6 rychlých a snadných receptů na zdravé ovesné cukroví. V pečené i nepečené podobě!

Ovesné vločky většinou konzumujeme v podobě kaše či jako součást nejrůznějších cereálií.

Cestu si ale mohou velmi snadno najít i na váš vánoční stůl.

Vyzkoušejte naše rozmanité recepty na cukroví z ovesných vloček!

Je rychlé, jednoduché, zdravé a chutné!

Mnoho variant můžete navíc připravovat nejen o Vánocích.

Vykrajované cukroví z ovesných vloček  

Originální recept na vykrajované ovesné vánoční pečivo. K vykrajování použijte stejná vykrajovátka jako na perníčky.

Ingredience:

  • 1 šálek ovesných vloček
  • 2 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 1 šálek másla
  • 1 šálek cukru
  • 2 vejce
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 čajové lžičky mandlového extraktu
  • 3/4 čajové lžičky soli
  • 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva

Poleva

  • 1 šálek másla
  • 3 šálky moučkového cukru
  • 4-6 PL šlehačky
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • zdobení

Postup:

  1. V míse kuchyňského robotu vyšlehejte máslo a cukr.
  2. Přidejte vejce, vanilku a mandlový extrakt a znovu promíchejte.
  3. Následně přidejte mouku, sůl a prášek do pečiva a míchejte, dokud se vše nespojí. 
  4. Vmíchejte ovesné vločky.
  5. Vypracujte v těsto.
  6. Těsto zabalte do potravinové folie a dejte na dvě hodiny chladit do ledničky. 
  7. Předehřejte troubu na 170°C a plech vyložte pečicím papírem. 
  8. Vychlazené těsto rozválejte na tloušťku půl centimetru a vykrájejte cukroví pomocí vykrajovátek.
  9. Pečte 10-12 minut, dokud okraje nezačnou zlátnout.
  10. Hotové cukroví z ovesných vloček nechte vychladnout na mřížce.
  11. V mezidobě si připravte polevu.
  12. Máslo vyšlehejte ručním mixérem do pěny.
  13. Přidejte moučkový cukr, šlehačku, vanilku a sůl a šlehejte při nízkých otáčkách, dokud se vše nespojí.
  14. Poté zvyšte rychlost šlehání a přidávejte další smetanu, abyste dosáhli konzistence polevy.
  15. V případě přání polevu obarvěte pomocí potravinového barviva.
  16. Vychladlé cukroví potřete polevou a posypejte vánočním zdobením.
Vánoční cukroví s ovesnými vločkami a polevou.
zdroj: houseofheats.com

Z ovesných vloček můžete připravit také skvělé kaše a další pochoutky, například lívance či palačinky.

Ovesné cukroví s kokosem

Kombinace ovesných vloček a kokosu je chuťově velmi zajímavá. Vyzkoušejte ji v podobě tohoto cukroví!

Ingredience:

  • 3 šálky ovesných vloček
  • 1 a 1/2 šálku strouhaného kokosu
  • 6 bílků
  • 8 PL arašídového másla
  • 100 ml vody
  • 1 a 1/2 šálku strouhaného kokosu
  • 1 čajová lžička vanilky

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180°C a plech vyložte pečicím papírem.
  2. Smíchejte suché přísady v míse a promíchejte je.
  3. Rozklepněte vejce a oddělte bílky.
  4. Z bílků ušlehejte tuhý sníh.
  5. Přidejte arašídové máslo a vodu k suchým přísadám a promíchejte.
  6. Do směsi přidejte vyšlehaný sníh.
  7. Promíchejte a vypracujte v těsto.
  8. Směs rozválejte válečkem na tloušťku přibližně půl centimetru a vykrájejte jednotlivé tvary cukroví.
  9. Vložte do předehřáté trouby a pečte přibližně 10 minut dozlatova.
Vánoční pečivo ve tvaru stromečků s kokosem a ovesnými vločkami.
zdroj: kitchen.nine.com.au

Tento recept na cukroví z ovesných vloček není jediným, ve kterém upotřebíte našlehané bílky.  Inspirujte se našimi dalšími recepty na nadýchané sněhové cukroví.

Zdravé vánoční cukroví z ovesných vloček

Velmi jednoduché, rychlé a chutné cukroví s ovesnými vločkami. Vytvarovat ho můžete do kuliček či hrudek.

Ingredience:

  • 3 šálky ovesných vloček
  • 1 a 1/2 šálku třtinového cukru
  • 1/2 šálku krémového arašídového másla
  • 1/2 šálku mléka
  • 3 PL neslazeného kakaového prášku
  • 8 PL másla
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1/4 čajové lžičky soli

Postup:

  1. Ve středně velkém hrnci smíchejte cukr a kakaový prášek.
  2. Přidejte mléko a máslo a přiveďte k varu.
  3. Vařte asi 1 minutu.
  4. Odstavte z ohně a vmíchejte vanilku, sůl, arašídové máslo a ovesné vločky.
  5. Cukroví po lžičkách vložte na plech s pečicím papírem.
  6. Nechte ztuhnout přibližně 10 minut, než cukroví vychladne.
Ovesné hrudky s kakaem a arašídovým máslem.
zdroj: addapinch.com

Arašídové máslo nepatří mezi nejklasičtější ingredience pro přípravu vánočního cukroví. Dodá mu ale velmi zajímavou chuť. Inspirujte se i našimi dalšími recepty na arašídové cukroví.

Nepečené arašídovo-datlové koule s ovesnými vločkami

Zdravé a velmi jednoduché cukroví bez cukru i mouky, které si všichni hned oblíbí!

Ingredience:

  • 2 šálky ovesných vloček
  • 1 šálek datlí
  • 3/4 šálku sušeného kokosu
  • 1 PL kakaového prášku
  • 1 PL arašídového másla

Postup:

  1. Datle vložte do hrnce s vodou a přiveďte k varu.
  2. Slijte, tekutinu nevylévejte a dejte stranou.
  3. Okapané datle, kokos, arašídové máslo, ovesné vločky a kakao vložte do kuchyňského robotu.
  4. Do směsi přidejte přibližně čtvrtinu tekutiny z datlí a zpracujte do podoby těsta.
  5. V případě potřeby přidejte trochu více tekutiny, nebo naopak suchých ingrediencí.
  6. Ze směsi vytvarujte kuličky, obalte je v malém množství kokosu a uložte do lednice nebo do mrazáku.
Nepečené arašídovo-datlové koule s ovesnými vločkami.
zdroj: healthymummy.com

Recepty na cukroví z ovesných vloček patří mezi zdravější varianty vánočního pečení. Inspirujte se i dalšími recepty na zdravé vánoční pečivo!

Vánoční ovesné sušenky s mandlemi a brusinkami

Zdravé cukroví plné ovesných vloček, mandlí a sušených brusinek.  

Ingredience:

  • 1 šálek ovesných vloček
  • 1 šálek hladké mouky
  • 1/2  šálku mandlí
  • 1/2 šálku sušených brusinek
  • 1/2 šálku třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 6 PL másla
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 čajové lžičky mandlového extraktu
  • 1 čajová lžička soli
  • 1/2 čajové lžičky jedlé sody
  • 1/2 čajové lžičky mleté skořice
  • 1/8 čajové lžičky mletého hřebíčku
  • 1/8 čajové lžičky muškátového oříšku

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 160°C.
  2. Rozložte mandle na plech a pražte je  5-7 minut.
  3. Nechte mandle několik minut vychladnout a poté je nasekejte najemno.
  4. Zvyšte teplotu trouby na 170°C a plech vyložte pečicím papírem.
  5. V kuchyňském mixéru vyšlehejte máslo s cukrem.
  6. Přimíchejte vejce a vanilkový a mandlový extrakt.
  7. V samostatné míse smíchejte mouku, ovesné vločky, sůl, jedlou sodu, koření, opražené nasekané mandle a sušené brusinky.
  8. Přidejte suché přísady k mokrým a míchejte, dokud se nespojí.
  9. Pomocí polévkové lžíce nabírejte těsto a ručně z něj vytvarujte sušenky.
  10. Připravené sušenky dejte na 15 minut chladit do ledničky.
  11. Cukroví z ovesných vloček poté pečte asi 11-12 minut. Okraje by měly být zlatavé.
Vánoční sušenky z ovesných vloček a brusinek.
zdroj: curlygirlkitchen.com

Kolečka s ovesnými vločkami a bílou čokoládou

Výživná pochoutka, kterou můžete konzumovat nejen o Vánocích.

Ingredience:

  • 100 g másla
  • 2 PL medu
  • 1/2 šálku cukru
  • 1/2 čajové lžičky jedlé sody
  • 2 PL teplé vody
  • 1/2 šálku hladké mouky
  • 1/2 šálku strouhaného kokosu
  • 3/4 šálku ovesných vloček
  • 1/3 šálku směsi různých semínek, například chia, lněná, sezamová
  • 1/4 šálku sušených brusinek

Poleva

  • 1/2 šálku rozpuštěné bílé čokolády

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 180 °C a plechy vyložte pečicím papírem.
  2. V hrnci na mírném ohni rozpusťte máslo s medem a cukrem. Odstavte.
  3. Jedlou sodu rozpusťte ve vodě, přidejte ji do hrnce se směsí másla, medu a cukru.
  4. Přidejte ovesné vločky, mouku, kokos, semínka a brusinky.
  5. Důkladně promíchejte.
  6. Na plech dejte polévkovou lžíci směsi a poté vytvarujte do placičky.
  7. Pečte přibližně 15 minut dozlatova.
  8. Po vychladnutí potřete jednu polovinu cukroví rozpuštěnou bílou čokoládou.
Kolečka s ovesnými vločkami a bílou čokoládou.
zdroj: foodtolove.co.nz

Vánoční pečivo můžete ozdobit také pomocí dalších čokoládových polev!

Ovesné vločky a pečení

Ovesné vločky se dají připravit na mnoho způsobů, skvěle chutnají nasladko i naslano.  Není proto žádným překvapením, že je můžete velmi jednoduše učinit součástí i vašeho vánočního pečení. Použít můžete vločky namleté nahrubo i najemno. Pokud chcete následně cukroví vykrajovat pomocí vykrajovátek, je vhodnější variantou druhá jmenovaná.

Ovesné vločky obsahují velké množství vlákniny a dalších zdraví prospěšných látek, například vitamínů skupiny B, vápníku či železa. Díky receptům na cukroví z ovesných vloček tak budou vaše Vánoce rovněž zdravější. Při pečení se velmi často se používají v kombinaci se sušenými brusinkami, kokosem a také arašídovým máslem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X