Není nad chutný a jednoduchý dezert!
A přesně takové jsou i naše recepty na řezy z listového těsta, které si zamilujete.
Vyzkoušejte variantu s vanilkovým pudinkem, jablky a skořicí nebo broskvemi a mascarpone.
Všechny jsou vynikající!
Broskvové řezy s mascarpone a medem
Listové těsto namazané sýrem mascarpone, ozdobené broskvemi a nasekanými praženými pistáciemi je jednoduše úžasné! Skvěle funguje jako předkrm, příloha i svačinka.
Co budete potřebovat
- 1 plát listového těsta
- 230 g mascarpone
- 3 broskve, nakrájené na tenké plátky
- 2 lžíce medu
- ⅓ šálku nasekaných pražených pistácií
- sůl a pepř
- 1 vejce rozšlehané s 1 lžičkou vody
Postup
- Předehřejte troubu na 220 stupňů Celsia.
- Plech vyložte pečicím papírem nebo alobalem.
- Mascarpone rozmíchejte lžící, aby se prohřálo a bylo krémovější.
- Na plech vyložený pečícím papírem položte plát listového těsta.
- Několikrát ho propíchněte vidličkou.
- Na listové těsto namažte v rovnoměrné vrstvě mascarpone a ponechte okraje cca 2,5 cm.
- Na mascarpone navrstvěte nakrájené broskve.
- Pokapejte medem.
- Posypte špetkou soli a pepře.
- Navrch dejte nasekané pistácie.
- Volné okraje pomažte rozšlehaným vejcem.
- Pečte 20 až 25 minut, dokud těstp není zlaté a křupavé.
- Podávejte ihned!

Inspirujte se i našimi nejlepšími recepty na koláče z broskví, po kterých se budete olizovat!
Vanilkové řezy z listového těsta
Silná vrstva vanilkového pudinku mezi dvěma křupavými pláty máslového listového těsta vytváří dokonalý dezert, který působí náročně na přípravu, ale opak je pravdou. Vyzkoušejte ho i vy!
Co budete potřebovat
- 2 pláty listového máslového těsta, mraženého
- 160 g moučkového cukru
- 40 g kukuřičného škrobu
- 8 žloutků
- 750 ml horkého mléka
- 2 lžičky vanilkové pasty
- 110 g másla
Postup
- Předehřejte troubu na 150 °C.
- Pláty mraženého listového těsta dejte na sebe na plech vyložený pečicím papírem.
- Nechte těsto rozmrazit a poté listové těsto propíchejte vidličkou.
- Na listové těsto položte další list pečícího papíru a na něj druhý plech na pečení.
- Pečte 20 minut nebo dozlatova.
- Po upečení nechte úplně vychladnout.
- Jemně položte čtvercovou 23 cm formu na jeden z upečených plátů těsta.
- Vroubkovaným nožem jemně ořízněte plát těsta na velikost dna formy.
- Totéž udělejte s druhým plátem těsta, které ořízněte na velikost horní části formy.
- Přidejte cukr a kukuřičný škrob do velké žáruvzdorné mísy.
- Promíchejte metličkou.
- Přidejte žloutky a šlehejte, aby se spojily s cukrem a škrobem.
- Přidejte 1/2 šálku horkého mléka a promíchejte.
- Poté přidejte zbylé mléko a vanilkovou pastu a prošlehejte.
- Nalijte směs do velkého hrnce a šlehejte na středně vysokém plameni, dokud směs nezhoustne, asi 5-6 minut.
- Jakmile směs zhoustne, stáhněte plamen a přidejte máslo.
- Šlehejte, dokud se máslo nerozpustí.
- Dno a boky formy vyložte pečicím papírem a na dno vložte menší plát těsta.
- Pudink propasírujte přes síto navrch těsta.
- Použijte stěrku k vyhlazení směsi.
- Nahoru položte druhý plát těsta.
- Dejte přes noc ztuhnout do lednice.
- Vychladlý moučník opatrně vyjměte z formy a dejte ho na prkénko.
- Moučník jemně nakrájejte ostrým vroubkovým nožem na řezy.
- Nakonec poprašte moučkovým cukrem a podávejte.

Objevte podobné tipy
Jahodové řezy s nutellou
Na tento dezert nebo výtečnou snídani potřebujete pouhé 3 ingredience a přitom je výsledek tak lahodný! Navíc ho zvládne připravit i úplný začátečník.
Co budete potřebovat
- 1 plát mraženého listového těsta, rozmražený
- 1 vejce, rozšlehané (volitelně)
- ½ šálku nutelly
- čerstvé jahody, nakrájené
Postup
- Předehřejte troubu na 190ºC.
- Lehce přejeďte ostrým nožem cca 1 cm od okrajů těsta kolem dokola, abyste vytvořili kůrku (neprořezávejte celé těsto).
- Těsto (kromě okrajů) po celém povrchu propíchejte vidličkou.
- Pokud chcete, potřete okraje listového těsta rozšlehaným vejcem.
- Listové těsto pečte 15 minut, dokud není nafouknuté a zlatavě hnědé.
- Pomocí špachtle zatlačte vnitřek listového těsta směrem dolů, abyste ho oddělili od kůrky.
- Pokud toužíte po zlatavějším a propečenějším listovém těstě, pečte ještě 3 minuty.
- Do středu rovnoměrně rozetřete nutellu a poté přidejte nakrájené jahody v jedné vrstvě.
- Nakrájejte a užijte si to!

Máme pro vás i další luxusní a přitom jednoduché recepty na řezy z jahod, které si oblíbíte!
Jablečný listový koláč
Tento snadný jablečný koláč z listového těsta chutná stejně úžasně jako vypadá. Skvělý podzimní dezert pro celou rodinu!
Co budete potřebovat
Na těsto:
- mražené listové těsto
- 1 a ½ lžíce másla, studeného
- 2 jablka
- 1 lžíce moučkového cukru
Na meruňkovou polevu (volitelně):
- 2 lžíce meruňkového džemu
- 2 lžičky vody
Na vaječnou směs na potření:
- 1 velký vaječný žloutek
- 1 lžička vody
Na skořicový cukr:
- 2 lžíce cukru
- ¼ lžičky skořice (volitelně)
Postup
- Předehřejte troubu na 200ºC.
- Studené máslo nakrájejte na malé kostičky.
- Plát listového těsta nechte na pečícím papíru asi 15–20 minut rozmrazit a poté jej opatrně rozložte.
- Když je těsto rozmrazené, vyválejte ho pomocí válečku.
- Pracujte rychle, dokud je těsto ještě chladné.
- Lehce přejeďte ostrým nožem 2 cm od okrajů těsta kolem dokola, abyste vytvořili kůrku (neprořezávejte celé těsto).
- Těsto (kromě okrajů) po celém povrchu propíchejte vidličkou.
- Plát listového těsta spolu s pečícím papírem přeneste na vymazaný plech.
- Do malé misky přidejte 2 lžíce meruňkového džemu a 1 lžičku vody.
- Dobře promíchejte.
- V další malé misce smíchejte vaječný žloutek s 1 lžičkou vody.
- Dobře spolu prošlehejte.
- V další malé misce smíchejte 2 lžíce cukru a ¼ lžičky skořice.
- Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na 3 mm silné plátky.
- Snažte se mít plátky naskládané na sebe, abyste je mohli snadno rozložit na listové těsto.
- Meruňkovou polevu rovnoměrně rozetřete doprostřed těsta.
- Na džem naaranžujte plátky jablek tak, aby se mírně překrývaly a vějířovitě je rozprostřete.
- Posypte směsí cukru a skořice.
- Okraje těsta potřete rozšlehaným vajíčkem.
- Nakonec na jablka položte kostky másla.
- Pečte při 200ºC asi 22 až 25 minut, nebo dokud není kůrka zlatavě hnědá.
- Přeneste plech s koláčem na mřížku a před krájením nechte alespoň 10 minut vychladnout.
- Pokud chcete, posypte vršek moučkovým cukrem a/nebo podávejte s vanilkovou zmrzlinou.

Rádi byste si pořídili kvalitní kávovar? A co třeba pákový? Tento typ je vhodný pro opravdové milovníky kávy. Celá příprava je prožitek, se kterým se budete cítit jako barista. Podívejte se na náš rozsáhlý test 6 nejlepších pákových kávovarů a najděte svého favorita!
Ovocné snídaňové řezy
Pokud hledáte nápady na luxusní snídani vhodnou pro celou rodinu, pak rozhodně vyzkoušejte tento recept! Upečené listové těsto potřené směsí šlehačky a řeckého jogurtu, ozdobené čerstvým ovocem a posypané moučkovým cukrem chutná naprosto luxusně.
Co budete potřebovat
Na těsto:
- 1 list listového těsta
- 1 středně velké vejce, rozšlehané
Na jogurtovou směs:
- ⅔ šálku smetany ke šlehání
- 3 lžíce krystalového cukru
- ½ šálku řeckého jogurtu
Na dozdobení:
- ½ šálku jahod
- ½ šálku malin
- 1 šálek borůvek
- moučkový cukr
Postup
- Předehřejte troubu na 220°C nebo postupujte podle pokynů, které jsou uvedeny na obalu listového těsta.
- Plát listového těsta rozviňte na plech.
- Lehce přejeďte ostrým nožem cca centimetr od okrajů těsta kolem dokola, abyste vytvořili kůrku (neprořezávejte celé těsto).
- Těsto (kromě okrajů) po celém povrchu propíchejte vidličkou.
- Silikonovým štětcem lehce potřete celý plát těsta včetně okrajů velmi tenkou vrstvou rozšlehaného vejce.
- Pečte asi 15 minut, dokud nebude listové těsto zlatavě hnědé.
- Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
- Mezitím nalijte smetanu do střední mísy a přidejte cukr.
- Šlehejte na střední rychlost, dokud se nevytvoří střední až tuhé vrcholy.
- Vmíchejte řecký jogurt.
- Jakmile je listové těsto vychladlé, rozetřete na něj našlehanou směs řeckého jogurtu, vyhněte se cca centimetru od okrajů.
- Ozdobte ovocem.
- Vršek posypte moučkovým cukrem.
- Nakrájejte a ihned podávejte.

Přinášíme vám i další skvělé snídaňové recepty! Ať už máte chuť na zdravou, anglickou nebo sladkou variantu, u nás je najdete všechny.
A jak se vám naše dnešní recepty na řezy z listového těsta líbily? Napište nám do komentářů!