Tisk

Kolínka

Kolínka jsou drobné těstoviny vyráběné průmyslově. Jedná se o drobné kousky těstovin, na povrchu rýhované, duté a stočené do půloblouku, který připomíná kolínko. Tyto těstoviny se používají především jako příloha k omáčkám. Protože se jedná o silnější druh těstoviny, jsou oblíbené především ke gulášům masovým i zeleninovým a k masovým jídlům připravovaným s paprikou. Lze je i zapékat, ale k tomuto účelu jsou vhodnější jiné druhy těstovin. 


Další pojmy slovníku:

  • Šlehačka

    Šlehačka je velmi tučná smetana. Obsah tuku by měl činit alespoň 33%. Tato smetana svůj název odvozuje od toho, že je možné ji vychlazenou vyšlehat...

  • Polenta

    Polenta je název pramenící ze staroitalského názvu pro kaši. Za dob starého Říma se připravovala z jedlých kaštanů, dnes se vaří z kukuřičné mouky....

  • Pasírování

    Pasírování je prolisování suroviny přes síto s otvory o různé hustotě tak, aby sítem prošly jemné části. Hrubší a nežádoucí části jako jsou části...

  • Vegeta

    Vegeta je rozšířený dochucovací přípravek pro masitá, zeleninová i další jídla a pro polévky a omáčky. Obsahuje směs koření, sušené zeleniny i...

  • Karotka

    Karotka je odrůda mrkve. Je ranější než běžná mrkev a liší se od ní tím, že má kratší kořen s tupým, až zakulaceným koncem na rozdíl od delšího a...

Recepty s "Kolínka":

  • Těstoviny se špenátem

    Na oleji zpěníme nadrobno nasekanou cibuli, přidáme rozetřený česnek, mražený špenát, podlijeme trochou vody a podusíme. Zahustíme záklechtkou...

  • Těstovinový salát s masem

    Těstoviny uvaříme, scedíme a necháme vychladnout. Vařené slepičí maso, šunku nebo vařené uzené maso drobně nakrájíme, cibulku nakrájíme najemno a...

  • Těstoviny se sýrovou omáčkou a zeleninou

    Dáme vařit mléko (nesmí bublat). Do něho dáme na drobné kostičky nakrájené sýry. Mícháme a necháme sýry rozpustit. Podle chuti osolíme a opepříme....

  • Těstovinový salát s kečupem

    V dostatečném množství osolené vody uvaříme těstoviny, scedíme je a necháme vychladnout. Sýr a uzeninu nakrájíme na tenké nudličky nebo na nudličky...

  • Vepřové maso na kmíně

    Maso pořádně naklepeme, osolíme, opepříme a okmínujeme, cibulku is naskáme na jemno. Nejdřív, ale osmahnu cibulku do růžova a potom vkládám...



Nové příspěvky