Tisk článku

Pestré špízy (i na gril)

Připravit špíz z masa a něčeho dalšího nedá příliš velkou práci. Navíc tím i z menšího kousku kvalitnějšího masa můžeme vytvořit jídlo zajímavé jak vzhledem, tak chuťově. Při přípravě špízů se nemusíme držet přesně receptu, ale můžeme vyjít z toho, co máme momentálně k dispozici. Hotový špíz pak může být opravdu pestrý.

Pestré špízy (i na gril)

Špízy a maso

Na špízy se hodí téměř jakékoliv maso, ale přece jenom je vhodnější použít kvalitnější maso shodné s druhy, které používáme na minutky. Ostatní druhy vyžadují delší přípravu, což nebývá dobré s ohledem na další použité suroviny. Z příliš tučného masa pak při tepelné úpravě vyprýští tuk a maso je suché a nevzhledné.

Špízy a příprava masa

Maso na špízy krájíme na menší ploché a pokud možno stejně velké plátky, které pak ještě trochu naklepeme. Pak je osolíme a podle potřeby okořeníme. Koření volíme podle receptu a s ohledem na další používané suroviny. Aby bylo maso křehčí a šťavnatější, tak je můžeme pokapat olejem a nechat odležet v chladničce. Doba odležení se většinou řídí tím, kolik času máme. Máme-li ho více, dají se připravené plátky naložit i do jemnější nebo ostřejší marinády.

Špízy a další suroviny

Právě další suroviny dodávají špízům pestrost, ať již díky chuti, vůni nebo barvě. Použít se dá ledacos, většinou to však bývá kousek uzeniny, jater, kloboučky hub, kostičky sýra a pak zelenina. Ze zeleniny by neměla chybět kolečka cibule nebo plátky česneku, ale můžou to být i malá rajčata nebo jejich kousky, plátky paprik, cukety či jiná zelenina, která nevyžaduje předcházející tepelnou úpravu. Kromě zeleniny se do špízů hodí i plátky jablek, půlky švestek či jiného ovoce. Máme-li méně surovin a budeme-li špízy déle péct, můžeme je doplnit i tenkými plátky brambor, které se dají nahradit i plátky rohlíku nebo kostkami chleba. Všechny přidávané suroviny krájíme tak, aby jejich velikost zhruba odpovídala velkosti plátků masa.

Špízy a tepelné úpravy

Pro tepelnou úpravu připravujeme špízy stejně. Na jehlu nebo špejli střídavě napichujeme jednotlivé druhy surovin. Pouze v případě grilování na otáčivém grilu krájíme maso i další suroviny na větší kusy a pro špíz použijeme rožnící tyč. Připravené špízy pak můžeme :

  • opékat jako minutky
  • péct
  • smažit
  • grilovat

Opékané špízy

Špízy opékáme většinou na pánvi na horkém tuku. Během opékání je musíme otáčet, aby se dobře propekly ze všech stran. Opékání se hodí pro drůbeží a rybí masa, která nepotřebují k propečení a změknutí dlouhou dobu.

Pečené špízy

Péci můžeme špízy ze všech druhů mas, dobré propečení zajistíme prodloužením doby pečení. Pečeme v předehřáté troubě na plechu nebo v pekáči, můžeme péci i v alobalu, kde se pod špízy dají přidat i další suroviny.

Smažené špízy

Špízy před smažením obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance nebo v těstíčku. Místo strouhanky můžeme použít i některé křupavé suroviny, jako jsou ovesné vločky či drcené chipsy. Těstíčko běžně připravujeme z mléka, mouky, soli a vajec, ale mléko můžeme nahradit vínem či pivem, mouku strouhankou a především můžeme těstíčko dochutit kořením, hořčicí, kečupem, prolisovaným česnekem, strouhaným sýrem, zelenými natěmi nebo jinými bylinkami.

Grilované špízy

Špízy můžeme grilovat v domácí nebo na venkovním grilu. Před grilováním špízy vždy potřeme olejem. Doma grilujeme pod rozehřátými spirálami grilu nebo na otáčecím roštu, který bývá součástí některých typů grilu. Při venkovním grilování grilujeme na olejem potřené mřížce grilu nebo na tyči otáčecího roštu. Během grilování nebo rožnění potíráme olejem nebo některou z marinád.
 





Příspěvky ke článku: Pestré špízy (i na gril)

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky