Vynikající recepty na srnčí maso se smetanovou omáčkou 5x jinak. Inspirujte se!

Máte rádi zvěřinu a přemýšlíte, co si z ní tentokrát připravit?

Vyzkoušejte naše luxusní recepty na srnčí na smetaně v 5 různých variantách.

Připravili jsme si pro vás steaky, žebra, ale i těstoviny s mletým masem.

Vyberte si svého favorita!

Srnčí steaky ve smetanové omáčce ze žampionů

Marinované steaky ze srnčího masa opečené na pánvi a podávané s dokonalou krémovou omáčkou ze žampionů a bílého vína potěší vaše chuťové buňky a vy se nebudete moci nabažit. Přesvědčte se sami!

Co budete potřebovat

Na srnčí steaky:

  • 4 srnčí steaky
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce worcesterské omáčky
  • ¼ lžičky černého pepře
  • 1 lžíce rostlinného oleje

Na omáčku:

  • 4 lžíce másla
  • 230 g žampionů, nakrájených na tenké plátky
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 lžíce hladké mouky
  • ½ šálku bílého vína (nebo více kuřecího vývaru)
  • ½ šálku kuřecího vývaru
  • ¾ šálku smetany ke šlehání
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • ½ lžičky worcesterské omáčky
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky černého pepře

Postup

  • Nejprve si připravte marinádu na steaky.
  • Smíchejte dijonskou hořčici, česnek, sójovou omáčku, worcesterskou omáčku a pepř.
  • Pomocí papírových utěrek steaky důkladně osušte, abyste odstranili krev.
  • Srnčí steaky potřete ze všech stran marinádou.
  • Steaky položte na talíř a přikryjte igelitem.
  • Nechte 1 hodinu uležet při pokojové teplotě (nebo přes noc v lednici).
  • Steaky znovu lehce osušte papírovou utěrkou, abyste odstranili přebytečnou marinádu.
  • Rozpalte litinovou pánev na středně vysokém plameni s 1 lžící oleje.
  • Steaky opékejte asi 4–6 minut z jedné strany, poté je otočte a opékejte dalších 4–6 minut, nebo dokud vnitřní teplota masa nedosáhne asi 54–57 stupňů Celsia pro medium-rare.
  • Celková doba opékaní steaků se bude lišit v závislosti na jejich tloušťce.
  • Pokud jsou steaky tlustší než 2,5 cm, opékejte je i z boku, asi 1 – 2 minuty.
  • Opečené steaky přendejte na čistý talíř.
  • Volně je zakryjte alobalem a nechte odpočinout.
  • Na stejné pánvi rozpusťte 2 lžíce másla na středně vysokém ohni.
  • Přidejte žampiony a restujte do zhnědnutí, asi 2-3 minuty.
  • Rozpusťte zbývající 2 lžíce másla ve stejné pánvi.
  • Přidejte česnek a mouku a vařte 1 minutu.
  • Zalijte bílým vínem a šlehejte, aby se vše spojilo.
  • Nechte 1 minutu vařit, poté zalijte kuřecím vývarem a smetanou ke šlehání.
  • Přidejte dijonskou hořčici, worcesterskou omáčku, sůl a pepř.
  • Šlehejte, aby se vše spojilo.
  • Snižte plamen na střední a vařte asi 5 minut za častého šlehání, dokud směs nezhoustne na konzistenci omáčky.
  • Steaky podávejte s omáčkou.
  • Užijte si to!
Marinované steaky ze srnčího masa opečené na pánvi a podávané s dokonalou krémovou omáčkou ze žampionů a bílého vína na talíři s příborem.
www.modernfarmhouseeats.com

Možná se vám budou hodit naše recenze nejlepších litinových pánví. Kdo vyhrál v našem srovnání? 

Pečená srnčí žebra s krémovou zeleninovou omáčkou

Tak tohle je naprostá bomba! Srnčí žebra pečená v troubě a podávaná s omáčkou z kořenové zeleniny, smetany, červeného vína a jalovce prostě musíte milovat. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept, který si oblíbí celá vaše rodina.

Co budete potřebovat

  • 1 srnčí žebro o hmotnosti cca 1,5 kg
  • 120 g slaniny
  • 3 mrkve
  • 2 cibule
  • 200 g celeru
  • 2 pastiňáky
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 lžíce přepuštěného másla
  • 150 ml suchého červeného vína
  • 1 lžička bobulí jalovce
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička celého pepře
  • 400 ml srnčího vývaru
  • 150 ml smetany ke šlehání

Postup

  • Žebra opláchněte, osušte a nakrájejte.
  • Slaninu nakrájejte na nudličky a položte ji na žebra.
  • Mrkev, cibuli, celer a pastiňák oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  • Troubu předehřejte na 160 °C.
  • Žebra osolte a opepřete.
  • Na pánvi vhodné do trouby rozehřejte olej a maso se slaninou opečte ze všech stran.
  • Kolem masa rozložte připravenou zeleninu a krátce orestujte.
  • Do pánve nalijte víno a přidejte jalovec, bobkové listy, kuličky pepře a trochu vývaru.
  • Pánev vložte do trouby a pečte asi 30 minut.
  • Podle potřeby přidejte do pánve další vývar a maso často podlévejte výpekem.
  • Žebra vyndejte z pánve, zabalte do alobalu, vložte do vypnuté trouby a nechte odpočinout na mřížce.
  • Omáčku přeceďte přes sítko do kastrůlku, přidejte smetanu a duste do krémova.
  • Pokud chcete, zahustěte trochou kukuřičného škrobu.
  • Dochuťte solí a pepřem.
  • Žebra vyjměte z trouby a nakrájejte.
  • Uspořádejte na talíř a pokapejte omáčkou.
  • Podávejte spolu se zbytkem omáčky.
  • Dle chuti podávejte také s knedlíkem, jablky, kaštany a hroznovým vínem.
Srnčí žebra pečená v troubě a podávaná s omáčkou z kořenové zeleniny, smetany, červeného vína a jalovce, knedlíkem, kaštany a hroznovým vínem.
www.eatsmarter.com

Máme pro vás i dalších 5 skvělých receptů na žebra připravená v troubě pro opravdové gurmány!


Masové kuličky se smetanovou omáčkou s bourbonem

Malé masové kuličky plné chuti podávané s krémovou omáčkou z bourbonu a šalotky se stanou jedním z nejlepších pokrmů, které jste kdy jedli. Navíc jsou snadné na přípravu, nízkosacharidové, keto a bez lepku.

Co budete potřebovat

Na masové kuličky:

  • 500 g mletého srnčího masa
  • 200 g mletého vepřového masa
  • 3 lístky šalvěje, nasekané najemno
  • 1 vejce
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky pepře
  • olivový olej na smažení

Na omáčku:

  • ½ šálku smetany ke šlehání
  • ¼ šálku bourbonu
  • 1 nakrájená šalotka

Postup

  • Smíchejte mleté srnčí maso, mleté vepřové, vejce a koření.
  • Vytvarujte přibližně 32 kuliček o průměru cca 4 cm.
  • Rozpalte těžkou pánev na vysokém plameni.
  • Přidejte trochu olivového oleje.
  • Přidejte masové kuličky a opékejte je z každé strany asi 5 minut.
  • Vypněte sporák.
  • Kuličky přeneste do nádoby vhodné do trouby a pečte dalších 5 minut při 175°C.
  • Do pánve nalijte trochu bourbonu a seškrábejte zbytky ze dne.
  • Zapněte sporák na střední stupeň.
  • Přidejte šalotku.
  • Šlehejte a pomocí šlehače uvolněte opečené kousky na pánvi.
  • Přidejte smetanu a nechte vařit, dokud omáčka nezhoustne.
  • Masové kuličky přendejte na servírovací tác a lžící na ně nalijte omáčku.
  • Ihned podávejte.
Masové kuličky plné chuti podávané s krémovou omáčkou z bourbonu a šalotky na talíři.
www.agrillforallseasons.com

Těstoviny s mletým srnčím a krémovou rajčatovou omáčkou

Tento pokrm je dokonale sýrový, krémový a taaak lahodný! Kdo by nemiloval těstoviny se sýrem? A když k tomu přidáte ještě mleté srnčí maso, vznikne vám něco tak chutného, že to budete chtít jíst pořád a pořád dokola.

