Tisk článku

Kuřecí kapsy

Kuřecí maso se stalo trvalou součástí našeho jídelníčku a recepty na jeho úpravu se stále upravují, doplňují a obměňují tak, aby byla zachována pestrost v připravovaných jídlech. Kuřecí maso se dá upravovat mnoha způsoby, jedním z nich je i plnění dalšími surovinami nebo speciálně připravenou nádivkou. Kromě celého kuřete nebo závitků jsou velmi chutné kuřecí kapsy.

Kuřecí kapsy

Kuřecí maso a jeho příprava

Na kapsu se hodí vykostěná kuřecí prsa nebo rovnou nakrájené řízky. Předběžná úprava je běžná a skládá se z opláchnutí masa, očištění od nežádoucích částí a osušení. Pak postupujeme podle toho, jaký kousek masa máme k dispozici. Řízky naklepeme do šířky a po naplnění je přehneme. Dostatečně velké řízky můžeme vázat jako měšce. Jestliže jsou řízky menší a nevhodné k tomuto způsobu plnění, pak se dá postupovat tak, že vytvoříme kapsu ze dvou plátků. Jejich výhodou je to, že se mezi ně vejde poměrně dost náplně, proto vrchní plátek by měl být o něco větší. Na celá prsa, která nebudeme krájet, je třeba vzít ostrý nůž a naříznout kapsu.

Kuřecí kapsa a příprava před plněním

Maso připravené na naplnění osolíme, opepříme nebo poprášíme některým z vhodných koření a pro chuť ještě potřeme hořčicí, kečupem, potřeme prolisovaným česnekem, případně prosypeme křenem a dalšími dochucujícími prostředky. Můžeme si také připravit pastu z několika druhů těchto přípravků, maso s ní potřít a nechat proležet. Získáme tak velmi pikantní chuť, kterou ještě můžeme zvýraznit náplní. Záleží jen na nás, zda chceme mít kapsy jemné, téměř dietní, s poněkud pikantnější chutí nebo rovnou chuťově velmi výrazné.

Kuřecí kapsy jemnější chuti

Jemnější kuřecí kapsy plníme například šunkou, drůbežími nářezy a méně ostrými sýry. Kapsy plníme buď jejich plátky nebo si vytvoříme jemně nakrájenou nebo nastrouhanou náplň. Do jemných kuřecích kapes můžeme přidat i některé ovoce a to jak čerstvé, tak okapané kompotované. Ze zeleniny využíváme především mrkev, pórek, hrášek a květák. Čerstvou zeleninu je vhodnější předem alespoň krátce orestovat nebo krátce povařit. Jemné náplně můžeme připravit i ze žampionů, hříbků či jiných podobných hub.

Kuřecí kapsy s pikantnější chutí

Tyto kapsy děláme nejen ostřejší, ale někdy i sytější. Pak je plníme například dostatečně ochuceným mletým a osmahnutým masem, orestovanými játry, uzeným masem, ostřejšími druhy uzeniny, jako jsou kořeněné salámy nebo klobásy. U sýrů se dá také vybrat z chuťově výraznějších druhů. Totéž platí pro zeleninu. Hodí se větší množství cibule, česnek, rajčata a papriky a dušené nebo sterilované zelí. Samozřejmě se do kapes dá použít i houbová smaženice.

Kuřecí kapsy chuťově výrazné

Pro chuťově výrazné kapsy připravujeme masové, uzeninové, sýrové, zeleninové i houbové náplně s využitím dostupných chuťově výrazných druhů. U sýrů se nemusíme vyhýbat ani tvarůžkům, u zeleniny pak pálivějším paprikám nebo kouskům feferonky a kysanému zelí. Kde nestačí chuť použitých surovin, tak přidáme koření nebo trochu kořenícího tekutého přípravku. U plátkových náplní není zapotřebí žádných spojovacích surovin, ostatní náplně neboli nádivky podle potřeby spojujeme vejci, kečupem nebo trochou smetany.

Kuřecí kapsy a tepelná úprava

Připravené naplněné kapsy zajistíme jehlami nebo párátky, případně ovážeme nití jako balíček, aby náplň během smažení nevytékala. U plátkových náplní většinou stačí jen sklepnutí okrajů. Připravené a naplněné kapsy můžeme péci, dusit nebo smažit. Pečené a dušené kapsy před další úpravou trochu opečeme na tuku, pak je vložíme do trouby a pečeme nebo podlijeme trochou vývaru a dusíme. K dušeným kapsám můžeme z vydušené šťávy ke konci dušení připravit i trochu omáčky. Při smažení obalujeme kapsy v trojbalu nebo v některém z těstíček. U smažených kapes dbáme u náplně na to, aby se stačila upravit spolu s masem. Jako přílohu podáváme k hotovým kapsám různě upravené brambory. Máme-li dost šťávy, hodí se i dušená rýže nebo jemné noky.
 





Příspěvky ke článku: Kuřecí kapsy

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky