8 nejlepších receptů na kaši z pohanky aneb jak na zdravé snídaně?

Chcete své tělo nastartovat hned po ránu, ale nevíte jak na to?

Zkuste tyto skvělé recepty na pohankovou kaši a buďte od rána po celý den plní energie.

Recepty a postupy jsou super snadné a super levné.

Začíst jíst zdravě nikdy nebylo snazší!

Kaše z pohankové krupice

Pohanka je lahodná a bezlepková super potravina, která je zejména v Rusku, velmi oblíbená a velmi snadná na přípravu! Jak ale na ní? To vše se dozvíte v tomto receptu, jak dokonale uvařit pohankovou kaši!

Co budeme potřebovat

  1. 100 g pohankové krupice
  2. 300 ml polotučného mléka
  3. Lžíce másla
  4. ½  lžičky soli
  5. Lžíce stévie

Posup

  1. Ve větším hrnci začneme zahřívat mléko
  2. Přidáme do něj nevařenou pohankovou krupici
  3. Hrnec přikryjeme pokličkou a necháme dusit
  4. Pohanku dusíme přibližně 10 minut, dokud nevstřebá vodu
  5. Hrnec sundáme ze sporáku a pohanku necháme ještě 10 minut odpočívat
  6. Přidáme máslo a stévii
  7. Kaši promícháme, aby se máslo rozpustilo, a teplou kaši podáváme
Kaše z vařené pohankové krupice s kakaem a ovocem.
Zdroj: earthofmaria.com

Pohanková kaše se skořicí a mandlovým mlékem

Pohanka patří mezi nejzdravější neobilné potraviny vůbec. Proč bychom se tedy neměli vyhýbat její konzumaci? Zde je několik důvodů:

  • je bezlepková
  • má vysoký obsah hořčíku, mědi, železa a fosforu
  • je skvělým zdrojem vlákniny
  • reguluje hladinu cukru v krvi
  • má vysoký podíl bílkovin
  • zpomaluje stárnutí

Co budeme potřebovat

  1. 250 g pohanky
  2. 125 ml vody
  3. 125 ml mandlového mléka
  4. Lžička skořice
  5. Lžička vanilkového extraktu
  6. Med (javorový sirup)

Postup

  1. Pohanku si pod studenou vodou propláchneme a necháme jí okapat
  2. Do hrnce poté přidáme okapanou pohanku, vodu, mandlové mléko, skořici a vanilku
  3. Vše v hrnci přivedeme k varu
  4. Poté teplotu ztlumíme a hrnec přikryjeme pokličkou
  5. Takto vaříme asi 10 minut
  6. Když se voda s mlékem vstřebají, hrnec sundáme ze sporáku a přikrytý hrnec necháme takto dalších 5-10 minut odpočívat
  7. Do uvařené pohanky přidáme med a promícháme

Toto množství pohanky by mělo stačit na normální 4 porce.

Lahodná snídaňová kaše z mléka s ovocem a granolou.
Zdroj: tuulia.co

Nemléčná organická kaše z pohanky

V tomto receptu se dozvíte, jak si snadno a rychle připravit tuto super potravinu i jinak než na sporáku. Jestli jste ve spěchu a nestíháte si uvařit doma, nezoufejte. Přesně pro vás jsme připravili návod, jak si například v práci urychleně připravit pohankovou kaši v mikrovlnce.

Co budeme potřebovat

  1. 125 g bio pohanky
  2. 250 ml vody
  3. ½ lžičky soli

Postup

Vaříme na plotně

  1. V hrnci si přivedeme k varu vodu
  2. Pomalu přidáváme pohanku
  3. Poté snížíme teplotu na mírnou a za občasného míchání vaříme dalších 10 minut
  4. Poté sundáme z plotny a necháme další 2 minuty odpočívat

Vaříme v mikrovlnné troubě

  1. Smícháme ¼ pohanky s ¾ vody a špetkou soli v misce
  2. Dobře spolu vše promícháme
  3. Takto směs vložíme do mikrovlnné trouby
  4. Mikrovlnku nastavíme na 1-2 minuty, na vysokou teplotu a za občasného promíchávání vaříme
  5. Když je hotovo, necháme pohanku ještě 2 minuty odpočívat

Vaříme v tlakovém hrnci

  1. Smícháme 300 ml vody s ½ lžičky soli a 100 g pohanky v tlakovém hrnci
  2. V hrnci poté vaříme 2-3 minuty na vysoký tlak a vaříme 10 minut při nízkém tlaku
  3. Když je hotovo, kaši promícháme a podáváme

Tento jednoduchý a rychlý recept na kaši z pohanky je skvělý jako příloha pro slané pokrmy. Vyzkoušejte ho například s receptem na kuřecí maso na kari nebo jako přílohu k receptům na zapečené mleté maso.

Kaše bez mléka jen z vody a bio surovin, udělaná pro sladkou i slanou verzi.
Zdroj: littlesunnykitchen.com

Pohanková kaše z kokosového mléka

Nejlepší způsob jak svůj den začít zdravě a přitom nemuset vstávat o hodinu dříve, je ten když si svou snídani můžete připravit den předem. Tato přes noc připravená kokosovo-pohanková kaše je jednak sytá, zdravá, ale i veganská forma snídaně, která vás nastartuje hned po ránu.

Co budeme potřebovat

Na kaši

  1. 100 g pohankové krupice
  2. 25 g chia semínek
  3. 300 ml neslazeného kokosového mléka
  4. 100 ml vody
  5. 2 lžičky vanilkového extraktu
  6. Lžička skořice
  7. Špetka soli

Na ozdobu

  1. 50 g vlašských ořechů
  2. 25 g semínek z granátového jablka
  3. 50 g borůvek
  4. 50 g malin
  5. Lžíce chia semínek
  6. 50 g jahod
  7. 25 g strouhaného kokosu
  8. Lžíce medu
  9. Lžíce javorového sirupu
  10. Celé kiwi

Postup

  1. V misce si smícháme pohankovou krupici s chia semínky, kokosovým mlékem, vodou, extraktem z vanilky, skořicí a špetkou soli
  2. Vše spolu promícháme a misku zakryjeme potravinářskou fólií nebo víčkem
  3. Mísu dáme do lednice a tam jí přes noc necháme uležet
  4. Ráno pohankovou kaši dáme do hrnce a za občasného míchání začneme vařit
  5. Kaši vaříme 10-12 minut nebo dokud nedosáhne požadované konzistence
  6. Ozdobíme vybraným ovocem a teplou kaši podáváme
Krémová kaše plná pohanky, chia semínek a ovoce.
Zdroj: foolproofliving.com

Raw kaše z pohanky s čokoládou a višněmi

Čím je raw pohanková kaše tak výjimečná? Výhoda namáčené pohanky je ta, že se zbaví některých enzymů, což vám jí pomůže lépe strávit a tím absorbovat více tělu prospěšných živin.

Co budeme potřebovat

  1. 100 g pohanky
  2. Lžička citronové šťávy
  3. 150 g višní
  4. 3 lžíce kakaa
  5. 2 lžíce javorového sirupu
  6. 2 lžíce mandlového másla
  7. Špetka soli
  8. ½ lžičky skořice

Postup

  1. Pohanku si vložíme jí do středně velké misky a zalijeme vodou
  2. Voda by měla být asi 1-2 centimetry nad pohankou
  3. Přidáme citronovou šťávu a promícháme
  4. Misku přikryjeme utěrkou a necháme jí přes noc při pokojové teplotě namáčet
  5. Ráno si pohanku propláchneme a necháme odkapat
  6. Vložíme jí do kuchyňského robota
  7. Přidáme všechny zbylé ingredience, trochu višní si schováme bokem na ozdobení
  8. Začneme na vysoký stupeň mixovat, dokud nebude pohanková kaše krémová a hladká bez hrudek
  9. Hotovou kaši ihned podáváme s lesním ovocem, kakaovými zrny, ořechovým máslem nebo jinými oblíbenými ingrediencemi
Raw kaše s čokoládou, višněmi, pekanovými ořechy a studenou pohankou.
Zdroj: fullofplants.com

Studená kaše s pohankou, datlemi a mrkví

Tento recept na krémovou kaši je jednak neskutečně jednoduchý, za další je neskutečně dobrý a za třetí je neskutečné, že svojí chutí připomíná mrkvový dort. Kombinace této super potraviny, strouhané mrkve, mandlového mléka a vlašských ořechů vám v ústech vytvoří takovou chuť, že vám bude připadat, že sedíte v cukrárně a jíte vláčný mrkvový dortík.

Co budeme potřebovat

Na kaši

  1. 250 g pohankové krupice
  2. 250 -350 ml vody
  3. Lžička jablečného octa
  4. 250 g mrkve (nastrouhané)
  5. 75 ml mandlového mléka
  6. 6 datlí (vypeckovaných)
  7. 50 g vlašských ořechů
  8. Lžíce kokosového másla
  9. Lžička vanilkového extraktu
  10. Špetka muškátového oříšku
  11. 2 lžičky skořice
  12. Lžička zázvoru

Na ozdobu

  1. Vlašské ořechy
  2. Konopná semínka
  3. Mandlové máslo
  4. Dýňová semínka

Postup

  1. Pohankovou krupici nasypeme do misky
  2. Přidáme 250-350 ml vody, tolik aby pohanka byla zcela zakrytá vodou
  3. Vmícháme jablečný ocet a misku zakryjeme
  4. Pohanku takto necháme namáčet alespoň 8 hodin, nejlépe však přes noc
  5. Jakmile je pohanka dostatečně změklá, sedíme jí a důkladně propláchneme pod studenou vodou
  6. Pohanku necháme okapat
  7. Poté jí vložíme do kuchyňského robotu společně s nastrouhanou mrkví, mandlovým mlékem, datlemi, vlašskými ořechy, kokosovým máslem, vanilkou, skořicí, zázvorem a muškátovým oříškem
  8. Začneme mixovat
  9. Mixujeme tak dlouho, dokud kaše nezíská požadovanou konzistenci a podle potřeby můžeme přidat mléko
  10. Kaši naservírujeme do 4 připravených misek, ozdobíme a podáváme
Lahodná kaše s mrkví, datlemi a kokosem.
Zdroj: nutriplanet.org

Veganská pohanková kaše

Tato vydatná kaše je tak lahodná a krémová, že nebudete věřit vlastním chuťovým buňkám. Je to skvělý začátek dne. Kaše je bezlepková, veganská a bez rafinovaného cukru, oslazená jen javorovým sirupem!

Ca budeme potřebovat

Na kaši

  1. 200 g pohankové krupice
  2. 200 ml mléka z lískových ořechů
  3. 250 ml vody
  4. 3 lžíce javorového sirupu
  5. Lžička vanilkového extraktu
  6. Špetka muškátového oříšku
  7. Lžička skořice
  8. Špetka soli

Na ozdobu

  1. Arašídové máslo
  2. Rozinky
  3. Chia semínka
  4. Libovolné ovoce

Postup

  1. Na plotně si začneme na střední teplotu zahřívat v hrnci mléko
  2. Pohanku propláchneme, necháme okapat a přidáme do hrnce
  3. Jakmile se směs začne vařit, snížíme teplotu
  4. Pokračujeme asi 2 minuty ve vaření
  5. Přidáme vanilku, skořici, sůl a sirup
  6. Hrnec přikryjeme pokličkou a necháme dalších 10 minut vařit
  7. Po 10 minutách hrnec sundáme z plotny a přikrytý ho necháme dalších 10 minut odpočívat
  8. Kaši z pohanky rozdělíme do misek a ozdobíme dle vlastních chutí a preferencí
Kaše bez živočišných přísad pro vegany.
Zdroj: whereismyspoon.co

Zimní kaše s pohankou, jablky a skořicí

Co jiného než jablka se skořicí by vám mohlo zpříjemnit chladná zimní rána. Tato lahodná jablečnoskořicová pohanková kaše je snadná na přípravu a jako snídani si jí naprosto vychutnáte.

Co budeme potřebovat

Na kaši

  1. 250 g pohankové krupice
  2. 250 ml sójového mléka
  3. Špetka soli
  4. Lžička skořice
  5. Lžička vanilkového extraktu
  6. Celé jablko

Na ozdobu

  1. Lžíce kokosového jogurtu
  2. 4 lžíce mandlového másla
  3. Jablko
  4. Lžíce pražených lískových ořechů

Postup

  1. Pohanku si propláchneme pod studenou vodou a necháme jí okapat
  2. Mléko si v hrnci přivedeme k varu a lehce osolíme
  3. Poté přidáme okapanou pohanku
  4. Přisypeme skořici, vanilkový extrakt a nestrouhané jablko
  5. Kaši vaříme na mírnou teplotu asi 8 minut
  6. Poté hrnec sundáme z plotny a přikrytý hrnec necháme dalších 10 minut odpočívat, dokud se zbytek tekutiny nevsákne
  7. Pohankovou kaši ihned podáváme
  8. Před samotným podáváním jí ještě dozdobíme kokosovým jogurtem, mandlovým máslem, nakrájeným jablkem a opraženými oříšky

Kaše v lednici vydrží až 3 dny.

Zdravá zimní snídaňová kaše plná pohanky, jablek, skořice a oříšků.
Zdroj: onegreenplanet.org

Pohanku buď budete milovat, nebo nenávidět asi není nic mezi tím. Pohanka se svojí specifickou chutí není příjemná každému strávníkovi, a jak se říká to co nejméně chutná, bývá často to nejlepší pro naše zdraví. Přesně to platí i o pohance, je to totiž super potravina.

Je velkou škodou, že mnoho lidí po prvním ochutnání pohanky nad ní zlomí hůl, přitom by stačilo jí lépe ochutit a vše mohlo být jinak.

Zejména potom v zimním období, kdy tělu potřebujeme dodávat mnohem vyšší množství živin, vitamínů a minerálů je konzumace pohanky ideální.

Pohanka je skvělou potravinou zejména pro ty, kteří jsou citliví na lepek. Pohanka totiž lepek neobsahuje a celiaci, kteří jsou celoživotně odkázaní na bezlepkovou dietu, si jí můžou celoročně v klidu vychutnávat.

Z pohanky se vyrábí nejrůznější produkty a suroviny. V obchodě si jí můžete koupit jako lupínky, křupky nebo pohankovou kaši. Pro sladké i slané pečení můžete využít pohankovou mouku. Díky tomu produkty budou lépe stravitelné a do oběhu se tím pádem dostane více živin.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X