Tisk článku

Fazole bílé i barevné

Fazole patří mezi luštěniny a jako každá luštěnina jsou i fazole v naší stravě cenným zdrojem rostlinných bílkovin. Kromě toho obsahují potřebná množství nerostných látek, například fosforu, vápníku a železa. Co jim chybí, jsou vitamíny A a C, které poměrně jednoduše dodáme přídavky másla a smetany a přílohou z čerstvé zeleniny. Nezanedbatelný je také jejich obsah vlákniny. Z těchto důvodů alespoň občas zařadíme fazole do našeho jídelníčku. Využít je můžeme v polévkách, hlavním chodu, pomazánkách nebo salátech.

Fazole bílé i barevné

Vaření fazolí

Fazole mají stejně jako ostatní luštěniny tuhý obal a vysoký obsah škrobu, proto je před použitím namáčíme. Fazole přebereme, odstraníme případné nežádoucí příměsi, propláchneme je, zalijeme studenou vodou a necháme máčet. Fazole musí být vodou zcela zatopeny. U fazolí je nejlepší je nechat namočené přes noc, nejkratší možná doba je 8 hodin. Ve stejné vodě, ve které se máčely, je uvaříme a tak neztratíme látky vyluhované do vody při máčení. Vodu nesolíme, nepřidáváme ani dříve doporučovanou jedlou sodu pro změknutí. Vaříme mírným varem, nemícháme, nejvýše občas hrnec protřepeme. Doba vaření je u fazolí dlouhá, ke změknutí potřebují až 3 hodiny. Zkrátit ji můžeme použitím tlakového hrnce nebo použitím předvařených fazolí. Využít lze i sterilovaných fazolí, kde však musíme brát ohled na nálev, ve kterém jsou konzervovány. Možností také je, že uvaříme najednou větší množství fazolí, přebytek zmrazíme a příště máme k dispozici fazole již uvařené.

Fazolová polévka

Fazolová polévka je sytá, proto ji zařazujeme před méně sytým hlavním chodem nebo jako přesnídávkovou polévku, kdy ji podáváme s pečivem. Měkké fazole s vývarem lze připravovat mnoha způsoby. Při vaření fazolí na polévku se osvědčuje přidat kousek uzeného masa, může to být i uzené žebírko s kostí, vývar má pak již charakteristickou chuť. K fazolím se hodí také řada zelenin včetně cibule, česneku nebo kořenové zeleniny. Zasmažujeme většinou tmavší nebo světlejší jíškou podle druhu polévky. Nebo část fazolí rozmixujeme, tím polévku zahustíme a jíšku vynecháme. Dochucujeme solí a dalšími přísadami, jako je kečup, rajský protlak, paprika, kari koření a mléko, jogurt nebo smetana. Do hotové polévky můžeme přidat i obrané uzené maso nebo osmaženou uzeninu, sekaná vařená vejce či strouhaný sýr.

Fazole jako hlavní chod

Z domácích luštěnin mají fazole nejvíce možností v přípravě hlavních chodů. Doplňovat je můžeme téměř jakýmkoliv druhem masa nebo uzeninou, dobře se kombinují s více druhy zeleniny a pro svou vlastní neutrální chuť snáší i pikantnější koření. Mezi nejčastěji připravovaná jídla z fazolí patří :

  • guláše: Guláš připravujeme buď ze samotných fazolí nebo s hovězím, vepřovým či drůbežím masem, popřípadě i s uzeninou. Guláš můžeme kromě mleté papriky doplnit i syrovými paprikami, rajčaty, květákem, brokolicí, cuketou nebo kořenovou zeleninou.
  • smetanové fazole: Fazole připravujeme nakyselo ve smetanové omáčce. Vývar z fazolí zahustíme jíškou, dochutíme masovým nebo bujónovým vývarem, přidáme smetanu a dochutíme octem. Kromě octa můžeme přidat i kopr nebo křen. K tomuto pokrmu můžeme přidávat vařená vejce.
  • fazolové směsi: Připravujeme je většinou jako pikantnější pokrm. Uvařené fazole doplníme dušenou zeleninou, přednost zde kromě cibule mají rajčata a papriky. Do pokrmu dále přidáváme na drobné kousky nakrájené maso, uzeninu nebo houby. Dochucujeme ostřejším kořením, kečupem a česnekem.
  • zapékané fazole: Uvařené a ochucené fazole skládáme do pekáčku střídavě se zeleninou, masem, uzeninou a slaninou. Použít můžeme i vařená vejce nebo dušené houby. Zapékáme v troubě asi 30 minut. Před dopečením můžeme posypat sýrem, hodí se sýr ostřejší chuti jako je například balkánský nebo plísňový sýr. Pro tyto směsi se dají využít i sterilované fazole, kterými si přípravu jídla značně urychlíme.
  • fazolové kaše: Uvařené fazole s trochou vývaru rozmixujeme a dochutíme. Pokrm je tak stravitelnější než samotné fazole a tím je vhodný pro děti nebo pro osoby, které potřebují šetrnou stravu. Do kaše můžeme přimíchat nebo k ní podávat dušené maso a dušenou zeleninu.

Fazolová pomazánka

Z vařených fazolí můžeme připravit pomazánku teplou i studenou. Uvařené fazole s trochou vývaru rozmixujeme, osolíme, opepříme, přidáme nastrouhanou či drobně nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek nebo strouhaný křen. Kromě toho chuť fazolí zvýrazníme jednotlivými druhy koření podle naší chuti. Dalšími přísadami do pomazánky může být to, co máme momentálně k dispozici - zbytek masa i se šťávou, drobně nakrájená uzenina, sekaná vařená vejce nebo strouhaná vařená zelenina. Pomazánku podáváme většinou s chlebem, nejlepší jsou pro fazolovou pomazánku křupavé topinky.

Fazolový salát

Připravujeme z uvařených fazolí, jemné uzeniny a různých druhů zeleniny. Zaléváme marinádou, majonézou, kečupem, rozmíchanou hořčicí. Pikantně kořeníme podle vlastní chuti. Použitím pestrých fazolí můžeme docílit spolu s použitou zeleninou zajímavé barevné kombinace.
 





Příspěvky ke článku: Fazole bílé i barevné

Vložit nový příspěvek
kouzelná fazole Autor: PAvel, vloženo 21.04.2011
OdpovědětAhoj, až si uděláte dobré jídlo z fazolí, tak si jednu nechte a zkuste si z ní udělat dárek. Narazil jsem na zajímavou stránku kouzelná fazole kouzelná fazole se vzkazem. Mrkněte na to :) Petr


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...