Tisk článku

Masové kuličky odjinud

Recepty různých oblastí nebo jednotlivých zemí se pyšní speciálními recepty na druh masa, který v jejich kuchyni převládá. Poněkud v ústraní se pak ve většině kuchyní nacházejí recepty na mleté maso, které se připravuje snad všude. Jedná se o praktickou záležitost, protože všude se najdou masové odřezky nebo obtížně porcovatelné části a mletí masa nahrubo či najemno je jedním z řešení, jak toto maso využít. Upravuje se různě, jednou z nejčastějších úprav jsou masové kuličky.

Masové kuličky odjinud

Masové kuličky a vhodné maso

Základem masových kuliček je mleté maso, jehož základem může být maso hovězí nebo telecí, vepřové maso, skopové i jehněčí, drůbeží nebo rybí maso. Všechny druhy masa se mohou vzájemně míchat, maso složené ze dvou či více druhů je dokonce chuťově lepší. Většinou se maso na kuličky vybírá z méně kvalitnějších druhů masa, z tučnějších částí nebo odkrojků vzniklých při porcování kvalitnějších částí. Není to samozřejmě nutné, ale takto se dají tyto části masa vhodně využít. Maso na masové kuličky se mele na středně hrubou strukturu. V poslední době se spíše než mleté maso používá maso rozmělněné pomocí nožů. Na tuto úpravu už jsou i domácí přístroje, které bývají většinou součástí domácích robotů. Spolu s masem lze umlít i další ingredience, které se do kuliček budou přidávat a které umletí potřebují.

Masové kuličky a ingredience

Do masových kuliček lze přidávat další suroviny ve velmi pestrém sortimentu. Může to být uzenina, sýry, zelenina, vejce, dušené houby a podobně je to i se surovinami na zahuštění, kdy se zahušťuje strouhankou, máčenými houskami, solamylem, ovesnými vločkami nebo moukou. Stejně tak u koření se kromě soli a pepře využívá i ostřejší koření, kořenící směsi nebo kořenící omáčky.

Masové kuličky a tepelná úprava

Na masové kuličky se přidají do masa další zvolené přísady, hmota se propracuje a podle potřeby zahustí tak, aby bylo možné tvarovat větší či menší kuličky. Tvar kuličky je všeobecný název, mohou to být i placičky či oválné šišky. Pak se kuličky opečou na tuku ze všech stran, aby se utvořila kůrka. Propečené kuličky se ihned podávají. Pouze opečené se ještě dodatečně upravují podušením v omáčce nebo zapečením s dalšími surovinami. Kuličky se také obalují a smaží v tuku.

Masové kuličky a úpravy podle zahraničních kuchyní

Přísady a způsob úpravy se v jednotlivých zemích částečně shodují a přitom i částečně liší podle místních zvyklostí a především podle místních surovin. Jako příklad lze uvést některé typické úpravy ve vybraných zemích :

  • švédské kuličky: Dělají se ze směsi hovězího i vepřového masa, přiměřeně okoření, opečou a podávají se smetanovou omáčkou. Švédové rádi využívají lesních plodů, takže by při podávání neměly chybět brusinky.
  • řecké kuličky: Připravují se především jako rychle opékané. Dostatečně propečené se podávají s velkou zeleninovou oblohou a pečivem.
  • balkánské kuličky: V balkánských zemích je rozšířena úprava opečených kuliček zapékaných se zeleninou.
  • italské kuličky: Nejčastější italská úprava rychle opečených kuliček se neobejde bez příslušné dávky rajčat.
  • čínské kuličky: Čínská úprava se samozřejmě skládá z masa doplněného většinou některou zeleninou a použitím dostatečného množství koření. Maso se nikdy nemele, pouze seká nadrobno.
  • mexické kuličky: Všechna mexická jídla se výrazně koření, takže chilli papričky nebo alespoň chilli koření nejde vynechat. Kuličky se podávají s větším množstvím upravené zeleniny.
  • české kuličky: Fantazie českých kuchařů a kuchařek dovoluje míchání masa s nejrůznějšími ingrediencemi i různé kombinace koření.

Masové kuličky a omáčky

Masové kuličky se dají podávat i s omáčkou, ve které je po opečení krátce podusíme. Může to být tak jako jinde rajská nebo papriková omáčka, smetanová omáčka, ale můžeme si vyzkoušet i jiné, méně obvyklé omáčky.

Masové kuličky a přílohy

Podle základní úpravy volíme i přílohu. K jen opékaným nebo zapékaným kuličkám podáváme různě upravené brambory nebo chléb, ke kuličkám s omáčkou těstoviny, dušenou rýži nebo noky.
 





Příspěvky ke článku: Masové kuličky odjinud

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky