Tisk

Okurky nakládačky

Okurky k nakládání, jednoduše zvané nakládačky jsou vyšlechtěným druhem okurky využívaným téměř výhradně ke konzervaci. Mají krátké a štíhlé plody, slupka je více či méně hrubá podle odrůdy, kterých je velmi mnoho. Za okurky nejvyšší kvality se považují okurky menší ve velikosti 5-7 cm. Další jakostní třídy jsou ve velikosti 7-9 cm, 9-12 cm, 12-15 cm. Okurky se nakládají většinou celé, pouze z přerostlých okurek se krájejí podélné nebo příčné řezy. Okurky připravené k nakládání se zalévají různě upravenými sladkokyselými nálevy, do nichž bylo přidáno koření a následně se sterilují. Kromě sterilace se ještě okurky konzervují mléčným kvašením, jejich trvanlivost je však nižší než sterilovaných.  


Další pojmy slovníku:

  • Široké nudle

    Široké nudle jsou těstoviny vyrobené nejčastěji z pšeničné mouky, ale může to být i jiný druh mouky, například celozrnná nebo pohanková. Široké...

  • Treska obecná

    Treska je poměrně rozšířená mořská ryba. Existuje v několika druzích, ale nejrozšířenější je treska obecná. Jedná se o rybu, která dosahuje délky...

  • Ztužený pokrmový tuk

    Ztužený pokrmový tuk je tuk, který technologickým postupem dosahuje velmi tuhé konzistence. Dříve byl také nazýván 100% tuk a pod tímto názvem se...

  • Čerstvé droždí

    Droždí je v podstatě kultura živých kvasinek lisovaných s hladkou moukou, proto také i další název kvasnice. Čerstvým droždím se kypří těsta na...

  • Pudinkový prášek

    Pudinkový prášek je vyráběn ze škrobové moučky, která zajišťuje tuhnutí pudinku po uvaření a zchladnutí. Pudinkový prášek je již obohacen o...



Nové příspěvky