Tisk

Hrášek

Drobnější kulaté zelené hrášky se získávají z nezralých dřeňových hrachů, které se pro tyto účely pěstují. Zelený hrášek, nazývaný také cukrový hrášek, je nutričně hodnotná zelenina s nasládlou chutí, která obsahuje mnoho vitamínu C a E, rostlinné bílkoviny a z minerálních látek je důležitý především fosfor a vápník. V kuchyni se hrášek upravuje krátkým povařením jako zeleninová příloha. Přidává se do polévek, některých typů omáček, do nádivek a pomazánek. Čerstvý hrášek je v roce k dispozici pouze po omezenou dobu, ale lze jej úspěšně mrazit nebo konzervovat a v této podobě jej používat mimo jeho hlavní sezónu. 


Další pojmy slovníku:

  • Celer bulvový

    Bulvový celer se údajně pěstoval již ve starém Egyptě, ale v Evropě se začal pěstovat až v 17.století. Tento celer se pěstuje pro mohutný...

  • Ricotta

    Ricotta je italský sýr vyráběný z ovčího mléka jako regionální sýr nebo ze syrovátky kravského mléka. Protože při jeho výrobě již většinou...

  • Chipsy

    Slovo chipsy je převzato z angličtiny a v Anglii se tak označují bramborové hranolky, lupínky se nazývají crisps. V českém jazyce název chipsy...

  • Špagety

    Špagety jsou dlouhé těstoviny vyrobené z pšeničné mouky. Pravé italské špagety se vyrábějí z tvrdé pšenice zvané semolina. Na rozdíl od makaronů...

  • Garnýrování

    Garnýrování znamená obkládání hlavního pokrmu přílohou. Název se používá spíše při takovém způsobu servírování na stůl, kdy se více porcí předkládá...

Recepty s "Hrášek":

  • Bratislavská roštěná

    Roštěnky naklepeme, po obvodu lehce nařízneme a osolíme po obou stranách. Na sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, vložíme na ni roštěnky a...

  • Bratislavská pečeně

    Vepřové maso osolíme, opečeme, podlijeme a dusíme doměkka. Měkké zahustíme nasucho opraženou a ve vodě rozmíchanou moukou a povaříme. Před...

  • Brambory zapečené s hráškem

    Pekáč vymažeme tukem, vyložíme osolenými plátky uvařených brambor, které posypeme vařenými sekanými vejci, strouhaným sýrem, zelenou petrželkou a...

  • Zapečená směs zeleniny

    Zeleninu očistíme, nakrájíme a podle potřeby povaříme (květák, brokolice..) nebo podusíme na másle (cibule, nastrouhaná mrkev, hrášek..) spolu s na...

  • Kuskus s hráškem a houbami

    Na oleji podusíme nakrájené houby se solí a kmínem doměkka. Na rozškvařené slanině osmažíme cibuli, pak přidáme hrášek a necháme jej prohřát....



Nové příspěvky