Skvělá a rychlá sladká jídla

Máte chuť na něco hříšně dobrého? Něco, co se rozplyne na jazyku a okamžitě potěší naše chuťové buňky. Pak se podívejte na následující recepty, jak si bleskurychle připravit sladké hlavní jídlo i dezert. Nejen děti mlsají.

Ne každé sladké jídlo je nutně hřích, pokud zvolíme kaši například ke snídani, dodáme tělu dopolední potřebnou dávku sacharidů. Žádný pracovní úkol nás nezaskočí. K večeru pro změnu dbáme na to doplnit sladké jídlo vhodnou bílkovinou.

Typy sladkých jídel, která můžeme uvařit:

  • obilná kaše
  • rýžová kaše
  • sladké těstoviny
  • žemlovka
  • lívance
  • palačinky
  • ovocné knedlíky
  • trhance
  • a další

Nebudeme vás zdržovat zbytečným rozepisováním, pojďme raději vařit.

Sladké jídlo 1: rychlé hrníčkové palačinky

Skvělé jídlo pro líná nedělní rána. Možná se snídaně protáhne až v oběd. Nebo, chcete-li, brunch.

INGREDIENCE

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek plnotučného mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • domácí marmeláda
  • řepkový olej
  • 2 hrsti jahod
  • kakao na posypání

POSTUP

  1. Mouku, mléko, cukr a vejce společně rozšleháme a vytvoříme řidší těsto.
  2. Rozpálíme pánev s kapkou oleje.
  3. Vlijeme naběračku těsto a z obou stran smažíme dozlatova.
  4. Potřeme marmeládou a zabalíme.
  5. Navrch poklademe plátky jahod.
  6. Posypeme kakaem.

Sladké jídlo. Hoové chutné hrníčkové palačinky.

Sladké jídlo 2: zdravé banánové palačinky

Recepty bez mouky jsou stále oblíbenější. Tyto zdravé palačinky prý předčí i ty klasické. Nevěříte? Vyzkoušejte sami.

INGREDIENCE

  • 4 vejce
  • 2 zralé banány
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 měkký tvaroh
  • skořice
  • hrst nasekaných vlašských ořechů
  • řepkový olej

POSTUP

  1. Banány rozmačkáme a přidáme vejce.
  2. Vytvoříme těsto.
  3. Rozpálíme pánev s kapkou oleje.
  4. Těsto nalijeme na pánev a smažíme z obou stran.
  5. Tvaroh promícháme s vanilkovým cukrem.
  6. Palačinky plníme tvarohem.
  7. Zarolujeme, posypeme nasekanými ořechy a skořicí.
  8. Podáváme.

Sladké jídlo. Skvělý recept na banánové palačinky.

Sladké jídlo 3: krupicová kaše z dětství

Vzpomínáte, jak vám babička dělala krupicovou kaši? Na rozpuštěné máslo na povrchu a čokoládový posyp. Připravte sobě nebo svým dětem přesně takovou.

INGREDIENCE

  • 0,5 l mléka
  • 3 lžíce krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce másla
  • kakao
  • ovocná šťáva

POSTUP

  1. Krupici s cukrem vaříme v mléce do zhoustnutí.
  2. Máslo rozpustíme v kastrolu.
  3. Kaši dáme do misek a přelijeme rozpuštěným máslem.
  4. Posypeme kakaem.
  5. Na závěr zakapeme každou misku ovocnou šťávou.
  6. Podáváme.

Sladké jídlo. Skvělý recept na krupicovou kaši.

Sladké jídlo 4: domácí žemlovka s jablky

Opusťme vzpomínky na školní jídelnu a připravme si pravou a poctivou žemlovku doma. Jednou udělat nestačí.

INGREDIENCE

  • 8 rohlíku nakrájených na kolečka
  • 3 kyselejší jablka
  • 2 lžíce medu
  • 2 skořicové cukry
  • 0,5 l mléka
  • 2 vejce
  • 2 lžíce rozpuštěného másla

POSTUP

  1. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  2. Jablka oloupeme a nastrouháme.
  3. Smícháme se skořicovým cukrem a medem.
  4. Vejce oddělíme od žloutků.
  5. Ve zvláštní míse smícháme mléko se skořicovým cukrem a žloutky.
  6. Rohlíky rychle namočíme v mléce a poklademe na dno pekáčku.
  7. Následuje vrstva jablek a stále dokola.
  8. Jako poslední vrstvu necháme rohlíky.
  9. Vrchní vrstvu potřeme máslem.
  10. Pečeme přibližně 20 minut.
  11. Mezitím si ušleháme sníh ze zbylých dvou bílků.
  12. Vrstvu bílků poklademe na žemlovku a pečeme dalších 5 minut.
  13. Podáváme.

Sladké jídlo. Nejlepší žemlovka s jablky.

Sladké jídlo 5: lívance s javorovým sirupem

Vynikající lívance bez kynutí. Nadýchané a tak akorát sladké. Javorový sirup nepřebíjí chuť lívanců, naopak ji skvěle dokresluje.

INGREDIENCE

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 1 hrnek plnotučného mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • řepkový olej
  • skořice
  • javorový sirup

Tip: podívejte se na vznik a historii knedlíků.

POSTUP

  1. V míse promícháme mléko, mouku, vejce, cukr a prášek do pečiva.
  2. Rozpálíme pánev s kapkou řepkového oleje.
  3. Malé lívanečky smažíme z obou stran dozlatova.
  4. Posypeme skořicí a přelijeme javorovým sirupem.

Sladké jídlo. Recept na skvělé lívance.

Sladké jídlo 6: jahodové kynuté knedlíky

Čechy tolik oblíbené sladké kynuté knedlíky. Recept, který nesmí chybět v žádné rodině.

INGREDIENCE

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 hrnek plnotučného mléka
  • 1 vejce
  • 1 kostka droždí
  • jahody
  • máslo
  • tvrdý tvaroh
  • moučkový cukr

POSTUP

  1. Do mísy nasypeme mouku.
  2. Vytvoříme důlek a nalijeme do něj trochu mléka a zasypeme droždím.
  3. Posypeme cukrem a moukou.
  4. Necháme v teple kynout.
  5. Přidáme sůl, vejce a zbytek mléko.
  6. Mícháme a vypracujeme těsto.
  7. Opět necháme chvíli kynout.
  8. Z těsta tvoříme knedlíky, do středu každého vložíme jahody.
  9. Knedlíky vložíme do vroucí vody a vaříme přibližně 8 minut.
  10. Každý knedlík propíchneme, aby vyšla pára.
  11. Podáváme zasypané tvarohem, cukrem a polité máslem.

Sladké jídlo. Hotový recept na výborné jahodové knedlíky.

Sladké jídlo 6: tvarohové meruňkové knedlíky

Nejjednodušší verze sladkých knedlíků. Přesto nic neošidíme a všichni si náramně pochutnáme.

INGREDIENCE

  • 250 g měkkého tvarohu (ideálně ne ve vaničce)
  • 75 g dětské krupičky
  • 1 vejce
  • cukr krupice
  • špetka soli
  • vypeckované meruňky
  • máslo
  • tvrdý tvaroh
  • moučkový cukr

POSTUP

  1. Tvaroh, krupičku a vejce smícháme a vypracujeme těsto.
  2. Tvarujeme knedlíky a do každého dáme 1/2 meruňky a trochu cukru.
  3. Knedlíky vložíme do hrnce s vodou, přidáme špetku soli a přivedeme k varu.
  4. Jakmile knedlíky vyplavou vaříme dalších 8 minut.
  5. Každý knedlík propíchneme, aby vyšla pára.
  6. Podáváme zasypané tvarohem, cukrem a polité máslem.

Vynikající sladké jídlo. Hotový recept na meruňkové knedlíky.

Představili jsme vám sedm osvědčených receptů na tak oblíbená sladká jídla. Pozor, jídla jsou vysoce návyková.

Všechny recepty se dají použít jako hlavní chod, ale jsou i chutnou snídaní.

Dle nálady a sezony obměňujeme ovocné náplně a posypky.

Vyzkoušejte také rýžový nákyp se švestkami.

 

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *