Máte rádi zvěřinu a přemýšlíte, co si z ní tentokrát připravit?
Vyzkoušejte naše luxusní recepty na srnčí na smetaně v 5 různých variantách.
Připravili jsme si pro vás steaky, žebra, ale i těstoviny s mletým masem.
Vyberte si svého favorita!
Srnčí steaky ve smetanové omáčce ze žampionů
Marinované steaky ze srnčího masa opečené na pánvi a podávané s dokonalou krémovou omáčkou ze žampionů a bílého vína potěší vaše chuťové buňky a vy se nebudete moci nabažit. Přesvědčte se sami!
Co budete potřebovat
Na srnčí steaky:
- 4 srnčí steaky
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce worcesterské omáčky
- ¼ lžičky černého pepře
- 1 lžíce rostlinného oleje
Na omáčku:
- 4 lžíce másla
- 230 g žampionů, nakrájených na tenké plátky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžíce hladké mouky
- ½ šálku bílého vína (nebo více kuřecího vývaru)
- ½ šálku kuřecího vývaru
- ¾ šálku smetany ke šlehání
- 1 lžička dijonské hořčice
- ½ lžičky worcesterské omáčky
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky černého pepře
Postup
- Nejprve si připravte marinádu na steaky.
- Smíchejte dijonskou hořčici, česnek, sójovou omáčku, worcesterskou omáčku a pepř.
- Pomocí papírových utěrek steaky důkladně osušte, abyste odstranili krev.
- Srnčí steaky potřete ze všech stran marinádou.
- Steaky položte na talíř a přikryjte igelitem.
- Nechte 1 hodinu uležet při pokojové teplotě (nebo přes noc v lednici).
- Steaky znovu lehce osušte papírovou utěrkou, abyste odstranili přebytečnou marinádu.
- Rozpalte litinovou pánev na středně vysokém plameni s 1 lžící oleje.
- Steaky opékejte asi 4–6 minut z jedné strany, poté je otočte a opékejte dalších 4–6 minut, nebo dokud vnitřní teplota masa nedosáhne asi 54–57 stupňů Celsia pro medium-rare.
- Celková doba opékaní steaků se bude lišit v závislosti na jejich tloušťce.
- Pokud jsou steaky tlustší než 2,5 cm, opékejte je i z boku, asi 1 – 2 minuty.
- Opečené steaky přendejte na čistý talíř.
- Volně je zakryjte alobalem a nechte odpočinout.
- Na stejné pánvi rozpusťte 2 lžíce másla na středně vysokém ohni.
- Přidejte žampiony a restujte do zhnědnutí, asi 2-3 minuty.
- Rozpusťte zbývající 2 lžíce másla ve stejné pánvi.
- Přidejte česnek a mouku a vařte 1 minutu.
- Zalijte bílým vínem a šlehejte, aby se vše spojilo.
- Nechte 1 minutu vařit, poté zalijte kuřecím vývarem a smetanou ke šlehání.
- Přidejte dijonskou hořčici, worcesterskou omáčku, sůl a pepř.
- Šlehejte, aby se vše spojilo.
- Snižte plamen na střední a vařte asi 5 minut za častého šlehání, dokud směs nezhoustne na konzistenci omáčky.
- Steaky podávejte s omáčkou.
- Užijte si to!

Možná se vám budou hodit naše recenze nejlepších litinových pánví. Kdo vyhrál v našem srovnání?
Pečená srnčí žebra s krémovou zeleninovou omáčkou
Tak tohle je naprostá bomba! Srnčí žebra pečená v troubě a podávaná s omáčkou z kořenové zeleniny, smetany, červeného vína a jalovce prostě musíte milovat. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept, který si oblíbí celá vaše rodina.
Co budete potřebovat
- 1 srnčí žebro o hmotnosti cca 1,5 kg
- 120 g slaniny
- 3 mrkve
- 2 cibule
- 200 g celeru
- 2 pastiňáky
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 1 lžíce přepuštěného másla
- 150 ml suchého červeného vína
- 1 lžička bobulí jalovce
- 2 bobkové listy
- 1 lžička celého pepře
- 400 ml srnčího vývaru
- 150 ml smetany ke šlehání
Postup
- Žebra opláchněte, osušte a nakrájejte.
- Slaninu nakrájejte na nudličky a položte ji na žebra.
- Mrkev, cibuli, celer a pastiňák oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- Troubu předehřejte na 160 °C.
- Žebra osolte a opepřete.
- Na pánvi vhodné do trouby rozehřejte olej a maso se slaninou opečte ze všech stran.
- Kolem masa rozložte připravenou zeleninu a krátce orestujte.
- Do pánve nalijte víno a přidejte jalovec, bobkové listy, kuličky pepře a trochu vývaru.
- Pánev vložte do trouby a pečte asi 30 minut.
- Podle potřeby přidejte do pánve další vývar a maso často podlévejte výpekem.
- Žebra vyndejte z pánve, zabalte do alobalu, vložte do vypnuté trouby a nechte odpočinout na mřížce.
- Omáčku přeceďte přes sítko do kastrůlku, přidejte smetanu a duste do krémova.
- Pokud chcete, zahustěte trochou kukuřičného škrobu.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Žebra vyjměte z trouby a nakrájejte.
- Uspořádejte na talíř a pokapejte omáčkou.
- Podávejte spolu se zbytkem omáčky.
- Dle chuti podávejte také s knedlíkem, jablky, kaštany a hroznovým vínem.

Máme pro vás i dalších 5 skvělých receptů na žebra připravená v troubě pro opravdové gurmány!
Objevte podobné tipy
Masové kuličky se smetanovou omáčkou s bourbonem
Malé masové kuličky plné chuti podávané s krémovou omáčkou z bourbonu a šalotky se stanou jedním z nejlepších pokrmů, které jste kdy jedli. Navíc jsou snadné na přípravu, nízkosacharidové, keto a bez lepku.
Co budete potřebovat
Na masové kuličky:
- 500 g mletého srnčího masa
- 200 g mletého vepřového masa
- 3 lístky šalvěje, nasekané najemno
- 1 vejce
- 1 lžička soli
- ½ lžičky pepře
- olivový olej na smažení
Na omáčku:
- ½ šálku smetany ke šlehání
- ¼ šálku bourbonu
- 1 nakrájená šalotka
Postup
- Smíchejte mleté srnčí maso, mleté vepřové, vejce a koření.
- Vytvarujte přibližně 32 kuliček o průměru cca 4 cm.
- Rozpalte těžkou pánev na vysokém plameni.
- Přidejte trochu olivového oleje.
- Přidejte masové kuličky a opékejte je z každé strany asi 5 minut.
- Vypněte sporák.
- Kuličky přeneste do nádoby vhodné do trouby a pečte dalších 5 minut při 175°C.
- Do pánve nalijte trochu bourbonu a seškrábejte zbytky ze dne.
- Zapněte sporák na střední stupeň.
- Přidejte šalotku.
- Šlehejte a pomocí šlehače uvolněte opečené kousky na pánvi.
- Přidejte smetanu a nechte vařit, dokud omáčka nezhoustne.
- Masové kuličky přendejte na servírovací tác a lžící na ně nalijte omáčku.
- Ihned podávejte.

Těstoviny s mletým srnčím a krémovou rajčatovou omáčkou
Tento pokrm je dokonale sýrový, krémový a taaak lahodný! Kdo by nemiloval těstoviny se sýrem? A když k tomu přidáte ještě mleté srnčí maso, vznikne vám něco tak chutného, že to budete chtít jíst pořád a pořád dokola.
Co budete potřebovat
- 200 g těstovin (použijte velké mušle)
- 1 lžíce oleje
- 500 g mletého srnčího masa
- 1 velká šalotka, nasekaná
- 4 stroužky česneku
- 2 papričky jalapenos, opečené na pánvi, zbavené semínek a nasekané
- 1 lžíce italského koření
- 1 lžička uzené papriky
- 1,5 lžičky soli
- ½ lžičky mletého černého pepře
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 šálek srnčího nebo hovězího vývaru
- 1 šálek rajčatové omáčky
- ¾ šálku smetany ke šlehání
- 230 g čedaru, strouhaného
- nasekaná petrželka na ozdobu
Postup
- Uvařte těstoviny al dente a dejte stranou.
- Dejte velký hrnec nebo pánev na sporák na středně vysoký plamen.
- Přidejte olej, šalotku, česnek a jalapeno.
- Restujte 2 minuty za častého míchání
- Přidejte mleté maso a dochuťte italským kořením, solí, uzenou paprikou a černým pepřem.
- Nechte maso zhnědnout.
- Vmíchejte mouku a nechte 1 minutu zhnědnout.
- Přidejte vývar a seškrábněte opečené kousky ze dna pánve.
- Vývar by měl během několika minut mírně zhoustnout.
- Snižte teplotu na minimum a přidejte rajčatovou omáčku, smetanu ke šlehání a sýr.
- Dobře promíchejte, dokud se sýr zcela nerozpustí a nezapracuje do směsi.
- Ihned podávejte ozdobené nasekanou petrželkou.

A co naše recepty na těstoviny s kuřecím masem zapečené v troubě? Tato krémová pochoutka vám nesmí uniknout!
Dušené srnčí s kořenovou zeleninou a paprikovým máslem
Úžasný rustikální guláš, který je ideální pro chladnější dny, protože vás skvěle zahřeje. Je vydatný, lahodný a na své mu přijdou i ti, kteří zvěřinu nemají dvakrát v lásce.
Co budete potřebovat
Na paprikové máslo:
- 110 g másla, pokojové teploty
- 1 lžička mleté papriky
- sůl a mletý černý pepř
Na guláš:
- 700 g srnčího masa vhodného na guláš, nakrájeného na 2,5 cm kousky
- ¼ šálku olivového oleje
- 1 mrkev, nakrájená na plátky
- 1 žlutá cibule, nakrájená
- 1 stroužek česneku, nasekaný
- 1 lžíce tamari
- 1 šálek smetany ke šlehání
- ½ šálku vody
- 1 lžíce sušeného rozmarýnu
- 1 lžička mleté papriky
- 3 sušené bobule jalovce
- 600 g celeru, oloupaného a nakrájeného na kostky
- 2 lžíce másla
- sůl a mletý černý pepř
Postup
- V misce důkladně promíchejte máslo a papriku.
- Podle chuti osolte a opepřete.
- Odložte na později.
- Polovinu olivového oleje rozehřejte ve velké litinové pánvi se silným dnem na středně vysokém plameni.
- Maso opékejte po dávkách, dokud nebude dobře opečené.
- Bohatě dochuťte solí a pepřem.
- Když je poslední várka masa dozlatova opečená, vyjměte z pánve a dejte stranou na později.
- Do pánve přidejte mrkev, cibuli a česnek a zbývající olej.
- Restujte minutu nebo dvě.
- Maso vložte zpět do pánve spolu s tamari, smetanou ke šlehání, vodou a kořením.
- Přiveďte k varu.
- Přiklopte poklicí, snižte plamen a nechte 1,5 hodiny vařit.
- Jednou za čas promíchejte.
- Celer orestujte na másle v samostatné pánvi dozlatova.
- Když zbývá přibližně 15–20 minut doby vaření, přidejte k dušenému masu celer.
- Dušené maso podávejte s paprikovým máslem.

A jak se vám naše dnešní recepty na srnčí na smetaně líbily? Napište nám do komentářů!