Tisk článku

Masopustní koblihy

Smažené pečivo z kynutého těsta, kterému říkáme koblihy, bylo podle některých historických zdrojů masopustním pečivem, které se připravovalo pro obcházející koledníky. Časem se koblihy rozšířily jako poněkud sytější moučník nebo dokonce jako hlavní chod v bezmasých dnech i mimo období masopustu. Jak postupovat, abychom podávali na stůl zlatavé a nadýchané koblihy?

Masopustní koblihy

Smažené koblihy

Základní suroviny pro přípravu koblih

Koblihy připravujeme z hladké nebo polohrubé mouky. Z hladké jsou trochu těžší, z polohrubé drobivější, takže jako nejlepší se jeví obě mouky smíchat půl na půl. Dále se přidává cukr, tuk a několik žloutků. Z bílků buď ušleháme sladký sníh na ozdobení hotových koblih nebo je využijeme při jiné příležitosti. Dále do těsta přijde špetka soli pro chuť těsta, vlažné mléko a pro zlehčení těsta se přidává rum. Do těsta s rumem se méně vsakuje tuk při smažení. Protože se jedná o koblihy z kynutého těsta, tak kypřidlem je droždí. Do těsta nemá přijít příliš cukru, takové se špatně smaží a je příliš hutné, proto se koblihy silně cukrují nebo se usmažené v cukru obalují. Ani mnoho tuku nepatří do tohoto těsta. Poměr je zhruba následující: na půl kilogramu mouky pouze 3 dkg cukru, což zhruba odpovídá vrchovaté polévkové lžíci a totéž množství tuku. Žloutky přidáváme 2-3 kusy, chceme-li mít těsto jemnější, tak 1-2 žloutky přidáme. Sůl se přidává v množství, které odpovídá asi čtvrtině kávové lžičky. Rumu by do těsta měly přijít 3-4 lžíce, mléka potřebujeme asi 3 dl, droždí 3 dkg, což jsou třičtvrtiny dnes prodávané kostky. Jako náplň používáme hustý džem, hustou marmeládu, uvařený pudink, popřípadě jinou připravenou náplň. Z 50 dkg mouky je asi 25 koblih.

Zpracování těsta na koblihy

Připravíme si všechny potřebné suroviny, které by měly mít pokojovou teplotu, mléko ohřejeme na teplotu asi 35°C. Nejdříve si připravíme kvásek z rozdrobeného droždí, lžičky cukru, několika lžic vlažného mléka a trochy mouky. Kvásek necháme vykynout. Mezitím změklý tuk utřeme s cukrem, postupně přidáváme žloutky a utřeme do pěny. Do žloutkové pěny přidáme kvásek, rozmícháme, přidáme odváženou mouku a rum a vypracujeme hladké vláčné těsto. Dáme je kynout na teplé místo, kde je necháme kynout asi 45 minut. Za tuto dobu by mělo zvětšit objem asi o polovinu. Pak můžeme tvarovat koblihy. Těsto vyklopíme na pomoučený vál, velmi jemně bez velkého tlaku je rozválíme a kulatým tvořítkem vykrajujeme kolečka. Na polovinu koleček dáme asi lžičku náplně. Náplně nesmí být příliš mnoho, protože pak by koblihy při smažení klesaly v tuku ke dnu. Druhou polovinou koleček překryjeme ta naplněná, přitiskneme a znovu vykrojíme. Koblihy necháme kynout na pomoučeném vále nebo pomoučené utěrce či papíru asi 10-15 minut, pak je obrátíme a necháme je stejnou dobu kynout po druhé straně.

Smažení koblih

Smažení je velmi důležitou fází při přípravě koblih. Pokud se koblihy nedaří, je nejlepší v první řadě věnovat pozornost způsobu smažení. Koblihy smažíme ve vysoké vrstvě horkého tuku tak, aby volně plavaly vedle sebe a byly nejméně do poloviny potopeny. Nejlépe se smaží na ztuženém (100%) tuku, ale může to být i olej. Do tuku je vkládáme původní vrchní stranou a ihned přikryjeme pokličkou. Tak koblihy pěkně vyfouknou. Přikryté je smažíme asi 3 minuty, pak je odkryjeme, obrátíme lopatkou, abychom je nepoškodili a smažíme nepřikryté tak, aby se dobře prosmažily a nezůstaly uvnitř syrové. V žádném případě do koblih během smažení nepícháme. Správně usmažené koblihy se vyznačují tím, že mají uprostřed po obvodu bílý proužek, vnitřek je dobře prosmažený a nikde z nich neprýští náplň. Usmažené koblihy vyjmeme a na ubrousku z nich necháme odkapat tuk. Povrch silně pocukrujeme a můžeme podávat.

Smažené moučníky

Kromě koblih můžeme podobně zpracované těsto použít i na jiné smažené pečivo, plněné i neplněné. Do těchto těst se pro snížení počtu vajec, tuku a lepší kynutí používají i další přísady jako tvaroh a jogurt. Jedním ze známých druhů jsou různé vdolečky, které se neplní, ale doplňují se a současně zdobí až po usmažení ochuceným tvarohem, bílkovým sněhem, jogurtem nebo šlehačkou, často s přísadou čerstvého ovoce. Tyto moučníky můžeme tvarovat i jinak než kulaté koblihy a to tak, že vykrajujeme různé tvary, které po usmažení obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem. Velmi rychlé jsou netvarované moučníky, kde se vkládají kousky těsta lžící do horkého tuku, usmaží a pak se ihned obalují v cukru.
 





Příspěvky ke článku: Masopustní koblihy

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky