Tisk článku

Moučníky z jogurtového těsta

K nedělní kávě nebo jen tak k zakousnutí pečeme moučníky i v létě. V této roční době pak zcela prakticky vybíráme něco, co nevyžaduje velké přípravy, není to obtížné na zpracování, je to rychle upečené a jako náplň se dá použít cokoliv, především pak momentálně dostupné ovoce. K tomu ještě většinou chceme, aby se to mohlo podávat případně ihned po upečení a nebylo třeba žádných dokončovacích procedur. Všechny tyto požadavky velmi dobře splňuje jogurtové těsto.

Moučníky z jogurtového těsta

Jogurtové těsto na moučníky

Kromě výše uvedených výhod má jogurtové těsto ještě jednu nezanedbatelnou výhodu. Jogurt, který podporuje kyprost těsta umožní omezení spotřebovaného tuku a vajec. Příprava těsta je opravdu jednoduchá. K obvyklým surovinám jako je polohrubá mouka, kypřící prášek, cukr, trochu tuku a to většinou oleje v množství podle receptu a jednoho až dvou, případně žádných vajec, do těsta přidáme potřebné množství jogurtu. Nejčastěji používáme bílý jogurt bez příchuti. Nic samozřejmě nevylučuje použití jogurtu s příchutí, ale pak musíme dbát na to, aby jeho příchuť ladila s použitým ovocem nebo jinou náplní. Z těchto obvyklých surovin lze vypracovat základní a velmi jednoduché jogurtové těsto, které můžeme dochutit a vylepšit dalšími surovinami a to například :

  • kakaem: jogurtové těsto kakaem obarvíme a to buď zcela nebo jen část, kterou použijeme na mramorování
  • strouhanou čokoládou: těsto čokoládou příjemně ochutíme a k tomu navíc i obarvíme
  • citronovou šťávou: citronová šťáva těsto provoní, dodá příjemnou chuť a navíc podporuje křehkost těsta
  • pomerančovou šťávou: ta má účinek shodný s citronovou šťávou
  • strouhanými ořechy: používáme menší množství pro chuť
  • strouhaným kokosem: těsto jím dochutíme

Zpracování jogurtového těsta

Jogurtové těsto můžeme zpracovat jako jednoduché těsto nebo jako křehké těsto. Jednoduché těsto můžeme péci na plechu, v koláčové, bábovkové nebo dortové formě, křehké těsto pečeme většinou na plechu nebo ho upravíme jako závin. 

Jednoduché jogurtové těsto

Zpracování jogurtového těsta patří k těm nejjednodušším způsobům. Všechny sypké suroviny si buď navážíme nebo jenom odměříme hrníčkem, dáme do mísy, promícháme s kypřícím práškem, přidáme olej nebo rozpuštěný tuk, jogurt a další zvolené suroviny podle chuti a vše promícháme. Těsto pak vlijeme do formy nebo na plech, oboje musí být vymazané tukem a vysypané hrubou moukou nebo jemnou strouhankou či kokosem. Místo vymazávání můžeme použít pečící papír, ale i ten se vyplatí trochu potřít olejem, těsto pak jde lépe dolů. Na těsto pak narovnáme náplň z ovoce nebo rozetřeme náplň z tvarohu, pudinku, zavařeniny a podobně. Podle druhu náplně a naší chuti můžeme posypat drobenkou.

Křehké jogurtové těsto

Křehké těsto je jednodušší obdoba lineckého těsta. Potřebujeme na něj kromě základních surovin, což je mouka a cukr, o trochu více tuku. A právě zde můžeme část tuku nahradit jogurtem. Z křehkého těsta pečeme jednoduché koláče do formy nebo na plech, ale hodí se především na koláče plněné mezi dva pláty, na koláče s mřížkou nebo strouhaným povrchem a na záviny. Formu nebo plech před vložením těsta vymažeme tukem, ale nevysypáváme moukou. Náplně mohou být libovolné, hodí se i skládané náplně v kombinaci tvaroh a ovoce, pudink a ovoce, zavařenina a tvaroh, mák a ovoce a další podobně skládané náplně.

Náplně do jogurtových moučníků

Jako náplň používáme nejčastěji ovoce, moučník je lehčí a dostatečně šťavnatý. Máme-li čas a chuť, tak si můžeme upéci jen pláty a pak je plnit některým lehčím krémem nebo jen pudinkem, šlehačkou a různými kombinacemi těchto surovin. Tak získáme i chutný a slavnostní moučník, který nemusí nijak překračovat kalorické normy.

Drobenka na jogurtové moučníky

Bez drobenky se někdo neobejde, někdo ji moc rád nemá, takže ji připravujeme tehdy, pokud se její použití setká s úspěchem. Na drobenku je třeba rozemnout máslo nebo rostlinný tuk s cukrem a moukou. Část mouky lze nahradit strouhanými ořechy nebo strouhaným kokosem, vanilkovým pudinkovým práškem nebo práškem s vhodnou příchutí. Část cukru můžeme nahradit medem.
 





Příspěvky ke článku: Moučníky z jogurtového těsta

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky