Tisk

Hrášek

Drobnější kulaté zelené hrášky se získávají z nezralých dřeňových hrachů, které se pro tyto účely pěstují. Zelený hrášek, nazývaný také cukrový hrášek, je nutričně hodnotná zelenina s nasládlou chutí, která obsahuje mnoho vitamínu C a E, rostlinné bílkoviny a z minerálních látek je důležitý především fosfor a vápník. V kuchyni se hrášek upravuje krátkým povařením jako zeleninová příloha. Přidává se do polévek, některých typů omáček, do nádivek a pomazánek. Čerstvý hrášek je v roce k dispozici pouze po omezenou dobu, ale lze jej úspěšně mrazit nebo konzervovat a v této podobě jej používat mimo jeho hlavní sezónu. 


Další pojmy slovníku:

  • Miňonky

    Miňonky nejsou jen známé malé oplatky s čokoládou. Jedná se o název pro ozdobené pečivo, který se u nás neujal a byl nahrazen jednodušším, i když...

  • Kinpira

    Jedná se o japonský způsob vaření jídla, které je možné popsat jako současné dušení a opékání na malém množství tuku. Tímto způsobem se v japonské...

  • Ementál

    Světově proslulý švýcarský sýr se vyrábí z kravského mléka. Emmental v překladu znamená údolí Emme, řeky, která protéká středem Švýcarska a odtud...

  • Bulgur

    Bulgur je obilninový výrobek pocházející z arabských zemí. U nás se prodává jako polotovar, protože se jedná o druh pšeničného šrotu vyráběného z...

  • Ďas mořský

    Mořská ryba, která žije u středozemního a atlantického pobřeží Evropy, Afriky a Ameriky v poměrně velké hloubce. Má tak velkou a bizarní hlavu, že...

Recepty s "Hrášek":

  • Houbové rizoto

    Rýži uvaříme podle návodu v osolené vodě. Sáčky vyndáme a necháme okapat. Cibuli nakrájíme na kolečka, žampiony na silnější plátky, pórek na tenká...

  • Aspiková mísa

    Do vhodné mísy navrstvíme bramborový salát, překryjeme jej plátky šunky, na ně položíme plátky vařených vajec a mezi ně můžeme nasypat na kostičky...

  • Pestrá sekaná

    Mleté maso promícháme s nahrubo nastrouhanou mrkví, kouskem celeru a petržele, vejcem a okapaným hráškem. Ochutíme stroužkem česneku utřeného se...

  • Kuskus s hráškem a houbami

    Na oleji podusíme nakrájené houby se solí a kmínem doměkka. Na rozškvařené slanině osmažíme cibuli, pak přidáme hrášek a necháme jej prohřát....

  • Masová velikonoční nádivka

    Housky nakrájíme na kostky, vložíme je do mísy a polijeme je vývarem z masa nebo kostí tak, aby byly housky vývarem prosáklé. Přidáme všechna masa...



Nové příspěvky