Tisk článku

Domácí grilování

Vždy, když klesne teplota pod přijatelnou mez při které se ještě cítíme venku příjemně, tak je konec s venkovní grilovací sezónou. Dá se to vydržet, ale jak čas plyne, vzpomínky a chuť na grilované pochoutky se vracejí stále častěji. A pak přicházejí ke slovu nebo spíše skutku domácí grily.

Domácí grilování

Domácí grily a jeho výhody

Domácí gril ve smyslu jeho použití v kuchyni nebo jiných uzavřených prostorách má již zmíněnou výhodu a to tu, že se v něm dá grilovat za jakéhokoliv počasí. Kromě toho doma grilované maso je při dodržení správných zásad grilování zdravější než smažení a rychlejší než dušení nebo pečení. Správně ogrilované maso si uchovává většinu svých cenných látek a totéž platí i pro lehce ogrilovanou zeleninu nebo ovoce, které podáváme samostatně nebo jako přílohu.

Domácí grily v typech

Domácích grilů existuje několik typů. Především jsou to :

  • zabudované grily v domácích spotřebičích: Toto platí především pro trouby u elektrických sporáků a pro některé mikrovlnné trouby. Jako gril zde slouží horní topné spirály a gril se ovládá podle návodu, který platí pro jednotlivý typ. Musíme zde mít na paměti, že grilujeme vždy při pootevřených dvířkách trouby. Maso nebo jiné suroviny se pokládají na mřížku a vyplatí se pod ně dát plech určený na odkapávání šťávy. Na tomto plechu můžeme příležitostně opékat i pečivo nebo plátky brambor.
  • elektrické stolní grily uzavřené: U těchto grilů je paleta výrobků velmi široká. Může jít o menší typy grilů podobných malé troubě, které jsou vybaveny spirálami pro grilování, často i motorky a příslušným zařízením pro možnost otáčení grilovaných pokrmů. Protože tyto grily jsou opatřeny dvířky, grilujeme opět při pootevřených dvířkách. V těchto grilech se velmi dobře připravují různé minutky. Jejich předností je, že bývají konstruovány i pro běžné pečení, takže se dají  využít pro více účelů.
  • elektrické stolní grily otevřené: Jedná se o novější typ grilů, který se podobá menším venkovním grilům. Vytápí se odspodu a griluje se v nich na horní ploše mřížky. Pro použití v místnostech si určitě vybereme gril na elektřinu. S masem nebo jinými grilovanými surovinami se dá během grilování volně manipulovat tím, že je ručně otáčíme či přemisťujeme a můžeme je přitom i potírat marinádou. Na odkapávání šťávy nebo tuku se pod gril dávají vhodné tácy na zachycení. Tyto grily mají tu výhodu, že se v nich dá grilovat i v sezóně například na terase nebo na balkoně, popřípadě v blízkosti domu, kde se dá zajistit příkon elektřiny.
  • kompaktní gril: Kompaktní grily jsou uzavřené grily s víkem, kde se maso a další suroviny grilují z obou stran. Jejich výhodou je to, že se zkracuje doba grilování většinou téměř o polovinu, nevýhodou je to, že na maso nevidíme, nelze je tedy průběžně kontrolovat, bez otevření grilu nemůžeme nic vyzkoušet a tak je někdy obtížné stanovit přesnou nebo alespoň vhodnou dobu grilování.
  • raclette grily: Toto jsou vlastně dvojité grily, kde spodní část tvoří malé pánvičky, kde grilujeme připravené porce a vrchní část zhotovená z kovu nebo kamene slouží k opékání příloh.

Co doma grilujeme

V uzavřeném prostředí můžeme grilovat téměř vše co při venkovním grilování. Takže si můžeme připravit grilovaná masa všech druhů, grilovanou uzeninu nebo sýry a také některou zeleninu. Negrilujeme však velké kusy, dáváme přednost menším porcím, které jsou brzy hotové a připravené k okamžitému podávání. Velmi dobře se doma grilují kombinace masa s dalšími surovinami, ať už je grilujeme samostatně vedle sebe, jako plněná masa nebo ještě lépe na jehlách nebo špejlích jako ražniči. Maso a uzeninu můžeme před úpravou včas naložit do marinády. Maso v marinádě zkřehne a je pak nejen chutnější, ale i dříve hotové. Zbylou marinádou maso během grilování potíráme nebo z ní připravíme omáčku na přelití hotové porce.

Výběr domácího grilu

Většina domácností je vybavena sporákem a tyto sporáky zase grily. Pokud jsme zatím domácí grilování nepoužívali, tak si je můžeme mimo venkovní grilovací sezónu vyzkoušet. Běžný sporák je však pro menší rodinu zbytečně velký co do vyhřívaného prostoru a pak se můžeme rozhodnout, že si pořídíme menší gril, který nám bude vyhovovat. Zvážíme proto naše potřeby a naše požadavky na grilování a ze současné nabídky na trhu si určitě vybereme vhodný typ.
 





Příspěvky ke článku: Domácí grilování

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky