Tisk

Hrách

Hrách je známá bobovitá rostlina pocházející ze Středomoří. V kuchyni se používají semena vyloupaná z lusků, která jsou v době zralosti žlutá nebo zelená. Jejich výhodou je to, že se dají sušit a tím je umožněna konzumace i mimo období sklizně. Kromě toho je hrách důležitou složkou potravy pro svůj obsah vitamínů skupiny B a minerálních látek, zvláště vápníku, hořčíku a dalších. Při kuchyňské úpravě je třeba hrách vařit, rychleji se uvaří předem namočený. Pak se z něj připravují polévky, kaše podávané jako příloha a může se i zapékat. Staročeská kuchyně znala i přípravu rychle osmaženého, předem namočeného a vyklíčeného hrachu. Klíčky hrachu dodávaly vitamíny v zimním období. 


Další pojmy slovníku:

  • Rýže

    Rýže se pěstuje od dávných dob na Dálném Východě, především v Číně, ale postupně se její pěstování rozšířilo do dalších vhodných oblastí. Rýže je...

  • Polévkové koření

    Polévkové koření je tekutý přípravek k ochucení polévek nebo omáček, případně i jiných jídel. Vždy se jedná o extrakt z masových výtažků, koření a...

  • Ředkvička

    Ředkvička pochází z Asie, jako kulturní rostlina se však hojně vyskytovala i ve Středomoří. Vedle česneku a cibule ji znali a používali již staří...

  • Angrešt

    Bobulové ovoce s kyselejšími plody dozrávající v průběhu léta. Čerstvý se využívá hlavně do moučníků. Jinak z něj připravujeme sladkokyselé teplé i...

  • Celer bulvový

    Bulvový celer se údajně pěstoval již ve starém Egyptě, ale v Evropě se začal pěstovat až v 17.století. Tento celer se pěstuje pro mohutný...

Recepty s "Hrách":

  • Zapečený hrách

    Hrách den předem namočíme do studené vody a druhý den uvaříme. Po uvaření scedíme přebytečnou tekutinu a necháme hrách vychladnout. Při cezení jej...

  • Hrachové karbenátky

    čistý namočený hrách uvaříme a propasírujeme, do kaše přidáme strouhaný brambor, koření, sůl, vejce, pepř a strouhanky tolik, aby se daly udělat...

  • Hrachová kaše s párkem a zelím

    Den předem namočený hrách uvaříme doměkka, scedíme a rozmixujeme. Mezitím oloupeme česnek, prolisujeme ho a spolu s majoránkou přidáme do kaše....

  • Hrachová pomazánka

    Uvařený hrách umeleme nebo rozmixujeme. Zeleninu očistíme a nastrouháme na jemné struhadle ( tzv.křenovém), oloupanou cibuli nakrájíme najemno,...

  • Hrachová kaše

    Luštěniny přebereme a namočíme je přes noc do studené vody. Žlutý loupaný hrách se nemusí namáčet dobře a rychle se vaří. Až se nám hrách uvaří,...



Nové příspěvky