Tisk článku

Mikulášské perníky

Nebývá příliš zvykem péct k Mikuláši perníky, ale perníky kdysi bývaly součástí mikulášské nadílky pro děti a jistě by jim zdobené perníkové figurky udělaly radost i dnes. Je to také příležitost vyzkoušet si recept na perníčky ještě před vánočními svátky. Takže maminky nebo babičky mohou dětem připravit malé překvapení z domácích zdrojů.

Mikulášské perníky

Mikulášské perníčky

Na mikulášské perníčky jsou nejvhodnější vykrajované figurky a samozřejmě by to měly být především figurky mikulášské trojice, nebo jen některá z nich. Velikost figurek záleží jen na nás. S menšími figurkami se lépe manipuluje a lépe se zdobí, velké figurky jsou zase atraktivnější. Protože příslušná vykrajovátka vlastní jen málokdo, je třeba si z tuhého kartonu vystřihnout šablony, podle které se pak budou figurky vykrajovat nožem. Figurky kreslíme v jednoduchých stylizovaných tvarech, pravou podobu jim dodá zdobení. Jednoduchá stylizace je důležitá i pro pečení, protože různé tvary příliš vybíhající ze základu se rychleji pečou a tím se i připalují. Z upečených a ozdobených perníčků můžeme doma udělat mikulášskou výzdobu nebo je přidat k mikulášské nadílce. Když už jsme si dali tu práci s pečením, tak je uplatníme třeba do ozdobené metly. Čertíci nebo andílci uvázaní stužkami na proutky spolu se zabalenými bonbony určitě oživí tradiční nadílku.

Těsto na perníčky

Pokud máte vlastní osvědčený recept na perníky, tak je vše jednodušší. Ale vybírat je z čeho, protože na perníčky lze nalézt bezpočet receptů. Základem pro pečení perníků by podle starých receptů měla být žitná mouka. Možná je to i tím, že kdysi byla dostupnější než mouka pšeničná, zatímco dnes je tomu spíše naopak, takže nic nebrání tomu použít mouku pšeničnou. Vždy se používá mouka hladká. Pro změnu se tato mouka může doplňovat jak moukou žitnou, tak celozrnnou, špaldovou nebo jinými druhy mouky. Perníky by se měly sladit tekutým medem, případně medem míchaným s cukrem. Jako kypřidlo se používá jedlá soda nebo prášek do pečiva, který je obdobou jedlé sody. Pro perník je vhodný již ochucený kypřící prášek do perníku, doplněný ještě kořením. Kořeníme buď podle receptu nebo podle chuti. Dnes jsou k dostání již připravené směsi perníkového koření odpovídající nám známé chuti perníku, takže se nemusíme obávat je použít. Chceme-li mít perník tmavší, můžeme přidat trochu kakaa. Další ingredience přidáváme podle receptu. Jako tuk je nejvhodnější máslo nebo rostlinný tuk. Počet vajec se řídí receptem.

Zpracování a pečení perníkového těsta

Těsto propracováváme na vále, kde nejdříve smícháme všechny základní suroviny podle receptu. Vypracované těsto zakryté utěrkou většinou necháváme 1-2 hodiny odležet v chladu. Pokud máme dost času, tak nejlepší je odležení přes noc nebo dokonce celých 24 hodin. Pak těsto znovu propracujeme a vyválíme na plát. Na figurky volíme sílu plátu asi 5-7 mm. Figurky vykrájíme ostrým nožem podle připravené šablonky. Při vyvalování těsto podsypeme moukou, ale neobracíme je, protože na horní stranu by se neměla dostat mouka. Vykrájené tvary naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a můžeme je nechat ještě chvíli odpočinout. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem, vložíme do trouby předehřáté na 180°C a upečeme. Horké perníky sloupneme z pečícího papíru a uložíme na opravdu rovnou podložku. Upečené perníky jsou velmi vláčné a mění tvar podle sebemenší nerovnosti.

Zdobení mikulášských perníčků

Mikulášské figurkové perníky zdobíme polevou, která určí charakter figurek. Poleva se připravuje z moučkového cukru a bílku. Poměr je cca 15 dkg moučkového cukru na 1 bílek. Důležité je moučkový cukr prosít tak, aby v něm nezbyla žádná hrudka, proto se doporučuje jej prosít několikrát. Polevu můžeme třít ručně tak, že třeme bílek a postupně přidáváme cukr. S menší námahou se poleva docela dobře povede i tehdy, pokud použijeme ruční elektrický šlehač. Správně připravená poleva je hustá, lesklá a neroztéká se. Protože budeme potřebovat různě barevné odstíny, polevu rozdělíme do menších mističek a obarvíme ji potravinářským barvivem podle potřeby. Na potřebné hodně tmavé barvy můžeme použít i čokoládovou polevu. Připravenou polevu vkládáme do papírového nebo mikrotenového kornoutku s ustřiženým růžkem a perníkové figurky zdobíme podle vlastní fantazie.
 





Příspěvky ke článku: Mikulášské perníky

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...