Co budete potřebovat

  • 200 g těstovin (použijte velké mušle)
  • 1 lžíce oleje
  • 500 g mletého srnčího masa
  • 1 velká šalotka, nasekaná
  • 4 stroužky česneku
  • 2 papričky jalapenos, opečené na pánvi, zbavené semínek a nasekané
  • 1 lžíce italského koření
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1,5 lžičky soli
  • ½ lžičky mletého černého pepře
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 šálek srnčího nebo hovězího vývaru
  • 1 šálek rajčatové omáčky
  • ¾ šálku smetany ke šlehání
  • 230 g čedaru, strouhaného
  • nasekaná petrželka na ozdobu

Postup

  • Uvařte těstoviny al dente a dejte stranou.
  • Dejte velký hrnec nebo pánev na sporák na středně vysoký plamen.
  • Přidejte olej, šalotku, česnek a jalapeno.
  • Restujte 2 minuty za častého míchání
  • Přidejte mleté maso a dochuťte italským kořením, solí, uzenou paprikou a černým pepřem.
  • Nechte maso zhnědnout.
  • Vmíchejte mouku a nechte 1 minutu zhnědnout.
  • Přidejte vývar a seškrábněte opečené kousky ze dna pánve.
  • Vývar by měl během několika minut mírně zhoustnout.
  • Snižte teplotu na minimum a přidejte rajčatovou omáčku, smetanu ke šlehání a sýr.
  • Dobře promíchejte, dokud se sýr zcela nerozpustí a nezapracuje do směsi.
  • Ihned podávejte ozdobené nasekanou petrželkou.
Těstoviny s rajčatovou omáčkou a mletým masem na talíři.
www.harvestingnature.com

A co naše recepty na těstoviny s kuřecím masem zapečené v troubě? Tato krémová pochoutka vám nesmí uniknout!

Dušené srnčí s kořenovou zeleninou a paprikovým máslem

Úžasný rustikální guláš, který je ideální pro chladnější dny, protože vás skvěle zahřeje. Je vydatný, lahodný a na své mu přijdou i ti, kteří zvěřinu nemají dvakrát v lásce.

Co budete potřebovat

Na paprikové máslo:

  • 110 g másla, pokojové teploty
  • 1 lžička mleté ​​papriky
  • sůl a mletý černý pepř

Na guláš:

  • 700 g srnčího masa vhodného na guláš, nakrájeného na 2,5 cm kousky
  • ¼ šálku olivového oleje
  • 1 mrkev, nakrájená na plátky
  • 1 žlutá cibule, nakrájená
  • 1 stroužek česneku, nasekaný
  • 1 lžíce tamari
  • 1 šálek smetany ke šlehání
  • ½ šálku vody
  • 1 lžíce sušeného rozmarýnu
  • 1 lžička mleté papriky
  • 3 sušené bobule jalovce
  • 600 g celeru, oloupaného a nakrájeného na kostky
  • 2 lžíce másla
  • sůl a mletý černý pepř

Postup

  • V misce důkladně promíchejte máslo a papriku.
  • Podle chuti osolte a opepřete.
  • Odložte na později.
  • Polovinu olivového oleje rozehřejte ve velké litinové pánvi se silným dnem na středně vysokém plameni.
  • Maso opékejte po dávkách, dokud nebude dobře opečené.
  • Bohatě dochuťte solí a pepřem.
  • Když je poslední várka masa dozlatova opečená, vyjměte z pánve a dejte stranou na později.
  • Do pánve přidejte mrkev, cibuli a česnek a zbývající olej.
  • Restujte minutu nebo dvě.
  • Maso vložte zpět do pánve spolu s tamari, smetanou ke šlehání, vodou a kořením.
  • Přiveďte k varu.
  • Přiklopte poklicí, snižte plamen a nechte 1,5 hodiny vařit.
  • Jednou za čas promíchejte.
  • Celer orestujte na másle v samostatné pánvi dozlatova.
  • Když zbývá přibližně 15–20 minut doby vaření, přidejte k dušenému masu celer.
  • Dušené maso podávejte s paprikovým máslem.
Srnčí guláš se zeleninou na talíři.
www.dietdoctor.com

A jak se vám naše dnešní recepty na srnčí na smetaně líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X