Tisk

Slepice

Prodávané slepice nepocházejí z chovů specializovaných na maso, ale většinou se vždy jedná o vyřazené nosnice. Jejich maso je tužší a proto je pro ně nejvhodnější úpravou vaření nebo dušení. Péct se doporučuje až slepici předem ovařenou. Vývar ze slepice patří k chuťově nejlepším vývarům a proto se často využívá na polévky. Zcela uvařenou slepici je možné vykostit a maso z ní obrat a použít je k přípravě různých jídel s omáčkou nebo zapékaných. Pokud nevadí kosti, pak se slepice pouze rozporcuje a připravuje se podobně nebo se může se i opéct. Ke smažení se porce slepice nehodí, pouze z obraného a pokrájeného masa se připravují smažené masové placičky. 


Další pojmy slovníku:

  • Oregano

    Tato aromatická bylinka se používá v Asii a Evropě už po staletí. Její latinský název zní origanum, proto tedy oregano. Má také hezké české jméno...

  • Podmáslí

    Podmáslí je vedlejší produkt při výrobě másla. To se týká tradičního podmáslí. Průmyslově je podmáslí také vyráběno kysáním mléka a odstraněním...

  • Kapr

    Kapr pochází z jihovýchodní Evropy a Asie. Kromě přirozeného výskytu ve volné přírodě se běžně chová v umělých nádržích, rybnících, jezerech a...

  • Sauté

    Je to způsob vaření, kdy se používá malé množství tuku v mělké pánvi, vysoká teplota a rychle se připraví všechny složky v pánvi najednou. Hlavní...

  • Albedo

    Albedo není surovina ke kuchyňskému zpracování. S tímto názvem se však můžeme setkat v popisech citrusových plodů nebo v receptech, kde se však...

Recepty s "Slepice":

  • Slepičí polévka zadělávaná

    Očištěnou slepici dáme do studené vody, osolíme, přidáme nakrájenou cibuli a pomalu vaříme. Z másla a mouky upražíme světlou jíšku, před dovařením...

  • Slepičí karbanátky

    Rýži uvaříme (nebo použijeme zbylou rýži, můžeme místo rýže použít ovesné vločky). Uvařené slepičí maso pomeleme nebo drobně nasekáme. Žampiony...

  • Slepice pečená na slanině

    Slepici do měkkka uvařenou posolíme, protáhneme na prsou salninou, vložíme na slaninu s tukem a pečeme. Podléváme trochu teplým slepičím vývarem a...

  • Slepičí guláš

    Slaninu nakrájíme na kostičky a v hrnci ji rozškvaříme. Přidáme sádlo, vložíme drobně nakrájenou cibuli, kterou zpěníme a přidáme drobně nakrájený...

  • Papriková stehýnka

    Kuřecí stehna omyjeme a osmažíme ze všech stran na másle. Česnek a cibuli očistíme, nakrájíme najemno a opečeme. Přidáme rajský protlak, mletou...



Nové příspěvky