Tisk

Hrách

Hrách je známá bobovitá rostlina pocházející ze Středomoří. V kuchyni se používají semena vyloupaná z lusků, která jsou v době zralosti žlutá nebo zelená. Jejich výhodou je to, že se dají sušit a tím je umožněna konzumace i mimo období sklizně. Kromě toho je hrách důležitou složkou potravy pro svůj obsah vitamínů skupiny B a minerálních látek, zvláště vápníku, hořčíku a dalších. Při kuchyňské úpravě je třeba hrách vařit, rychleji se uvaří předem namočený. Pak se z něj připravují polévky, kaše podávané jako příloha a může se i zapékat. Staročeská kuchyně znala i přípravu rychle osmaženého, předem namočeného a vyklíčeného hrachu. Klíčky hrachu dodávaly vitamíny v zimním období. 


Další pojmy slovníku:

  • Lékořice

    Lékořice je vyšší rostlina pocházející ze Středomoří. U nás zdomácněla už v 16.století na jižní Moravě. Z rostliny se využívají kořeny k přípravě...

  • Pšeničná krupička

     Pšeničná krupička je jen o něco hruběji mletá a má také o něco tmavší barvu než hrubá mouka. Používá se na vaření kaší, zvláště pro malé...

  • Majoránka

    Majoránka je i u nás běžně pěstovaná rostlina využívaná jako bylinné koření. V kuchyni se různě používají sušené květy a lístky, které mají po...

  • Casserole

    Nejedná se o název pokrmu, ale o název z francouzštiny. Používá se pro skleněný, keramický nebo ocelový hluboký velký hrnec, mísu nebo pekáč, ve...

  • Cukr krystalový

    Cukr je vlastně běžný název pro přírodní sladidlo sacharózu, které je obsaženo v některých rostlinách. Z těchto rostlin se pak cukr vyrábí. V...

Recepty s "Hrách":

  • Hustá zimní polévka

    Uzené kosti dáme vařit do tlakového hrnce do 3/4 l vody, uvedem do varu a po půl hodině vypneme a přidáme 1 šálek hrachu a 4 kuličky nového koření...

  • Hrachové karbenátky

    čistý namočený hrách uvaříme a propasírujeme, do kaše přidáme strouhaný brambor, koření, sůl, vejce, pepř a strouhanky tolik, aby se daly udělat...

  • Hrách s kroupami

    Přebraný a namočený hrách uvaříme do měkka.Kroupy přebereme namočíme do studené vody, osolíme a vaříme do měkka. potom uvařený hrách a kroupy...

  • Pučálka

    Hrách namočíme a necháme alespoň 24 hodin stát v teplé místnosti. Pak vodu slijeme a nabobtnalý hrách rozprostřeme na tác a necháme naklíčit. Pak...

  • Hrachová pomazánka

    Uvařený hrách umeleme nebo rozmixujeme. Zeleninu očistíme a nastrouháme na jemné struhadle ( tzv.křenovém), oloupanou cibuli nakrájíme najemno,...



Nové příspěvky