Zkuste tyto recepty na masové pomazánky z vepřového masa. Pochutnáte si!

Maso, maso a zase maso!

Je tohle nejoblíbenější variace vašeho jídelníčku?

Ale už vás nebaví klasické recepty na pánvi nebo z trouby?

Pak jste tu správně.

Vepřové je alfou a omegou naší české domácí kuchyně, proto se nechte se inspirovat několika chutnými recepty na pomazánky z pečeného vepřového masa.

Domácí pomazánka z vepřového masa

Je to opravdu jednoduchý recept a chutná naprosto fantasticky. Recept by nejspíš fungoval s každým pečeným masem, ale TOP je kombinace s masem vepřovým. Ale ujistěte se, že máte doma výkonný kuchyňský robot (nebo výkonný tyčový mixér), jinak si tuto pomazánku neuděláte.

Co budete potřebovat:

  • 500 gramů uvařeného vepřového masa
  • 2 – 4 polívkové lžíce majonézy
  • 1 středně velkou cibuli
  • Zelený celer
  • 8 – 10 nakládaných okurek (nakrájených najemno)

Postup:

  1. Vepřové maso pokrájíme na menší kostky a dáme do kuchyňského robota
  2. Maso v robotu jemně rozmělníme
  3. Do jemně zpracovaného masa dáme všechny zbývající přísady (kromě majonézy) a opět v robotu promícháme
  4. V robotu pomazánku mixujeme do té doby, dokud její konzistence nebude, dle našich představ
  5. Až bude pomazánka dostatečně jemná, začneme přidávat majonézu. Tu přidáváme postupně a její množství upravujte podle naší chuti
  6. Hotovou pomazánku můžeme hned podávat na čerstvém chlebu nebo jí uložit do skleničky a do lednice.

Jestli doma nemáte výkonný kuchyňský robot ani tyčový mixér, vyzkoušejte jednu z těchto cottage pomazánek, u kterých je nebudete potřebovat.

Pomazánka z masa a povidly.
zdroj: seriouseats.com

Kanadsko-francouzská pomazánka

Super jednoduchá pomazánka z vepřového masa. Stačí vám pár kroků a máte doma výbornou a skvěle dochucenou pomazánku, kterou je radost si namazat na chleba.

Co budete potřebovat:

  • 1 kilo najemno namletého vepřového tuku
  • 1 kilo jemně namletého vepřového masa
  • 2 cibule najemno nakrájené
  • 4 sklenice vody
  • 1 čajová lžička mletého hřebíčku
  • ¾ lžičky muškátového oříšku
  • Sůl a pepř (dochucujeme podle chuti)

Postup:

  1. Vepřový tuk a maso, společně s cibulí, vodou, hřebíčkem a muškátovým oříškem dáme do jednoho velkého hrnce
  2. Dochutíme, dle našich preferencí solí a pepřem a takto připravený hrnec přivedeme k varu
  3. Když se maso začne vařit, snížíme teplotu a pokračujeme ve vaření, dokud maso není měkké. To bude trvat alespoň 1,5 hodiny
  4. Podle potřeby přidáváme vodu, aby se nám směs nevařila nasucho
  5. Když je směs v hrnci dostatečně provařená, necháme zbylou vodu v hrnci pomalu redukovat, tak aby se směs nespálila
  6. Směs dáme přes noc odpočinout do lednice
  7. Druhý den odstraníme přebytečnou tukovou vrstvu, která se na pomazánce vytvořila (nebo jí do pomazánky vmícháme, získáme tak krémovější konzistenci)

Čím déle se maso a tuk budou vařit, tím lepší bude výsledek.

kanadsko-francouzská pomazánka na talíři s toastem.
Zdroj: foodandwinechickie.wordpress.com

Rilletes z vepřového masa

Aneb jak jinak, honosněji, nazvat masovou pomazánku. Její kouzlo se skrývá v tom, že výsledný produkt vypadá, jako věc, která vyžaduje hodně zručnosti a zkušeností. Přitom recepty na pomazánky z pečeného vepřového masa jsou velmi jednoduché a levné na přípravu. A výsledek? Ten je vždy fantastický.

Co budete potřebovat:

  • 1 kilo vepřové plece bez kosti (nakrájená na kostky)
  • Sůl
  • 125 ml rostlinného oleje nebo tuku
  • 4 bobkové listy
  • Čerstvý tymián
  • 2 velké šalotky (nahrubo nakrájené)
  • 4 stroužky česneku (rozpůlené)
  • Muškátový oříšek

Postup:

  1. Předehřejeme si troubu na 150 stupňů
  2. Vepřovou plec nasolíme a umístíme do pekáče na pečení
  3. Maso v pekáči zalijeme olejem nebo tukem
  4. Do pekáče k masu přidáme bobkový list, tymián, nahrubo nakrájenou šalotku a rozpůlený česnek
  5. Pekáč přikryjeme alobalem, vložíme do trouby a necháme péct, dokud se vepřové maso nebude rozpadat. (alespoň 3 hodiny)
  6. Po vyndání masa z trouby, vyjmeme veškeré přidané koření včetně šalotky a česneku.
  7. Zbylou šťávu scedíme vedle do mísy
  8. Maso přendáme do kuchyňského robota a začněte mixovat. Rychlost zvyšujeme pomalu, ať si robota nezničíme
  9. V průběhu míchání postupně po lžičkách přidáváme vedle odstavenou šťávu, dokud nedosáhneme požadované krémové konzistence
  10. Postupně přidáváme sůl
  11. Vyhotovenou směs pomalu přendáváme do předem připravených a vymytých sklenic
  12. Když budou sklenice naplněné, zalijeme vršek pomazánky zbylým scezeným tukem
  13. Před podáváním musí pomazánka v lednici odpočívat alespoň dvě hodiny

Pro intenzivnější chuť, nechte pomazánku v lednici odpočívat týden.

