Ovesné vločky se chlubí dobrými nutričními hodnotami.
Připravit se dají na různé způsoby. Zkoušeli jste už vánoční cukroví z ovesných vloček?
Pokud si dáte ovesné vločky na snídani, dodáte tělu energii na celý den.
Věděli jste, že ovesné vločky jsou celozrnná potravina s vysokým obsahem vitamínů a minerálů?
Ovesné vločky jsou nemleté a mleté, mleté mohou být nahrubo i najemno.
Upečte si podle našich receptů zdravé cukroví z ovesných vloček, a to nejen na Vánoce.
Měkké ovesné sušenky
Snad nejvíce oblíbené vločkové cukroví jsou sušenky.
Pokud preferujete pochoutky bez cukru, můžete si udělat sušenky z ovesných vloček bez cukru.
Přidat namísto cukru můžete třeba přírodní náhražku, jako je kokosový cukr.
INGREDIENCE
- 1 hrnek másla pokojové teploty
- 1 hrnek bílého cukru
- 1 hrnek hnědého cukru
- 2 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička soli
- 1 a 1/2 lžičky mleté skořice
- 3 hrnky ovesných vloček
POSTUP
- Ve středně velké misce utřete máslo s bílým a hnědým cukrem.
- Zvlášť si rozšlehejte vejce.
- Smíchejte rozšlehaná vejce a máslo utřené s cukrem.
- V další misce smíchejte mouku, jedlou sodu, sůl a skořici, a potom smíchejte suché suroviny s mokrými, aby vzniklo těsto.
- Přidejte ovesné vločky a těsto dobře zamíchejte.
- Těsto dejte alespoň na hodinu do lednice.
- Předehřejte si troubu na 190 °C. Vyložte si plech pečicím papírem.
- Vytáhněte těsto z lednice a za pomoci lžičky vytvářejte ovesné hromádky na plech.
- Vidličkou hromádky trochu rozmáčkněte, ale ne moc, protože během pečení se ještě trochu roztečou.
- Pečte toto zdravé vánoční cukroví z ovesných vloček 8 až 10 minut, a pak ho nechejte vychladnout.

Objevte podobné tipy
Ovocné koláčky z ovesných vloček
Další recept na cukroví z ovesných vloček vás ohromí.
Vánoční koláče jsou bezlepkové, bez másla a oleje.
INGREDIENCE NA KOLÁČE
- 1 hrnek ovesných vloček
- 2/3 hrnku mandlové mouky
- 1/3 hrnku bílé rýžové mouky
- špetka soli
- 1/3 hrnku pyré z batátů
- 1 žloutek
- 2 lžíce pomerančové šťávy
- 2 lžíce studené vody
INGREDIENCE NA OVOCNOU NÁPLŇ
- 1/2 hrnku rozinek
- 1/4 hrnku zlatých rozinek
- 1/2 hrnku nasekaných datlí
- 1/3 hrnku nasekaných meruněk
- 1/8 hrnku kandovaného ovoce
- 1/8 hrnku nasekaných kandovaných třešní
- 1 lžíce hnědého cukru
- 2 lžíce brandy
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/3 hrnku namletých mandlí
- 1/2 lžičky skořice
- špetka muškátového oříšku
- špetka hřebíčku
- špetka zázvoru
- 1 lžíce pomerančové kůry
- 1 malé zelené jablko
POSTUP NA KOLÁČE
- Za pomoci mlýnku na kávu či kuchyňského robotu rozemelte ovesné vločky na mouku.
- Ovesnou mouku si dejte do velké mísy a přidejte k ní mandlovou mouku, bílou rýžovou mouku a sůl. Směs smíchejte.
- Zvlášť si smíchejte pyré z batátů, žloutek a pomerančový džus.
- Smíchejte suché suroviny s těmi mokrými, přidejte jednu lžíci vody. Pokud je těsto příliš suché, přidejte ještě vodu. Pokud je naopak příliš vlhké, přidejte bílou rýžovou mouku.
- Vypracujte těsto a zabalte ho do potravinové folie. Potom ho dejte alespoň na 30 minut do lednice.
- Předehřejte si zatím troubu na 180 °C.
- Použijte formy na malinké koláče a vyložte je pečicím papírem, případně vymažte a vysypte rýžovou moukou.
- Vyválejte si těsto na zhruba 3,5 mm vysoký plát. Za pomocí formiček si udělejte z těsta kolečka, která potom napěchujete do připravených formiček na mini koláčky.
- Udělejte si také stejný počet jako koláčků i hvězdičky, které potom dáte na ovocnou směs (viz obrázek).
- Potřete koláče mlékem a formičky položte na plech, stejně tak na plech vyložený pečicím papírem dejte hvězdičky a dejte je péct na 15 až 20 minut.
POSTUP NA OVOCNOU NÁPLŇ
- Ve velké misce smíchejte rozinky, zlaté rozinky, datle, meruňky, kandované ovoce a kandované třešně. Přidejte hnědý cukr, brandy, vanilkový extrakt a všechno promíchejte. Zakryjte misku a nechejte směs odležet přes noc.
- Následující den přidejte mandle, skořici, hřebíček, zázvor a pomerančovou kůru. Struhadlem nastrouhejte jablko do misky a všechno zamíchejte dohromady.
- Směs potom nanášejte do koláčků.
- Nahoru nakonec dejte upečené hvězdičky.

