Nejlepší recepty na moučníky z jogurtového těsta

K nedělní kávě nebo jen tak k zakousnutí. Jogurtové těsto nevyžaduje velké přípravy, je rychle upečené a podávat lze hned po dopečení. Jestliže máte ve spíži mouku, vejce a jogurt, do přípravy se můžete pustit právě teď.

Pokud chcete posunout váš jogurtový dezert ještě o level výše, vmíchejte do těsta některou z následujících přísad:

  • kakao
  • strouhaná čokoláda
  • citronová šťáva
  • pomerančová šťáva
  • strouhané ořechy
  • strouhaný kokos

Jako náplň používáme nejčastěji ovoce, moučník je lehčí a dostatečně šťavnatý. Máme-li čas a chuť, můžete upéci jen pláty a pak je plnit lehčím krémem nebo jen pudinkem, šlehačkou a různými kombinacemi těchto surovin. Tak získáte chutný a slavnostní moučník, který nemusí nijak překračovat kalorické normy.

Moučník 1: Babiččin štrúdl z jogurtového těsta

Zavzpomínejte, jak voní dětství a připravte s námi tento skvělý dezert. Jogurt se nebojte použít i tučnější, štrúdl pak chutné lépe.

INGREDIENCE

  • 200 g jogurtu
  • 70 g másla
  • 300 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 2 hrsti strouhanky
  • 4 až 5 jablek kyselejší chuti
  • 2 hrsti vlašských ořechů
  • 2 hrsti rozinek
  • skořicový cukr
  • cukr moučka
  • vejce

POSTUP

  1. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  2. Z jogurtu, másla, mouky a soli vypracujeme hladké těsto.
  3. Těsto rozdělíme na dvě poloviny.
  4. Z každé poloviny vyválíme placku.
  5. Posypeme strouhankou a poklademe nastrouhanými jablky.
  6. Poprášíme skořicovým cukrem.
  7. Posypeme namletými ořechy a rozinkami.
  8. Placky zabalíme a potřeme vejcem.
  9. Pečeme přibližně 30 min.
  10. Teplý štrúdl pocukrujeme.

Hotový recept na skvělý štrúdl z jogurtového těsta

Moučník 2: Křehký makový závin z jogurtového těsta

Vláčná maková náplň spolu s křehkým těstem je úžasnou kombinací. Nejen díky obsahu vápníku.

INGREDIENCE

  • 150 g jogurtu
  • 170 g másla
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • vejce
  • 200 g mletého máku
  • 250 ml mléka
  • mletá skořice
  • 2 lžíce rumu
  • 3 lžíce medu

POSTUP

  1. Mouku prosijeme.
  2. Z jogurtu, másla a mouky vypracujeme hladké těsto.
  3. Těsto necháme v lednici 20 minut odpočinout.
  4. Svaříme mák v mléce.
  5. Dosladíme medem, ochutíme skořicí a rumem.
  6. Troubu předehřejeme na 170 °C.
  7. Těsto rozdělíme na dvě poloviny.
  8. Z každé poloviny vyválíme placku.
  9. Vložíme náplň.
  10. Placky zabalíme a potřeme vejcem.
  11. Pečeme přibližně 40 min.
  12. Ještě horký závin pocukrujeme.

Hotový recept na chutný závin z jogurtového těsta

Moučník 3: Letní ovocný koláč z jogurtového těsta

Využijte sezonní ovoce a dopřejte si tento osvěžující moučník. Je-li zima, nezoufejte, ovoce lze použít i kompotované.

INGREDIENCE

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1/2 hrnku oleje (slunečnicový, řepkový)
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 vanilkové cukry
  • ovoce (meruňky, třešně, švestky, rybíz aj.)
  • 1/2 hrnku hrubé mouky
  • 1/2 hrnku cukru
  • 2 lžíce másla

POSTUP

  1. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  2. Vypracujeme drobenku smícháním hrubé mouky, 1/2 hrnku cukru a másla.
  3. Zbylé suroviny smícháme v míse.
  4. Těsto nalijeme do formy.
  5. Posypeme drobenkou.
  6. Pečeme přibližně 30 min.

Hotový recept na skvělý jogurtový koláč s ovocem

Představili jsme vám tři jednoduché a chutné recepty na přípravu moučníků z jogurtového těsta.

Ve všech receptech se objevuje jogurt bílý, vyzkoušet však můžete i ten ochucený.

Máte-li rádi lehké dezerty, upečte i tvarohovo-ananasový moučník.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *