Tisk článku

Recept na medovník

Medovníky jsou dnes velmi populárním moučníkem. Množství receptů svědčí i o tom, že jeho příprava je poměrně rozšířená. Současně se však také všude objevují informace, že se jedná o cizokrajný recept, že se u nás objevil až někdy před deseti lety, zkrátka, že se jedná o novinku. Toto možná platí pro průmyslovou výrobu, protože je pravda, že se asi nevyráběl a nebyl k prodeji v obchodech. Ale recepty na podobné moučníky jsou známy desetiletí, pouze se neoznačovaly jako medovníky. Nesly jednoduchý název "Medové řezy" nebo "Medový dort" a podle přidávaných příchutí a přísad ještě různé přídomky jako "ořechové", "s čokoládou" a podobně. Pekly se pro slavnostní příležitosti, většinou jako řezy ze čtyř až pěti placek a byly velmi chutné. Svoji oblibu snad neztratily, ale byly nahrazeny jednoduššími a přitom také chutnými.řezy, které nepotřebovaly to, co je u medovníků nezbytné a to je proležení hotového moučníku. S omezeným prostorem spíží a nedostatkem času u zaměstnaných kuchařek tak jen dočasně ustoupily rychlejším moučníkům, které se skládaly ze spodního plátu z piškotového nebo třeného těsta potřeného krémem a polevou nebo nepečeným moučníkům z piškotů, tvarohu a ovoce. S vařením a kuchyňskými recepty je to trochu jako s módou. Vždy po určitém čase se vynoří dávno známé recepty, někdy jsou upravené podle současných možností, někdy ani to ne a protože už se na ně pozapomnělo, jsou považovány za novinky.

Takže medovník v žádném případě není novinkou a ani jí být nemůže, protože med jako sladi-dlo se používal již několik tisíciletí před naším letopočtem. Ale i když nepůjdeme až do tak dávných věků, tak i v našich krajinách používání medu předcházelo řepnému nebo dokonce třtinovému cukru. Obě tato sladidla se objevila až mnohem později a ve velké míře med nahradila. Možná je to i škoda, protože med není jen sladká pochoutka, ale svým složením je vhodnější než běžné cukry.
 

Příprava medovníku

Medovník je moučník, kde se již při přípravě těsta používá místo cukru med, což medovníku dává v konečné fázi zajímavou příchuť. Ostatní ingredience jsou běžné a jedná se o vejce, mouku a tuk. Kypří se jedlou sodou (sodou bicarbona), což je bílý prášek se zásaditou chutí. Běžně se dá obstarat v lékárnách nebo v některých obchodech. Pro ty, kdo ještě neznají žádný recept na medovník, máme dva recepty na těsto:

Běžný recept na medovník

 

Úspornější recept na medovník

  • 1 vejce
  • 18 dkg moučkového cukru
  • 18 dkg tuku (máslo, Hera)
  • 4 lžíce medu
  • 4 lžíce smetany
  • 1,5 lžičky jedlé sody
  • 30 dkg hladké mouky
 
  • 1 vejce
  • 15 dkg moučkového cukru
  • 5 dkg tuku (máslo, Hera)
  • 3 lžíce medu
  • 5 lžic mléka
  • 1 lžička jedlé sody
  • 30 dkg hladké mouky



Pro oba recepty platí, že pokud chceme mít těsto barevnější, tak přidáme trochu kakaa nebo strouhané čokolády, pokud jej chceme mít výraznější chuti, přidáme trochu skořice. Není to nutné, většinou se konečná chuť moučníku odvíjí od příchutě krému.

Do vhodného kastrolu dáme smetanu nebo mléko, cukr, vejce, tuk a med. Zahřejeme až k varu a za stálého míchání vaříme 2-3 minuty. Jestliže se obáváme připálení, můžeme vařit i ve vodní lázni, ale není to nutné. Do zahoustlé hmoty přidáme jedlou sodu, mouku a promícháme nebo horkou hmotu vlijeme do připravené mouky prosáté s jedlou sodou. Na vále potom propracujeme těsto, které rozdělíme na díly podle zamýšleného počtu placek, které budeme nakonec spojovat. Toto těsto vyjde na 4 placky velikosti plechu, které použijeme na řezy, pokud budeme velmi tence vyvalovat, tak můžeme dosáhnout 5-6 kusů. Každá placka se musí upéci zvlášť, takže je jednotlivě vyválíme na velikost plechu a přeložíme na plech vymazaný tukem (osvědčuje se zde ztužený tuk) a vysypaný hrubou moukou nebo vyložený pečícím papírem. Pracujeme rychle, dokud je těsto teplé a prozatím odložené díly přikryjeme, aby zbytečně nevychladly. Placky postupně upečeme ve středně teplé troubě, při 170-180°C se pečou asi tak 6-7 minut. Upečená placka má zlatohnědou barvu. Po upečení je odkládáme na rovnou podložku, aby se před plněním nezkroutily. Jsou poměrně křehké a zvláště placky z úsporného receptu jsou po upečení tvrdé. To však ničemu nevadí, tak to má být, po naplnění a proležení placky zvláčnějí.

 

 

Recept na dortový medovník

Z medového těsta se dá kromě řezů velmi dobře připravit i dort. V tom případě si těsto opět rozdělíme na díly, vyválíme placky a podle dortové formy, talíře nebo jiného kulatého předmětu vhodné velikosti zarovnáme do kulatého tvaru. Pečeme jednotlivě na vymazaném plechu. Řidší těsto nemusíme vyvalovat, ale rovnou natírat stěrkou na plech do vyznačených kruhů. Po upečení opět rovnáme na rovnou podložku, aby se díly nezkroutily. Na dort je rozpis surovin o něco nižší, proto vám na něj nabízíme následující recept, který umožní upéct 5 medových placek. Pracovní postup je shodný.

Ingredience na dortový medovník

  • 1 vejce
  • 8 dkg cukru
  • 7 dkg tuku
  • 2 lžíce medu
  • 30 dkg hladké mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody


Upečené placky necháme zcela vychladnout a pak je plníme krémem. Na množství podle uvedených receptů je třeba krému alespoň z 25 dkg másla. Většinou se jedná o krém nastavovaný moučnou kaší nebo pudinkem. Ochucujeme jej kakaem, čokoládou, kávou, ořechy, kokosem nebo karamelem. Pro odlehčení můžeme do krému přidat tvaroh nebo zakysanou smetanu. Samozřejmě lze použít i kupované náplně. Jednotlivé placky potřeme krémem. Pro pikantnější chuť lze některou placku pod krém namazat zavařeninou nebo jenom zavařeninou a krém vynechat. Někdy se placky před potíráním krémem pokapávají kávou nebo rumem. Placky tak sice dříve zvláční, ale vytrácí se chuť medového těsta, která připomíná jemný perník. Na vrchní placku si ponecháme trochu krému, kterým ji potřeme. V tom případě pak krém sypeme sekanými ořechy, mandlovými lupínky nebo zdobíme čokoládovými hoblinkami. Kromě toho můžeme vrchní placku polít čokoládovou nebo jinou polevou, která ladí s chutí krému a ozdobit kousky ořechů nebo půlkami mandlí. Obdobně postupujeme i u dortu, tam je však třeba potřít a ozdobit i boky dortu. Krémem potřené a ozdobené řezy nebo dort necháme proležet, prospějí jim 2-3 dny, pak jsou nejlepší. Před podáváním krájíme řezy na kostky a dort na výseče.

 

 

Medové řezy

Takto se připravuje medovník skládaný z většího počtu placek upečených z povařených suro-vin. Můžeme si však připravit i medové řezy, které se připravují jednodušeji a chuť medu je u nich také velmi výrazná. Jedná se například o následující recept:

Medové řezy klasické

  • 30 dkg hladké mouky
  • 10 dkg medu
  • 12 dkg tuku
  • 1 žloutek
  • 1/2 lžičky jedlé sody


Mírně nahřátý med, změklý tuk a žloutky utřeme. Přidáme prosátou mouku s jedlou sodou a vypracujeme vláčné těsto, které rozválíme na plát, přeneseme na plech a v předehřáté troubě upečeme. Vychladlý plát v polovině překrojíme, naplníme libovolným krémem a spojíme. Mů-žeme také plnit jen zavařeninovou náplní, kdy 15 dkg pikantní zavařeniny smícháme s trochou rumu a zahustíme 3 lžícemi strouhaných ořechů. Povrch řezů přelijeme čokoládovou polevou a posypeme nastrouhanými vlašskými ořechy. Po ztuhnutí krájíme buď na úzké řezy nebo na kostky.

A na závěr tip pro ty, co nemají čas na upečení klasického medovníku, ale chtějí připravit něco s chutí a vůní medu. Pořídíme si dortové oplatky (kulaté nebo obdélníkové) a připravíme náplň podle jednoho ze dvou následujících receptů:

Medové řezy s čokoládovou náplňí

  • 15 dkg másla
  • 15 dkg medu
  • 5 dkg čokolády na vaření nebo 2 lžíce kakaa
  • 1 vanilkový cukr
  • 15 dkg lískových oříšků


Utřeme máslo s tekutým medem, přidáme rozemleté opražené lískové oříšky (bez slupek), strouhanou čokoládu (můžeme nahradit kakaem) a vanilkový cukr. Vše spojíme do hladké hmoty.

Medové řezy s nugátovou náplňí

  • 5 bílků
  • 25 dkg krupicového cukru
  • 3 lžíce vařícího medu
  • 40 jader vlašských ořechů
  • 1 vanilkový cukr


Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. Med rozehřejeme až k varu. Sníh přemístíme do nádoby, ve které jej můžeme povařit a potom tenkým proudem přiléváme vařící med, přidáme vanilkový cukr a nahrubo sekané vlašské ořechy. Všechno asi 5 minut povaříme, až se hmota začne odlupovat od stěny nádoby. Odstavíme a necháme náplň prochladnout.

Některou z připravených náplní potřeme oplatky, zatížíme a necháme proležet. Nakonec povrch polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme mandlemi nebo ořechy. Obě tyto náplně si v přiměřeném množství můžeme připravit i na dortové placky.

 





Příspěvky ke článku: Recept na medovník

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky