Maso, maso a zase maso!
Je tohle nejoblíbenější variace vašeho jídelníčku?
Ale už vás nebaví klasické recepty na pánvi nebo z trouby?
Pak jste tu správně.
Vepřové je alfou a omegou naší české domácí kuchyně, proto se nechte se inspirovat několika chutnými recepty na pomazánky z pečeného vepřového masa.
Domácí pomazánka z vepřového masa
Je to opravdu jednoduchý recept a chutná naprosto fantasticky. Recept by nejspíš fungoval s každým pečeným masem, ale TOP je kombinace s masem vepřovým. Ale ujistěte se, že máte doma výkonný kuchyňský robot (nebo výkonný tyčový mixér), jinak si tuto pomazánku neuděláte.
Co budete potřebovat:
- 500 gramů uvařeného vepřového masa
- 2 – 4 polívkové lžíce majonézy
- 1 středně velkou cibuli
- Zelený celer
- 8 – 10 nakládaných okurek (nakrájených najemno)
Postup:
- Vepřové maso pokrájíme na menší kostky a dáme do kuchyňského robota
- Maso v robotu jemně rozmělníme
- Do jemně zpracovaného masa dáme všechny zbývající přísady (kromě majonézy) a opět v robotu promícháme
- V robotu pomazánku mixujeme do té doby, dokud její konzistence nebude, dle našich představ
- Až bude pomazánka dostatečně jemná, začneme přidávat majonézu. Tu přidáváme postupně a její množství upravujte podle naší chuti
- Hotovou pomazánku můžeme hned podávat na čerstvém chlebu nebo jí uložit do skleničky a do lednice.
Jestli doma nemáte výkonný kuchyňský robot ani tyčový mixér, vyzkoušejte jednu z těchto cottage pomazánek, u kterých je nebudete potřebovat.

Kanadsko-francouzská pomazánka
Super jednoduchá pomazánka z vepřového masa. Stačí vám pár kroků a máte doma výbornou a skvěle dochucenou pomazánku, kterou je radost si namazat na chleba.
Co budete potřebovat:
- 1 kilo najemno namletého vepřového tuku
- 1 kilo jemně namletého vepřového masa
- 2 cibule najemno nakrájené
- 4 sklenice vody
- 1 čajová lžička mletého hřebíčku
- ¾ lžičky muškátového oříšku
- Sůl a pepř (dochucujeme podle chuti)
Postup:
- Vepřový tuk a maso, společně s cibulí, vodou, hřebíčkem a muškátovým oříškem dáme do jednoho velkého hrnce
- Dochutíme, dle našich preferencí solí a pepřem a takto připravený hrnec přivedeme k varu
- Když se maso začne vařit, snížíme teplotu a pokračujeme ve vaření, dokud maso není měkké. To bude trvat alespoň 1,5 hodiny
- Podle potřeby přidáváme vodu, aby se nám směs nevařila nasucho
- Když je směs v hrnci dostatečně provařená, necháme zbylou vodu v hrnci pomalu redukovat, tak aby se směs nespálila
- Směs dáme přes noc odpočinout do lednice
- Druhý den odstraníme přebytečnou tukovou vrstvu, která se na pomazánce vytvořila (nebo jí do pomazánky vmícháme, získáme tak krémovější konzistenci)
Čím déle se maso a tuk budou vařit, tím lepší bude výsledek.

Objevte podobné tipy
Rilletes z vepřového masa
Aneb jak jinak, honosněji, nazvat masovou pomazánku. Její kouzlo se skrývá v tom, že výsledný produkt vypadá, jako věc, která vyžaduje hodně zručnosti a zkušeností. Přitom recepty na pomazánky z pečeného vepřového masa jsou velmi jednoduché a levné na přípravu. A výsledek? Ten je vždy fantastický.
Co budete potřebovat:
- 1 kilo vepřové plece bez kosti (nakrájená na kostky)
- Sůl
- 125 ml rostlinného oleje nebo tuku
- 4 bobkové listy
- Čerstvý tymián
- 2 velké šalotky (nahrubo nakrájené)
- 4 stroužky česneku (rozpůlené)
- Muškátový oříšek
Postup:
- Předehřejeme si troubu na 150 stupňů
- Vepřovou plec nasolíme a umístíme do pekáče na pečení
- Maso v pekáči zalijeme olejem nebo tukem
- Do pekáče k masu přidáme bobkový list, tymián, nahrubo nakrájenou šalotku a rozpůlený česnek
- Pekáč přikryjeme alobalem, vložíme do trouby a necháme péct, dokud se vepřové maso nebude rozpadat. (alespoň 3 hodiny)
- Po vyndání masa z trouby, vyjmeme veškeré přidané koření včetně šalotky a česneku.
- Zbylou šťávu scedíme vedle do mísy
- Maso přendáme do kuchyňského robota a začněte mixovat. Rychlost zvyšujeme pomalu, ať si robota nezničíme
- V průběhu míchání postupně po lžičkách přidáváme vedle odstavenou šťávu, dokud nedosáhneme požadované krémové konzistence
- Postupně přidáváme sůl
- Vyhotovenou směs pomalu přendáváme do předem připravených a vymytých sklenic
- Když budou sklenice naplněné, zalijeme vršek pomazánky zbylým scezeným tukem
- Před podáváním musí pomazánka v lednici odpočívat alespoň dvě hodiny
Pro intenzivnější chuť, nechte pomazánku v lednici odpočívat týden.

Paštika z vepřového masa
Recepty na pomazánky z pečeného vepřového masa se dají pojmout i trochu jinak, ale rozhodně ne méně chutně. Tento recept na pomazánku pochází z Quebecku, kde je velmi oblíbený. Pojďte se na chvíli přenést do Kanady a vychutnejte si vepřové maso, tak jako nikdy.
Co budete potřebovat:
- 1 kilo mletého vepřového masa
- 2 polívkové lžíce vepřového tuku
- 1 střední cibuli (najemno nakrájená)
- 1 stroužek česneku (najemno nakrájený)
- Špetku skořice
- Špetku hřebíčku
- 1 lžičku soli
- 1 lžičku pepře
- Hovězí vývar nebo plnotučné mléko
Postup:
- Pod větší pánví zapneme sporák na střední teplotu
- Když je pánev rozpálená, přidáme 1 lžíci tuku a začneme na něm restovat vepřové maso, dokud se neupeče
- Postupně začneme přidávat, nakrájenou cibuli, česnek, sůl a pepř
- Směs mícháme, dokud cibule nezesklovatí a česnek nezměkne
- Teplotu na pánvi snížíme a pokračujte v míchání směsi asi další hodinu
- Až se tuk začne vypékat, přilejeme vývar nebo mléko, aby byla konzistence hustá
- Pánev sejmeme z plotny a směs necháme zchladnout
- Pokud je směs moc hustá, přidáme podle potřeby vývar nebo mléko, aby se dala roztírat
- Když směs zchladne, dáme jí do kuchyňského robota a začneme mixovat
- Když má paštika požadovanou konzistenci, přendáme jí do předem připravených sklenic a na vrch umístíme zbylý vepřový tuk
- Tuk paštiku zakonzervuje a dodá jí šmrnc!
Paštika je výborná se slanými krekry, jako pohoštění, když k vám přijde návštěva. A pokud k vám náhodou míří návštěva, která není milovníkem masa, určitě nepohrdne jednou z těchto vegetariánských pomazánek.

Sendviče plněné pečeným vepřovým masem a česnekovou majonézou
Zbylo vám od sobotního oběda pečené vepřové maso a nevíte co s ním?
Po slovech jako „plýtvání jídlem“ vám naskakuje husí kůže?
Zkuste tento jednoduchý a rychlý recept na plněné sendviče.
Co budete potřebovat:
- 1 palička česneku
- Hrubozrnnou sůl
- Olivový olej
- 1 červenou cibuli, rozkrojenou na půl a krájenou na měsíčky
- 2 čajové lžičky Dijonské hořčice
- 2 polévkové lžíce majonézy
- Pečivo dle výběru (tip malé bagetky, které se dají překrojit)
- Zbytky pečeného vepřového masa
- Nakrájený nebo nastrouhaný aromatický sýr (niva, hermelín, fontina apod.)
- Fenykl, chilli, olivy (nepovinný)
Postup:
- Předehřejeme si troubu 180 stupňů
- Odřízneme horní část česnekové paličky. Zbytek česneku posypeme solí, zalijeme olejem a zabalíme do alobalu. Takto připravený česnek dáme péct do trouby na 50 – 55 min. Dokud není měkký
- K česneku do trouby přidáme i nakrájenou cibuli. Cibuli rozložíme na pečící papír a zalijeme olivovým olejem tak, aby byla zcela pokrytá. A pečeme ji po dobu 40 – 45 minut
- Změklý česnek necháme vychladnout, potom ho vymáčkneme ze slupky. Lehce ho vidličkou rozmačkáme a promícháme s hořčicí a majonézou
- Troubu přepneme na režim grilu a zvýšíme teplotu na 200 stupňů
- Jednu polovinu bagety namažeme česnekovou majonézou a navrch navrstvíme pečené vepřové maso. Na druhou polovinu bagety navrstvíme pečenou cibuli a sýr (pokud jste zvolili variantu s fenyklem, chilli a olivami tak je sem také přidejte)
- Bagety vložíme do trouby a necháme volně grilovat po dobu 2 minut, ničím je nezakrýváme
- Po vyndání z trouby, poloviny baget spojíme a máme výborný oběd, svačinu nebo večeři!

Jestli chcete své pomazánky ještě více vyšperkovat, upečte si k nim například domácí chléb. Jestli nevíte jak nato nechte se inspirovat těmito rychlými a snadnými recepty na domácí pečivo. A pokud k vám náhodou míří návštěva, která není milovníkem masa, určitě nepohrdne jednou z těchto vegetariánských pomazánek.