Luxusní recepty na německý dort ze Schwarzwaldu. Vyzkoušejte je všechny!

Kdo by odolal kombinaci čokoládového piškotu, šlehačky a višňové náplně!

Naše recepty na Schwarzwaldský dort jsou opravdová pochoutka, kterou si zamiluje celá vaše rodina.

Ochutnejte tradiční variantu, verzi bez lepku a cukru nebo třeba pečenou na plechu.

Ať už si vyberete jakoukoli, vaše chuťové buňky budou jásat radostí!

Originální Schwarzwaldský dort

Vyzkoušejte tradiční německý dort podle originální receptury! Čokoládový piškotový korpus proložený šlehačkou, višněmi a sirupem je naprostá delikatesa, kterou si zvládnete s naším návodem připravit i sami doma.

Co budete potřebovat

Na korpus:

  • 6 velkých vajec
  • 1 šálek krystalového cukru
  • ¼ šálku másla, rozpuštěného
  • semínka z 1 vanilkového lusku (nebo 1 lžička vanilkového extraktu)
  • 1 a ¼ šálku hladké mouky
  • ½ šálku holandského kakaa
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli

Na třešňovou náplň:

  • 500 g višňového kompotu, scezeného (nějakou tekutinu si nechte)
  • 4 lžičky kukuřičného škrobu
  • ½ šálku tekutiny z višňového kompotu
  • ¼ šálku třešňového likéru (případně použijte rum nebo brandy)
  • ⅜ šálek krystalového cukru

Na šlehačku:

  • 3 šálky smetany ke šlehání
  • ¼ šálku krystalového cukru

Na ozdobu:

  • další šlehačka, čokoládové hobliny a třešně či višně

Postup

Příprava korpusu:

  • Předehřejte 160 °C.
  • Dno a boky 23 cm dortové pružinové formy vyložte pečícím papírem a dejte stranou.
  • Ve velké míse pomocí elektrického šlehače šlehejte vejce, cukr, máslo a vanilku asi 3 minuty do krémova.
  • K vaječné směsi prosejte mouku, kakao, prášek do pečiva a sůl a míchejte, dokud se vše dobře nespojí, asi 1 minutu. Těsto nalijte do připravené formy a pečte asi 30-35 minut, nebo dokud nevyjde párátko zapíchnuté do středu čisté.
  • Nechte 15 minut vychladnout ve formě, poté vyjměte z formy a přesuňte na chladicí mřížku.
  • Nechte zcela vychladnout.

Příprava sirupu:

  • Okapané višně dejte do žáruvzdorné mísy a dejte stranou.
  • V malé misce smíchejte kukuřičný škrob a ¼ šálku tekutiny z konzervovaných višní a dejte stranou.
  • V hrnci se silným dnem přiveďte ¼ šálku tekutiny z konzervovaných višní, třešňový likér a cukr k varu na středním plameni.
  • Jakmile se směs vaří, přidejte směs kukuřičného škrobu a za stálého míchání vařte 1–2 minuty, dokud omáčka nezhoustne jako sirup a nezakryje zadní část lžíce.
  • Sundejte z plotny a nalijte na višně.
  • Nechte úplně vychladnout.

Příprava šlehačky:

  • Elektrickým šlehačem šlehejte smetanu ke šlehání na středně vysokou rychlost, dokud se nevytvoří měkké vrcholy, asi 2–3 minuty.
  • Poté přidejte cukr a šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé vrcholy, asi 1-2 minuty. Nepřemixujte.

Příprava dortu:

  • Dort dvakrát vodorovně prořízněte, abyste měli tři vrstvy dortu.
  • Spodní vrstvu položte na velký talíř a potřete ji višňovým sirupem.
  • Potřete šlehačkou včetně okrajů.
  • Po obvodu udělejte pomocí šlehačky ještě kruh, který později zajistí, že sirup nevyteče ven po stranách.
  • Použijte celkem asi ⅙ šlehačky.
  • Pak na šlehačku nalijte polovinu višní a sirupu.
  • Důležité je, aby višně a sirup byly uprostřed korpusu a po okrajích kruh šlehačky.
  • Poté na višně naneste lžící další šlehačku a rovnoměrně rozetřete.
  • Použijte další 1/6 smetany.
  • Zakryjte druhým korpusem a celý postup opakujte.
  • Navrch položte třetí korpus a zbylou 1/3 šlehačky rozetřete po celém dortu a po stranách.
  • Nechte vychladit v lednici alespoň 4 hodiny, nejlépe přes noc.
  • Před podáváním ozdobte čokoládovými hoblinkami, čerstvými třešněmi a další šlehačkou podle chuti.
  • Dort uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě v lednici po dobu až 3 dnů.
Kus čokoládového dortu se šlehačkou a višněmi na talířku.
www.alsothecrumbsplease.com

Šlehač je nepostradatelným pomocníkem v kuchyni a využijete ho na mnohem více věcí než jen na tento dort. Připravili jsme si pro vás recenzi ručních šlehačů, kde vám poradíme, jak si vybrat ten nejlepší!

Veganský Schwarzwaldský dort

Lahodný šlehačkový dort s višněmi či třešněmi si můžete připravit i ve veganské podobě. A výsledek rozhodně stojí za to!

Co budete potřebovat

Na krém:

  • 135 ml aquafaby (můžete si ji jednoduše připravit i doma, postup níže)
  • 4-6 lžic cukru
  • 1 a ½ šálku kokosového krému
  • ¼ lžičky xanthanové gumy

Na suché ingredience:

  • 180 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • 120 g kakaového prášku

Na mokré ingredience:

  • ¼ šálku + 2 lžíce olivového oleje (nebo rozpuštěného kokosového oleje)
  • 180 g třtinového cukru
  • 180 ml pyré z červené řepy (postup viz níže)
  • 240 ml mandlového mléka (nebo jiného řídkého rostlinného mléka)
  • 60 ml espressa / silné kávy

Na třešňovou směs:

  • 450 g třešní nebo višní, vypeckovaných
  • 3 lžíce třešňového likéru (nebo 2 lžíce javorového sirupu a 1 lžíce citrónové šťávy)
  • 1 vrchovatá lžička kukuřičné mouky / kukuřičného škrobu

Příprava aquafaby:

  • Pokud si chcete připravit domácí aquafabu, sceďte nesolenou konzervovanou cizrnu a tekutinu použijte.
  • Máte hotovo!

Příprava pyré z červené řepy:

  • 300 g omyté červené řepy dejte do hrnce s vodou, přiklopte pokličkou a vařte asi 1 hodinu nebo dokud řepa nepůjde snadno propíchnout nožem.
  • Po uvaření nechte červenou řepu vychladnout, prsty oloupejte slupky a rozmixujte v mixéru, kuchyňském robotu nebo tyčovým mixérem na kaši.
  • Možná budete muset přidat lžíci vody.

Příprava krému:

  • Do misky dejte vychlazený kokosový krém a rychle ho vyšlehejte drátěnou metlou, aby byla hladký a bez hrudek.
  • Šlehejte aquafabu, dokud nedosáhnete tuhých špiček.
  • Pro kontrolu otočte misku a sledujte, zda našlehaná aquafaba začne klouzat dolů.
  • Pokud se tak stane, pokračujte ve šlehání, dokud aquafaba bude v misce držet.
  • Jakmile máte tuhé špičky, začněte při šlehání velmi postupně přidávat cukr.
  • Pokud používáte sladké třešně, doporučujeme 4 lžíce cukru.
  • Pokud používáte višně, doporučujeme 6 lžic.
  • Vmíchejte xanthanovou gumu.
  • Drátěnou metličkou velmi, velmi pomalu a jemně zašlehejte kokosový krém do aquafaby.
  • Směs trochu splaskne, ale to je normální.
  • Dejte na pár hodin do lednice, aby „smetana“ ztuhla, ideálně přes noc.

Příprava korpusu:

  • Rozehřejte troubu na 175 °C a kulatou formu o průměru 15 cm vymažte malým množstvím oleje.
  • Smíchejte a prosejte všechny suché ingredience.
  • Ve velké mixovací míse elektrickým šlehačem šlehejte olivový olej spolu s cukrem.
  • Přidejte pyré z červené řepy, rostlinné mléko a espresso.
  • Dobře promíchejte.
  • Suché ingredience přidávejte k mokrým ve třech dávkách.
  • Dávejte pozor, abyste těsto nepřemíchali.
  • Těsto nalijte do vymazané formy, jemně poklepejte o pracovní stůl a pečte asi 65–75 minut, dokud nevyjde párátko vložené do středu čisté.
  • Nechte zcela vychladnout.

Příprava třešňové směsi:

  • Vypeckované třešně vložte do malého hrnce spolu s třešňovým likérem a 3 lžícemi vody.
  • Přiveďte k varu a vařte 10-15 minut, dokud třešně trochu nezměknou a nepustí šťávu.
  • Vyndejte třešně z hrnce a nechte vychladnout.
  • Vezměte 2 lžíce tekutiny, která zbyla v hrnci, a dejte je do malé misky.
  • Vmíchejte kukuřičnou mouku.
  • Nalijte kukuřičnou směs zpět do hrnce a nechte mírně provařit, aby omáčka zhoustla.
  • Dejte stranou vychladnout.

Příprava dortu:

  • Vychladlý korpus vodorovně rozpůlte zoubkovaným nožem.
  • Spodní a vrchní vrstvu potřete krémem.
  • Pokud dort děláte ve stejný den jako krém, dejte oba korpusy natřené krémem odděleně přes noc do lednice.
  • Poklaďte spodní vrstvu vychladlými třešněmi (zahuštěnou šťávu si ponechte na vrchní vrstvu).
  • Přiklopte vrchní vrstvou.
  • Ozdobte třešněmi, zahuštěnou třešňovou šťávou, jedlými květy a čokoládovými hoblinkami.
  • Uchovávejte v lednici 3 – 4 dny.
Šlehačkový dort s višněmi ozdobený jedlými květy.
www.lazycatkitchen.com

Bezlepkový kakaový dort s třešňovou náplní, šlehačkou a hořkou čokoládou

Dokonalý low carb dort, který navíc neobsahuje žádný lepek! Skvělý pro celiaky i ty, kteří si hlídají příjem cukru. Pojďme se na něj společně podívat!

Na třešňovou náplň:

  • 1 šálek čerstvých vypeckovaných třešní
  • 1/4 šálku vody
  • 1 lžíce erythritolu

Na korpus:

  • 3/4 šálku másla (nebo kokosového oleje)
  • 6 velkých vajec
  • 3/4 šálku neslazeného mandlového mléka
  • 2 lžičky jablečného octa
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 3 šálky mandlové mouky
  • 1/2 šálku kokosové mouky
  • 1/2 šálku kakaového prášku
  • 1 lžička xanthanové gumy
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžíce vanilky
  • 1,5 šálku erythritolu

Na šlehačku:

  • 230 g sýra Philadelphia
  • 2 šálky smetany ke šlehání
  • 1 lžička vanilky
  • 1/4 šálku erythritolu
  • 3 lžíce čokoládových hoblin na ozdobení

Postup

  • Do malého hrnce přidejte třešně, vodu a sladidlo.
  • Vařte na středním plameni, dokud třešně nezměknou.
  • Nechte zcela vychladnout.
  • Vyšlehejte studený sýr Philadelphia v míse stolního mixéru.
  • Šlehejte, dokud sýr mírně nezměkne.
  • K sýru přidejte 2 šálky smetany ke šlehání, vanilku a sladidlo a pomalu míchejte, dokud se vše dobře nepromísí.
  • Šlehejte, dokud se nevytvoří špičky.
  • Nepřemíchejte.
  • Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
  • Vymažte a vysypte mandlovou moukou dvě 20 cm dortové formy (nebo tři 15 cm dortové formy).
  • Na dno přidejte kolečko pečícího papíru, aby se korpus nepřilepis.
  • V míse smíchejte mandlovou mouku, kokosovou mouku, kakaový prášek, prášek do pečiva, xanthanovou gumu a sůl.
  • Ve velké míse nebo ve stolním mixéru šlehejte máslo a erythritol, dokud nebude směs krémová a dobře promíchaná.
  • Nechte mixér běžet na nízké rychlosti a přidávejte vejce jedno po druhém.
  • Před přidáním dalšího vždy počkejte, až se první zapracuje.
  • Jakmile jsou vejce rozmixovaná, přidejte mandlové mléko, vanilku a jablečný ocet.
  • V malých dávkách vmíchejte suché ingredience do mokrých.
  • Nepřemixujte.
  • Těsto bude husté a těžko se roztírá, snažte se ho rovnoměrně rozprostřít po dně dortových forem.
  • Pečte 25–30 minut, nebo dokud nebude párátko zapíchnuté do středu korpusu čisté.
  • Před vyklopením na chladicí mřížku nechte 10 minut vychladit v dortových formách.
  • Jakmile korpusy vychladnou, navrstvěte rovnoměrně mezi korpusy šlehačku, hobliny čokolády a třešňovou náplň.
  • Vršek a boky sestaveného dortu pokapejte případnou zbylou třešňovou náplní.
  • Užijte si to!
Čokoládový dort bez lepku s třešněmi a šlehačkou.
www.sugarfreesprinkles.com

Máme pro vás i 5 vynikajících receptů na buchty bez lepku, po kterých se budete olizovat. Inspirujte se!


Schwarzwaldský dort na plech

Třešně. Čokoláda. Šlehačkový krém. Jaké lepší trio existuje? Všechny tyto chutě najdete i v následujícím receptu na dokonalou buchtu z plechu, která je inspirována Schwarzwaldským dortem.

Co budete potřebovat

  • 1 šálek másla
  • 1/2 šálku kakaového prášku
  • 1 šálek vroucí vody
  • 2 šálky hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 a 1/2 šálku krystalového cukru
  • 1/2 šálku třtinového cukru
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 šálku podmáslí
  • 1 a 1/2 lžičky vanilky
  • 2 velká vejce
  • 680 g mražených vypeckovaných třešní, rozmražených

Na krém:

  • 1 šálek másla, změkčeného
  • 1 lžička vanilky
  • 4 šálky moučkového cukru
  • 2 lžíce smetany ke šlehání
  • čokoládové hoblinky nebo nastrouhaná čokoláda na ozdobení

Postup

  • Předehřejte troubu na 175°C a vymažte plech o rozměrech 23 x 33 cm olejem ve spreji.
  • V malém hrnci rozpusťte máslo na středně mírném ohni.
  • Vmícháme kakaový prášek.
  • Jakmile se máslo rozpustí, zalijte vroucí vodou a nechte 3 minuty povařit.
  • Ve velké míse smíchejte mouku, jedlou sodu, 1 šálek bílého cukru, třtinový cukr a sůl.
  • V malé misce prošlehejte podmáslí, vanilku a vejce.
  • Nalijte kakaové máslo do suchých surovin a šlehejte, dokud se vše nespojí.
  • Přidejte směs podmáslí a míchejte, dokud nebudete mít hladké těsto.
  • Těsto nalijte na připravený plech a pečte, dokud párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté, asi 20 minut.
  • Zatímco se těsto peče, smíchejte třešně a zbývající 1/2 šálku cukru v malém hrnci na mírném ohni.
  • Jakmile se cukr rozpustí, stáhněte z ohně a nechte vychladnout.
  • Na upečené těsto nalijte třešňovou směs (nemusíte použít všechen sirup).
  • Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  • Mezitím si připravte krém.
  • Ve velké míse vyšlehejte máslo a vanilku elektrickým šlehačem dohladka.
  • Přidejte moučkový cukr po 1 šálku a mezi přidáváním vždy na nízkém stupni promíchejte.
  • Přidejte smetanu a šlehejte na středně vysokou rychlost, dokud nebudete mít nadýchaný krém.
  • Krém rozprostřete na třešňovou směs.
  • Posypte hoblinkami čokolády a před krájením nechte 20 minut vychladit.
  • Nechte si chutnat!
Buchta na plechu ozdobená šlehačkou a čokoládovými hoblinkami.
www.12tomatoes.com

Pusinkový dort s krémem a višněmi

I pusinkový dort lze připravit na způsob Schwarzwaldského dortu! A překvapivě je to i jednoduché. Užijte si sněhové těsto spolu s krémem z mascarpone a šlehačky, kompotovanými višněmi, čerstvými třešněmi, čokoládovými hoblinkami a pistáciemi. Mňam!

