Ovesné vločky většinou konzumujeme v podobě kaše či jako součást nejrůznějších cereálií.
Cestu si ale mohou velmi snadno najít i na váš vánoční stůl.
Vyzkoušejte naše rozmanité recepty na cukroví z ovesných vloček!
Je rychlé, jednoduché, zdravé a chutné!
Mnoho variant můžete navíc připravovat nejen o Vánocích.
Vykrajované cukroví z ovesných vloček
Originální recept na vykrajované ovesné vánoční pečivo. K vykrajování použijte stejná vykrajovátka jako na perníčky.
Ingredience:
- 1 šálek ovesných vloček
- 2 a 1/2 šálku hladké mouky
- 1 šálek másla
- 1 šálek cukru
- 2 vejce
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 1/2 čajové lžičky mandlového extraktu
- 3/4 čajové lžičky soli
- 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
Poleva
- 1 šálek másla
- 3 šálky moučkového cukru
- 4-6 PL šlehačky
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- špetka soli
- zdobení
Postup:
- V míse kuchyňského robotu vyšlehejte máslo a cukr.
- Přidejte vejce, vanilku a mandlový extrakt a znovu promíchejte.
- Následně přidejte mouku, sůl a prášek do pečiva a míchejte, dokud se vše nespojí.
- Vmíchejte ovesné vločky.
- Vypracujte v těsto.
- Těsto zabalte do potravinové folie a dejte na dvě hodiny chladit do ledničky.
- Předehřejte troubu na 170°C a plech vyložte pečicím papírem.
- Vychlazené těsto rozválejte na tloušťku půl centimetru a vykrájejte cukroví pomocí vykrajovátek.
- Pečte 10-12 minut, dokud okraje nezačnou zlátnout.
- Hotové cukroví z ovesných vloček nechte vychladnout na mřížce.
- V mezidobě si připravte polevu.
- Máslo vyšlehejte ručním mixérem do pěny.
- Přidejte moučkový cukr, šlehačku, vanilku a sůl a šlehejte při nízkých otáčkách, dokud se vše nespojí.
- Poté zvyšte rychlost šlehání a přidávejte další smetanu, abyste dosáhli konzistence polevy.
- V případě přání polevu obarvěte pomocí potravinového barviva.
- Vychladlé cukroví potřete polevou a posypejte vánočním zdobením.

Z ovesných vloček můžete připravit také skvělé kaše a další pochoutky, například lívance či palačinky.
Ovesné cukroví s kokosem
Kombinace ovesných vloček a kokosu je chuťově velmi zajímavá. Vyzkoušejte ji v podobě tohoto cukroví!
Ingredience:
- 3 šálky ovesných vloček
- 1 a 1/2 šálku strouhaného kokosu
- 6 bílků
- 8 PL arašídového másla
- 100 ml vody
- 1 a 1/2 šálku strouhaného kokosu
- 1 čajová lžička vanilky
Postup:
- Předehřejte troubu na 180°C a plech vyložte pečicím papírem.
- Smíchejte suché přísady v míse a promíchejte je.
- Rozklepněte vejce a oddělte bílky.
- Z bílků ušlehejte tuhý sníh.
- Přidejte arašídové máslo a vodu k suchým přísadám a promíchejte.
- Do směsi přidejte vyšlehaný sníh.
- Promíchejte a vypracujte v těsto.
- Směs rozválejte válečkem na tloušťku přibližně půl centimetru a vykrájejte jednotlivé tvary cukroví.
- Vložte do předehřáté trouby a pečte přibližně 10 minut dozlatova.

Tento recept na cukroví z ovesných vloček není jediným, ve kterém upotřebíte našlehané bílky. Inspirujte se našimi dalšími recepty na nadýchané sněhové cukroví.
Zdravé vánoční cukroví z ovesných vloček
Velmi jednoduché, rychlé a chutné cukroví s ovesnými vločkami. Vytvarovat ho můžete do kuliček či hrudek.
Ingredience:
- 3 šálky ovesných vloček
- 1 a 1/2 šálku třtinového cukru
- 1/2 šálku krémového arašídového másla
- 1/2 šálku mléka
- 3 PL neslazeného kakaového prášku
- 8 PL másla
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 1/4 čajové lžičky soli
Postup:
- Ve středně velkém hrnci smíchejte cukr a kakaový prášek.
- Přidejte mléko a máslo a přiveďte k varu.
- Vařte asi 1 minutu.
- Odstavte z ohně a vmíchejte vanilku, sůl, arašídové máslo a ovesné vločky.
- Cukroví po lžičkách vložte na plech s pečicím papírem.
- Nechte ztuhnout přibližně 10 minut, než cukroví vychladne.

Arašídové máslo nepatří mezi nejklasičtější ingredience pro přípravu vánočního cukroví. Dodá mu ale velmi zajímavou chuť. Inspirujte se i našimi dalšími recepty na arašídové cukroví.
Objevte podobné tipy
Nepečené arašídovo-datlové koule s ovesnými vločkami
Zdravé a velmi jednoduché cukroví bez cukru i mouky, které si všichni hned oblíbí!
Ingredience:
- 2 šálky ovesných vloček
- 1 šálek datlí
- 3/4 šálku sušeného kokosu
- 1 PL kakaového prášku
- 1 PL arašídového másla
Postup:
- Datle vložte do hrnce s vodou a přiveďte k varu.
- Slijte, tekutinu nevylévejte a dejte stranou.
- Okapané datle, kokos, arašídové máslo, ovesné vločky a kakao vložte do kuchyňského robotu.
- Do směsi přidejte přibližně čtvrtinu tekutiny z datlí a zpracujte do podoby těsta.
- V případě potřeby přidejte trochu více tekutiny, nebo naopak suchých ingrediencí.
- Ze směsi vytvarujte kuličky, obalte je v malém množství kokosu a uložte do lednice nebo do mrazáku.

Recepty na cukroví z ovesných vloček patří mezi zdravější varianty vánočního pečení. Inspirujte se i dalšími recepty na zdravé vánoční pečivo!
Vánoční ovesné sušenky s mandlemi a brusinkami
Zdravé cukroví plné ovesných vloček, mandlí a sušených brusinek.
Ingredience:
- 1 šálek ovesných vloček
- 1 šálek hladké mouky
- 1/2 šálku mandlí
- 1/2 šálku sušených brusinek
- 1/2 šálku třtinového cukru
- 1 vejce
- 6 PL másla
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 1/2 čajové lžičky mandlového extraktu
- 1 čajová lžička soli
- 1/2 čajové lžičky jedlé sody
- 1/2 čajové lžičky mleté skořice
- 1/8 čajové lžičky mletého hřebíčku
- 1/8 čajové lžičky muškátového oříšku
Postup:
- Předehřejte troubu na 160°C.
- Rozložte mandle na plech a pražte je 5-7 minut.
- Nechte mandle několik minut vychladnout a poté je nasekejte najemno.
- Zvyšte teplotu trouby na 170°C a plech vyložte pečicím papírem.
- V kuchyňském mixéru vyšlehejte máslo s cukrem.
- Přimíchejte vejce a vanilkový a mandlový extrakt.
- V samostatné míse smíchejte mouku, ovesné vločky, sůl, jedlou sodu, koření, opražené nasekané mandle a sušené brusinky.
- Přidejte suché přísady k mokrým a míchejte, dokud se nespojí.
- Pomocí polévkové lžíce nabírejte těsto a ručně z něj vytvarujte sušenky.
- Připravené sušenky dejte na 15 minut chladit do ledničky.
- Cukroví z ovesných vloček poté pečte asi 11-12 minut. Okraje by měly být zlatavé.

Kolečka s ovesnými vločkami a bílou čokoládou
Výživná pochoutka, kterou můžete konzumovat nejen o Vánocích.
Ingredience:
- 100 g másla
- 2 PL medu
- 1/2 šálku cukru
- 1/2 čajové lžičky jedlé sody
- 2 PL teplé vody
- 1/2 šálku hladké mouky
- 1/2 šálku strouhaného kokosu
- 3/4 šálku ovesných vloček
- 1/3 šálku směsi různých semínek, například chia, lněná, sezamová
- 1/4 šálku sušených brusinek
Poleva
- 1/2 šálku rozpuštěné bílé čokolády
Postup:
- Předehřejte si troubu na 180 °C a plechy vyložte pečicím papírem.
- V hrnci na mírném ohni rozpusťte máslo s medem a cukrem. Odstavte.
- Jedlou sodu rozpusťte ve vodě, přidejte ji do hrnce se směsí másla, medu a cukru.
- Přidejte ovesné vločky, mouku, kokos, semínka a brusinky.
- Důkladně promíchejte.
- Na plech dejte polévkovou lžíci směsi a poté vytvarujte do placičky.
- Pečte přibližně 15 minut dozlatova.
- Po vychladnutí potřete jednu polovinu cukroví rozpuštěnou bílou čokoládou.

Vánoční pečivo můžete ozdobit také pomocí dalších čokoládových polev!
Ovesné vločky a pečení
Ovesné vločky se dají připravit na mnoho způsobů, skvěle chutnají nasladko i naslano. Není proto žádným překvapením, že je můžete velmi jednoduše učinit součástí i vašeho vánočního pečení. Použít můžete vločky namleté nahrubo i najemno. Pokud chcete následně cukroví vykrajovat pomocí vykrajovátek, je vhodnější variantou druhá jmenovaná.
Ovesné vločky obsahují velké množství vlákniny a dalších zdraví prospěšných látek, například vitamínů skupiny B, vápníku či železa. Díky receptům na cukroví z ovesných vloček tak budou vaše Vánoce rovněž zdravější. Při pečení se velmi často se používají v kombinaci se sušenými brusinkami, kokosem a také arašídovým máslem.