Tisk článku

Restujeme drůbeží játra

Význam slova restovat je jednoznačný a znamená rychlé opečení na tuku. Pokud má být orestováním pokrm zcela dokončen, pak je nutné použít takový druh suroviny, která nepotřebuje dlouhou tepelnou úpravu. Jedním z takových druhů jsou drůbeží nebo samostatná kuřecí játra, která jsou během několika minut vhodná k podávání. S dalšími surovinami pak vytvoří velmi chutné jídlo.

Restujeme drůbeží játra

Příprava jater

Drůbeží játra je možné koupit chlazená nebo mražená. U chlazených jater není samozřejmě žádný problém, jenom je opláchneme, odstraníme případné zbytky tuku a blanky a nakrájíme je na pokud možno stejnoměrně velké kousky. Mražená játra musíme nechat povolit než u nich budeme moci provést tuto úpravu. Je lepší je nechat rozmrznout jen částečně, aby s nimi bylo možné manipulovat, ale aby nepustily příliš mnoho šťávy. Částečně zmrzlá játra se také mnohem lépe krájejí. Játra nikdy nesolíme předem, ale až tehdy, kdy jsou hotová. Můžeme je však okořenit libovolným kořením.

Restování drůbežích jater

Nakrájená a podle libosti okořeněná játra orestujeme na rozehřátém tuku, kterým může být olej nebo sádlo, které je sice chutnější, ale při vyšší teplotě se přepaluje. Během restování játra mícháme, aby se opekla ze všech stran. Hotová játra osolíme. Tímto postupem připravíme jednoduchá restovaná játra. Aby byla pestřejší, můžeme volit mezi různými variantami koření a dalších ingrediencí.

Restovaná játra a koření

Vlastní chuť drůbežích jater je proti vepřovým nebo hovězím játrům mnohem méně výrazná. Můžeme proto volit mezi nejrůznějším kořením podle toho, jaká je nakonec chceme mít. Hodí se samozřejmě pepř, mletá paprika, kari koření, chilli koření, kmín, majoránka, oregano a zázvor. Kromě tohoto sypkého koření se drůbeží játra mohou dochucovat i kořenícími bylinkami jako je libeček, bazalka, pažitka a tymián. K játrům můžeme použít i různé druhy kečupů nebo hořčic. Pro opravdu ostrou chuť si vybereme kořenící směsi a kořenící omáčky.

Restovaná játra a ingredience

Abychom nemuseli podávat jen samotná játra, tak k nim můžeme přidat různé ingredience, které jídlo z jater obohatí. Je pouze nutné volit takové druhy, které budou připraveny stejně rychle jako játra nebo si je připravit samostatně a k hotovým játrům je přidávat. Tím získáme řadu variant a v konečné fázi můžeme podávat například :

  • restovaná játra s uzeninou
  • restovaná játra se zeleninou
  • restovaná játra s ovocem
  • restovaná játra se sýrem
  • restovaná játra se smetanou

Restovaná játra s uzeninou

Místo oleje nebo sádla použijeme trochu obyčejné nebo anglické slaniny a na nich játra orestujeme nebo před dokončením k játrům přidáme orestovat nakrájenou ostřejší klobásu nebo pikantnější salám. Pro jemnější chuť pak použijeme šunku nebo měkký salám.

Restovaná játra se zeleninou

Oblíbený a jednoduchý způsob je orestovat játra na cibulce. Kromě cibule se však hodí i česnek, pórek, na nudličky nastrouhaná mrkev, spařená brokolice, na nudličky nakrájené mladé hlávkové zelí, nakrájená rajčata a papriky. Kromě čerstvé zeleniny to může být i sterilovaný hrášek nebo kukuřice či sterilované zeleninové směsi. Použít se dá i zelenina mražená, ale tu je třeba připravit zvlášť.

Restovaná játra s ovocem

K játrům se zvláště v kombinaci s česnekem hodí především jablka. Můžeme však použít i ovoce orientální, jako jsou pomeranče nebo jiné citrusy či kompotovaný ananas.

Restovaná játra se sýrem

Sýr v každém případě přidáváme až do hotových jater nebo jím játra sypeme při podávání. Na hodně kořeněná játra použijeme strouhaný eidam, na jiné varianty jater se pak spíše hodí sýry s výraznější chutí, jako je niva, balkánský sýr nebo uzený sýr.

Restovaná játra se smetanou

Smetanou játra zaléváme až nakonec. Můžeme tak vytvořit zajímavé kombinace s kořením a dalšími ingrediencemi. Z jednotlivých druhů smetany můžeme použít smetanu, šlehačku, zakysanou smetanu, případně bílý jogurt.

Restovaná játra s dalšími ingrediencemi

Seznam všech možných ingrediencí není možné popsat vyčerpávajícím způsobem. Do těch dalších patří ingredience používané při speciálních receptech. Mohou to být ořechy, strouhaný kokos, rozinky, některé méně používané druhy exotického ovoce a podobně.

Restovaná játra a přílohy

K restovaným játrům se hodí různě upravené brambory nebo dochucená rýže, je-li dostatek šťávy, mohou to být i vařené těstoviny. Můžeme podávat i rychlé teplé nebo studené omáčky včetně tatarské omáčky, zeleninovou oblohu nebo zeleninové saláty. Pikantní směs z kuřecích jater je výbornou náplní do slaných palačinek, bramboráků nebo tortil.
 





Příspěvky ke článku: Restujeme drůbeží játra

Vložit nový příspěvek
??? Autor: jdf, vloženo 21.05.2013
OdpovědětDalší Blbka, která neví co je restování, smažení, pečení, vaření atd. Slova opečeme na pánvi může použít opravdu jen Debil a nebo někdo, kdo neví vůbec nic o přípravě jídel...
Re: ??? Autor: , vloženo 03.06.2013
OdpovědětA takhle hulvátsky reagovat taky nesvědčí o vysokém IQ.... :-D
Re: ??? Autor: Adam Caha, vloženo 16.06.2013
OdpovědětNo, vlastně na pánvi se peče. Chytrolíne ;) něco si o tom zjisti a pak teprve piš ;)
Re: ??? Autor: ruda, vloženo 26.11.2013
OdpovědětVy debilové jde Vám o slovičkování nebo vaření.


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...