Tisk

Mangold

Mangold je listová zelenina se starším domácím názvem cvikla. Podobá se řepě, ale konzumují se z něj jen nadzemní části, dužnaté řapíky a listy, kořen se v kuchyni nepoužívá. Jedná se o velmi hodnotnou zeleninu, u níž byly prokázány účinky proti skleróze. Obsahuje mnoho vitamínu C, provitamin A, bílkoviny a minerální látky. Mangold se obzvlášť cení pro dužnaté řapíky, které se upravují jako řapíkatý celer nebo chřest. Z mangoldu se používají i mladé listové čepele, které se upravují jako špenát.


Další pojmy slovníku:

  • Ciabatta (italský chléb)

    Jedná se o italský bílý chléb vyráběný z pšeničné mouky a kvasnic. Jeho recept byl vyvinut sice až v roce 1982, ale rychle se stal populární v...

  • Ančovičky

    S pojmem ančovičky se občas setkáváme ve starších receptech. Toto pojmenování pochází od baskických rybářů. Týká se malých rybek o velikosti cca 15...

  • Badyán

    Koření ve tvaru malých hvězdiček jsou sušené plody asijského stromu podobného magnolii. Mají červenohnědou až hnědou barvu a ostrou kořennou vůni....

  • Suši (Sushi)

    Je to jedno z nejznámějších japonských jídel. Suši je název pro vařenou krátkozrnnou bílou rýži ochucenou zálivkou ze speciálního octu, cukru a...

  • Květák

    Květák patří mezi brukvovité a je z nich nejvyšlechtěnější. Pěstoval se nejdříve na Středním východě, v Evropě je znám od 13. století. Velká bílá...



Nové příspěvky