Špecle jsou oblíbenou německou přílohou a dají se podávat ke spoustě různým pokrmům.
My jsme si pro vás dnes připravili 5 lahodných receptů na špecle s kuřecím masem, na kterých si zaručeně pochutnáte.
Vyzkoušejte variantu s jarní zeleninou, kapustou či paprikáš.
Užijte si to!
Špecle s pečeným kuřecím masem a jarní zeleninou
Tento lahodný pokrm ze špeclí, pečených kuřecích prsou, blanšírovaného hrášku a chřestu a mascarpone potěší vaše chuťové buňky. Přesvědčte se sami!
Co budete potřebovat
- 2 kuřecí prsa bez kosti a bez kůže
- extra panenský olivový olej
- sůl a pepř na dochucení
- 1 šálek čerstvého hrášku
- 1 svazek chřestu, dřevité konce odřízněte
- 2 lžíce másla
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 230 – 280 g mascarpone
- 1 svazek čerstvého kopru
- parmazán na ozdobu
Na špecle:
- 2 a ¼ šálku hladké mouky
- 1 lžička jemné mořské soli
- ½ lžičky mletého bílého pepře
- 1/8 lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
- 3 velká vejce
- ¾ – 1 šálek plnotučného mléka
Postup
- Předehřejte troubu na 190°C.
- Kuřecí maso položte na malý plech.
- Pokapejte trochou extra panenského olivového oleje a posypte solí a pepřem.
- Pečte 20–25 minut nebo dokud nebude maso hezky propečené.
- Vyjměte a nechte mírně vychladnout.
- Po vychladnutí nakrájejte na velké kousky.
- Zatímco pečete kuřecí maso, přiveďte k varu osolenou vodu ve velkém hrnci.
- Připravte si ledovou lázeň.
- Nakrájejte chřest na 2,5 cm kousky.
- Jakmile se voda vaří, blanšírujte hrášek a chřest ve vodě, 1-2 minuty.
- Okamžitě přendejte do ledové lázně, poté osušte a dejte stranou.
- Nechte si ledovou lázeň na špecle a v případě potřeby přidejte další led.
- V míse smíchejte všechny suché ingredience na špecle a promíchejte.
- V samostatné misce smíchejte mléko a vejce a poté přidejte do mísy s moukou.
- Smíchejte dohromady.
- Těsto by mělo být lepivé.
- Umístěte nad vodu sítko s velkým otvorem.
- Po dávkách protlačte těsto přes síto pomocí silikonové stěrky.
- Špecle by měly padat do vody ze dna síta.
- Vařte minutu nebo dvě a poté vložte do ledové lázně.
- Pokračujte se zbývajícím těstem.
- Špecle sceďte a vložte do mísy.
- Ve velké pánvi rozpusťte máslo.
- Přidejte česnek a restujte dozlatova.
- Poté přidejte špecle a restujte do světle zlatohnědé.
- Přidejte sýr mascarpone, velké množství soli a pepře a poté kuřecí maso, hrášek a chřest.
- Vařte, dokud se vše neprohřeje.
- Ochutnejte a případně dochuťte.
- Odstraňte z ohně a vmíchejte 2 lžíce nasekaného kopru.
- Podávejte teplé se strouhaným čerstvým parmazánem.

Podívejte se i na náš článek o blanšírování, kde se dozvíte spoustu užitečných informací. Co vše můžete blanšírovat? A jak se to vlastně dělá? To vše a mnohem více se u nás dozvíte!
Kuřecí paprikáš
Vydatné maďarské jídlo, které si zamilujete! Kuřecí kousky se vaří v lahodné omáčce z rajčat a maďarské papriky a vše se podává se špeclemi. Mňam!
Co budete potřebovat
- 2 lžíce rostlinného oleje
- ¾ šálku cibule nakrájené na kostičky
- 3 lžíce maďarské papriky
- 700 g kuřecího masa nakrájeného na kousky
- 410 g konzervovaných nakrájených rajčat
- 1 a ¼ šálku kuřecího vývaru
- 3 lžíce hladké mouky
- 230 g zakysané smetany
- sůl a pepř na dochucení
- špecle k podávání
Postup
- V hlubokém hrnci na středním plameni rozehřejte olej a přidejte cibuli.
- Restujte, dokud nezměkne a nezesklovatí, poté přidejte papriku.
- Maso osolte a opepřete a dejte ho do hrnce.
- Opatrně přidejte rajčata a 1 šálek kuřecího vývaru.
- Přikryjte a na mírném ohni duste 1 hodinu.
- Uvařené maso vyjměte z hrnce a dejte stranou.
- Zahřejte zbývající ¼ šálku kuřecího vývaru, dokud nebude teplý.
- Můžete ho ohřát i v mikrovlnné troubě.
- Smíchejte vývar a mouku a míchejte, dokud nevznikne hustá kaše.
- Do hrnce přidejte zakysanou smetanu, sůl a jíšku a promíchejte, aby se vše spojilo.
- Pokračujte ve šlehání na mírném ohni, dokud omáčka nedosáhne požadované hustoty.
- Omáčku podávejte s kuřecím masem a špeclemi.

Možná se vám budou hodit i naše recenze plynových varných desek. Kdo vyhrál v našem srovnání?
Objevte podobné tipy
Kuřecí řízky se šalvějovými špeclemi
Vynikající špecle z podmáslí promíchané se šalvějí orestovanou na másle a podávané spolu s křehkými kuřecími stehenními řízky se stanou oblíbenou pochoutkou celé vaší rodiny. Na tradiční řízky s bramborovým salátem si ani nevzpomenete!
Co budete potřebovat
Na špecle:
- 1 a 1/2 šálku hladké mouky
- 3 vejce
- 1 a 1/4 šálku podmáslí
- 1 lžička soli
Na řízky:
- 4 kuřecí stehenní řízky
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 1 lžička uzené papriky
- 2 lžičky drceného kmínu
- 1/4 šálku bílého vína
- mořská sůl a drcený černý pepř
- 1/2 šálku hladké mouky
- 2 vejce
- 1/2 šálku podmáslí
- 2 šálky panko strouhanky
- rostlinný olej na smažení
- 2/3 šálku másla, nakrájeného na kostičky
- 1/2 šálku šalvějových listů
- klínky citronu k podávání
Postup
- Kuřecí maso naklepejte na tloušťku cca 0,5 cm.
- Do středně velké mísy dejte česnek, papriku, kmín, víno, sůl a pepř a promíchejte, aby se vše spojilo.
- Přidejte maso a promíchejte.
- Dejte do lednice na 15 minut marinovat.
- Chcete-li připravit špecle, dejte mouku, vejce, podmáslí a sůl do velké mísy a šlehejte, aby se vše spojilo.
- Přiveďte k varu osolenou vodu ve velkém hrnci.
- Po lžících protlačujte těsto otvory v cedníku do vroucí vody.
- Vařte 1 minutu nebo dokud špecle nevyplavou na povrch.
- Vyjměte děrovanou lžící a dejte stranou.
- Opakujte se zbývajícím těstem.
- Špecle udržujte v teple.
- Mouku, sůl a pepř dejte do střední mísy a promíchejte.
- Vejce a podmáslí dejte do samostatné misky a promíchejte.
- Panko strouhanku nasypte do třetí misky.
- Marinované maso obalte moukou, ponořte do vaječné směsi a vtlačte do strouhanky, aby se obalilo.
- Do velké pánve nalijte olej do hloubky cca 2,5 cm a zahřejte na vysokou teplotu.
- Řízky smažte po dávkách z obou stran, dokud nezezlátnou a nebudou propečené.
- Nechte okapat na papírových utěrkách a udržujte v teple.
- Zahřejte další velkou pánev na vysokou teplotu.
- Přidejte máslo a vařte 3–4 minuty nebo dokud nezačne pěnit.
- Přidejte šalvěj a vařte 1 minutu.
- Přidejte špecle a promíchejte, aby se obalily.
- Řízky rozdělte na servírovací talíře, posypte špeclemi a podávejte s klínky citronu.

Vyzkoušejte i naše další recepty na vylepšené řízky z kuřecího masa aneb oživte si klasiku. Není řízek jako řízek!
Dušené kuřecí s kapustou a bylinkovými špeclemi
Šťavnaté dušené kuřecí stehenní řízky s kapustou servírované s bylinkovými špeclemi jsou vydatným jídlem, které se skvěle hodí na víkendový oběd. Potěšte svou rodinu zase něčím novým!
Co budete potřebovat
- 1 kg kuřecích stehenních řízků, nakrájených na 5 cm kousky
- hladká mouka
- 2 lžíce olivového oleje
- 20 g másla
- 1 malá červená cibule, nakrájená na 3 cm kousky
- 4 stroužky česneku, nakrájené na plátky
- 125 ml suchého bílého vína
- 435 ml kuřecího vývaru
- 120 g zakysané smetany
- 100 g kapusty, nahrubo nasekané
Na špecle:
- 300 g hladké mouky
- 2 lžíce nasekané čerstvé pažitky
- 2 lžíce nadrobno nasekané čerstvé plocholisté petrželky
- 3 vejce
- 250 ml kuřecího vývaru
Postup
- Kuřecí maso bohatě osolte a opepřete.
- Obalte ho v mouce a přebytek setřeste.
- Velký těžký hrnec zahřejte na středním plameni.
- Přidejte 1 lžíci oleje, 10 g másla a polovinu kuřecího masa.
- Opékejte, podle potřeby obracejte, 5 minut nebo do zlatohněda.
- Maso přendejte na talíř.
- Opakujte se zbývajícím masem.
- Dejte stranou.
- Přidejte zbývající olej a máslo, cibuli a česnek a restujte za stálého míchání, aby se seškrábaly opečené kousky, 3 minuty nebo dokud cibule nezměkne a nezezlátne.
- Přidejte víno, přiveďte k varu a vařte 2 minuty nebo dokud se víno mírně nezredukuje.
- Vraťte maso do hrnce.
- Přidejte kuřecí vývar a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu na minimum, přikryjte a za občasného míchání vařte 30–35 minut nebo dokud kuře nezměkne a omáčka nezhoustne.
- Mezitím si připravte špecle.
- Ve velké míse prošlehejte mouku, pažitku, petrželku, 3 lžičky soli a 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře.
- V malé misce rozšlehejte vejce a vývar, dokud se nespojí.
- Postupně zašlehejte vaječnou směs do moučné směsi.
- Mezitím přiveďte k varu osolenou vodu ve velkém hrnci na vysokém plameni a poté plamen snižte.
- Pomocí silikonové stěrky protlačte polovinu těsta 5 mm širokými otvory v cedníku do vroucí vody.
- Špecle vařte asi 10 sekund nebo do změknutí.
- Pomocí děrované lžíce vyjměte špecle, sceďte a dejte na plech.
- Opakujte se zbývajícím těstem.
- Uvařené špecle udržujte teplé, dokud nejsou připraveny k podávání.
- Přiveďte znovu kuřecí dušenou směs k varu na středním plameni.
- Přidejte zakysanou smetanu a kapustu a promíchejte, aby se omáčka propojila a kapusta zvadla.
- Teplé špecle rozdělte do 4 mělkých misek a přelijte dušenou kuřecí směsí.
- Užijte si to!

Špecle s kuřecími kousky, cherry rajčaty a rukolou
Rychlé a snadné jídlo, se kterým ale uděláte velkou parádu. Špecle s kuřecím masem, žampiony, cherry rajčaty, rukolou a parmazánem potěší většinu strávníků a skvěle se hodí jako večeře po náročném všedním dni.
Co budete potřebovat
- 225 g kuřecích stehen bez kosti a bez kůže, nakrájených na kostičky
- 225 g bílých žampionů, nakrájených na čtvrtiny
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 1 stroužek česneku, najemno nasekaný
- 60 ml olivového oleje
- 375 ml kuřecího vývaru
- 500 g cherry rajčat, rozpůlených
- 140 g rukoly, nasekané
- 340 g sušených špeclí
- 180 g čerstvě nastrouhaného parmazánu
Postup
- Ve velké pánvi na středně vysokém ohni osmahněte na oleji kuřecí kousky s žampiony, cibulí a česnekem.
- Přidejte kuřecí vývar a přiveďte k varu.
- Vařte 10 minut.
- Přidejte rajčata a pokračujte ve vaření, dokud nezačnou vadnout.
- Přidejte rukolu a vařte 1 minutu. V tomto okamžiku by měla v pánvi zůstat asi třetina tekutiny z vaření.
- Podle potřeby přidejte další vývar.
- Mezitím ve velkém hrnci s vroucí osolenou vodou uvařte špecle al dente.
- Sceďte.
- Přeneste špecle do pánve.
- Přidejte parmezán a dobře promíchejte.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Dobrou chuť!

A co třeba luxusní recepty na rukolové saláty 7x jinak? Zdravá večeře či vynikající příloha!
A jak se vám naše dnešní recepty na špecle s kuřecím masem líbily? Napište nám do komentářů!