Nejlepší recepty na guláš

Guláš, byť jeho původ nalezneme v sousedním Maďarsku, je považován za tradiční české jídlo. Každá rodina má svůj recept, který si střeží. S oblibou je servírován na větších oslavách, všem chutná a je snadné připravit i větší množství. Výhodou je také, že se dobře skladuje. Všeobecně známou pravdou je, že nejlépe chutná 2 dny po uvaření.

Název je odvozen od maďarského „gulya“, což znamená stádo hovězího dobytka. Postupem času vznikla řada variant. Mezi nejoblíbenější patří:

  • hovězí
  • vepřový
  • zvěřinový
  • segedínský
  • kotlíkový
  • bramborový
  • václavkový
  • a další

Do hotového a ochuceného guláše můžeme přidat sladkou nebo zakysanou smetanu či bílý jogurt. Jako přílohu podáváme téměř vše. Oblíbenou přílohou jsou samozřejmě houskové knedlíky, ale mohou být i bramborové. Dále to jsou těstoviny, noky, halušky i smažené krokety nebo bramboráčky. Nejjednodušší a nejméně pracnou přílohou je bílé pečivo nebo chléb.

Koření do guláše

Tu pravou chuť guláše tvoří především koření. Vytvořte si vlastní směs za použití:

  • mleté papriky (sladká i pálivá)
  • chilli
  • nového koření
  • bobkového listu
  • jalovce
  • soli
  • pepře

 

Guláš není kuchařská vyšší dívčí. Přesvědčte se sami a vyzkoušejte následující snadné recepty.

1. Recept na hovězí guláš

Klasický a lahodný. Chuťově podobný maďarskému perkeltu.

INGREDIENCE

  • 500 g hovězího masa z kližky
  • 150 g hovězích jater
  • 100 g slaniny nebo sádla
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce kečupu
  • 1 litr vývaru
  • 1 lžíce mleté papriky
  • mletý pepř
  • sůl

POSTUP

  1. Na rozškvařené slanině orestujeme nakrájenou cibuli.
  2. Přidáme na kostky nakrájené maso, utřený česnek, sůl, pepř a mletou papriku.
  3. Podléváme horkým vývarem a dusíme do poloměkka.
  4. Přidáme nakrájená játra a necháme je zčásti vysmahnout.
  5. Podlijeme vývarem a dusíme do změknutí masa i jater.
  6. Do hotového guláše přimícháme kečup a prohřejeme.
  7. Ozdobíme kostičkami šunky a podáváme.

Hotový recept na skvělý hovězí guláš

2. Recept na vepřový guláš

Guláš z vepřového je správně jemný a šťavnatý.

INGREDIENCE

  • 500 g vepřového
  • 500 g cibule
  • 50 g slaniny
  • masox
  • 2 lžíce mleté papriky
  • 1 lžička kmínu
  • sůl
  • majoránka
  • olej

POSTUP

  1. Na rozškvařené slanině orestujeme nakrájenou cibuli.
  2. Přidáme na kostky nakrájené maso.
  3. Posypeme paprikou.
  4. Krátce orestujeme.
  5. Přidáme prolisovaný česnek.
  6. Podlijeme vodou s masoxem, přidáme kmín a dusíme doměkka.
  7. Podáváme.

Hotový recept na výtečný vepřový guláš

Tip: v případě potřeby zahustíme moukou promíchanou ve vodě.

3. Recept na segedínský guláš

Oblíbený guláš se zelím musí umět každá kuchařka.

INGREDIENCE

  • 500 g vepřového bůčku
  • 1 sáček kysaného zelí
  • 3 cibule
  • sádlo
  • bobkový list
  • kmín
  • sladká paprika
  • sůl
  • cukr (lze vynechat)
  • smetana ke šlehání
  • hladká mouka

POSTUP

  1. Cibuli orestujeme na sádle dozlatova.
  2. Přidáme na kostky nakrájené maso.
  3. Posypeme paprikou, kmínem a bobkovým listem.
  4. Přidáme 1/2 zelí a zalijeme horkou vodou.
  5. Dusíme doměkka.
  6. Přidáme zbytek zelí a dle chuti i cukr.
  7. Vmícháme smetanu s trochou mouky.
  8. Podáváme.

Hotový recept na nejlepší segedínský guláš

4. Recept na bramborový guláš

Skvělý guláš, který miluje celá rodina.

INGREDIENCE

  • 500 g točeného salámu
  • 500 g brambor
  • 2 cibule
  • masox
  • sůl
  • 5 kuliček pepře
  • 3 lžičky sladké papriky
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce oleje

POSTUP

  1. Cibuli orestujeme na oleji dozlatova.
  2. Přidáme na kostky nakrájené brambory.
  3. Zalijeme vodou a přidáme masox.
  4. Osolíme a vložíme kuličky pepře.
  5. Salám nakrájíme na kostky a osmažíme na másle.
  6. Salám zasypeme paprikou.
  7. Přisypeme k bramborám.
  8. Vaříme, dokud nejsou brambory měkké.
  9. Mouku rozmícháme ve vodě a guláš zahustíme.
  10. Podáváme.

Hotový recept na chutný bramborový guláš

5. Recept na kančí guláš

Zvěřina pozdvihne pokrm na novou úroveň.

INGREDIENCE

  • 500 g kančí plece
  • 100 g slaniny
  • 3 cibule
  • 2 lžíce másla
  • 250 ml červeného vína
  • 500 ml vývaru
  • sůl
  • pepř
  • kmín

POSTUP

  1. Cibuli a slaninu orestujeme na másle dozlatova.
  2. Přidáme na kostky nakrájené maso.
  3. Osolíme, opepříme a přidáme kmín.
  4. Podlijeme vínem a dusíme doměkka.
  5. V průběhu dušení podléváme vývarem.
  6. Když je maso měkké, vmícháme trochu mouky rozpuštěné ve vodě.
  7. Necháme pod pokličkou dojít.
  8. Podáváme.

Hotový recept na vynikající kančí guláš

6. Recept na srnčí guláš

Připravte guláš z jednoho z nejkvalitnějších mas.

INGREDIENCE

  • 500 g srnčí kýty
  • 100 g slaniny
  • 3 cibule
  • 2 rajčata
  • 2 červené papriky
  • mletá sladká paprika
  • 500 ml vývaru
  • 250 ml piva
  • sůl
  • pepř
  • majoránka

POSTUP

  1. Cibuli a slaninu orestujeme na másle dozlatova.
  2. Přidáme na kostky nakrájené maso.
  3. Přidáme pokrájená rajčata a papriky.
  4. Zasypeme mletou paprikou.
  5. Ochutíme solí a pepřem.
  6. Zaléváme vývarem.
  7. Přilijeme pivo a dusíme doměkka.
  8. Dochutíme solí, pepřem a majoránkou.
  9. Necháme pod pokličkou dojít.
  10. Podáváme.

Hotový recept na úžasný srnčí guláš

Tip: přečtěte si, kdy konzumovat maso ze zvěřiny.

7. Recept na houbový guláš

Houbami bez problémů nahradíte maso a pochoutka je na stole.

INGREDIENCE

  • 500 g čerstvých hub
  • 150 g točeného salámu
  • 50 g slaniny
  • 2 cibule
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • mletá sladká paprika
  • sůl
  • pepř

POSTUP

  1. Cibuli orestujeme na másle dozlatova.
  2. Přidáme pokrájené houby.
  3. Salám nakrájíme na kostky a restujeme spolu s houbami.
  4. Zasypeme mletou paprikou.
  5. Ochutíme solí a pepřem.
  6. Přidáme protlak.
  7. Podléváme vodou a dusíme doměkka.
  8. Podáváme.

Hotový recept na skvělý houbový guláš

Tip: v případě potřeby zahustíme chlebem.

 

Představili jsme vám sedm osvědčených receptů na skvělý guláš.

Zajímavostí je, že guláši se nemusí vyhýbat ani ti, kteří dodržují například diabetickou nebo redukční dietu. Mouku na zahuštění nahradíme uvařenou a rozmixovanou bramborou i jinou zeleninou.

Hotový guláš můžeme při podávání i zdobit, a to jak sekanými bylinkami, tak strouhaným sýrem, sekaným vařeným vejcem, sázeným vejcem, sekanou uzeninou a samozřejmě kombinací těchto i dalších ingrediencí.

Chutný, pestrý a pokaždé jiný guláš je vizitkou každého dobrého kuchaře nebo kuchařky.

Vyzkoušejte také bramborový guláš s fazolemi.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *