Proso

Zdravé a chutné proso známe hlavně v podobě jáhel

Patří mezi nejstarší kulturní obilniny, svým vzhledem podobné malým žlutým kuličkám jako korálky. Jedná se o velmi chutnou obilninu, mírně nasládlé chuti s lehkým oříškovým nádechem, které obsahuje značné množství prospěšných živin.

A jaké prospěšné živiny proso obsahuje ?

  • bílkoviny
  • velké množství vlákniny,
  • komplex vitaminu B jako je niacin, thiamin a riboflavin
  • esenciální mastné kyseliny,
  • lecitin a vitamin E.
  • minerální látky železo, hořčík, fosfor a draslík

Co proso pozitivně ovlivňuje ?

  • vlasy, zuby, nehty
  • podporuje tvorbu červených krvinek
  • dbá na pružnost vazivové tkáně
  • kůži
  • oči
  • svaly a kosti

Víte co se z prosa nejčastěji vyrábí ?

Jáhly které jsou vlastně oloupané proso. Jáhly stejně jako proso, patří k bezlepkovým a zásadotvorným potravinám, proto jsou doporučovány  především lidem s alergií na lepek.

Jak můžeme využít proso v kuchyni ?

Využívá se proto především na přípravu kaší, placek a lívanců. Z celých obilek prosa se spolu s luštěninami a zeleninou může vařit polévka nebo připravovat různá dušená jídla. Zmiňované jáhly lze přidávat do omáček, do nádivek a náplní nebo například rozmixované do různých krémů. Můžete je připravit na sladký i slaný způsob, což podtrhuje jejich všestranné využití.

Proso

zdroj : feedipedia.org

Sdílejte svým přátelům:

Ohodnoťte také
10:00