Tisk článku

Kuřecí v marinádě

Kuřecí maso se stalo pravidelnou součástí jídelníčku. Množství receptů, které se díky fantazii kuchařů a kuchařek v posledních letech objevilo svědčí o tom, že se dá upravit na řadu způsobů. A tak si pochutnáváme na kuřeti pečeném, smaženém i dušeném. Pokud někdy budeme chtít něco méně obvyklého, můžeme vyzkoušet kuře nejdříve marinované a teprve potom tepelně upravené.

Kuřecí v marinádě

Marináda na kuře

Tekuté marinády, do kterých se maso vkládá k proležení jsou prakticky dvojí. Buď velmi jemné a málo kořeněné nebo naopak marinády s chutí ostřejší až velmi ostrou. Jemné marinády svým působením maso především zkřehčí, takže je pak rychleji připravené a navíc je opravdu měkké. Ostřejší marinády podle použitých surovin zvýrazňují chuť masa. Zvláštní skupinu tvoří marinovací směsi, které jsou hustší konzistence a maso s nimi před úpravou potíráme. Výběr záleží jen na nás a naší momentální chuti a samozřejmě můžeme různě měnit přísady do marinády. Při přípravě všech druhů marinád používáme nejčastěji tyto přísady :

  • pro jemné marinády:
    • jogurt nebo zakysaná smetana: Tvoří základní surovinu, do které maso vkládáme. Maso zkřehčují a dodávají mu jemnou chuť.
    • bílé víno: Tekutá složka marinády. Maso z této marinády má jemně navinulou chuť.
    • citronová šťáva: Používáme ji k dokyselení, protože je jemnější než ocet. Nahradit ji můžeme šťávou z limetky nebo z pomeranče.
    • jemná hořčice: Menším množstvím marinádu dochucujeme.
    • sladký kečup: Pro chuť a barvu přidáváme do marinády přiměřené množství.
    • koření: Především je to sůl. Ostatní koření se používá jen mírně, vhodné je spíše vonné koření nebo kořenící směsi, jako je například provensálské koření.
  • pro pikantní marinády:
    • kečup: Základ pro marinádu. Doplňujeme dalšími ingrediencemi.
    • pivo: Tekutý základ pro marinádu. Použít je možné pivo světlé i tmavé.
    • víno: Další tekutý základ pro marinádu. Ke kuřecímu masu je vhodnější bílé víno, ale může to být i víno červené.
    • kysaná smetana nebo jogurt: Základ pro marinádu. Jemnou chuť doplníme kořením.
    • hořčice: U pikantní marinády můžeme přidat větší množství nebo využít nabízené druhy hořčice s ostrou chutí.
    • zelenina: Do těchto marinád se používá především cibule a česnek.
    • koření: Kromě soli se používá ostřejší koření, které představuje pepř, mletá paprika, chilli koření, kari koření a zázvor. Vhodné jsou i kořenící směsi nebo kořenící omáčky.
  • pro marinovací směsi: Pro marinovací směsi, které bývají hustší konzistence, používáme jako základ kečup nebo různé druhy hořčice. Častým základem bývá i med nebo nepříliš sladká marmeláda. Může to být také jen olej nebo trochu piva či vína, kterými můžeme marinovací směs i podle potřeby zředit. Jako přísady používáme tradiční cibulí a česnek, ale může to být i další zelenina nebo čerstvé či kompotované ovoce. Do marinovacích směsí používáme tytéž druhy koření jako do jiných marinád. Aby byla směs hustší, tak zahušťujeme vejci, trochou solamylu nebo strouhanými ořechy.

Příprava kuřete před marinováním

Kuře můžeme marinovat i celé, pak použijeme spíše marinovací směs a kuře potřeme zvenku i zevnitř. Porcované kuře se lépe marinuje vykostěné, ale není to vždy nutné, kuřecí prsa můžeme marinovat v plátcích. Na takto upravené porce se hodí marinády, do kterých porce vkládáme i marinovací směsi, kdy je marinádou pouze potíráme ze všech stran. Porcované a vykostěné kuře včetně kuřecích prsou můžeme marinovat i krájené na kostky či nudličky, které do marinády vkládáme. Aby maso získalo chuť marinády, je třeba marinovat alespoň 3 hodiny. Ještě lepší je dodržet lhůtu alespoň 24 hodin. Naložené nebo potřené maso necháváme marinovat v chladu.

Marinované kuřecí maso a tepelná úprava

Před jakoukoliv tepelnou úpravou maso vyjmeme z marinády. Chceme-li marinované maso smažit, pak je před obalováním musíme osušit, aby obal při smažení neodpadával. Marinované maso můžeme péci, pak zbylou marinádu využijeme na podlévání a marinovací směsí během pečení potíráme. Zbylou marinádu lze využít i při dušení kuřecího masa. Marinované kuřecí maso využíváme i při domácím nebo venkovním grilování. 

 





Příspěvky ke článku: Kuřecí v marinádě

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky