankovou krupici nasypeme do misky
- Přidáme 250-350 ml vody, tolik aby pohanka byla zcela zakrytá vodou
- Vmícháme jablečný ocet a misku zakryjeme
- Pohanku takto necháme namáčet alespoň 8 hodin, nejlépe však přes noc
- Jakmile je pohanka dostatečně změklá, sedíme jí a důkladně propláchneme pod studenou vodou
- Pohanku necháme okapat
- Poté jí vložíme do kuchyňského robotu společně s nastrouhanou mrkví, mandlovým mlékem, datlemi, vlašskými ořechy, kokosovým máslem, vanilkou, skořicí, zázvorem a muškátovým oříškem
- Začneme mixovat
- Mixujeme tak dlouho, dokud kaše nezíská požadovanou konzistenci a podle potřeby můžeme přidat mléko
- Kaši naservírujeme do 4 připravených misek, ozdobíme a podáváme

Veganská pohanková kaše
Tato vydatná kaše je tak lahodná a krémová, že nebudete věřit vlastním chuťovým buňkám. Je to skvělý začátek dne. Kaše je bezlepková, veganská a bez rafinovaného cukru, oslazená jen javorovým sirupem!
Ca budeme potřebovat
Na kaši
- 200 g pohankové krupice
- 200 ml mléka z lískových ořechů
- 250 ml vody
- 3 lžíce javorového sirupu
- Lžička vanilkového extraktu
- Špetka muškátového oříšku
- Lžička skořice
- Špetka soli
Na ozdobu
- Arašídové máslo
- Rozinky
- Chia semínka
- Libovolné ovoce
Postup
- Na plotně si začneme na střední teplotu zahřívat v hrnci mléko
- Pohanku propláchneme, necháme okapat a přidáme do hrnce
- Jakmile se směs začne vařit, snížíme teplotu
- Pokračujeme asi 2 minuty ve vaření
- Přidáme vanilku, skořici, sůl a sirup
- Hrnec přikryjeme pokličkou a necháme dalších 10 minut vařit
- Po 10 minutách hrnec sundáme z plotny a přikrytý ho necháme dalších 10 minut odpočívat
- Kaši z pohanky rozdělíme do misek a ozdobíme dle vlastních chutí a preferencí

Zimní kaše s pohankou, jablky a skořicí
Co jiného než jablka se skořicí by vám mohlo zpříjemnit chladná zimní rána. Tato lahodná jablečnoskořicová pohanková kaše je snadná na přípravu a jako snídani si jí naprosto vychutnáte.
Co budeme potřebovat
Na kaši
- 250 g pohankové krupice
- 250 ml sójového mléka
- Špetka soli
- Lžička skořice
- Lžička vanilkového extraktu
- Celé jablko
Na ozdobu
- Lžíce kokosového jogurtu
- 4 lžíce mandlového másla
- Jablko
- Lžíce pražených lískových ořechů
Postup
- Pohanku si propláchneme pod studenou vodou a necháme jí okapat
- Mléko si v hrnci přivedeme k varu a lehce osolíme
- Poté přidáme okapanou pohanku
- Přisypeme skořici, vanilkový extrakt a nestrouhané jablko
- Kaši vaříme na mírnou teplotu asi 8 minut
- Poté hrnec sundáme z plotny a přikrytý hrnec necháme dalších 10 minut odpočívat, dokud se zbytek tekutiny nevsákne
- Pohankovou kaši ihned podáváme
- Před samotným podáváním jí ještě dozdobíme kokosovým jogurtem, mandlovým máslem, nakrájeným jablkem a opraženými oříšky
Kaše v lednici vydrží až 3 dny.

Pohanku buď budete milovat, nebo nenávidět asi není nic mezi tím. Pohanka se svojí specifickou chutí není příjemná každému strávníkovi, a jak se říká to co nejméně chutná, bývá často to nejlepší pro naše zdraví. Přesně to platí i o pohance, je to totiž super potravina.
Je velkou škodou, že mnoho lidí po prvním ochutnání pohanky nad ní zlomí hůl, přitom by stačilo jí lépe ochutit a vše mohlo být jinak.
Zejména potom v zimním období, kdy tělu potřebujeme dodávat mnohem vyšší množství živin, vitamínů a minerálů je konzumace pohanky ideální.
Pohanka je skvělou potravinou zejména pro ty, kteří jsou citliví na lepek. Pohanka totiž lepek neobsahuje a celiaci, kteří jsou celoživotně odkázaní na bezlepkovou dietu, si jí můžou celoročně v klidu vychutnávat.
Z pohanky se vyrábí nejrůznější produkty a suroviny. V obchodě si jí můžete koupit jako lupínky, křupky nebo pohankovou kaši. Pro sladké i slané pečení můžete využít pohankovou mouku. Díky tomu produkty budou lépe stravitelné a do oběhu se tím pádem dostane více živin.