Výborné a jednoduché recepty na vepřové maso se žampiony. Vyzkoušejte je všechny!

Přemýšlíte, co budete dnes vařit?

Nechcete se vyvařovat s něčím náročným, ale zároveň si chcete skvěle pochutnat?

Pak se inspirujte našimi recepty na vepřové na žampionech 5x jinak!

Máme pro vás skvělé variace s dezertním vínem či z pomalého hrnce.

Tak pojďme na to!

Vepřové medailonky v omáčce ze žampionů a dezertního vína

Tyto plátky vepřového masa v žampionové omáčce jsou ve skutečnosti neuvěřitelně snadné na přípravu a přitom jsou tak luxusní! Podávejte s bramborovou kaší nebo vaječnými nudlemi.

Co budete potřebovat

  • 1 kg vepřové panenky
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 3 lžíce másla
  • 3/4 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 2 šalotky nakrájené na kostičky
  • 230 g žampionů nakrájených na plátky
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1/2 šálku dezertního vína Marsala
  • 1 šálek kuřecího vývaru
  • 1/4 šálku nasekané čerstvé petrželky

Postup

  • Odstraňte přebytečný tuk z panenky a nakrájejte ji na silné plátky (asi 4 cm).
  • Na každý plátek zatlačte dlaní, aby se mírně zploštil.
  • Dochuťte solí a pepřem.
  • Na velké nepřilnavé pánvi rozehřejte olivový olej a 1 lžíci másla, dokud se máslo nerozpustí a nezpění.
  • Půlku medailonků opékejte, dokud lehce nezhnědnou, asi 2 minuty z každé strany.
  • Přendejte na talíř a opečte i zbylé maso.
  • Vyjměte zbytek medailonků na talíř.
  • Přidejte zbývající 2 lžíce másla do pánve spolu se šalotkou a špetkou soli.
  • Restujte, dokud se máslo nerozpustí, poté přidejte žampiony a restujte asi tři minuty.
  • Zasypte lžící mouky a dobře promíchejte.
  • Přidejte Marsalu a kuřecí vývar a míchejte, dokud omáčka nezhoustne.
  • Přidejte vepřové medailonky a petrželku a vařte dalších 4–5 minut, nebo dokud není vepřové maso na dotek pevné a uprostřed jen lehce růžové.
  • Servírujte!
Plátky vepřového masa v žampionové omáčce servírované na talíři s bramborovou kaší.
www.lifeloveandgoodfood.com

A co takové recepty na vepřové se smetanou? Jsou vynikající!

Vepřové plátky z pomalého hrnce s omáčkou a bramborami

Plátky z vepřové plece vařené v pomalém hrnci spolu s luxusní omáčkou ze žampionů a bramborami jsou skvělým obědem, který si zvládnete připravit i přes noc.

Co budete potřebovat

  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1,2 kg vepřové plece
  • 1 žlutá cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 šálky kuřecího vývaru
  • 230 g  žampionů
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžičky sušeného estragonu
  • 800 g brambor (asi 4 střední brambory)
  • 1/4 šálku smetany na vaření, zahřáté
  • kukuřičný škrob a voda
  • sůl a pepř dle chuti

Postup

  • Ořízněte vepřovou plec od přebytečného tuku a nakrájejte ji na steaky.
  • Vepřové steaky vydatně osolte a opepřete.
  • Rozpalte velkou pánev na středním plameni na sporáku.
  • Přidejte olej a nechte minutu zahřívat.
  • Uspořádejte steaky tak, aby se dotýkaly dna pánve (možná budete muset pracovat po dávkách).
  • Nechte steaky opékat 5 minut.
  • Celých 5 minut se steaky nehýbejte ani je nepřevracejte.
  • Zatímco se maso opéká, připravte si zeleninu.
  • Cibuli nakrájejte na kostičky, česnek nasekejte a brambory oloupejte.
  • Brambory nakrájejte na 0,5 cm kolečka.
  • Nakrájejte žampiony.
  • Po uplynutí 5 minut vyjměte steaky z pánve a vložte je do pomalého hrnce.
  • Stačí je opéct z jedné strany, ale můžete i z druhé, je to na vás.
  • Do rozpálené pánve přidejte cibuli a restujte 3 minuty.
  • Přidejte česnek a restujte ještě 1 minutu.
  • Zalijte kuřecím vývarem a promíchejte.
  • Přidejte směs do pomalého hrnce.
  • Do pomalého hrnce vmíchejte žampiony, hořčici, citronovou šťávu a estragon.
  • Umístěte brambory do nádoby vhodné do trouby, která se vejde do vašeho pomalého hrnce.
  • Brambory osolte, opepřete a promíchejte.
  • Zakryjte nádobu alobalem.
  • Položte nádobu do pomalého hrnce na vepřové maso.
  • Pomalý hrnec přikryjte pokličkou a vařte na nízké teplotě po dobu 8 hodin.
  • Opatrně vyjměte nádobu s bramborami a dejte stranou.
  • Do omáčky přilijte smetanu.
  • Zapněte pomalý hrnec na vysoký stupeň.
  • Smíchejte 3 lžíce kukuřičného škrobu s 3 lžícemi studené vody v malé misce a promíchejte do hladka.
  • Do omáčky vmíchejte kašičku z kukuřičného škrobu a nechte omáčku bez pokličky houstnout asi 30 minut.
  • Jakmile omáčka zhoustne, osolte a opepřete podle chuti.
  • Brambory podávejte s omáčkou se žampiony a vepřovým masem.
  • Na brambory podávejte omáčku, houby a vepřové maso.
Plátky z vepřové plece vařené v pomalém hrnci spolu s luxusní omáčkou ze žampionů a bramborami servírované na talíři.
www.365daysofcrockpot.com

Stále ještě nejste majitelem hrnce na pomalé vaření? Pak si přečtěte naše recenze těch nejlepších pomalých hrnců. Kdo vyhrál v našem srovnání? 


Vepřová panenka se žampionovou omáčkou

Panenka nakrájená na plátky, lehce obalená v ochucené strouhance, orestovaná a nakonec vařená v delikátní omáčce ze žampionů je jednoduchá na přípravu a navíc na ni potřebujete jen pár základních ingrediencí.

Co budete potřebovat

  • 2/3 šálku kuřecího vývaru
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1/4 lžičky sušeného rozmarýnu
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/8 lžičky černého pepře
  • 230 g vepřové panenky, nakrájené na 4 kusy
  • 1 lžíce ochucené strouhanky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 a 1/2 šálku žampionů, nakrájených na plátky
  • čerstvá petrželka k podávání

Postup

  • Smíchejte vývar a rajčatový protlak.
  • Vmíchejte rozmarýn, sůl a pepř.
  • Nakrájejte panenku na 2,5 cm plátky
  • Maso lehce potřete strouhankou.
  • Ve velké pánvi rozehřejte olej na středně vysokém plameni.
  • Přidejte panenku a restujte do zlatohněda, během toho jednou otočte.
  • Vyndejte maso z pánve.
  • Snižte teplotu na střední.
  • Přidejte žampiony a restujte 3 minuty nebo dokud lehce nezhnědnou.
  • Vraťte maso na pánev a přidejte směs vývaru a protlaku.
  • Snižte plamen na minimum, zakryjte a vařte 2 až 4 minuty nebo dokud není vepřové maso uprostřed světle růžové.
  • Odstraňte z pánve.
  • Zvyšte plamen na vysoký a vařte omáčku 2 až 3 minuty nebo dokud se nezredukuje a mírně nezhoustne.
  • Vepřovou panenku podávejte s omáčkou a ozdobte čerstvou petrželkou.
Panenka nakrájená na plátky, lehce obalená v ochucené strouhance, orestovaná a nakonec vařená v delikátní omáčce ze žampionů servírovaná na talíři.
www.ladybehindthecurtain.com

Připravili jsme si pro vás i další luxusní recepty na vepřovou panenku 6x jinak, které prostě musíte vyzkoušet!

Vepřové kotlety na žampionech

Pokrm plný lahodné chuti, který se navíc snadno připravuje? To je sen každé hospodyňky. Tyto kotlety se servírují s dokonalou omáčkou z cibule a žampionů a jsou vděčným jídlem, který zvládnete uvařit i po náročném dni.

Co budete potřebovat

  • 4 vepřové kotlety s kostí o tloušťce 3 až 4 cm
  • 1 a /2 lžičky soli
  • 1 lžička černého pepře
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 velká bílá cibule, rozpůlená a nakrájená
  • 230 g žampionů nakrájených na plátky
  • 2 lžíce másla
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 šálky kuřecího vývaru

Postup

  • Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
  • Rozpalte těžkou pánev vhodnou do trouby na středně vysokém plameni.
  • Vepřové kotlety z obou stran bohatě osolte a opepřete.
  • Kotlety opékejte 3 až 4 minuty z každé strany.
  • Pokud máte kotlety, které jsou tlustší než 2,5 cm, přeneste je po opečení do trouby, kde je pečte, dokud vnitřní teplota nedosáhne 63 stupňů Celsia, asi 15 minut.
  • Vraťte pánev na středně vysoký plamen.
  • Přidejte olivový olej, cibuli a žampiony a opékejte 5-7 minut, dokud žampiony a cibule nezměknou.
  • Přidejte máslo a česnek a restujte 60 sekund.
  • Přisypte mouku a míchejte, dokud nezmizí všechny bílé skvrny, asi 1 minutu.
  • Zalijte kuřecím vývarem a přiveďte k varu.
  • Míchejte, dokud omáčka nezhoustne.
  • Když je vepřové maso propečené, vraťte ho na pánev.
  • Dobrou chuť!
Kotlety servírované s omáčkou z cibule a žampionů na pánvi.
www.thestayathomechef.com

Vepřové kostky dušené v hořčičné omáčce se žampiony

Vyzkoušejte jeden z nejjednodušších pokrmů, jaký jste kdy připravovali! Nepotřebujete na něj žádné náročné ingredience a pochutná si na něm celá vaše rodina.

Co budete potřebovat

  • 2 lžičky řepkového oleje
  • 500 g vepřové kýty nebo pečeně, nakrájené na kostky
  • 1 velká cibule, nakrájená na tenké plátky
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené
  • 1 pórek, nakrájený na tenké plátky
  • 10 g hladké mouky
  • 150 g žampionů, nakrájených na plátky
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 1 kostka zeleninového vývaru, rozpuštěná ve 400 ml vody
  • 400 g konzervovaných máslových fazolí, scezených

Postup

  • V hrnci rozehřejte olej a přidejte vepřové maso.
  • Za stálého míchání opékejte 3–4 minuty dohněda, poté přidejte cibuli, česnek a pórek.
  • Za stálého míchání restujte další 3-4 minuty, dokud zelenina nezměkne.
  • Přisypte mouku a dobře promíchejte, aby se vše rovnoměrně obalilo.
  • Přidejte žampiony, vmíchejte hořčici a vývar a za stálého míchání přiveďte k mírnému varu.
  • Snižte teplotu na minimum, přikryjte pokličkou a 1 hodinu vařte doměkka – občas promíchejte a v případě potřeby přidejte trochu vody.
  • Přidejte máslové fazole, promíchejte a před podáváním vařte dalších 10 minut.
  • Nechte si chutnat!
Vepřové maso se žampiony a fazolemi v hrnci, posypané čerstvou pažitkou.
www.diabetes.org.uk

Žampion se považuje za nejpěstovanější odrůda houby na světě. Kromě toho, že je výbornou ingrediencí pokrmů přináší i řadu benefitů pro vaše zdraví. Jaké? Vše se dozvíte v našem podrobném článku o žampionech!

A jak se vám naše dnešní recepty na vepřové na žampionech líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X