Vynikající recepty na špecle a kuřecí v jednom pokrmu 5x jinak. Zamilujete se!

Špecle jsou oblíbenou německou přílohou a dají se podávat ke spoustě různým pokrmům.

My jsme si pro vás dnes připravili 5 lahodných receptů na špecle s kuřecím masem, na kterých si zaručeně pochutnáte.

Vyzkoušejte variantu s jarní zeleninou, kapustou či paprikáš.

Užijte si to!

Špecle s pečeným kuřecím masem a jarní zeleninou

Tento lahodný pokrm ze špeclí, pečených kuřecích prsou, blanšírovaného hrášku a chřestu a mascarpone potěší vaše chuťové buňky. Přesvědčte se sami!

Co budete potřebovat

  • 2 kuřecí prsa bez kosti a bez kůže
  • extra panenský olivový olej
  • sůl a pepř na dochucení
  • 1 šálek čerstvého hrášku
  • 1 svazek chřestu, dřevité konce odřízněte
  • 2 lžíce másla
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 230 – 280 g mascarpone
  • 1 svazek čerstvého kopru
  • parmazán na ozdobu

Na špecle:

  • 2 a ¼ šálku hladké mouky
  • 1 lžička jemné mořské soli
  • ½ lžičky mletého bílého pepře
  • 1/8 lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • 3 velká vejce
  • ¾ – 1 šálek plnotučného mléka

Postup

  • Předehřejte troubu na 190°C.
  • Kuřecí maso položte na malý plech.
  • Pokapejte trochou extra panenského olivového oleje a posypte solí a pepřem.
  • Pečte 20–25 minut nebo dokud nebude maso hezky propečené.
  • Vyjměte a nechte mírně vychladnout.
  • Po vychladnutí nakrájejte na velké kousky.
  • Zatímco pečete kuřecí maso, přiveďte k varu osolenou vodu ve velkém hrnci.
  • Připravte si ledovou lázeň.
  • Nakrájejte chřest na 2,5 cm kousky.
  • Jakmile se voda vaří, blanšírujte hrášek a chřest ve vodě, 1-2 minuty.
  • Okamžitě přendejte do ledové lázně, poté osušte a dejte stranou.
  • Nechte si ledovou lázeň na špecle a v případě potřeby přidejte další led.
  • V míse smíchejte všechny suché ingredience na špecle a promíchejte.
  • V samostatné misce smíchejte mléko a vejce a poté přidejte do mísy s moukou.
  • Smíchejte dohromady.
  • Těsto by mělo být lepivé.
  • Umístěte nad vodu sítko s velkým otvorem.
  • Po dávkách protlačte těsto přes síto pomocí silikonové stěrky.
  • Špecle by měly padat do vody ze dna síta.
  • Vařte minutu nebo dvě a poté vložte do ledové lázně.
  • Pokračujte se zbývajícím těstem.
  • Špecle sceďte a vložte do mísy.
  • Ve velké pánvi rozpusťte máslo.
  • Přidejte česnek a restujte dozlatova.
  • Poté přidejte špecle a restujte do světle zlatohnědé.
  • Přidejte sýr mascarpone, velké množství soli a pepře a poté kuřecí maso, hrášek a chřest.
  • Vařte, dokud se vše neprohřeje.
  • Ochutnejte a případně dochuťte.
  • Odstraňte z ohně a vmíchejte 2 lžíce nasekaného kopru.
  • Podávejte teplé se strouhaným čerstvým parmazánem.
Pokrm ze špeclí, pečených kuřecích prsou, blanšírovaného hrášku a chřestu a mascarpone na talíři s vidličkou.
www.chefmeganmitchell.com

Podívejte se i na náš článek o blanšírování, kde se dozvíte spoustu užitečných informací. Co vše můžete blanšírovat? A jak se to vlastně dělá? To vše a mnohem více se u nás dozvíte!

Kuřecí paprikáš

Vydatné maďarské jídlo, které si zamilujete! Kuřecí kousky se vaří v lahodné omáčce z rajčat a maďarské papriky a vše se podává se špeclemi. Mňam!

Co budete potřebovat

  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • ¾ šálku cibule nakrájené na kostičky
  • 3 lžíce maďarské papriky
  • 700 g kuřecího masa nakrájeného na kousky
  • 410 g konzervovaných nakrájených rajčat
  • 1 a ¼ šálku kuřecího vývaru
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 230 g zakysané smetany
  • sůl a pepř na dochucení
  • špecle k podávání

Postup

  • V hlubokém hrnci na středním plameni rozehřejte olej a přidejte cibuli.
  • Restujte, dokud nezměkne a nezesklovatí, poté přidejte papriku.
  • Maso osolte a opepřete a dejte ho do hrnce.
  • Opatrně přidejte rajčata a 1 šálek kuřecího vývaru.
  • Přikryjte a na mírném ohni duste 1 hodinu.
  • Uvařené maso vyjměte z hrnce a dejte stranou.
  • Zahřejte zbývající ¼ šálku kuřecího vývaru, dokud nebude teplý.
  • Můžete ho ohřát i v mikrovlnné troubě.
  • Smíchejte vývar a mouku a míchejte, dokud nevznikne hustá kaše.
  • Do hrnce přidejte zakysanou smetanu, sůl a jíšku a promíchejte, aby se vše spojilo.
  • Pokračujte ve šlehání na mírném ohni, dokud omáčka nedosáhne požadované hustoty.
  • Omáčku podávejte s kuřecím masem a špeclemi.
Kuřecí kousky v omáčce z rajčat a maďarské papriky podávané se špeclemi v misce.
www.berlyskitchen.com

Možná se vám budou hodit i naše recenze plynových varných desek. Kdo vyhrál v našem srovnání? 


Kuřecí řízky se šalvějovými špeclemi

Vynikající špecle z podmáslí promíchané se šalvějí orestovanou na másle a podávané spolu s křehkými kuřecími stehenními řízky se stanou oblíbenou pochoutkou celé vaší rodiny. Na tradiční řízky s bramborovým salátem si ani nevzpomenete!

Co budete potřebovat

Na špecle:

  • 1 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 3 vejce
  • 1 a 1/4 šálku podmáslí
  • 1 lžička soli

Na řízky:

  • 4 kuřecí stehenní řízky
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené
  • 1 lžička uzené papriky
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • 1/4 šálku bílého vína
  • mořská sůl a drcený černý pepř
  • 1/2 šálku hladké mouky
  • 2 vejce
  • 1/2 šálku podmáslí
  • 2 šálky panko strouhanky
  • rostlinný olej na smažení
  • 2/3 šálku másla, nakrájeného na kostičky
  • 1/2 šálku šalvějových listů
  • klínky citronu k podávání

Postup

  • Kuřecí maso naklepejte na tloušťku cca 0,5 cm.
  • Do středně velké mísy dejte česnek, papriku, kmín, víno, sůl a pepř a promíchejte, aby se vše spojilo.
  • Přidejte maso a promíchejte.
  • Dejte do lednice na 15 minut marinovat.
  • Chcete-li připravit špecle, dejte mouku, vejce, podmáslí a sůl do velké mísy a šlehejte, aby se vše spojilo.
  • Přiveďte k varu osolenou vodu ve velkém hrnci.
  • Po lžících protlačujte těsto otvory v cedníku do vroucí vody.
  • Vařte 1 minutu nebo dokud špecle nevyplavou na povrch.
  • Vyjměte děrovanou lžící a dejte stranou.
  • Opakujte se zbývajícím těstem.
  • Špecle udržujte v teple.
  • Mouku, sůl a pepř dejte do střední mísy a promíchejte.
  • Vejce a podmáslí dejte do samostatné misky a promíchejte.
  • Panko strouhanku nasypte do třetí misky.
  • Marinované maso obalte moukou, ponořte do vaječné směsi a vtlačte do strouhanky, aby se obalilo.
  • Do velké pánve nalijte olej do hloubky cca 2,5 cm a zahřejte na vysokou teplotu.
  • Řízky smažte po dávkách z obou stran, dokud nezezlátnou a nebudou propečené.
  • Nechte okapat na papírových utěrkách a udržujte v teple.
  • Zahřejte další velkou pánev na vysokou teplotu.
  • Přidejte máslo a vařte 3–4 minuty nebo dokud nezačne pěnit.
  • Přidejte šalvěj a vařte 1 minutu.
  • Přidejte špecle a promíchejte, aby se obalily.
  • Řízky rozdělte na servírovací talíře, posypte špeclemi a podávejte s klínky citronu.
Špecle z podmáslí promíchané se šalvějí orestovanou na másle a podávané spolu s křehkými kuřecími stehenními řízky na talíři.
www.epicurious.com

Vyzkoušejte i naše další recepty na vylepšené řízky z kuřecího masa aneb oživte si klasiku. Není řízek jako řízek!

Dušené kuřecí s kapustou a bylinkovými špeclemi

Šťavnaté dušené kuřecí stehenní řízky s kapustou servírované s bylinkovými špeclemi jsou vydatným jídlem, které se skvěle hodí na víkendový oběd. Potěšte svou rodinu zase něčím novým!

Co budete potřebovat

  • 1 kg kuřecích stehenních řízků, nakrájených na 5 cm kousky
  • hladká mouka
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 20 g másla
  • 1 malá červená cibule, nakrájená na 3 cm kousky
  • 4 stroužky česneku, nakrájené na plátky
  • 125 ml suchého bílého vína
  • 435 ml kuřecího vývaru
  • 120 g zakysané smetany
  • 100 g kapusty, nahrubo nasekané

Na špecle:

  • 300 g hladké mouky
  • 2 lžíce nasekané čerstvé pažitky
  • 2 lžíce nadrobno nasekané čerstvé plocholisté petrželky
  • 3 vejce
  • 250 ml kuřecího vývaru

Postup

  • Kuřecí maso bohatě osolte a opepřete.
  • Obalte ho v mouce a přebytek setřeste.
  • Velký těžký hrnec zahřejte na středním plameni.
  • Přidejte 1 lžíci oleje, 10 g másla a polovinu kuřecího masa.
  • Opékejte, podle potřeby obracejte, 5 minut nebo do zlatohněda.
  • Maso přendejte na talíř.
  • Opakujte se zbývajícím masem.
  • Dejte stranou.
  • Přidejte zbývající olej a máslo, cibuli a česnek a restujte za stálého míchání, aby se seškrábaly opečené kousky, 3 minuty nebo dokud cibule nezměkne a nezezlátne.
  • Přidejte víno, přiveďte k varu a vařte 2 minuty nebo dokud se víno mírně nezredukuje.
  • Vraťte maso do hrnce.
  • Přidejte kuřecí vývar a přiveďte k varu.
  • Snižte teplotu na minimum, přikryjte a za občasného míchání vařte 30–35 minut nebo dokud kuře nezměkne a omáčka nezhoustne.
  • Mezitím si připravte špecle.
  • Ve velké míse prošlehejte mouku, pažitku, petrželku, 3 lžičky soli a 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře.
  • V malé misce rozšlehejte vejce a vývar, dokud se nespojí.
  • Postupně zašlehejte vaječnou směs do moučné směsi.
  • Mezitím přiveďte k varu osolenou vodu ve velkém hrnci na vysokém plameni a poté plamen snižte.
  • Pomocí silikonové stěrky protlačte polovinu těsta 5 mm širokými otvory v cedníku do vroucí vody.
  • Špecle vařte asi 10 sekund nebo do změknutí.
  • Pomocí děrované lžíce vyjměte špecle, sceďte a dejte na plech.
  • Opakujte se zbývajícím těstem.
  • Uvařené špecle udržujte teplé, dokud nejsou připraveny k podávání.
  • Přiveďte znovu kuřecí dušenou směs k varu na středním plameni.
  • Přidejte zakysanou smetanu a kapustu a promíchejte, aby se omáčka propojila a kapusta zvadla.
  • Teplé špecle rozdělte do 4 mělkých misek a přelijte dušenou kuřecí směsí.
  • Užijte si to!
Dušené kuřecí stehenní řízky s kapustou servírované s bylinkovými špeclemi v misce se lžící.
www.taste.com.au

Špecle s kuřecími kousky, cherry rajčaty a rukolou

Rychlé a snadné jídlo, se kterým ale uděláte velkou parádu. Špecle s kuřecím masem, žampiony, cherry rajčaty, rukolou a parmazánem potěší většinu strávníků a skvěle se hodí jako večeře po náročném všedním dni.

Co budete potřebovat

  • 225 g kuřecích stehen bez kosti a bez kůže, nakrájených na kostičky
  • 225 g bílých žampionů, nakrájených na čtvrtiny
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 1 stroužek česneku, najemno nasekaný
  • 60 ml olivového oleje
  • 375 ml kuřecího vývaru
  • 500 g cherry rajčat, rozpůlených
  • 140 g rukoly, nasekané
  • 340 g sušených špeclí
  • 180 g čerstvě nastrouhaného parmazánu

Postup

  • Ve velké pánvi na středně vysokém ohni osmahněte na oleji kuřecí kousky s žampiony, cibulí a česnekem.
  • Přidejte kuřecí vývar a přiveďte k varu.
  • Vařte 10 minut.
  • Přidejte rajčata a pokračujte ve vaření, dokud nezačnou vadnout.
  • Přidejte rukolu a vařte 1 minutu. V tomto okamžiku by měla v pánvi zůstat asi třetina tekutiny z vaření.
  • Podle potřeby přidejte další vývar.
  • Mezitím ve velkém hrnci s vroucí osolenou vodou uvařte špecle al dente.
  • Sceďte.
  • Přeneste špecle do pánve.
  • Přidejte parmezán a dobře promíchejte.
  • Dochuťte solí a pepřem.
  • Dobrou chuť!
Špecle s kuřecím, žampiony, cherry rajčaty, rukolou a parmazánem v pánvi s vedle položenou lžící.
www.thestar.com

A co třeba luxusní recepty na rukolové saláty 7x jinak? Zdravá večeře či vynikající příloha!

A jak se vám naše dnešní recepty na špecle s kuřecím masem líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X