Tisk

Kaše

Kaše je prastaré jídlo, jehož původ asi není možné vystopovat a dnes i těžko určíme, kolik druhů kaší se kdy vařilo. Dlouhou dobu byly základem prosté venkovské stravy a to i v Evropě. Podávaly se jako hlavní jídlo i jako přílohy. Kaše je pokrm v podobě husté tekutiny nebo polotuhé konzistence. Připravuje se z drcených nebo mletých obilnin, které se vaří ve vodě, mléce, případně jiné tekutině. Kromě obilninových kaší se vaří kaše i z luštěnin, brambor, ovoce nebo zeleniny. Kaše se i dnes podávají jako hlavní jídlo nebo příloha. Tvoří základní součást stravy malých dětí, jsou vhodné i pro některé šetřící diety.


Další pojmy slovníku:

  • Fazolky (fazolkové lusky)

    Fazolky je zkrácený název pro nezralé fazolkové lusky, které se používají k přípravě polévek, omáček nebo zeleninové přílohy k masitým či jiným...

  • Cukr vanilkový

    Vanilkový cukr je náhražkou pravé vanilky. Jedná se o jemný cukr ochucený chemicky vyráběným ethylvanilinem, který svou chutí a vůní pravou vanilku...

  • Máslo

    Máslo se kdysi stloukalo v zemědělských domácnostech ze sbírané smetany v máselnicích, které dnes spolu s formami na kostky másla můžeme vidět už...

  • Sladká smetana

    Smetana je tučná část mléka. Zchladíme-li tučné mléko, usazuje se na jeho povrchu. V domácnostech se z mléka tzv. sbírala, průmyslově se...

  • Ďas mořský

    Mořská ryba, která žije u středozemního a atlantického pobřeží Evropy, Afriky a Ameriky v poměrně velké hloubce. Má tak velkou a bizarní hlavu, že...

Recepty s "Kaše":

  • Pórková polévka s bramborovou kaší

    Oloupané a osolené brambory uvaříme a s trochou horkého mléka umícháme na kaši. Kaši zalijeme vodou a přidáme na kolečka nakrájený pórek, který...

  • Likérová kolečka

    Mouku prosijeme na vál, přidáme prosátý cukr, rozsekaný tuk a vše prsty zpracujeme na drobenku. Pak přidáme žloutky a vypracujeme těsto, které...

  • Polévka z bramborové kaše

    Mléko zahřejeme téměř k varu, do bramborové kaše ( i zbylé) nalijeme horké mléko, prošleháme, necháme prohřát, mírně osolíme a ochutíme pažitkou.V...

  • Pomazánka z taveného sýra

    Do mléka zavaříme mouku a uvaříme hladkou, hustou kaši, kterou necháme vychladnout. Mezitím rozetřeme sýr s máslem a do pomazánky přidáváme po...

  • Bramborové šulánky

    uděláme bramborové těsto z prášku,nebo pomeleme na masovém mlínku brambory,přidáme do nich vejce a s hladkou moukou zpracujeme v tuhé...



Nové příspěvky