Tisk

Mangold

Mangold je listová zelenina se starším domácím názvem cvikla. Podobá se řepě, ale konzumují se z něj jen nadzemní části, dužnaté řapíky a listy, kořen se v kuchyni nepoužívá. Jedná se o velmi hodnotnou zeleninu, u níž byly prokázány účinky proti skleróze. Obsahuje mnoho vitamínu C, provitamin A, bílkoviny a minerální látky. Mangold se obzvlášť cení pro dužnaté řapíky, které se upravují jako řapíkatý celer nebo chřest. Z mangoldu se používají i mladé listové čepele, které se upravují jako špenát.


Další pojmy slovníku:

  • Kefír

    Kefír je mléčný výrobek, který se vyrábí ze svařeného mléka zakvašeného kefírovým zákysem. Původní receptura přípravy tohoto nápoje pochází z...

  • Tataki

    Jedná se o způsob přípravy rybího nebo i jiného masa používaný sice v japonské kuchyni již od 19. století, ale převzatý z evropského způsobu...

  • Pyré (Purée)

    Pyré je obecný název pro kaši nebo protlak z různých surovin. Název "purée" pochází z francouzštiny, znamená "vyčištěný" a...

  • Paprika

    Planě rostoucí druhy papriky s opadavými a malými plody dosud rostoucí v některých oblastech Jižní Ameriky jsou předchůdci dnes pěstovaných paprik....

  • Ošlejch

    Ošlejch je název pro cibuli zimní, které se někdy také říká sečka. Nepěstuje se především pro cibuli, ale pro křehké a jemné listy připomínající...



Nové příspěvky