Milujete jídlo, ale i zdravý životní styl?
Tak přesně pro vás jsme připravili tyto různorodé variace na recepty se šmakounem, které si nesmíte nechat ujít.
Klasické recepty ve své zdravé podobě vám budou opravdu chutnat a nemusíte mít žádné výčitky svědomí, protože svému tělu dáte jen ty nejlepší suroviny!
Jakým receptem začnete?!
Salát se šmakounem
Není nic jednoduššího než připravit lahodný salát. Servírujte ho jako přílohu nebo i jako hlavní chod!
Co budeme potřebovat
- 200 g klasického šmakouna
- ½ hlávkového salátu
- 100 g cukety
- 100 g žampionů
- 100 g nivy
- 100 g majonézy
- 100 g bílého jogurtu
- Šťáva z ½ citronu
- Lžička kari koření
Postup
- Rozehřejeme si pánev, na kterou přidáme lžíci olivového oleje
- Na pánev přidáme cibuli a restujeme
- Když cibule zezlátne, přidáme nakrájené žampiony a nakrájenou cuketu
- Když je zelenina změklá, tak jí dáme starou, aby lehce vychladla
- Mezitím si v misce promícháme majonézu, jogurt, citronovou šťávu a kari
- Mícháme, dokud nám nevznikne desink
- Nakrájíme si hlávkový salát a vložíme ho do mísy
- Přidáme orestovanou zeleninu
- Vše zalijeme dresinkem a promícháme
- Posypeme nivou a podáváme

Čína s grilovaným šmakounem
Potřebujete si připravit něco rychlého a chutného? Zkuste tento recept na zdravou Čínu z jedné pánve! Je to dobrota plná zeleniny, tudíž plná vitamínů a živin.
Co budeme potřebovat
- 250 g vařené rýže
- 200 g uzeného šmakouna
- 2 vejce
- 100 g čínského zelí
- Červená paprika
- Cibule
- 40 g shitake hub
- Lžička škrobu
- Stroužek česneku
- 2 lžíce sójové omáčky
- 5 cm z čerstvého zázvoru
- Lžička cukru
- Vinný ocet
- ½ lžičky chilli
- Mražená zelenina
Postup
- Uzeného šmakouna nakrájíme na nudličky
- Smícháme ho s vejci, škrobem, lžíci sójové omáčky a necháme 30 minut odpočívat
- Pokrájíme si čínské zelí, nakrájíme si cibuli, vše vložíme do mísy a opepříme
- Pánev rozpálíme na střední teplotu, přidáme olej a orestujeme shitake houby
- Poté přidáme nakrájenou papriku a cibuli společně se zelím
- Přidáme marinovaný šmakoun, česnek, zázvor, cukr, sójovou omáčku, vinný ocet, chilli a mraženou zeleninu
- Pánev přikryjeme a chvíli vše dusíme
- Podáváme s rýží

Gulášová polévka s masem z bílků
Něco na zahřátí těla a pohlazení na duši. Vychutnejte si tuto polévku plnou živin a posilte svojí imunitu snadno a rychle.
Co budeme potřebovat
- 200 g šmakouna (nakrájeného na malé kousky)
- 2 lžíce oleje
- Střední cibule
- Stroužek česneku
- 150 ml vývaru
- 60 ml kečupu
- 2 lžíce hladké mouky
- ½ lžičky gulášového koření
- Lžička chilli
- Sůl
- Pepř
Postup
- Na oleji orestujeme dozlatova cibuli
- Přidáme na plátky nakrájený česnek, ½ vývaru
- Vše přivedeme k varu
- Poté přidáme na kostičky nakrájený šmakoun, kečup, sůl, pepř, chilli a koření do guláše
- Znovu polévku přivedeme k varu
- Naředíme jí horkou vodou, přidáme zbytek bujonu
- Podle potřeby přidáme mouku a polévku zahustíme
- Vše provaříme a podáváme s kouskem oblíbeného pečiva, bramborami nebo s knedlíkem či rýží
Polévku můžeme zahustit větším množstvím škrobu nebo mouky a můžeme jí podávat s bramborem či knedlíkem nebo rýží jako omáčku.
Pro klasický guláš se nechte inspirovat našimi recepty, jsou stejně výtečné!

Pivní řízky ze šmakouna
Česká klasika nesmí chybět. Smažené maso jsme nahradili surovinou plnou bílkovin a skvělé chuti, zkuste ho i vy!
Co budeme potřebovat
- 200 g šmakouna v provensálském koření
- 2 lžíce oleje
- 100 g hladké mouky
- Vejce
- Stroužek česneku
- ¼ hrnku piva
- Lžíce hořčice
- Sůl
- Pepř
Postup
- V pivu rozšleháme vejce, přidáme prolisovaný česnek a dochutíme solí a pepřem
- Vmícháme mouku a směs zahustíme takovým způsobem, aby se šmakoun dal snadno obalovat
- Pokud je potřeba, směs lehce naředíme pivem
- Šmakouna nakrájíme na plátky a namáčíme ho v připraveném těstíčku
- Na vysokou teplotu si rozpálíme pánev s olejem
- Šmakouna zprudka opečme z obou stran
Česnek lze nahradit sójovou nebo BBQ omáčkou.
Řízek ze šmakouna podávejte s bramborovým pyré, chlebem, bramborovým salátem nebo zeleninovým salátem z cukety, který si můžete připravit podle našich receptů!

Hot dog z vegetariánské klobásy
Zkuste americký styl v jeho zdravém kabátku! Nebudete litovat, každé sousto se vám rozplyne na jazyku a i zarytý odpůrce zdravé stravy si na šmakounovi pošmáknou!
Co budeme potřebovat
- Šmakoun párky (nebo šmakoun klobásu)
- Listový kadeřavý salát
- Paprika
- Okurka
- Jarní cibulka
- Červená cibule
- Kečup
- Hořčice
- Pečivo na hot dogy
Postup
- Párky uvaříme ve vodě, ohřejeme v mikrovlnné troubě nebo nebo je opečeme na pánvi
- Veškerou zeleninu si nakrájíme na středně velké kousky
- Pečivo si rozřízneme a jednu polovinu pomažeme kečupem a druhou polovinu pomažeme hořčicí
- Přidáme salát, trochu zeleniny, klobásu nebo párek
- Zasypeme ho zeleninou a pokapeme kečupem nebo hořčicí
- Podáváme
Pečivo na hot dog je nejlepší si před samotným plněním, buď rozpéct, nebo zlehka osmažit na oleji

Ovocné knedlíky s meruňkovým šmakounem
Skvělý nápad na nedělní oběd, který vám nezabere žádný čas a vy si budete moct pochutnat na této bílkovinové dobrotě.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 200 g meruňkového Šmakouna (najemno nastrouhaného)
- 130 g mletých vloček
- Sladidlo (stévie, agávový sirup)
- 10 lžic vody
Na náplň
- 300 g ovoce (jahody, maliny, třešně, broskve …)
Na krém
- 150 g řeckého jogurtu
- 30 g čokoládového proteinu (nebo jen kakaa)
- 15 g nastrouhané čokolády
Postup
- Všechny ingredience na těsto smícháme dohromady a dáme stranou
- Mezitím si smícháme a vyšleháme všechny ingredience na krém
- Uleželé těsto rozdělíme na několik stejných dílů
- Do každého dílu zabalíme kus námi vybraného ovoce
- Ve větším hrnci začneme vařit vodu
- Když se voda vaří, házíme do ní knedlíky a necháme je vyplavat na povrch, to trvá cca 3 minuty
- Teprve pak je vyndáváme
- Knedlíky ozdobíme krémem, arašídovým máslem, zbylým ovocem a podáváme

Objevte podobné tipy
Švestkový koláč
Každý musel milovat teplou švestkovou buchtu od babičky. Toto je její obdoba jen ve zdravé verzi! Užijte si každé sousto bez výčitek!
Co budeme potřebovat
Na korpus
- 200 g švestkového Šmakouna
- 3 vejce
- 200 ml mléka
- 100 ml oleje
- 250 g cukru
- 250 g celozrnné mouky
- 250 g hladké mouky
- Kypřící prášek
Na náplň
- 300 g švestek
- 100 g mletého máku
- 500 g tvarohu
Postup
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů
- Šmakouna nakrájíme na malé kousíčky
- Přidáme ho k vejcím, mléku a vše rozmixujeme tyčovým mixérem na hladké pyré
- Pyré následně přelijeme do jiné a smícháme ho se zbylými ingrediencemi na těsto
- Také si smícháme mák a tvaroh na makovou náplň
- Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem
- Navrch nalijeme makovou náplň a vyskládáme švestky
- Koláč pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů, přibližně 45 minut

Jahodový cheesecake
Dezert plný živin a sladkosti. Je neskutečně skvěle vyvážený, nebude vám po něm těžko a výčitky z mlsání se vám vyhnout obloukem, protože budete mlsat opravdu, ale opravdu zdravě!
Co budeme potřebovat
Na korpus
- 200 g Šmakouna klikva a goji
- 2 vejce
- 10 lžic kokosové mouky
- 2 lžíce tekutého sladidla
Na náplň
- 3 tvarohy
- 3 vejce
- Sladidlo
- 200 g jahod
- Mléko na zředění
Postup
- Smícháme si všechny ingredience na těsto
- Ze směsi vypracujeme nelepivé těsto
- Těsto vyválíme a vložíme do vymazané nebo vyložené formy pečícím papírem
- Na náplň si smícháme tvarohy s vejci, sladidlem, ½ jahod a mlékem
- Náplň nalijeme na korpus a zarovnáme, navrch přidáme zbylé jahody
- Cheesecake vložíme do trouby a pečeme na 170 stupňů asi 40 minut
- Podáváme s čerstvým ovocem nebo samostatně

Nepečené sladké kuličky z mrkve a dýně
Nepečený dezert jen z těch nejlepších surovin, společně s touto bílkovinovou bombou, je opravdová zdravá delikatesa, kterou ve vaší dietě oceníte.
Co budeme potřebovat
- 50 g Šmakouna Švestka & skořice
- 200 g vlašských ořechů
- 30 g mrkve
- 80 g dýně hokkaido
- Lžíce skořice
- Sladidlo (javorový sirup, agávový sirup …)
- Kokos (na obalení)
Postup
- Šmakouna, mrkev a dýni najemno nastrouháme
- Přidáme 150 g nahrubo namleté ořechy, lžíci skořice a sladilo
- Vše důkladně promícháme
- Z těsta začneme tvarovat kuličky.
- Ty dodatečně obalíme v ořeších nebo strouhaném kokosu
- Kuličky vyskládám na lech a necháme pár hodin odležet

Košíčky plněné krémem ze šmakouna
Křehké košíčky z koksové mouky společně v kombinaci lahodnými krémy plných bílkovin, je něco co ocení zejména milovníci všeho sladkého, ale i zdravého!
Co budeme potřebovat
- 180 g kokosové mouky
- Žloutek
- 50 g rostlinného oleje
- 60 g kokosového cukru
- 2 lžičky vanilkového cukru
- 25 g ghí
- 60 g lískových ořechů
- Špetka soli
Kokosovým krém
- 100 g Šmakouna originál
- 6 lžic kokosové smetany
- Banán
Na kakaový krém
- 1 ½ balení kokosové smetany
- 3 lžíce kakaa
- Javorový sirup
- Lžíce ghí
Na ozdobu
- Hořká čokoláda
- Jahody
- Borůvky
- Kiwi
- Mandarinky
- Maliny
Postup
- Mouku si prosejeme a poté k ní přidáme ostatní suroviny
- Vše společně smícháme a vypracujeme těsto
- Vypracované těsto přikryjeme potravinářskou fólií a dáme do lednice na 2 hodiny
- Poté těsto vyválíme a pomocí formičky vykrájíme kolečka
- Kolečka vložíme do formiček na muffiny
- Formičky vložíme do trouby a pečeme na 180 stupňů 10–15 minut
- Hotové košíčky necháme přes noc odpočinout
- Na kokosový krém si vyšleháme kokosovou smetanu
- Odebereme z ní 5 lžic a ty rozmixujeme s banánem a Šmakounem
- Poté směs vmícháme zpět do šlehačky
- Na kakaový krém přidáme do smetany mléko a sirup a vše společně vyšleháme
- Košíčky začneme plnit nejprve kokosovým krém a pak kakaovým krém
- Košíčky ozdobíme hořkou čokoládou a ovocem a necháme v lednici vychladit

Jak vyrobit domácího šmakouna?
Mohlo by se zdát, že tato surovina je výdobytkem moderní doby. Opak je pravdou! Tento pokrm z čistých bílkovin, patří již dlouhá staletí mezi tradiční pokrmy, zejména ty sváteční, ve Východní Evropě. Připravte si jednoduchý recept na domácího šmakouna a užijte si jeho skvělou chuť!
Co budeme potřebovat
- 12 velkých vajec
- 1 l plnotučného mléka
- Lžička soli
- 6 celých kuliček černého pepře (nepovinné)
Postup
- Vytvoříme si vodní lázeň
- Do misky nad vodní lázní rozklepneme vejce
- Přidáme mléko a sůl (a pepř, pokud používáme) a důkladně promícháme
- Vodu na vodní lázni přivedeme k varu
- Mísu s vejci a mlékem, intenzivně mícháme, dokud se směs nesrazí, přibližně 20 až 30 minut nebo dokud nepřestane vytékat syrovátka
- Cedník vyložíme navlhčenou utěrkou, která je dostatečně velká, aby visela přes strany cedníku
- Umístíme cedník vyložený utěrkou nad misku
- Použijeme děrovanou lžíci, abychom mohli nabrat domácí šmakoun a přendávat ho do cedníku s utěrkou
- Šmakoun necháme 10 minut odkapat
- Vezmeme okraje utěrky a pevně utáhneme okolo šmakouna, tak aby začala vytékat veškerá syrovátka
- Necháme jí odkapávat přes noc v lednici
- Až bude šmakoun připraven k podávání, odstraníme utěrku
- Podáváme na chlebu, s uzeninou nebo samostatně posypané trochou soli

Co je šmakoun?
Je to surovina vyrobena jen a pouze z vaječných bílků. Je to skvělý doplněk stravy, který se používá jako náhražka jak v sladké, tak slané kuchyni na výrobu nejrůznějších pokrmů.
Jeho velkou výhodou je, nejen to že má velmi málo kalorií, ale také neobsahuje skoro žádné tuky, cukry ani škodlivý cholesterol. Je skvělý i pro lidi, kteří musí držet bezlepkovou dietu, protože neobsahuje ani lepek.