Tisk článku

Domácí lečo

Lečo připravené z podušených paprik a rajčat je zřejmě zcela správně považováno za původně maďarské jídlo. To nic nemění na tom, že se v průběhu času stalo velmi oblíbeným jídlem, které v letním období podáváme jako hlavní chod k obědu nebo večeři. K jeho oblíbenosti přispělo jistě i to, že vzájemná kombinace paprik a rajčat dává velmi příjemnou chuť, kterou při domácí přípravě můžeme ještě zvýraznit dalšími ingrediencemi.

Domácí lečo

Lečo a základní suroviny

Nikdo nepochybuje o tom, že základní surovinou jsou papriky a rajčata. U paprik však musíme trochu věnovat pozornost jejich druhu. Vhodné jsou pouze křehké a nepálivé papriky. Jedna pálivá by mezi větším množství ostatních asi nevadila, ale lečo ze samých pálivých paprik je nepoživatelné. Křehké papriky se lépe dusí, papriky s tužší dužninou, jako jsou některé rajčinové papriky nebo kapie zůstávají i po dušení tuhé. Rajčata by měla být především vyzrálá. Kdo nemá rád rajčatové slupky, může rajčata spařit a oloupat. Poměr paprik a rajčat je libovolný, běžně se používá poměr asi dvojnásobku paprik nebo dvou třetin proti rajčatům, ale většinou se vychází z momentálních možností. K paprikám a rajčatům ještě bezpodmínečně patří dostatek cibule. Další ingredience, koření a způsob zahuštění leča se může libovolně obměňovat.

Lečo a obměny

I klasické lečo můžeme různě obměňovat použitím náhradních nebo dalších surovin. Část paprik, případně i všechny papriky můžeme nahradit cuketou, patisonem, lilkem nebo dušenými houbami. K cibuli můžeme přidat menší či větší množství posekaného nebo prolisovaného česneku. Lečo můžeme také nastavit trochou ovesných vloček nebo vařených fazolí. S použitím jiných surovin lečo okamžitě získá trochu jinou chuť. Rajčata se nahrazují obtížně, v úvahu připadá pouze rajský protlak nebo kečup, případně varianta leča bez chuti rajských jablíček.

Lečo a další ingredience

K paprikám a rajčatům můžeme kromě cibule přidávat uzené maso nebo přebytky pečeného či vařeného masa, uzeninu či sýry. Tyto další ingredience krájíme na kostičky a upravujeme je současně s paprikami a rajčaty. Tvarovanou uzeninu jako jsou párky, můžeme také podávat opečenou až k hotovému leču, sýry přidáváme během dušení nebo jimi hotové lečo bohatě posypeme.

Lečo a koření

Lečo je považováno za jídlo z pikantnějšího sortimentu a toho dosahujeme především kořením. Kromě soli můžeme do leča použít i mletou papriku a samozřejmě mletý pepř, chilli nebo kari koření, oblíbené kořenící směsi, trochu sójové omáčky nebo jiného tekutého koření. Hotové lečo můžeme sypat sekanou pažitkou nebo petrželkou.

Lečo a příprava

Lečo je v podstatě dušená zelenina. Proto na troše tuku osmahneme nakrájenou cibuli, podle chuti přidáme i česnek a vložíme na proužky nakrájené očištěné papriky. Dusíme asi 10 minut a přidáme na kostky nakrájená rajčata. Rajčata pustí dostatek šťávy, takže není nutné podlévat. Přidáme i případné další ingredience a osolíme a okořeníme. Dusíme ve vlastní šťávě asi 15 minut, až jsou papriky měkké a šťáva pokud možno vydušená. Pak lečo zahustíme vejci nebo smetanou a můžeme podávat. Chceme-li do leča přidat některé přílohové suroviny, jako je dušená rýže, vařené těstoviny nebo vařené brambory, tak lze lečo spolu s nimi zapéci.

Lečo a zahuštění

Na zahuštění leča se běžně používají vejce, která se v leču nechají ztuhnout. Jako obměna nebo v případě, kdy nejsou vejce vhodná, se lečo dokončuje se smetanou a to buď sladkou nebo ještě lépe zakysanou. 

Přílohy k leču

Hotové lečo můžeme při podávání dozdobit plátky rajčat, posypat nadrobno nakrájenou uzeninou nebo strouhaným sýrem a sypat sekanými zelenými natěmi. Jako přílohu podáváme většinou jen pečivo, ale jsou vhodné i vařené brambory.
 





Příspěvky ke článku: Domácí lečo

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...