Tisk článku

Cuketová všehochuť

Právě se začínají v našich domácích podmínkách sklízet podlouhlé zelené plody tykvovité rostliny u nichž se z jejich původního italského názvu zucca, vžilo domácí označení cuketa. Cuketa patří mezi zeleniny, které mají v kuchyni všestranné využití, přestože vyžadují tepelnou úpravu. Obsahují některé vitamíny i minerální prvky a se svým nulovým obsahem cholesterolu a vysokým obsahem vody jsou vhodné i pro diety.

Cuketová všehochuť

Cukety a použití v kuchyni

Cukety se dají využívat do slaných i sladkých jídel a při tepelné úpravě je můžeme vařit, smažit, dusit, péct nebo zapékat. Vhodnou tepelnou úpravou z nich můžeme připravit například polévky, smažené plátky nebo karbanátky, dušená jídla na způsob leča, dušené guláše, nákypy a zapékaná jídla. Přitom se cukety kombinují s mnoha dalšímu surovinami včetně masa, uzeniny, sýrů, hub nebo jiné zeleniny a dochucují se libovolným kořením. Z dochucující zeleniny se hodně využívá cibule a česnek. Připravená jídla tak mohou být velmi pestrá a proto si cukety rychle získaly oblibu. Cukety se také často přidávají do různých jednoduchých i složitějších moučníků, které vhodně nastaví a po upečení zvláční jejich strukturu.

Cuketová jídla 

Cuketová polévka

Cukety do polévky oloupeme a nakrájíme na kostičky nebo nahrubo nastrouháme. Přidávat k nim můžeme brambory, další zeleninu, houby a pro ty, kdo se neobejdou bez chuti masa, tak i maso nebo uzeninu. Polévky většinou doplňujeme sladkou či zakysanou smetanou, případně některými sýry. Polévka je velmi brzy uvařená, proto s krátkou dobou varu počítáme i u ostatních surovin. Hotovou polévku většinou nezahušťujeme, je lepší, když je hustá pouze zeleninou, ale můžeme vše rozmixovat a polévku podávat jako krémovou. Pak se k ní hodí osmažené kostičky housky.

Smažená cuketa

Cuketa se velmi dobře smaží. Před smažením větší cukety oloupeme, mladé cukety s čistou hladkou slupkou ani loupat nemusíme. Pak krájíme na kolečka silná 1-1,5 cm, osolíme a necháme trochu pustit vodu. Pak kolečka podle chuti okořeníme, obalíme v trojobalu nebo těstíčku a ihned smažíme v horkém oleji. Kromě samotné cukety však můžeme připravovat různé smaženky, placičky nebo karbanátky, kdy cuketu nadrobno nakrájíme nebo nastrouháme na nudličky a mícháme s vejci, strouhaným sýrem, uzeninou, dušenými houbami či další zeleninou. Hmotu pak zahušťujeme moukou, strouhankou, ovesnými vločkami, případně jinak a po dochucení buď ihned smažíme nebo vytvarujeme, obalíme v mouce, trojobalu nebo těstíčku a smažíme. Cuketu svým dochucením můžeme také smažit jako oblíbené bramboráky.

Dušená cuketa

Pro dušení cuketu oloupeme a krájíme na kostičky. Kromě toho, že cuketu můžeme přidávat k jiným dušeným jídlům, především masovým, tak ji můžeme dusit i samostatně. Tím z ní můžeme připravit jídla s vejci podobná mozečku nebo leču, spolu s dalšími surovinami pak cuketové guláše nebo omáčky na těstoviny. Zde využíváme především maso nebo uzeninu a další zeleninu, především papriky a rajčata. Cuketa má neutrální chuť, takže můžeme kořenit opravdu podle vlastní chuti.

Pečená a zapékaná cuketa

Při pečení a především zapékání cukety se dají vytvořit opravdu pestrá jídla a můžeme zde uplatnit svoji fantazii nebo jen využít momentálních možností. Pečeme hlavně plněné cukety, které před plněním můžeme krátce mírně podusit a po opatrném vydlabání je plníme. Náplně se hodí z mletého masa, uzeniny, dušených hub a různých směsí sýra a vajec. Do každé náplně lze přidat i jinou zeleninu. Na plátky či kostičky nakrájenou nebo na nudličky nastrouhanou cuketu pak spolu s dalšími surovinami zapékáme. Přitom využíváme buď vrstvení jednotlivých surovin a hotovou směs pak většinou zaléváme mlékem s vejci, smetanou či některou zapékací omáčkou. Nebo rovnou připravíme nákyp, kdy všechny suroviny smícháme, zahustíme, dochutíme a spojíme vejci nebo ještě lépe žloutky a sněhem z bílků a pro větší kyprost při menším počtu vajec můžeme přidat i prášek do pečiva.

Cuketový moučník

Na nudličky nastrouhanou cuketou nastavujeme třené moučníky i jednoduché moučníky, kdy všechny suroviny jen smícháme. Připravenou hmotu pak pečeme nejen na plechu, ale můžeme péci i v bábovkové formě i ve formě dortové, kdy moučník po upečení plníme. Kromě sladkých moučníků se cukety hodí i jako náplně do slaných koláčů.
 





Příspěvky ke článku: Cuketová všehochuť

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...