Výborné recepty na guláš z fazolí na jednom místě. Inspirujte se!

Guláš patří mezi oblíbené české pochoutky.

Vyzkoušejte tentokrát naše recepty na fazolový guláš 7x jinak!

Máme pro vás variantu pro vegany, mexickou, ale i pořádně vydatnou s klobásou či uzeným kolenem.

Dost řečí a pojďme už si tuhle výbornou pochoutku připravit.

Guláš z fazolí a hovězího masa

Tento zdravý a vydatný domácí fazolový guláš s hovězím masem vás zaručeně zahřeje na těle i na duši! Jednoduše si ho připravíte v jednom hrnci a máte sytou večeři pro celou rodinu, která je navíc plná chuti.

INGREDIENCE

  • 2 lžíce oleje neutrální chuti
  • 1 kg hovězího masa na guláš, nakrájeného na 2,5 cm kousky
  • 1 velká cibule, nakrájená
  • 2 velké mrkve, nakrájené na plátky
  • 4 stroužky česneku, nasekané
  • 1 lžička nasekaného čerstvého tymiánu
  • ½ lžičky sušené šalvěje
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky černého pepře
  • 2 bobkové listy
  • 3 šálky hovězího vývaru
  • 2 plechovky (každá 425 g) pinto fazolí

POSTUP

  • Zahřejte olej ve velkém hrnci na středním plameni.
  • Přidejte hovězí maso a opékejte ho ze všech stran, asi 1-2 minuty z každé strany.
  • V případě potřeby opékejte po dávkách.
  • Jakmile hovězí maso zhnědne, vyjměte ho z hrnce.
  • Přidejte cibuli a mrkev a vařte do měkka, asi 5-6 minut.
  • Poté přidejte česnek, tymián a sušenou šalvěj.
  • Vařte, dokud se česnek nerozvoní, asi 1 minutu.
  • Přidejte sůl, pepř, bobkové listy, hovězí vývar a pinto fazole.
  • Přidejte hovězí maso zpět do hrnce.
  • Tuto směs přiveďte k varu a poté snižte teplotu na mírný var.
  • Přikryjte a duste asi 2 hodiny nebo dokud hovězí maso nezměkne.
  • Na posledních 30 minut vaření sejměte poklici.
Hovězí guláš s fazolemi ve velkém hrnci, ozdobený čerstvými bylinkami.
www.myforkinglife.com

Máme pro vás i 5 luxusních receptů na guláš z drůbežího masa. Jaký vyzkoušíte jako první?

Fazolový guláš s mletým masem v pomalém hrnci

Říský kmín, sušené chilli a konzervovaná rajčata nakrájená na kostičky skvěle oživí tento luxusní recept na guláš z fazolí. Připravte si ho v pomalém hrnci a budete se olizovat!

INGREDIENCE

  • 500 g libového mletého hovězího masa
  • 4 konzervy (každá po 410 g) nakrájených rajčat
  • 2 konzervy (každá 450 g) fazolí, propláchnutých a scezených
  • 2 šálky vody
  • 1 střední cibule, nakrájená
  • 1 středná zelená paprika, nakrájená
  • 1/4 šálku červeného vinného octa
  • 2 lžíce chilli prášku
  • 1 lžíce worcesterské omáčky
  • 2 lžičky sypkého hovězího bujónu
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1 lžička sušené petrželky
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1/4 lžičky pepře
  • 2 šálky nevařených kolínek

POSTUP

  • Ve velké pánvi restujte hovězí maso na středním plameni.
  • Orestované maso rozlámejte vařečkou na drobečky a přendejte do pomalého hrnce.
  • Vmíchejte rajčata, fazole, vodu, cibuli, zelenou papriku, červený vinný ocet, chilli prášek, worcesterskou omáčku, bujón a koření.
  • Přikryjte a vařte na LOW po dobu 5-6 hodin.
  • Vmíchejte makarony,zakryjte a vařte dalších 30 minut nebo dokud makarony nezměknou.
Guláš z fazolí a mletého masa servírovaný s těstovinami a plátkem namazaného chleba na talíři s vidličkou.
www.tasteofhome.com

Možná se vám budou hodit i naše recenze pomalých hrnců. Kdo vyhrál v našem srovnání? 

Veganský guláš s fazolemi, kapustou a žampiony

I vegani si u nás přijdou na své. Pro ně máme připravený tento vynikající recept na guláš ze 3 druhů fazolí, kapusty a žampionů. Jedná se o jednoduchý pokrm, který lze připravit kdykoli během pracovního týdne a navíc je hotový za pouhých 25 minut!

