Tisk

Slepice

Prodávané slepice nepocházejí z chovů specializovaných na maso, ale většinou se vždy jedná o vyřazené nosnice. Jejich maso je tužší a proto je pro ně nejvhodnější úpravou vaření nebo dušení. Péct se doporučuje až slepici předem ovařenou. Vývar ze slepice patří k chuťově nejlepším vývarům a proto se často využívá na polévky. Zcela uvařenou slepici je možné vykostit a maso z ní obrat a použít je k přípravě různých jídel s omáčkou nebo zapékaných. Pokud nevadí kosti, pak se slepice pouze rozporcuje a připravuje se podobně nebo se může se i opéct. Ke smažení se porce slepice nehodí, pouze z obraného a pokrájeného masa se připravují smažené masové placičky. 


Další pojmy slovníku:

  • Pšeničná mouka hrubá

     Tato mouka se mele z potravinářské pšenice z vnitřního zrna, kde na rozdíl od povrchu pšeničného zrna je méně bílkovin, které tvoří lepek....

  • Platýs

    Platýsů je několik druhů žijících v evropských mořských vodách. Všechny druhy mají společný tvar a tím je velmi ploché tělo. Chuťově se jedná o...

  • Vepřové koleno

    Vepřové koleno je část vepřové nohy s kolenním kloubem a kůží a větším podílem tučnějšího masa. Koleno se především vaří a podává teplé jako ovar s...

  • Pšeničná mouka polohrubá

     Pšeničná mouka polohrubá je přechodem mezi moukou hrubou a polohrubou a je světlejší barvy než hrubá mouka. Je to poměrně univerzální mouka,...

  • Kapary

    Kapary jsou velmi malá a uzavřená poupata tropického keře kapary. Mají ostře pikantní, nahořklou a nakyslou chuť. Používají se nakládaná a to...

Recepty s "Slepice":

  • Kuřecí prsa se špenátem

    Kuřecí prsa osolíme, opepříme a opečeme na oleji. K masu přidáme posekanou cibuli, přilijeme část vývaru, víno, petrželku a dusíme asi 20 minut. K...

  • Slepičí karbanátky

    Rýži uvaříme (nebo použijeme zbylou rýži, můžeme místo rýže použít ovesné vločky). Uvařené slepičí maso pomeleme nebo drobně nasekáme. Žampiony...

  • Maďarská slepičí polévka

    Očištěnou a opláchnutou slepici vložíme do hrnce, osolíme a zalijeme vodou. Přidáme pepř, prolisovaný česnek, na půlku rozkrojenou cibuli a vaříme,...

  • Slepičí polévka zadělávaná

    Očištěnou slepici dáme do studené vody, osolíme, přidáme nakrájenou cibuli a pomalu vaříme. Z másla a mouky upražíme světlou jíšku, před dovařením...

  • Těstovinový salát s masem

    Těstoviny uvaříme, scedíme a necháme vychladnout. Vařené slepičí maso, šunku nebo vařené uzené maso drobně nakrájíme, cibulku nakrájíme najemno a...



Nové příspěvky