Tisk článku

Kuřecí z pánve

Kuřecí maso je snadno dostupné i v menších a pro kuchyňské zpracování již připravených porcích a jeho cena v obchodech je přiměřená. Proto bývá na stole poměrně často a tím vzniká pouze jediný problém, jak jej upravit, aby to bylo alespoň trochu jinak. Jednou z možností je rychlá, minutková úprava na pánvi.

Kuřecí z pánve

Pánev pro kuřecí maso

Bez pánve se v kuchyni neobejdeme, proto si zaslouží pozornost, která se nám vrátí ve spokojenosti s přípravou jídel. Na trhu je dnes řada výrobků a právě jejich množství je někdy matoucí v tom, jakou pánev si pořídit. Záleží na tom, na čem vaříme. Pro elektrický sporák, ale v podstatě i pro ostatní kuchyňské spotřebiče určené k vaření jsou vhodné pánve z kvalitní oceli, s pevným rovným dnem a případně ještě s povrchovou úpravou, která umožňuje snížené nebo zcela vyloučené použití tuku. Ke kvalitní pánvi by mělo patřit i pevné držadlo, které se neprohřívá a poklička, která se občas hodí. Praktická je i pánev Wok, kde můžeme současně připravovat i ostatní suroviny.

Kuřecí maso a příprava

Na rychlou úpravu na pánev se hodí především kuřecí prsa nebo kuřecí prsní řízky, případně i řízky stehenní. Toto maso bez kostí krájíme na plátky nebo ještě lépe na kostky nebo nudličky. Použít se dá i celé kuře, které buď zcela vykostíme, využijeme vhodné části a ostatní si odložíme k jinému využití nebo kuře zbavíme alespoň kůže a větších kostí a naporcujeme je na malé kousky. Maso osolíme, okořeníme, pracujeme-li s časovým předstihem, můžeme je nechat odležet v chladu nebo naložit do marinády.

Kuřecí maso a opékání na pánvi

Připravené kuřecí maso pak většinou jen opékáme na pánvi, kterou předem vytřeme tukem, případně tuk vynecháme. Maso vkládáme na dostatečně prohřátou pánev, aby se teplem co nejrychleji zatáhlo a zůstalo tak uvnitř šťavnaté. Po zatáhnutí je občas promícháme vařečkou, aby se dostatečně opeklo ze všech stran. Správně opečené maso je na povrchu nazlátlé a uvnitř bílé až růžové, v žádném případě nesmí být uvnitř syrové. Během opékání, ke konci opékání nebo k hotovému měkkému masu můžeme přidat další suroviny. Opečené maso musíme ihned podávat, delším stáním by ztvrdlo. Chceme-li tomuto stavu předejít, pak prodloužíme čas přípravy, maso jen velmi mírně podléváme a tím je podusíme doměkka. Podušené maso se hodí především pro děti nebo starší osoby či v případě, že je připravujeme pro dietu.

Kuřecí maso a další suroviny

Kuřecí maso je poměrně rychle připravené, proto ostatní suroviny vybíráme tak, aby nepotřebovaly delší čas tepelné úpravy, jinak je musíme připravit samostatně. Ke kuřecímu masu se hodí jemná uzenina, sýry, některé druhy ovoce, houby a zelenina. Pro zjemnění můžeme nakonec podlít trochu smetanou nebo některou z dochucovacích omáček.

Kuřecí maso a koření

Kuřecí maso je samo o sobě chuťově poměrně neutrální, takže kořenit můžeme skutečně podle chuti. Samozřejmostí je sůl, vhodná je především mořská sůl. Dále koření volíme podle toho, jakou chuť má hotový pokrm mít. Pro jemnou úpravu jsou vhodné zelené bylinky jako je rozmarýn, bazalka, tymián. Tím dodáme jídlu trochu středomořský ráz. Pepř a především mletá paprika nebo paprikové směsi přiblíží kuřecí maso maďarské kuchyni. Pro chuť čínské kuchyně a dalších orientálních kuchyní používáme především zázvor, kari koření, kurkumu nebo dostupné směsi koření pro tyto úpravy. Mezi koření můžeme zařadit i sójovou omáčku či worcesterskou omáčku, jemný nebo ostrý kečup. Koření používáme v množství, které odpovídá receptu, především však naší vlastní chuti.

Kuřecí maso a přílohy

Ke kuřecí masu připravenému na pánvi se hodí různě upravené brambory, od brambor jenom uvařených po bramborovou kaši či šťouchané brambory, brambory pečené nebo smažené hranolky. Podávat můžeme i dušenou rýži, zvláště se pak hodí různě dochucená rýže. Kromě rýže to může být například i kuskus dochucený zelenými natěmi. Většina příloh vyžaduje o něco delší přípravu než samotné maso, proto dbáme na to, aby byla připravena současně. Zeleninová obloha nebo zeleninové saláty by měly být samozřejmostí.
 





Příspěvky ke článku: Kuřecí z pánve

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...