5 rychlých receptů na ovesné vánoční cukroví: inspirujte se!

Ovesné vločky se chlubí dobrými nutričními hodnotami.

Připravit se dají na různé způsoby. Zkoušeli jste už vánoční cukroví z ovesných vloček?

Pokud si dáte ovesné vločky na snídani, dodáte tělu energii na celý den.

Věděli jste, že ovesné vločky jsou celozrnná potravina s vysokým obsahem vitamínů a minerálů?

Ovesné vločky jsou nemleté a mleté, mleté mohou být nahrubo i najemno.

Upečte si podle našich receptů zdravé cukroví z ovesných vloček, a to nejen na Vánoce.

Měkké ovesné sušenky

Snad nejvíce oblíbené vločkové cukroví jsou sušenky.

Pokud preferujete pochoutky bez cukru, můžete si udělat sušenky z ovesných vloček bez cukru.

Přidat namísto cukru můžete třeba přírodní náhražku, jako je kokosový cukr.

INGREDIENCE

  • 1 hrnek másla pokojové teploty
  • 1 hrnek bílého cukru
  • 1 hrnek hnědého cukru
  • 2 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 1 a 1/2 lžičky mleté skořice
  • 3 hrnky ovesných vloček

POSTUP

  1. Ve středně velké misce utřete máslo s bílým a hnědým cukrem.
  2. Zvlášť si rozšlehejte vejce.
  3. Smíchejte rozšlehaná vejce a máslo utřené s cukrem.
  4. V další misce smíchejte mouku, jedlou sodu, sůl a skořici, a potom smíchejte suché suroviny s mokrými, aby vzniklo těsto.
  5. Přidejte ovesné vločky a těsto dobře zamíchejte.
  6. Těsto dejte alespoň na hodinu do lednice.
  7. Předehřejte si troubu na 190 °C. Vyložte si plech pečicím papírem.
  8. Vytáhněte těsto z lednice a za pomoci lžičky vytvářejte ovesné hromádky na plech.
  9. Vidličkou hromádky trochu rozmáčkněte, ale ne moc, protože během pečení se ještě trochu roztečou.
  10. Pečte toto zdravé vánoční cukroví z ovesných vloček 8 až 10 minut, a pak ho nechejte vychladnout. 
jemné ovesné sušenky
Zdroj: allrecipes.com

Ovocné koláčky z ovesných vloček

Další recept na cukroví z ovesných vloček vás ohromí.

Vánoční koláče jsou bezlepkové, bez másla a oleje.

INGREDIENCE NA KOLÁČE

  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 2/3 hrnku mandlové mouky
  • 1/3 hrnku bílé rýžové mouky
  • špetka soli
  • 1/3 hrnku pyré z batátů
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce pomerančové šťávy
  • 2 lžíce studené vody

INGREDIENCE NA OVOCNOU NÁPLŇ

  • 1/2 hrnku rozinek
  • 1/4 hrnku zlatých rozinek
  • 1/2 hrnku nasekaných datlí
  • 1/3 hrnku nasekaných meruněk
  • 1/8 hrnku kandovaného ovoce
  • 1/8 hrnku nasekaných kandovaných třešní
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 2 lžíce brandy
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/3 hrnku namletých mandlí
  • 1/2 lžičky skořice
  • špetka muškátového oříšku
  • špetka hřebíčku
  • špetka zázvoru
  • 1 lžíce pomerančové kůry
  • 1 malé zelené jablko

POSTUP NA KOLÁČE

  1. Za pomoci mlýnku na kávu či kuchyňského robotu rozemelte ovesné vločky na mouku.
  2. Ovesnou mouku si dejte do velké mísy a přidejte k ní mandlovou mouku, bílou rýžovou mouku a sůl. Směs smíchejte.
  3. Zvlášť si smíchejte pyré z batátů, žloutek a pomerančový džus.
  4. Smíchejte suché suroviny s těmi mokrými, přidejte jednu lžíci vody. Pokud je těsto příliš suché, přidejte ještě vodu. Pokud je naopak příliš vlhké, přidejte bílou rýžovou mouku.
  5. Vypracujte těsto a zabalte ho do potravinové folie. Potom ho dejte alespoň na 30 minut do lednice.
  6. Předehřejte si zatím troubu na 180 °C.
  7. Použijte formy na malinké koláče a vyložte je pečicím papírem, případně vymažte a vysypte rýžovou moukou.
  8. Vyválejte si těsto na zhruba 3,5 mm vysoký plát. Za pomocí formiček si udělejte z těsta kolečka, která potom napěchujete do připravených formiček na mini koláčky.
  9. Udělejte si také stejný počet jako koláčků i hvězdičky, které potom dáte na ovocnou směs (viz obrázek).
  10. Potřete koláče mlékem a formičky položte na plech, stejně tak na plech vyložený pečicím papírem dejte hvězdičky a dejte je péct na 15 až 20 minut.

POSTUP NA OVOCNOU NÁPLŇ

  1. Ve velké misce smíchejte rozinky, zlaté rozinky, datle, meruňky, kandované ovoce a kandované třešně. Přidejte hnědý cukr, brandy, vanilkový extrakt a všechno promíchejte. Zakryjte misku a nechejte směs odležet přes noc.
  2. Následující den přidejte mandle, skořici, hřebíček, zázvor a pomerančovou kůru. Struhadlem nastrouhejte jablko do misky a všechno zamíchejte dohromady.
  3. Směs potom nanášejte do koláčků.
  4. Nahoru nakonec dejte upečené hvězdičky. 
ovocný koláček z ovesného těsta posypaný cukrem
Zdroj: breakfastdramaqueen.com

Medové ovesné sušenky

Sušenky z ovesných vloček si můžete dělat na různé způsoby.

