Tisk článku

Grilujeme mleté maso

Grilovat na otevřeném roštu můžeme nejen jednotlivé větší či menší kousky masa, ale velmi dobře se griluje i maso mleté. Jeho výhodou je to, že jej není nutné grilovat příliš dlouho a lze jej různě tvarovat. Tak můžeme grilovat jednou ploché hamburgery nebo kulaté karbanátky, příště zase podlouhlé šištičky nebo menší kuličky napichovat na špíz. Kromě různých variant tvarů se do mletého masa mohou přidat i další suroviny a přitom ho kořenit více či méně podle vlastní chuti.

Grilujeme mleté maso

Grilované hamburgery z mletého masa

Hamburgery by měly být správně připraveny z hovězího masa. Ale v našich podmínkách nic nebrání tomu, abychom si je připravili i z masa vepřového, drůbežího nebo rybího. Na hamburger by nemělo být maso mleté, ale nasekané, takže pokud máme robot s příslušným nástavcem nebo samostatný přístroj na sekání masa, tak jej k tomuto účelu určitě využijeme. Jestliže jej nemáme a meleme si maso sami, tak meleme spíše nahrubo. Připravené maso osolíme a okořeníme. Do masa na hamburgery nepřidáváme většinou žádné přísady, o to více obkládáme hotový hamburger. Z masa vytvarujeme plochý a oválný tvar a grilujeme jej po obou stranách. Doba grilování záleží na druhu masa, ale neměla by překročit 15 minut. Pro grilování potřebujeme pevnou plochu, nebo hustou mřížku, aby se maso nepropadávalo. Grilované hamburgery můžeme podávat s rozpečenou žemlí nebo s chlebem a jako doplněk používáme hořčici, kečup, cibuli a čerstvou nebo nakládanou zeleninu.

Grilované karbanátky z mletého masa

Mleté maso na grilované karbanátky můžeme připravit z jednotlivých druhů masa, které si jako mleté koupíme nebo sami umeleme. Na karbanátky meleme maso jemněji. Kromě toho samozřejmě můžeme použít i směs z několika druhů masa. Maso propracujeme s trochou mléka nebo vody, osolíme, okořeníme a přidáváme další přísady. U masa na grilování nenastavujeme máčenou houskou jako při pečení sekané, ale spíše maso nastavíme cibulí, trochou dušených hub, sýrem nebo ostrou uzeninou. Masovou směs spojíme vejci a zahustíme strouhankou. Jako koření používáme česnek, sůl, pepř, zázvor, mletou sladkou i pálivou papriku nebo některé z kořenících směsí koření. Jestliže chceme mít opravdu ostré karbanátky, tak do nich zamícháme nasekané čerstvé nebo sterilované feferonky. Vše důkladně propracujeme, aby se suroviny promíchaly a vše se spojilo v hladkou hmotu, kterou pak můžeme tvarovat. Mohou to být různě velké kulaté karbanátky nebo podlouhlé válečky. Grilujeme je na plné ploše nebo na husté mřížce po obou stranách a to z každé strany asi 8 minut. Hotové grilované karbanátky můžeme před podáváním pokapat kečupem a ozdobit kroužky cibule s plátkem rajčete. Jako příloha se hodí tmavý chléb.

Grilované špízy z mletého masa

Na špíz z mletého masa se nejdříve připraví malé masové kuličky o průměru 3-4 cm, které se pak napichují na špíz. Maso na špízové kuličky by mělo být spíše jemnější struktury, aby se dalo dobře propracovat a nerozdělovalo se. Namleté maso spojíme vejcem a přidáme sůl a koření, jehož ostrost volíme podle chuti. Kromě toho můžeme ještě přidat prolisovaný česnek, případně kápnout trochu sójové nebo jiné ostré omáčky, aby hmota byla hladká. Potřebujeme-li zahustit, pak trochou mouky nebo ještě lépe škrobové moučky. Z propracované masové směsi vytvarujeme kuličky potřebné velikosti a napichujeme na slabší špíz střídavě především s cibulí. Kromě cibule můžeme do špízu střídat i kolečka ostřejší masové klobásy, kousky slaniny, stroužky česneku nebo kloboučky menších žampionů. Špíz grilujeme na mřížce grilu celkem asi 15 minut. Během grilování pootáčíme, aby se maso dobře propeklo ze všech stran. Podáváme s tmavým chlebem a hořčicí nebo kečupem. Nejvhodnější je však jako vždy čerstvá zelenina.

Grilované mleté maso v alobalu

Mleté maso můžeme grilovat i v alobalu, pokud nám to bude vyhovovat, protože se tím ochudíme o osmahnutý povrch s opečenou kůrkou masa. Ale zase můžeme v tomto případě volit z více přísad a mleté maso si tímto způsobem upravit spíše jako plněné. Když ho vytvarujeme jako plochý plátek, tak jej můžeme obložit náplní, a dalším plátkem překrýt. Nebo plátek naplnit a stočit. Náplň může být různá, od uzeniny, sýrů, hub, vařených vajec a slaniny, až k různé zelenině. Před zabalením do alobalu můžeme pokapat kečupem nebo tekutým kořením. Zabalíme do alobalu a grilujeme asi 20 minut. Jako příloha se opět osvědčuje tmavý chléb a čerstvá zelenina.
 





Příspěvky ke článku: Grilujeme mleté maso

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky