Tisk článku

Plněné kuře

Nikdy nepřehlížejte recepty na plněné kuře, kuřecí rolády a kuřecí závitky, protože tyto recepty většinou nejenže splňují to, co si od dobrého jídla přejeme, ale také to, že s kuřetem jako základní surovinou doplněnou různými nádivkami můžeme vařit neustále něco nového. Při troše šikovnosti nejsou příliš pracné, připravované jídlo nastaví, takže máme dostatečné porce i pro větší jedlíky. Do nádivek přitom lze využít téměř cokoliv, co nám doma třeba přebývá, ale také sezónní zeleninu nebo méně nákladné ingredience.

Plněné kuře

Plněné kuře celé

Celé kuře plníme do břišní dutiny, můžeme ale plnit i pod kůži na prsíčkách. Nádivky připravujeme většinou jak klasické, tak i méně obvyklé. Mezi klasickou nádivku patří nádivka připravená ze zvlhčených starších housek, kuřecích jater a žloutků, do které nakonec zamícháme tuhý sníh z bílků. Nádivku obměňujeme kořením a drobnými přísadami, jako mandlemi, ořechy nebo uzeninou místo jater. Tato nádivka při pečení nabývá, takže neplníme kuře zcela. Mezi méně obvyklé, ale přitom již dosti rozšířené, patří plnění kuřete kyselým zelím nebo dušenými houbami. Ale kuře můžeme kromě jiného plnit i ochucenou dušenou rýží, uzeninovou směsí, dušenou zeleninou, čerstvými jablky nebo švestkami, máčenými sušenými meruňkami, sýrem nebo tvarůžky. Maso většinou jen osolíme, ale o to více kořeníme nádivku, aby měla charakteristickou chuť. Naplněné kuře před pečením zašijeme nebo otvor sepneme párátky.

Plněné kuřecí čtvrtky

U kuřecích čtvrtek buď vyřízneme kapsu nebo můžeme ze čtvrtek vyříznout kost, která je částí páteře a odstranit ji až ke stehennímu kloubu. Tam kost odsekneme a získáme tak porci masa podobnou položenému kornoutu. Na něj pak navršíme nádivku. Do takto připravené čtvrtky se jí vejde poměrně dost, takže s tím počítáme při její přípravě. Použít můžeme opět klasickou nádivku, uzeninovou nebo zeleninovou směs či dušené houby, vše přiměřeně okořeněné. Při pečení čtvrtky podkládáme špejlemi, aby se nepřichytla kůže.

Plněné kuřecí rolády

Na kuřecí roládu potřebujeme plát masa z vykostěného kuřete. Na vykostění kuřete existuje několik postupů, ale vždy se jedná o poměrně náročnou záležitost. Pokud se nám hned napoprvé nepodaří plát bez proříznutí, pomůžeme si tím, že jej poklademe plátky uzeného masa nebo salámu a tím otvory zakryjeme. Kuřecí roládu plníme jako rolády z ostatního masa. Potřeme hořčicí nebo připravenou pikantní směsí z hořčice, kečupu a koření, poklademe plátky uzeniny, sýra, vařenými nebo smaženými vejci, nožičkami klobásy nebo párků a svineme. Plnit můžeme i dušenými houbami nebo předem podušenou zeleninou. Pečeme v troubě, během pečení přeléváme výpekem a podle potřeby podléváme horkým vývarem nebo vodou.

Plněné kuřecí závitky

Kuřecí závitky připravujeme z prsních nebo stehenních řízků. Řízky jemně naklepeme a plníme je opět nejen všemi osvědčenými náplněmi z masa, uzenin a sýrů, ale můžeme použít i nejrůznější kombinace se zeleninou či ovocem. Před plněním je můžeme potřít tak jako roládu hořčicí, kečupem nebo posypat kořením. Naplněné závitky svineme a sepneme nebo ovážeme nití. Závitky můžeme nejen péct, ale můžeme je i dusit nebo smažit. Dušené závitky se pak většinou podávají s větším množstvím šťávy, takže k nim místo brambor můžeme podávat i rýži, noky nebo jemné knedlíky.

Plněné kuřecí kapsy

Kuřecí kapsy připravujeme také z kuřecích prsních nebo stehenních řízků. Řízky předem opatrně naklepeme, podle daného receptu potřeme nebo okořeníme a plníme připravenou náplní. Jako náplň se hodí různé směsi z masa, uzeniny nebo zeleniny, vše zahuštěné vejci. Naplněné řízky přehneme a sepneme párátkem. Pokud máme spíše širší a kratší plátky, tak je výhodnější naplnit jen polovinu plátků a zbylými, o něco více rozklepanými plátky překrýt naplněné plátky. Do těchto plátků se také vejce více nádivky. V případě, že máme spíše delší plátky, tak je můžeme vytvarovat do tvaru měšce a nahoře svázat nití nebo například úzkým pruhem vykrojeným ze zelené části pórku. Kapsy většinou pečeme, ale můžeme je i dusit nebo obalované smažit.
 





Příspěvky ke článku: Plněné kuře

Vložit nový příspěvek
Výborné plněné kuře na Vysočině Autor: Sylvie, vloženo 29.09.2009
Odpovědětu nás na Vysočině se plní kuře máslovou nádivkou a to jest, tak, že tam dám orestovat máslo s bylinkama klobáskou a na kostičky brambory už uvařené předem a hend ještě teplé pním tím kuřátko a o je panečku pošušňáníčko lidičky:))))


Nové příspěvky