Tisk

Okurky nakládačky

Okurky k nakládání, jednoduše zvané nakládačky jsou vyšlechtěným druhem okurky využívaným téměř výhradně ke konzervaci. Mají krátké a štíhlé plody, slupka je více či méně hrubá podle odrůdy, kterých je velmi mnoho. Za okurky nejvyšší kvality se považují okurky menší ve velikosti 5-7 cm. Další jakostní třídy jsou ve velikosti 7-9 cm, 9-12 cm, 12-15 cm. Okurky se nakládají většinou celé, pouze z přerostlých okurek se krájejí podélné nebo příčné řezy. Okurky připravené k nakládání se zalévají různě upravenými sladkokyselými nálevy, do nichž bylo přidáno koření a následně se sterilují. Kromě sterilace se ještě okurky konzervují mléčným kvašením, jejich trvanlivost je však nižší než sterilovaných.  


Další pojmy slovníku:

  • Gorgonzola

    Nejznámější italský plísňový sýr gorgonzola je spolu s rokfórem a anglickým sýrem stiltonem jeden ze tří nejkvalitnějších plísňových sýrů. Při...

  • Vanilka

    Jsou to sušené plody (lusky) z vyšlechtěné popínavé orchideje původem z Mexika. Dnes se vanilka produkuje také na Madagaskaru a v dalších...

  • Bazalka

    Bazalka je jednoletá rostlina původem z Indie. Její aromatické listy mají příjemnou vůni a používá se jako kořenící bylinka. Čerstvé listy se vůní...

  • Pšeničná mouka hladká

     Při mletí potravinářské pšenice se hladké mouky dosáhne mletím hrubších částic zrna najemno a konečným prosátím. Hladká mouka je hladká na...

  • Jalovec

    Jsou to plody stálezeleného stromu, který roste přirozeně na severní poloukouli a tedy i našem území. Jako koření se používají bobule, obvykle...



Nové příspěvky