Tisk

Slepice

Prodávané slepice nepocházejí z chovů specializovaných na maso, ale většinou se vždy jedná o vyřazené nosnice. Jejich maso je tužší a proto je pro ně nejvhodnější úpravou vaření nebo dušení. Péct se doporučuje až slepici předem ovařenou. Vývar ze slepice patří k chuťově nejlepším vývarům a proto se často využívá na polévky. Zcela uvařenou slepici je možné vykostit a maso z ní obrat a použít je k přípravě různých jídel s omáčkou nebo zapékaných. Pokud nevadí kosti, pak se slepice pouze rozporcuje a připravuje se podobně nebo se může se i opéct. Ke smažení se porce slepice nehodí, pouze z obraného a pokrájeného masa se připravují smažené masové placičky. 


Další pojmy slovníku:

  • Dršťky

    Dršťky pocházejí z prvních dvou žaludků skotu. Jednoduché jsou z prvního žaludku - bachoru, dršťky z druhého žaludku - čepce jsou většinou měkčí....

  • Jáhly

    Jáhly známe jako malé žluté kuličky o průměru asi 1 mm. Patří mezi obilné výrobky a vyrábějí se z loupaného prosa. Mají vysokou výživou hodnotu,...

  • Odvar z bylin

    Jak z názvu vyplývá, odvar se získává vařením. Používá se především v případě připravování nápojů z tvrdých částí bylin, jako jsou kořeny nebo kůra...

  • Jogurt

    Jogurt je vyráběn z kravského mléka zakvašeného jogurtovým zákvasem. Při domácí výrobě podobnou službu udělá zralý jogurt. Jogurt má hustou téměř...

  • Cukr vanilkový

    Vanilkový cukr je náhražkou pravé vanilky. Jedná se o jemný cukr ochucený chemicky vyráběným ethylvanilinem, který svou chutí a vůní pravou vanilku...

Recepty s "Slepice":

  • Kuřecí prsa se špenátem

    Kuřecí prsa osolíme, opepříme a opečeme na oleji. K masu přidáme posekanou cibuli, přilijeme část vývaru, víno, petrželku a dusíme asi 20 minut. K...

  • Slepičí polévka švýcarská

    Slepici vložíme do studené vody, osolíme, přidáme koření a vaříme doměkka. Pak slepici vyjmeme a použijeme jinak. Do vývaru dáme nakrájenou...

  • Slepice jako bažant

    Slepici očistíme, prošpikujeme částí slaniny a osolíme. Zbytek slaniny nakrájíme na kostičky, rozškvaříme a osmahneme na ní nadrobno nakrájenou...

  • Slepičí kari polévka

    Očištěnou slepici uvaříme slané vodě doměkka. Máslo rozpustíme, do horkého vsypeme mouku a umícháme světlou jíšku. Vmícháme do ní koření kari,...

  • Slepičí karbanátky

    Rýži uvaříme (nebo použijeme zbylou rýži, můžeme místo rýže použít ovesné vločky). Uvařené slepičí maso pomeleme nebo drobně nasekáme. Žampiony...



Nové příspěvky