Co budete potřebovat

Na sněhové těsto:

  • 8 bílků
  • špetka mořské soli
  • 440 g krupicového cukru
  • 1 lžička vanilkové pasty nebo extraktu
  • 2 lžíce kakaového prášku

Na krém:

  • 250 g mascarpone
  • 250 g smetany ke šlehání
  • 55 g krupicového cukru
  • 30 ml třešňového likéru nebo brandy

Na ozdobu:

  • 370 g kompotovaných višní
  • 1 šálek čerstvých třešní
  • 1 tabulka čokolády
  • hrst pistácií, nasekaných

Postup

  • Předehřejte troubu na 220 stupňů Celsia a vyložte dva plechy pečicím papírem.
  • Na každý list pečicího papíru nakreslete 23 cm kruh a poté je otočte.
  • V míse stolního mixéru s nástavcem na šlehání ušlehejte z bílků a soli tuhý sníh, poté pomalu přisypte cukr a následně vanilku.
  • Šlehejte tak dlouho, dokud pusinky nejsou velmi tuhé a cukr se nerozpustí.
  • Do pusinek jemně vmíchejte kakao gumovou stěrkou.
  • Rozdělte pusinky mezi dva pečicí plechy a rozložte je na dva rovnoměrné kotouče pomocí kruhu, který jste si nakreslili.
  • Vložte do trouby a ihned snižte teplotu na 120 stupňů Celsia a pečte 90 minut.
  • Poté troubu vypněte (bez otevírání dvířek) a nechte v ní pusinky přes noc, aby úplně vychladly.
  • Kompotované višně velmi dobře sceďte, tekutinu si vyhraďte.
  • Dejte tekutinu do malého hrnce na střední teplotu a vařte 10 – 15 minut, dokud se tekutina nezredukuje na sirup.
  • Dejte stranou vychladnout.
  • Všechny ingredience na krém dejte do mísy svého stolního mixéru s nástavcem na šlehání.
  • Šlehejte na vysokou rychlost, dokud se nevytvoří střední špičky, a do krému vmíchejte trochu třešňového sirupu.
  • Dejte jeden pusinkový kruh na servírovací talíř.
  • Nalijte na něj polovinu krému a rozetřete k okrajům.
  • Posypte dvěma třetinami višní.
  • Navrch položte druhý pusinkový kruh.
  • Zbylý krém rozetřete na vrchní vrstvu.
  • Posypte zbývajícími višněmi, čerstvými třešněmi a pistáciemi.
  • Celý dort pokapejte zbylým třešňovým sirupem a na závěr si škrabkou na brambory nastrouhejte čokoládové kudrlinky.
  • Udržujte v chladu.
  • Přejeme veselé pečení!
Vrstvý sněhové těsta s krémem z mascarpone a šlehačky, kompotovanými višněmi, čerstvými třešněmi, čokoládovými hoblinkami a pistáciemi.
www.butterbaking.com

A co naše výborné recepty na oblíbený dort Pavlova? Znáte ho? Dezert křehký a nadýchaný jako obláček!

Zajímavosti o Schwarzwaldském dortu

  • Schwarzwaldský dort je tradiční německý dezert, který nesmí chybět při mnoha zvláštních příležitostech, od výročí svatby až po oslavu narozenin. Tento dort pochází z oblasti Černého lesa a po mnoho desetiletí si na něm pochutnávají místní i turisté.
  • Je známý svými vrstvami čokoládového piškotu proloženými šlehačkou a višněmi, které dortu dodávají výraznou sladkokyselou chuť.
  • Autentický recept na korpus se připravuje z velkého množství vajec, téměř žádného tuku a nepoužívají se na něj žádné další mokré přísady, jako je mléko, podmáslí, zakysaná smetana a podobně.
  • Původní recept používá Kirschwasser, průhlednou brandy vyrobenou z třešní Morello, ale stejně dobře poslouží jakýkoli třešňový likér, rum nebo brandy, pokud nemáte k dispozici Kirsch. Pro verzi vhodnou pro děti použijte místo toho třešňový džus.
  • Tento dort je nejlepší, když je upečený a sestavený jeden den předem a před podáváním uchováván v lednici přes noc. To dává korpusu potřebný čas nasát lahodný třešňový sirup.

A jak se vám naše dnešní recepty na Schwarzwaldský dort líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X