Co takhle do nich přidat ještě trochu medu? I v takovém případě se stále jedná o dietní cukroví z ovesných vloček, protože med přináší lidskému tělu spoustu benefitů.

INGREDIENCE

  • 100 g ovesných vloček
  • 40 g špaldové mouky
  • 1 lžička skořice
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky vanilkového prášku
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 60 g roztaveného kokosového oleje
  • 60 ml medu
  • 2 lžíce mléka bez laktózy
  • 2 cm nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1/4 hrnku rozinek
  • 1/4 hrnku mandlí (plátky)

POSTUP

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a plech si vyložte pečicím papírem.
  2. Ve velké misce smíchejte ovesné vločky, mouku, skořici, prášek do pečiva, sůl a vanilkový cukr.
  3. Přidejte také rozinky a plátky mandlí.
  4. V menší misce smíchejte kokosový olej, med, mléko a zázvor.
  5. Smíchejte suché suroviny s mokrými a zamíchejte je tak, aby vzniklo těsto.
  6. Těsto nechejte na pět minut odležet, a potom z něj dělejte sušenky.
  7. Za pomoci lžičky dávejte na plech ovesné hromádky, trochu je rozmáčkněte vidličkou a dejte je péct do trouby.
  8. Cukroví z ovesných vloček pečte 8 až 10 minut. 
křehké sušenky z ovesných vloček a medu
Zdroj: occasionallyeggs.com

Perníčky z ovesných vloček

Co by to bylo za Vánoce bez perníčků? Připravit si můžete jednoduché perníčky podle tradičního receptu.

Preferujete však zdravější verzi z ovesných vloček? Postupujte následovně.

INGREDIENCE

  • 1/2 hrnku ovesných vloček
  • 1/2 hrnku mléka
  • 2 lžíce nasekaných pekanových ořechů
  • 1/2 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžička perníkového koření
  • lžíce rozinek

POSTUP

  1. Smíchejte v misce ovesné vločky, mléko, rozinky a ořechy. Oslaďte směs hnědým cukrem a přidejte ještě lžičku perníkového koření.
  2. Vypracujte těsto a nechejte ho přes noc odležet v lednici.
  3. Další den pečte perníčky z ovesných vloček, které chutnají opravdu výtečně.
TIP: Připravit si můžete i vlastní perníkové koření. Stačí smíchat 2 lžíce mleté skořice, 2 lžíce mletého zázvoru, 1 lžíci mletého koření, lžíci mletého muškátu a lžíci mletého hřebíčku.
ovesný perníček s polevou
Zdroj: pinterest.com

Nepečené ovesné cukroví

Jestliže nechcete všechno péct, připravte si nepečené cukroví z ovesných vloček.

Sušenky jsou lahodné, nejsou suché, a pokud je namočíte do čokolády, budete si je péct každou chvíli, jak vám zachutnají.

Příprava takového receptu na vánoční cukroví z ovesných vloček vám nezabere víc než deset minut.

INGREDIENCE

  • 1/2 hrnku soleného másla
  • 1 a 3/4 hrnku krystalového cukru
  • 1/3 neslazeného kakaového prášku
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2/3 hrnku smetanového arašídového másla
  • 3 hrnky ovesných vloček

POSTUP

  • Vyložte si dva plechy pečicím papírem.
  • Do třílitrového hrnce dejte máslo, cukr, kakao a mléko. Směs rozpusťte na mírném ohni a míchejte ji, dokud ji nepřivedete k varu.
  • Směs nechejte 60 vteřin povařit. Hrnec dejte bokem a přidejte do směsi vanilku, arašídové máslo a ovesné vločky.
  • Těsto míchejte tak dlouho, dokud se všechny ingredience nespojí.
  • Za pomoci lžičky vytvořte hromádky a mírně rozmáčkněte vidličkou, nebo dejte těsto do formiček na košíčky.
  • Nechejte sušenky odstát při pokojové teplotě asi půl hodiny.
TIP: Sušenky chutnají výtečně, pokud je ještě namočíte do čokolády a necháte ztuhnout.
vánoční ovesné cukroví s kakaem
Zdroj: cookingclassy.com

Proč péct cukroví z ovesných vloček?

Ovesné vločky jsou charakteristické vysokým obsahem vitamínu B1 thiaminu a kyseliny listové. Stejně tak v nich najdete draslík, fosfor a hořčík.

Ovesné vločky jako takové mají nízký glykemický index, pomalu se vstřebávají a protože obsahují velké množství vlákniny, prospívají trávicímu systému.

Hlavní složkou v ovesných složkách je beta-glukan, jenž má schopnost snižovat hladinu cholesterolu v krvi.  

Najít můžete různé dietní recepty z ovesných vloček, neboť vločky se doporučují i při různých dietách. Nepřibírá se po nich, a proto se často jimi nahrazuje klasická mouka.TIP NA ZÁVĚR: Velice oblíbené jsou lívance z ovesných vloček, které si můžete dělat klidně každý den na snídani. Recepty na lívance z ovesných vloček najdete i u nás na stránkách.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.