INGREDIENCE

  • 2 červené cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 200 g žampionů
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička garam masaly
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1/2 lžičky pálivé papriky
  • 2 plechovky nakrájených rajčat
  • 1 kostka bujonu
  • 1 plechovka (400 g) červených fazolí kidney
  • 1 plechovka (400 g) bílých máslových fazolí
  • 1 plechovka (400 g) černých fazolí
  • 1 lžíce sušené směsi bylinek
  • 1 vrchovatá lžíce arašídového másla
  • 2 šálky nakrájené kapusty
  • hrst čerstvého koriandru

POSTUP

  • Zahřejte lžíci řepkového (nebo jiného rostlinného) oleje v hrnci se silným dnem na středním plameni.
  • Cibuli nakrájejte nahrubo, česnek nasekejte a přidejte do hrnce.
  • Jakmile zesklovatí, přidejte žampiony (nakrájené na čtvrtky) a dále restujte, dokud nezhnědnou.
  • Přidejte římský kmín, papriku, garam masalu a sušené bylinky.
  • Pořádně promíchejte, dokud se koření nerozvoní.
  • Přidejte nakrájená rajčata, fazole, kostku vývaru a arašídové máslo a nechte asi 15 minut mírně provařit.
  • Přidejte nakrájenou kapustu a vařte dalších 5 minut.
  • Omáčka je hotová, když zhoustne a má sytě červenou barvu.
  • Dochuťte solí, pepřem a přidejte nasekaný koriandr.
Guláš ze 3 druhů fazolí, kapusty a žampionů na talíři se lžící.
www.cupfulofkale.com

Vyzkoušejte i naše další luxusní recepty na bezmasé vegetariánské guláše nejen pro vegetariány!


Mexický guláš z červených fazolí

Tento fazolový guláš v mexickém stylu je plný zeleniny a lahodných chutí! Servírujte ho spolu se sýrovými quesadillami, které jsou jednoduché na přípravu a úžasně se rozplývají v ústech.

INGREDIENCE

  • 370 g konzervovaných červených kidney fazolí
  • 340 g batát
  • 56 g nakrájené cibule
  • 200 g zelené papriky
  • 370 g konzervovaných drcených rajčat
  • 1 lžíce chilli omáčky s česnekem
  • zeleninový vývar
  • 6 pšeničných tortil
  • ½ šálku strouhaného čedaru
  • 2 lžíce mexického koření
  • 2 svazky jarní cibulky
  • ¼ lžíce soli
  • ¼ lžíce pepře
  • 2,5 lžíce oleje

POSTUP

  • Předehřejte troubu na 230 °C.
  • Sladké brambory nakrájejte na centimetrové kostky a poté je na plechu vyloženém pečicím papírem promíchejte s 1 lžící oleje.
  • Dochuťte solí a pepřem.
  • Pečte uprostřed trouby, v polovině pečení obraťte, dokud nezezlátnou a nezměknou, 22-23 minut.
  • Zatímco se batáty pečou, zbavte papriku jádřince a nakrájejte ji na centimetrové kousky.
  • Sceďte a opláchněte fazole.
  • Zahřejte střední hrnec na středně vysokém plameni.
  • Přidejte 1/2 lžíce oleje, poté papriku, cibuli a mexické koření.
  • Vařte za občasného míchání, dokud paprika nezměkne, 4-6 min.
  • Dochuťte solí a pepřem.
  • Do hrnce přidejte fazole, drcená rajčata, zeleninový vývar dle potřeby, 1 šálek vody a 1/2 lžičky chilli omáčky s česnekem.
  • Snižte teplotu na střední.
  • Duste za občasného míchání do mírného zhoustnutí, 8-9 minut.
  • Zatímco se fazolová směs dusí, nakrájejte na tenké plátky jarní cibulku a tortilly urovnejte na čistou pracovní plochu.
  • Na jednu stranu každé tortilly nasypte sýr a polovinu jarní cibulky.
  • Opatrně přeložte druhou stranu tortilly přes náplň.
  • Rozpalte velkou nepřilnavou pánev na středně vysokém plameni.
  • Když je horká, přidejte 1 lžíci oleje a na rozpálený olej dejte dvě quesadilly.
  • Smažte do zlatohněda, 1-2 minuty z každé strany.
  • Opakujte se zbývajícími quesadillami.
  • Odložte na talíř a přikryjte, aby zůstaly teplé.
  • Do guláše přidejte opečené batáty a promíchejte.
  • Dochuťte solí a pepřem.
  • Dušenou směs rozdělte do misek.
  • Podle chuti pokapejte zbylou chilli omáčkou s česnekem.
  • Posypte zbylou jarní cibulkou.
  • Quesadilly nakrájejte na trojúhelníky a podávejte stranou, na namáčení!
Guláš v mexickém stylu na taíři, ozdobený jarní cibulkou a servírovaný spolu s quesadillou.
www.hellofresh.ca

Fazolový guláš s klobásou

Tento guláš plný hřejivého koření, kousků choriza a klobásek chipotala je skvělou večeří pro chladné zimní večery. Vaše rodina ho bude milovat!

INGREDIENCE

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 20-30 klobásek chipolata
  • 1 velká červená cibule, oloupaná a nakrájená
  • 2 červené papriky, zbavené semínek a nakrájené
  • 20 mini choriz, nakrájených na polovinu
  • 3 stroužky česneku, oloupané a nasekané
  • 2 lžičky papriky
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • ½ šálku (120 ml) červeného vína (volitelně)
  • 2 kostky kuřecího vývaru, rozdrobené
  • 3 konzervy nakrájených rajčat (každá po 400 g
  • 400 g konzervovaných malých, bílých fazolí, scezených a propláchnutých
  • 400 g konzervovaných fazolí cannellini, scezených a propláchnutých

POSTUP

  • Rozehřejte olej na velké nepřilnavé pánvi, dokud nebude horký, a opékejte klobásy chipolata po celém povrchu (možná to budete muset udělat ve dvou dávkách, pokud vaše pánev není dostatečně velká).
  • Mělo by to trvat asi 6-8 minut.
  • Přidejte cibuli a restujte další 3 minuty na středním plameni, dokud cibule mírně nezměkne.
  • Přidejte červenou papriku a kousky mini choriza a restujte další 3 minuty.
  • Dále přidejte česnek, papriku a tymián a promíchejte.
  • Restujte 1 minutu, poté přidejte víno.
  • Nechte víno 2-3 minuty probublávat, dokud se nezredukuje.
  • Oškrábejte všechny kousky, které se v tomto okamžiku přilepily na pánev.
  • Rozdrobte kostky vývaru a promíchejte, poté přidejte rajčata z konzervy.
  • Promíchejte a přiveďte k mírnému varu.
  • Snižte teplotu a vařte 15 minut, během vaření několikrát promíchejte.
  • Přidejte scezené fazole, zamíchejte a vařte dalších 5 minut, dokud se nezahřejí.
  • Podávejte s bramborovou kaší a hráškem podle chuti.
Guláš z fazolí s klobásami ve velkém hrnci s vařečkou.
www.kitchensanctuary.com

Nezapomeňte se podívat i na naše recepty na nakládané klobásy 7x jinak aneb pochoutka, kterou si můžete připravit i na horší časy!

Guláš z vepřového masa a máslových fazolí

Snadný a rychlý vepřový guláš s máslovými fazolemi, který si oblíbíte nejen pro jeho jednoduchost, ale i pro vynikající chuť!

INGREDIENCE

  • 2 stroužky utřeného česneku
  • 1 nakrájená čerstvá chilli paprička
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 najemno nakrájená cibule
  • 800 g vepřové panenky, nakrájené na kousky velikosti sousta
  • 400 g konzervovaných nakrájených rajčat
  • ½ lžičky uzené papriky
  • 400 g konzervovaných scezených máslových fazolí
  • nasekaná čerstvá petrželka

POSTUP

  • Stroužky prolisovaného česneku, nasekanou čerstvou chilli papričku a olivový olej dejte do velké pánve na střední až mírný oheň a restujte 1 minutu.
  • Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a restujte dalších 5 minut.
  • Přidejte kostky vepřové panenky velikosti sousta a opékejte 4–5 minut.
  • Poté přidejte nakrájená rajčata a uzenou papriku a 10 minut vařte doměkka.
  • Nakonec přidejte scezené máslové fazole z plechovky a prohřívejte 5 minut.
  • Podle chuti okořeňte, posypte nasekanou petrželkou a podávejte.
Vepřový guláš s máslovými fazolemi v mističce.
www.taste.co.za

Fazolový guláš s uzeným kolenem

Tak tento pokrm je opravdová vydatná lahůdka! S naším receptem ho navíc zvládne naprosto každý.

INGREDIENCE

  • 1ks vepřového uzeného kolena (1–1,5 kg)
  • 100–150 g vepřového sádla
  • 400 g velkých strakatých fazolí
  • 200 g cibule
  • 250g konzervovaných loupaných rajčat
  • 1 hlavička česneku
  • pepř černý celý
  • nové koření celé
  • 1 bobkový list
  • chilli paprička
  • pepř černý mletý
  • sladká červená paprika
  • sůl
  • majoránka

POSTUP

  • Uzené koleno uvařte ve vodě spolu s bobkovým listem, celým černým pepřem, novým koření, cibulí a se špetkou soli.
  • Vařte ho asi hodinu, aby se maso nerozpadávalo a dalo se krájet.
  • Vývar z něj sceďte a odložte.
  • Fazole přes noc namočte.
  • Na vepřovém sádle osmahněte nakrájenou cibuli, česnek a chilli papričku.
  • Přidejte sůl, pepř, červenou papriku, loupaná rajčata a zalijte vývarem z kolena.
  • Přidejte fazole a vařte.
  • Maso z kolena nakrájejte na kostičky a přidejte do vroucí fazolové směsi (můžeme přidat i nakrájenou kůži).
  • Když jsou maso i fazole uvařené, přidejte prolisovaný česnek a majoránku.
  • Podávejte s chlebem.
Guláš z fazolí a uzeného kolena na talíři, ozdobený jarní cibulkou.
www.varecha.pravda.sk

Připravili jsme si pro vás obsáhlý článek o fazolích. Překvapí vás svými zdravotními benefity i možnostmi využití v kuchyni. Víte, jaké druhy fazolí existují? Či jak se skladují?
To vše a mnohem více se u nás dozvíte!

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X