Tisk článku

Kuřecí plátky a zelenina

Zelenina a bílé, málo tučné maso, to je základ doporučení pro zdravé stravování a s určitým omezením soli, koření a tuku i pro většinu diet. Jedním z nejvhodnějších a nejdostupnějších druhů masa jsou kuřecí prsní plátky. Pořídíme je již naporcované v chlazeném nebo mraženém stavu, není problém si je nakoupit i do zásoby a stejně tak je tomu se zeleninou, kde se vhodný druh vždy najde. Zbývá už jen vybrat vhodný recept a postup úpravy.

Kuřecí plátky a zelenina

Zelenina ke kuřecím plátkům

Zeleninu vybíráme především podle možností, protože se jistě budeme snažit použít zeleninu čerstvou. Tu ale můžeme doplnit nebo i nahradit zeleninou mraženou nebo konzervovanou. Ze zeleniny se hodí téměř všechny druhy a kromě speciálních receptů je nejlepší vhodná zeleninová směs. Kombinace druhů má řadu možností, ale mezi nejčastější patří :

  • cibule + papriky + rajčata
  • cibule + kořenová zelenina (mrkev + celer + petržel)
  • pórek + mrkev
  • pórek + česnek + brokolice nebo květák
  • cibule + česnek + listový špenát
  • cibule + mrkev + kukuříce (i mražená nebo sterilovaná) + hrášek
  • cibule + česnek + cuketa nebo patison + rajčata
  • cibule + kysané zelí

Kuřecí plátky a tepelná úprava

Prsní kuřecí plátky můžeme upravovat na všechny způsoby. Pro kombinaci se zeleninou je nejvhodnější pečení, zapékání a dušení, ale můžeme je zeleninou i plnit a pak smažit nebo připravit rychlou minutku s použitím zeleniny. Maso není třeba nijak zvlášť upravovat, kromě úpravy porcí. Prsíčka můžeme rozkrájet na libovolně velké plátky, kostky nebo nudličky.

Pečené kuřecí plátky

Kuřecí plátky pečeme rovnou se zeleninou. Zelenina může být čerstvá, musíme ji však nakrájet nadrobno nebo hruběji nastrouhat, aby byla měkká společně s masem. Nejlepší jsou zeleninové směsi, které dodají chuť a při použití barevně výrazné zeleniny hotové jídlo i oživí.

Zapékané kuřecí plátky

Při zapékání postupujeme podobně jako u pečení, pouze maso předem opečeme, aby se na něm vytvořila kůrka a při následném pečení zůstalo šťavnaté. Pokud není dostatek čerstvé zeleniny nebo v případě chuti můžeme využít i zeleninu sterilovanou v pikantních nálevech.

Dušené kuřecí plátky

Kuřecí plátky dusíme mírně podlité vývarem, vodou, vínem nebo pivem. Dusit je můžeme s kteroukoliv zeleninou a podle druhu zeleniny pak dokončit úpravu. Mohou zůstat jako přírodní jen se šťávou z masa a zeleniny, mohou být různě dochucené nebo mohou být dohotovené jako omáčka. Podle druhu zeleniny přidáváme smetanu, ta se zvlášť hodí ke kořenové zelenině nebo kečup, hořčici, sójovou omáčku a další kořenící příchutě.

Plněné kuřecí plátky

Do vyššího kuřecího plátku můžeme proříznout kapsu a tu pak naplnit, jiné plátky je třeba nakrájet tak, aby se daly co nejvíce rozklepat. I při větším plátku však při použití zeleniny musíme pamatovat na to, aby bylo možné plátek přeložit nebo svinout. Proto používáme vhodně tvarovanou nebo nastrouhanou zeleninu. Hodí se pórek, brokolice, listový špenát, hranolky kořenové zeleniny, kysané zelí. Zeleninu doplňujeme cibulí nebo česnekem a využít lze i strouhaný křen. Plněné kuřecí plátky můžeme péct, zapékat nebo dusit a obalené v trojobalu nebo těstíčku je můžeme i smažit.

Kuřecí minutka

Kuřecí minutka se zeleninou se dobře připravuje v pánvi WOK, kde maso upravujeme doměkka a zeleninu restujeme tak, aby zůstala křupavá. Podobně však můžeme postupovat i na pánvi. Orestujeme maso a ve chvíli, kdy zbělá, přidáme vhodnou zeleninu. Na tuto úpravu se nehodí všechny druhy zeleniny, ale vhodný je například pórek, hrášek, kukuřice a česnek. Další možností je, že hotové maso odložíme na teplé místo a upravíme zeleninu. Opět však musíme vybrat druhy, které lze jen orestovat a nevyžadují dlouhou přípravu. Po dochucení zeleninové směsi podáváme vše společně.

Přílohy ke kuřecímu masu a zelenině

K pečenému, zapékanému kuřecímu masu a kuřecím minutkám se zeleninou se hodí různě upravené brambory nebo dušená rýže. Protože máme dostatek zeleniny již v pokrmu, tak jídlo spíše doplníme některou studenou omáčkou nebo přelivem. Může to být i tradiční tatarská omáčka nebo její obměny. K dušeným plátkům můžeme kromě brambor a rýže podávat i těstoviny, noky, případně i knedlíky.
 





Příspěvky ke článku: Kuřecí plátky a zelenina

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...