Tisk

Kaše

Kaše je prastaré jídlo, jehož původ asi není možné vystopovat a dnes i těžko určíme, kolik druhů kaší se kdy vařilo. Dlouhou dobu byly základem prosté venkovské stravy a to i v Evropě. Podávaly se jako hlavní jídlo i jako přílohy. Kaše je pokrm v podobě husté tekutiny nebo polotuhé konzistence. Připravuje se z drcených nebo mletých obilnin, které se vaří ve vodě, mléce, případně jiné tekutině. Kromě obilninových kaší se vaří kaše i z luštěnin, brambor, ovoce nebo zeleniny. Kaše se i dnes podávají jako hlavní jídlo nebo příloha. Tvoří základní součást stravy malých dětí, jsou vhodné i pro některé šetřící diety.


Další pojmy slovníku:

  • Balkánský sýr

    Název sýra odpovídá jeho místu původu, kterým jsou jihoevropské země. Balkánský sýr je měkký sýr bílé barvy s výraznou slanou chutí. Původně se...

  • Libeček lékařský

    Velká vytrvalá rostlina pochází ze Středozemí a její listy se podobají listům celeru. Obsahuje řadu vitamínů, pryskyřičných látek, kyselin a...

  • Květák

    Květák patří mezi brukvovité a je z nich nejvyšlechtěnější. Pěstoval se nejdříve na Středním východě, v Evropě je znám od 13. století. Velká bílá...

  • Pálivá mletá paprika

    Mletá pálivá paprika se vyrábí ze sušených velmi zralých paprikových plodů a z druhů, které mají zvláště vysoký obsah kapsicinu a tím jsou velmi...

  • Jablečný ocet

    Cukr obsažený v jablečné dužnině se kvašením postupně přemění na alkohol a kyselinu octovou. Jablečný ocet lze vyrobit i po domácku, ale nikdy není...

Recepty s "Kaše":

  • Pórková polévka s bramborovou kaší

    Oloupané a osolené brambory uvaříme a s trochou horkého mléka umícháme na kaši. Kaši zalijeme vodou a přidáme na kolečka nakrájený pórek, který...

  • Metrové řezy

    Oddělíme žloutky od bílků a 5 žloutků ušleháme s postupným přidáváním horké vody do pěny. Pak po částech přidáváme cukr a olej a šleháme, až hmota...

  • Likérová kolečka

    Mouku prosijeme na vál, přidáme prosátý cukr, rozsekaný tuk a vše prsty zpracujeme na drobenku. Pak přidáme žloutky a vypracujeme těsto, které...

  • Bramborové šulánky

    uděláme bramborové těsto z prášku,nebo pomeleme na masovém mlínku brambory,přidáme do nich vejce a s hladkou moukou zpracujeme v tuhé...

  • Pomazánka z taveného sýra

    Do mléka zavaříme mouku a uvaříme hladkou, hustou kaši, kterou necháme vychladnout. Mezitím rozetřeme sýr s máslem a do pomazánky přidáváme po...



Nové příspěvky