Rilletes z vepřového masa na bagetě s vínem a okurkou.
Zdroj: davidlebovitz.com

Paštika z vepřového masa

Recepty na pomazánky z pečeného vepřového masa se dají pojmout i trochu jinak, ale rozhodně ne méně chutně. Tento recept na pomazánku pochází z Quebecku, kde je velmi oblíbený. Pojďte se na chvíli přenést do Kanady a vychutnejte si vepřové maso, tak jako nikdy.

Co budete potřebovat:

  • 1 kilo mletého vepřového masa
  • 2 polívkové lžíce vepřového tuku
  • 1 střední cibuli (najemno nakrájená)
  • 1 stroužek česneku (najemno nakrájený)
  • Špetku skořice
  • Špetku hřebíčku
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžičku pepře
  • Hovězí vývar nebo plnotučné mléko

Postup:

  1. Pod větší pánví zapneme sporák na střední teplotu
  2. Když je pánev rozpálená, přidáme 1 lžíci tuku a začneme na něm restovat vepřové maso, dokud se neupeče
  3. Postupně začneme přidávat, nakrájenou cibuli, česnek, sůl a pepř
  4. Směs mícháme, dokud cibule nezesklovatí a česnek nezměkne
  5. Teplotu na pánvi snížíme a pokračujte v míchání směsi asi další hodinu
  6. Až se tuk začne vypékat, přilejeme vývar nebo mléko, aby byla konzistence hustá
  7. Pánev sejmeme z plotny a směs necháme zchladnout
  8. Pokud je směs moc hustá, přidáme podle potřeby vývar nebo mléko, aby se dala roztírat
  9. Když směs zchladne, dáme jí do kuchyňského robota a začneme mixovat
  10. Když má paštika požadovanou konzistenci, přendáme jí do předem připravených sklenic a na vrch umístíme zbylý vepřový tuk
  11. Tuk paštiku zakonzervuje a dodá jí šmrnc!

Paštika je výborná se slanými krekry, jako pohoštění, když k vám přijde návštěva. A pokud k vám náhodou míří návštěva, která není milovníkem masa, určitě nepohrdne jednou z těchto vegetariánských pomazánek.

vepřová paštika na krekru.
Zdroj: magicskillet.com

Sendviče plněné pečeným vepřovým masem a česnekovou majonézou

Zbylo vám od sobotního oběda pečené vepřové maso a nevíte co s ním?

Po slovech jako „plýtvání jídlem“ vám naskakuje husí kůže?

Zkuste tento jednoduchý a rychlý recept na plněné sendviče.

Co budete potřebovat:

  • 1 palička česneku
  • Hrubozrnnou sůl
  • Olivový olej
  • 1 červenou cibuli, rozkrojenou na půl a krájenou na měsíčky
  • 2 čajové lžičky Dijonské hořčice
  • 2 polévkové lžíce majonézy
  • Pečivo dle výběru (tip malé bagetky, které se dají překrojit)
  • Zbytky pečeného vepřového masa
  • Nakrájený nebo nastrouhaný aromatický sýr (niva, hermelín, fontina apod.)
  • Fenykl, chilli, olivy (nepovinný)

Postup:

  1. Předehřejeme si troubu 180 stupňů
  2. Odřízneme horní část česnekové paličky. Zbytek česneku posypeme solí, zalijeme olejem a zabalíme do alobalu. Takto připravený česnek dáme péct do trouby na 50 – 55 min. Dokud není měkký
  3. K česneku do trouby přidáme i nakrájenou cibuli. Cibuli rozložíme na pečící papír a zalijeme olivovým olejem tak, aby byla zcela pokrytá. A pečeme ji po dobu 40 – 45 minut
  4. Změklý česnek necháme vychladnout, potom ho vymáčkneme ze slupky. Lehce ho vidličkou rozmačkáme a promícháme s hořčicí a majonézou
  5. Troubu přepneme na režim grilu a zvýšíme teplotu na 200 stupňů
  6. Jednu polovinu bagety namažeme česnekovou majonézou a navrch navrstvíme pečené vepřové maso. Na druhou polovinu bagety navrstvíme pečenou cibuli a sýr (pokud jste zvolili variantu s fenyklem, chilli a olivami tak je sem také přidejte)
  7. Bagety vložíme do trouby a necháme volně grilovat po dobu 2 minut, ničím je nezakrýváme
  8. Po vyndání z trouby, poloviny baget spojíme a máme výborný oběd, svačinu nebo večeři!
hamburgerová bulka plněná trhaným vepřovým masem.
Zdroj: Pinterest.com

Jestli chcete své pomazánky ještě více vyšperkovat, upečte si k nim například domácí chléb. Jestli nevíte jak nato nechte se inspirovat těmito rychlými a snadnými recepty na domácí pečivo. A pokud k vám náhodou míří návštěva, která není milovníkem masa, určitě nepohrdne jednou z těchto vegetariánských pomazánek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X