Najdete je ve vánočce, bochánku, tvarohových buchtách či koláčích.
Nebojte se je použít také při pečení vánočního cukroví!
Vyzkoušejte naše recepty na rozinkové cukroví!
Použít lze rozinky celé i nakrájené, tajným trikem je jejich namočení do alkoholu.
Která z rozmanitých variant se stane vaší nejoblíbenější?
Rozinkové cukroví s kakaem
Tyto rozinkové sušenky se skvěle hodí ke kávě, i čaji. Zpříjemněte si s nimi vánoční pohodu.
Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 95 g hnědého cukru
- 45 g rozinek
- 45 g olivového oleje
- 25 g mléka
- 15 g neslazeného kakaového prášku
- 1 vejce
- 2 čajové lžičky vanilinového cukru
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- hnědý cukr na obalení
Postup:
- Rozinky propláchněte a nechte je 10 minut namočené v teplé vodě, aby změkly.
- Mezitím v míse smíchejte vejce s hnědým cukrem, mlékem a olejem.
- Přidejte prosetou mouku prášek do pečiva, kakaový prášek, sůl a vanilinový cukr.
- Vše promíchejte, dokud směs nebude hladká.
- Rozinky nechte okapat a důkladně je osušte.
- Vcelku nebo pokrájené je poté přidejte do těsta a vše prohněťte.
- Do mísy nasypte hnědý cukr.
- Z těsta následně tvarujte přibližně 2-3 centimetry velké kuličky.
- Kuličky obalte v hnědém cukru a položte je na plech vyložený pečicím papírem.
- Před vložením do trouby pomocí vidličky kuličky zploštěte.
- Rozinkové cukroví pečte v troubě předehřáté na 170°C přibližně 18 minut.

Kakao můžete využít i při pečení dalších druhů vánočního cukroví. Načerpejte inspiraci v našich receptech na kakaové cukroví!
Linecké cukroví s rozinkami
Vyzkoušejte přidat trochu rozinek také do jednoho z nejoblíbenějších druhů vánočního cukroví!
Ingredience:
- 250 g špaldové mouky
- 200 g hladké mouky
- 250 g másla
- 180 g hnědého cukr
- 100 g rozinek
- 2 vejce
- 16 g prášku do pečiva
- špetka soli
- špetka citronové kůry
- marmeláda na slepení dle vlastního výběru
- moučkový cukr na posypání
Postup:
- Do mixéru nasypte obě mouky, přidejte máslo nakrájené na malé kousky, sůl a vytvořte homogenní směs.
- Následně přidejte cukr, vejce rozšlehaná vidličkou, citronovou kůru a prášek do pečiva.
- Promíchejte a na závěr přidejte omyté a vymačkané rozinky, které jste předtím nechali přibližně 10 minut namočené.
- Pokračujte ve zpracování směsi mixérem, poté rukama.
- Zpracované těsto nechte alespoň 30 minut odpočívat v lednici.
- Poté křehké těsto rozválejte válečkem na tloušťku přibližně půl centimetru.
- Vykrajovátky vykrájejte požadované tvary.
- Pečte v troubě předehřáté na 180°C dozlatova.
- Po vychladnutí slepte marmeládou a případně posypejte moučkovým cukrem.

Nepečené rozinkové cukroví ve tvaru vánočních kouliček
Sladká a zdravá vánoční pochoutka ze směsi rozinek, vlašských ořechů a ovesných vloček.
Ingredience:
- 1 šálek rozinek
- 1/2 šálku vlašských ořechů nebo jiných ořechů podle výběru
- 1/4 šálku ovesných vloček
- 2 PL mletých lněných semínek
- 1 PL medu
- 1/4 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 1/8 čajové lžičky soli
- nasekané ořechy, kokos, kakaový prášek či čokoládové posypky na ozdobení
Postup:
- Rozinky vložte do malé misky a zalijte je horkou vodou. Nechte 5 minut odstát, poté slijte a lehce osušte.
- Ořechy, ovesné vločky a lněné semínko vložte do kuchyňského robotu a rozmixujte najemno.
- Přidejte rozinky, med, vanilkový extrakt a sůl.
- Pulzujte, dokud se nevytvoří hustá, lepivá směs.
- Směs vyjměte z kuchyňského robotu a ručně z ní vytvořte malé kuličky o průměru asi jednoho centimetru.
- Do menších misek nasypejte jednotlivé ingredience na obalení a kuličky v nich obalte.
- Rozinkové cukroví položte na pečicím papírem vyložený plech a dejte do mrazáku.
- Po deseti minutách cukroví přendejte do vzduchotěsné nádoby a uložte do ledničky nebo mrazničky.

Nepečené cukroví je rychlé, snadné a zdravé. Vyzkoušejte kromě tohoto receptu na rozinkové cukroví také další druhy raw vánočního pečiva!
Objevte podobné tipy
Vánoční pečivo plněné rozinkami, mandlemi a fíky
Klasické italské vánoční pečivo. Vyzkoušejte a uvidíte, že si brzy získá místo i na vašem vánočním stole.
Ingredience:
- 4 šálky hladké mouky
- 1 šálek krystalového cukru
- 1 šálek másla
- 3 vejce
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1 čajová lžička soli
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 1 vejce na potření
- posypky na ozdobení
Náplň
- 1 a 1/2 šálku celých mandlí
- 100 g sušených fíků
- 1 šálek rozinek
- 2 PL pomerančové marmelády
- 1 a 1/2 čajové lžičky mleté skořice
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1/4 čajové lžičky mletého hřebíčku
- 1/8 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
Postup:
- Předehřejte troubu na 170 °C a plechy vyložte pečicím papírem.
- Na plech rozložte mandle. Pečte je 8 až 10 minut.
- V kuchyňském robotu smíchejte fíky, rozinky, skořici, sůl, hřebíček, muškátový oříšek, vanilku a pomerančovou kůru. Rozmixujte nadrobno.
- Přidejte mandle a marmeládu, mixujte, dokud směs nedrží pohromadě.
- Směs vložte vychladit do ledničky.
- V míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl.
- Přidejte kousky másla a rukama propracujte, dokud těsto nebude připomínat žmolenku.
- Přidejte vejce a opět promíchejte.
- Těsto následně zabalte do potravinové fólie a vložte na 1-2 hodiny do ledničky.
- Těsto následně rozdělte na dvě části.
- Jednu část rozválejte na obdélník o tloušťce přibližně půl centimetru.
- Polovinu těsta potřete náplní a následně přeložte.
- Vložte na 20-30 minut do ledničky.
- Poté pomocí nože těsto nakrájejte na přibližně dva centimetry dlouhé špalíčky.
- Stejným způsobem pokračujte i s druhou polovinou těsta.
- Rozinkové cukroví vložte na plech s pečicím papírem a potřete rozšlehaným vajíčkem s trochou vody a posypejte zdobením
- Pečte v troubě předehřáté na 170°C přibližně 18-20 minut.

Pokud nechcete toto rozinkové cukroví zdobit posypkami, můžete se inspirovat nejrůznějšími polevami na vánoční cukroví!
Rozinkové vánoční hvězdičky
Oblíbené vánoční pečivo, které je charakteristické svou křehkostí a lahodnou chutí i vůní.
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 300 g másla
- 100 g rozinek
- 6 žloutků
- 100 g cukru krupice
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový lusk
- moučkový cukr na ozdobu
Postup:
- Do mísy prosejte mouku, utvořte důlek a přidejte vejce, cukr, vanilková semínka a máslo nakrájené na malé kousky.
- Začněte míchat a zapracovávat mouku.
- Nakonec přidejte rozinky, pokud chcete, můžete je předtím pokrájet na menší kousky.
- Když vytvoříte homogenní těsto, zabalte ho do potravinové fólie a vložte na alespoň 30 minut do ledničky.
- Poté nechte těsto asi dvacet minut při pokojové teplotě, pak ho vyválejte válečkem.
- Pomocí vykrajovátek vykrájejte rozinkové cukroví.
- Položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 170°C přibližně 15 minut.
- Po vychladnutí posypejte moučkovým cukrem.

Toužíte letos po zdravějších Vánocích? Vyzkoušejte naše cukroví bez cukru!
Vánoční cukroví z rozinek a mandlí
Kombinace rozinek a mandlí je léty osvědčená díky vánočce. Vyzkoušejte ji i v tomto cukroví!
Ingredience:
- 3 a 1/4 šálku hladké mouky
- 1 šálek másla
- 1/2 šálku cukru
- 4 žloutky
- 1 šálek plátků mandlí
- 3/4 šálku rozinek
Postup:
- Máslo a cukr vyšlehejte do nadýchané pěny.
- Přidejte žloutky a dobře promíchejte.
- Poté postupně přidávejte prosetou mouku a hněťte, dokud není těsto homogenní a hladké.
- Těsto rozdělte na dvě stejné části.
- Do jedné poloviny přidejte mandle a do druhé rozinky a dobře promíchejte, dokud se zcela nespojí.
- Každou polovinu těsta vytvarujte do tvaru válečku o průměru přibližně 5 cm.
- Zabalte do potravinové fólie a vložte na noc do chladničky.
- Druhý den předehřejte troubu na 200 °C.
- Tenkým ostrým nožem nakrájejte válečky na tenké sušenky o tloušťce asi půl centimetru.
- Rozinkové cukroví položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 8 až 10 minut, dokud nezačne zlátnout.

Máte slabost pro mandle? Vyzkoušejte naše recepty na lahodné mandlové cukroví!
Rozinky a vánoční pečení
Pokud máte rádi sušené hroznové kuličky, můžete je při vánočním pečení použít nejen do vánočky, ale také v receptech na rozinkové cukroví. V naprosté většině případů se rozinky před přidáním do těsta namáčejí, aby dobře změkly. Kromě vody můžete k namočení využít i alkohol, například rum. Poté už záleží jen na vás, jestli se je rozhodnete použít celé, nebo jestli je nakrájíte na drobnější kousky, které budou v cukroví vypadat lépe.
Rozinky v cukroví nejen skvěle chutnají, ale zároveň z něj udělají mnohem zdravější pochoutku. Jsou totiž bohatým zdrojem nejrůznějších vitamínů, především C, A a E, a minerálních látek, jako je draslík, vápník a hořčík.