6 výtečných receptů na vánoční cukroví s rozinkami. Inspirujte se

Najdete je ve vánočce, bochánku, tvarohových buchtách či koláčích.

Nebojte se je použít také při pečení vánočního cukroví!

Vyzkoušejte naše recepty na rozinkové cukroví!

Použít lze rozinky celé i nakrájené, tajným trikem je jejich namočení do alkoholu.

Která z rozmanitých variant se stane vaší nejoblíbenější?

Rozinkové cukroví s kakaem

Tyto rozinkové sušenky se skvěle hodí ke kávě, i čaji. Zpříjemněte si s nimi vánoční pohodu.

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 95 g hnědého cukru
  • 45 g rozinek
  • 45 g olivového oleje
  • 25 g mléka
  • 15 g neslazeného kakaového prášku
  • 1 vejce
  • 2 čajové lžičky vanilinového cukru
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • hnědý cukr na obalení

Postup:

  1. Rozinky propláchněte a nechte je  10 minut namočené v teplé vodě, aby změkly.
  2. Mezitím v míse smíchejte vejce s hnědým cukrem, mlékem a olejem.
  3. Přidejte prosetou mouku prášek do pečiva, kakaový prášek, sůl a vanilinový cukr.
  4. Vše promíchejte, dokud směs nebude hladká.
  5. Rozinky nechte okapat a důkladně je osušte.
  6. Vcelku nebo pokrájené je poté přidejte do těsta a vše prohněťte.
  7. Do mísy nasypte hnědý cukr.
  8. Z těsta následně tvarujte přibližně 2-3 centimetry velké kuličky.
  9. Kuličky obalte v hnědém cukru a položte je na plech vyložený pečicím papírem.
  10. Před vložením do trouby pomocí vidličky kuličky zploštěte.
  11. Rozinkové cukroví pečte v troubě předehřáté na 170°C přibližně 18 minut.
Vánoční pečivo s rozinkami a čokoládou obalené v cukru.
zdroj: prodottitipicitoscani.it

Kakao můžete využít i při pečení dalších druhů vánočního cukroví. Načerpejte inspiraci v našich receptech na kakaové cukroví!

Linecké cukroví s rozinkami

Vyzkoušejte přidat trochu rozinek také do jednoho z nejoblíbenějších druhů vánočního cukroví!   

Ingredience:

  • 250 g špaldové mouky
  • 200 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 180 g hnědého cukr
  • 100 g rozinek
  • 2 vejce
  • 16 g prášku do pečiva
  • špetka soli
  • špetka citronové kůry
  • marmeláda na slepení dle vlastního výběru
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

  1. Do mixéru nasypte obě mouky, přidejte máslo nakrájené na malé kousky, sůl a vytvořte homogenní směs.
  2. Následně přidejte cukr, vejce rozšlehaná vidličkou, citronovou kůru a prášek do pečiva.
  3. Promíchejte a na závěr přidejte omyté a vymačkané rozinky, které jste předtím nechali přibližně 10 minut namočené.
  4. Pokračujte ve zpracování směsi mixérem, poté rukama.
  5. Zpracované těsto nechte alespoň 30 minut odpočívat v lednici.
  6. Poté křehké těsto rozválejte válečkem na tloušťku přibližně půl centimetru.
  7. Vykrajovátky vykrájejte požadované tvary.
  8. Pečte v troubě předehřáté na 180°C dozlatova.
  9. Po vychladnutí slepte marmeládou a případně posypejte moučkovým cukrem.
Slepované linecké cukroví s rozinkami.
zdroj: tortealcioccolato.com

Nepečené rozinkové cukroví ve tvaru vánočních kouliček

Sladká a zdravá vánoční pochoutka ze směsi rozinek, vlašských ořechů a ovesných vloček.

Ingredience:

  • 1 šálek rozinek
  • 1/2 šálku vlašských ořechů nebo jiných ořechů podle výběru
  • 1/4 šálku ovesných vloček
  • 2 PL mletých lněných semínek
  • 1 PL medu
  • 1/4 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1/8 čajové lžičky soli
  • nasekané ořechy, kokos, kakaový prášek či čokoládové posypky na ozdobení

Postup:

  1. Rozinky vložte do malé misky a zalijte je horkou vodou. Nechte 5 minut odstát, poté slijte a lehce osušte.
  2. Ořechy, ovesné vločky a lněné semínko vložte do kuchyňského robotu a rozmixujte najemno.
  3. Přidejte rozinky, med, vanilkový extrakt a sůl.
  4. Pulzujte, dokud se nevytvoří hustá, lepivá směs.
  5. Směs vyjměte z kuchyňského robotu a ručně z ní vytvořte malé kuličky o průměru asi jednoho centimetru.
  6. Do menších misek nasypejte jednotlivé ingredience na obalení a kuličky v nich obalte.
  7. Rozinkové cukroví položte na pečicím papírem vyložený plech a dejte do mrazáku.
  8. Po deseti minutách cukroví přendejte do vzduchotěsné nádoby a uložte do ledničky nebo mrazničky.
Nepečené rozinkové kuličky obalené v čokoládě či kokosu.
zdroj: wellplated.com

Nepečené cukroví je rychlé, snadné a zdravé. Vyzkoušejte kromě tohoto receptu na rozinkové cukroví také další druhy raw vánočního pečiva!


Vánoční pečivo plněné rozinkami, mandlemi a fíky

Klasické italské vánoční pečivo. Vyzkoušejte a uvidíte, že si brzy získá místo i na vašem vánočním stole.

Ingredience:

  • 4 šálky hladké mouky
  • 1 šálek krystalového cukru
  • 1 šálek másla
  • 3 vejce
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1 vejce na potření
  • posypky na ozdobení

Náplň

  • 1 a 1/2 šálku celých mandlí
  • 100 g sušených fíků
  • 1 šálek rozinek
  • 2 PL pomerančové marmelády
  • 1 a 1/2 čajové lžičky mleté skořice
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/4 čajové  lžičky mletého hřebíčku
  • 1/8 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • nastrouhaná kůra z 1 pomeranče

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 170 °C a plechy vyložte pečicím papírem.
  2. Na plech rozložte mandle. Pečte je 8 až 10 minut.
  3. V kuchyňském robotu smíchejte fíky, rozinky, skořici, sůl, hřebíček, muškátový oříšek, vanilku a pomerančovou kůru. Rozmixujte nadrobno.
  4. Přidejte mandle a  marmeládu, mixujte, dokud směs nedrží pohromadě.
  5. Směs vložte vychladit do ledničky.
  6. V míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl.
  7. Přidejte kousky másla a rukama propracujte, dokud těsto nebude připomínat žmolenku.
  8. Přidejte vejce a opět promíchejte.
  9. Těsto následně zabalte do potravinové fólie a vložte na 1-2 hodiny do ledničky.
  10. Těsto následně rozdělte na dvě části.
  11. Jednu část rozválejte na obdélník o tloušťce přibližně půl centimetru.
  12. Polovinu těsta potřete náplní a následně přeložte.
  13. Vložte na 20-30 minut do ledničky.
  14. Poté pomocí nože těsto nakrájejte na přibližně dva centimetry dlouhé špalíčky.
  15. Stejným způsobem pokračujte i s druhou polovinou těsta.
  16. Rozinkové cukroví vložte na plech s pečicím papírem a potřete rozšlehaným vajíčkem s trochou vody a posypejte zdobením
  17. Pečte v troubě předehřáté na 170°C přibližně 18-20 minut.
Vánoční pečivo plněné rozinkami, mandlemi a fíky.
zdroj: valleyfig.com

Pokud nechcete toto rozinkové cukroví zdobit posypkami, můžete se inspirovat nejrůznějšími polevami na vánoční cukroví!

Rozinkové vánoční hvězdičky

Oblíbené vánoční pečivo, které je charakteristické svou křehkostí a lahodnou chutí i vůní.

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 300 g másla
  • 100 g rozinek
  • 6 žloutků
  • 100 g cukru krupice 
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • moučkový cukr na ozdobu

Postup:

  1. Do mísy prosejte mouku, utvořte důlek a přidejte vejce, cukr, vanilková semínka a máslo nakrájené na malé kousky.
  2. Začněte míchat a zapracovávat mouku.
  3. Nakonec přidejte rozinky, pokud chcete, můžete je předtím pokrájet na menší kousky.
  4. Když vytvoříte homogenní těsto, zabalte ho do potravinové fólie a vložte na alespoň 30 minut do ledničky.
  5. Poté nechte těsto asi dvacet minut při pokojové teplotě, pak ho vyválejte válečkem.
  6. Pomocí vykrajovátek vykrájejte rozinkové cukroví.
  7. Položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 170°C přibližně 15 minut.
  8. Po vychladnutí posypejte moučkovým cukrem.
Rozinkové vánoční hvězdičky.
zdroj: profumodibroccoli.com

Toužíte letos po zdravějších Vánocích? Vyzkoušejte naše cukroví bez cukru!

Vánoční cukroví z rozinek a mandlí

Kombinace rozinek a mandlí je léty osvědčená díky vánočce. Vyzkoušejte ji i v tomto cukroví!

Ingredience:

  • 3 a 1/4 šálku hladké mouky
  • 1 šálek másla
  • 1/2 šálku cukru
  • 4 žloutky
  • 1 šálek plátků mandlí
  • 3/4 šálku rozinek

Postup:

  1. Máslo a cukr vyšlehejte do nadýchané pěny.
  2. Přidejte žloutky a dobře promíchejte.
  3. Poté postupně přidávejte prosetou mouku a hněťte, dokud není těsto homogenní a hladké.
  4. Těsto rozdělte na dvě stejné části.
  5. Do jedné poloviny přidejte mandle a do druhé rozinky a dobře promíchejte, dokud se zcela nespojí.
  6. Každou polovinu těsta vytvarujte do tvaru válečku o průměru přibližně 5 cm.
  7. Zabalte do potravinové fólie a vložte na noc do chladničky.
  8. Druhý den předehřejte troubu na 200 °C.
  9. Tenkým ostrým nožem nakrájejte válečky na tenké sušenky o tloušťce asi půl centimetru.
  10. Rozinkové cukroví položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 8 až 10 minut, dokud nezačne zlátnout.
Vánoční sušenky s kousky mandlí a rozinek.
zdroj: nettleandquince.com

Máte slabost pro mandle? Vyzkoušejte naše recepty na lahodné mandlové cukroví!

Rozinky a vánoční pečení

Pokud máte rádi sušené hroznové kuličky, můžete je při vánočním pečení použít nejen do vánočky, ale také v receptech na rozinkové cukroví. V naprosté většině případů se rozinky před přidáním do těsta namáčejí, aby dobře změkly. Kromě vody můžete k namočení využít i alkohol, například rum. Poté už záleží jen na vás, jestli se je rozhodnete použít celé, nebo jestli je nakrájíte na drobnější kousky, které budou v cukroví vypadat lépe.

Rozinky v cukroví nejen skvěle chutnají, ale zároveň z něj udělají mnohem zdravější pochoutku. Jsou totiž bohatým zdrojem nejrůznějších vitamínů, především C, A a E, a minerálních látek, jako je draslík, vápník a hořčík.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X