Medové ovesné sušenky
Sušenky z ovesných vloček si můžete dělat na různé způsoby.
Co takhle do nich přidat ještě trochu medu? I v takovém případě se stále jedná o dietní cukroví z ovesných vloček, protože med přináší lidskému tělu spoustu benefitů.
INGREDIENCE
- 100 g ovesných vloček
- 40 g špaldové mouky
- 1 lžička skořice
- 1/4 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky vanilkového prášku
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 60 g roztaveného kokosového oleje
- 60 ml medu
- 2 lžíce mléka bez laktózy
- 2 cm nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 1/4 hrnku rozinek
- 1/4 hrnku mandlí (plátky)
POSTUP
- Předehřejte troubu na 180 °C a plech si vyložte pečicím papírem.
- Ve velké misce smíchejte ovesné vločky, mouku, skořici, prášek do pečiva, sůl a vanilkový cukr.
- Přidejte také rozinky a plátky mandlí.
- V menší misce smíchejte kokosový olej, med, mléko a zázvor.
- Smíchejte suché suroviny s mokrými a zamíchejte je tak, aby vzniklo těsto.
- Těsto nechejte na pět minut odležet, a potom z něj dělejte sušenky.
- Za pomoci lžičky dávejte na plech ovesné hromádky, trochu je rozmáčkněte vidličkou a dejte je péct do trouby.
- Cukroví z ovesných vloček pečte 8 až 10 minut.

Perníčky z ovesných vloček
Co by to bylo za Vánoce bez perníčků? Připravit si můžete jednoduché perníčky podle tradičního receptu.
Preferujete však zdravější verzi z ovesných vloček? Postupujte následovně.
INGREDIENCE
- 1/2 hrnku ovesných vloček
- 1/2 hrnku mléka
- 2 lžíce nasekaných pekanových ořechů
- 1/2 lžíce hnědého cukru
- 1 lžička perníkového koření
- lžíce rozinek
POSTUP
- Smíchejte v misce ovesné vločky, mléko, rozinky a ořechy. Oslaďte směs hnědým cukrem a přidejte ještě lžičku perníkového koření.
- Vypracujte těsto a nechejte ho přes noc odležet v lednici.
- Další den pečte perníčky z ovesných vloček, které chutnají opravdu výtečně.

Nepečené ovesné cukroví
Jestliže nechcete všechno péct, připravte si nepečené cukroví z ovesných vloček.
Sušenky jsou lahodné, nejsou suché, a pokud je namočíte do čokolády, budete si je péct každou chvíli, jak vám zachutnají.
Příprava takového receptu na vánoční cukroví z ovesných vloček vám nezabere víc než deset minut.
INGREDIENCE
- 1/2 hrnku soleného másla
- 1 a 3/4 hrnku krystalového cukru
- 1/3 neslazeného kakaového prášku
- 1/2 hrnku mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2/3 hrnku smetanového arašídového másla
- 3 hrnky ovesných vloček
POSTUP
- Vyložte si dva plechy pečicím papírem.
- Do třílitrového hrnce dejte máslo, cukr, kakao a mléko. Směs rozpusťte na mírném ohni a míchejte ji, dokud ji nepřivedete k varu.
- Směs nechejte 60 vteřin povařit. Hrnec dejte bokem a přidejte do směsi vanilku, arašídové máslo a ovesné vločky.
- Těsto míchejte tak dlouho, dokud se všechny ingredience nespojí.
- Za pomoci lžičky vytvořte hromádky a mírně rozmáčkněte vidličkou, nebo dejte těsto do formiček na košíčky.
- Nechejte sušenky odstát při pokojové teplotě asi půl hodiny.

Proč péct cukroví z ovesných vloček?
Ovesné vločky jsou charakteristické vysokým obsahem vitamínu B1 thiaminu a kyseliny listové. Stejně tak v nich najdete draslík, fosfor a hořčík.
Ovesné vločky jako takové mají nízký glykemický index, pomalu se vstřebávají a protože obsahují velké množství vlákniny, prospívají trávicímu systému.
Hlavní složkou v ovesných složkách je beta-glukan, jenž má schopnost snižovat hladinu cholesterolu v krvi.
Najít můžete různé dietní recepty z ovesných vloček, neboť vločky se doporučují i při různých dietách. Nepřibírá se po nich, a proto se často jimi nahrazuje klasická mouka.TIP NA ZÁVĚR: Velice oblíbené jsou lívance z ovesných vloček, které si můžete dělat klidně každý den na snídani. Recepty na lívance z ovesných vloček najdete i u nás na stránkách.