Zdravé a chutné proso známe hlavně v podobě jáhel
Patří mezi nejstarší kulturní obilniny, svým vzhledem podobné malým žlutým kuličkám jako korálky. Jedná se o velmi chutnou obilninu, mírně nasládlé chuti s lehkým oříškovým nádechem, které obsahuje značné množství prospěšných živin.
A jaké prospěšné živiny proso obsahuje ?
- bílkoviny
- velké množství vlákniny,
- komplex vitaminu B jako je niacin, thiamin a riboflavin
- esenciální mastné kyseliny,
- lecitin a vitamin E.
- minerální látky železo, hořčík, fosfor a draslík
Co proso pozitivně ovlivňuje ?
- vlasy, zuby, nehty
- podporuje tvorbu červených krvinek
- dbá na pružnost vazivové tkáně
- kůži
- oči
- svaly a kosti
Víte co se z prosa nejčastěji vyrábí ?
Jáhly které jsou vlastně oloupané proso. Jáhly stejně jako proso, patří k bezlepkovým a zásadotvorným potravinám, proto jsou doporučovány především lidem s alergií na lepek.
Jak můžeme využít proso v kuchyni ?
Využívá se proto především na přípravu kaší, placek a lívanců. Z celých obilek prosa se spolu s luštěninami a zeleninou může vařit polévka nebo připravovat různá dušená jídla. Zmiňované jáhly lze přidávat do omáček, do nádivek a náplní nebo například rozmixované do různých krémů. Můžete je připravit na sladký i slaný způsob, což podtrhuje jejich všestranné využití.
zdroj : feedipedia.org